Cartel Alfa anunţă noi acţiuni de protest

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Politică / 13 ianuarie 2021

În urma analizei situaţiei actuale, a programului de guvernare, a măsurilor luate sau anunţate de actualul guvern, care dezavantajează profund şi preponderent categoriile de lucrători reprezentate de confederaţie, şi, mai larg, categoriile cele mai sărace ale cetăţenilor, liderii sindicali ai Confederaţiei Cartel Alfa au decis declanşarea unui nou program de acţiuni de protest.

Conform unui comunicat de presă remis Redacţiei, protestele se vor desfăşura în perioada 14 ianuarie-28 februarie şi vor cuprinde

acţiuni de stradă, manifestări în faţa instituţiilor publice, prefecturi, Administraţia Prezidenţială, ministere, sediile partidelor guvernamentale, memorii, scrisori, petiţii, discuţii cu parlamentarii din tot spectrul politic.

Principalele nemulţumiri ale angajaţilor reprezentaţi de Cartel Alfa sunt legate de valoarea salariului minim brut pe care Guvernul doreşte să îl mărească cu doar 41 lei net, de îngheţarea unor drepturi salariale - deşi piaţa muncii din România este la 66% din productivitatea orară medie a Uniunii Europene, iar în ceea ce priveşte costul brut al orei de muncă este la 35% din media UE -, de îngheţarea creşterii pensiilor, blocarea modificării legii dialogului social şi de lipsa posibilităţii efective de negociere a contractelor colective de muncă sectoriale sau la nivel naţional.

Liderii sindicali arată că blocarea negocierii la nivel de sector în ultimii 10 ani a condus la aplatizarea grilei salariale şi alinierea salariilor la nivelul salariului minim sau puţin peste, un nivel care nu permite lucrătorilor un trai demn din munca lor. Ei susţin că în distribuţia salariilor din România se regăsesc 1,6 milioane lucrători cu normă întreagă la nivelul salariului minim, însă ceea ce este şi mai îngrijorător, jumătate din totalul lucrătorilor au salarii sub 2700 lei brut, valoarea care depăşeşte cu foarte puţin salariul minim. Liderii sindicali cer ca Guvernul să respecte prevederile legii coşului minim de trai decent în stabilirea salariului minim garantat în plată, cât şi a prevederilor salariului minim european.

Reprezentanţii Cartel Alfa menţionează că actuala politică fiscală dezavantajează lucrătorii (care achită 43,5% taxe sociale şi impozit, faţă de de 2,45% achitate de angajator) şi că are loc o distribuire inechitabilă a creşterii economice: 52% către capital şi aproximativ 38% către lucrători, cu mult mai jos decât media UE, de 47,8% către lucrători.

Acţiunile de protest vor începe mâine, 14 ianuarie, cu o Caravană a drepturilor sociale pe traseul Baia Mare - Târgu Mureş - Braşov - Ploieşti - Bucureşti (Administraţia Prezidenţială - sediul PNL - sediul USRPLUS - sediul UDMR - sediul Ministerului Finanţelor Publice).

Acţiunile din Bucureşti vor avea loc în zilele de 18, 19 şi 20 ianuarie.

Manifestaţiile vor continua până la sfărşutul lunii februarie cu acţiuni zilnice de pichetare la nivelul prefecturilor judeţene, în cascadă, sau a sediilor Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, Ministerului Finanţelor Publice şi a sediiilor partidelor aflate la guvernare.

Principalele revendicări sunt: un salariu minim decent; pensii echitabile; servicii publice de calitate; deblocarea negocierii colective; taxare justă; aplicarea corectă a legislaţiei.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Salariul minim e periculos de mic in Romania, nu permite nici măcar subzistența fizică a sclavului care îl încasează, adică este o amortizare de mijloace fixe subevaluată.

    1. Ce limbaj de bolnav psihic!

    SUS Y

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb