CNS Cartel Alfa solicită guvernului, printr-o scrisoare deschisă, să discute politica socială şi economică cu partenerii sociali, pentru ca aceasta să capete consistenţă şi susţinere. Confederaţia Naţională Sindicală Cartel Alfa protestează faţă de lipsa de coerenţă a măsurilor luate de Executiv în domeniul social şi fiscal, considerând că acestea au fost luate ad hoc, în funcţie de mesajele de pe scena politică, fără o consultare a partenerilor sociali, se arată într-un comunicat al conducerii Cartel Alfa. "Angajamentele guvernului au mai degrabă o tentă populistă şi apar doar la nivel discursiv, ele neavând o susţinere pragmatică. Există priorităţi naţionale reale nerezolvate, precum diferenţele inadmisibile între nivelurile de salarizare din diversele sectoare ale administraţiei publice din România, neexistând o grilă de salarizare unitară. Personalul din sector nu numai că nu este plătit corespunzător, dar în multe cazuri nici nu reprezintă numărul corespunzător conform organigramei (în administraţia publică sunt prevăzuţi 130.000, angajaţi numai 95.000), ceea ce afectează cantitatea şi calitatea serviciilor prestate", se precizează în scrisoare deschisă.
De asemenea, sindicaliştii din Cartel Alfa consideră că soluţia propusă, de reducere a angajaţilor bugetari cu 10 la sută, are mai degrabă o explicare în susţinerea bugetară a angajamentelor politice făcute, şi anume mărirea punctului de pensie, aplicarea pilon II şi reducerea fiscală în domeniul social cu şase la sută. O altă "măsura de realizare" pe aceeaşi linie a unor resurse bugetare este şi propunerea guvernului de a nu mai plăti salarii compensatorii în cazul disponibilizărilor, fără să se înţeleagă şi să se analizeze efectul social local al unei asemenea măsuri, fără să se ţina cont de directivele europene
1. PENSII OCUPATIONALE egale 2,12 salarii
(mesaj trimis de GHEORGHE PRISPA GALATI în data de 09.08.2007, 06:15)
PENSII OCUPATIONALE egale cu 2,12 salarii de baza! Pensia = (Salariu de baza + 165% sporuri lunare) x 0.8 ….Extras din Revista CAPITAL 31.07.2007…. Parlamentarii au creat conditii functionarilor de la Casa Poporului sa se retraga din activitate la 55 de ani. Functionarii parlamentari beneficiaza de pensie de serviciu la fel ca judecatorii si procurorii. Adica 80% din media veniturilor brute realizate in ultimul an. Acum, au si dreptul sa se pensioneze mai devreme. Autorii uimitoarei propuneri legislative au fost deputatii Titu Nicolae Gheorghiof si Karoly Kerekes. Cei doi au reusit sa strecoare amendamentul in finalul modificarilor propuse la Legea nr. 7/2006 si sa obtina votul majoritatii parlamentarilor. Senatoarea Norica Nicolai pune „consensul“ pe seama numarului mare de acte dezbatute la momentul respectiv. In realitate, modificarea s-a facut strategic, in asa fel incat efectul legii sa se produca fix in timpul vacantei parlamentare. Nu-i de colo sa iesi cu o pensie de 4.600 de lei, la 55 de ani! …..SPORURI la salariul functionarilor publici parlamentari: spor pentru functie de conducere: 50%, majorari la salariul de baza cu 30% pentru activitati de organizare a lucrarilor parlamentare, spor de 25% pentru prestarea sistematica a activitatii cu depasirea duratei normale de lucru, spor de vechime de 25%, spor de stabilitate de 5% pentru functionarii cu o vechime de cel putin doi ani in cadrul parlamentului, spor de confidentialitate de 15%, salariu de merit de 15%.Toate aceste sporuri pot conduce la realizarea unor venituri de peste doua - trei ori mai mari decat salariile de incadrare prevazute pentru functiile respective. PENSIA unui director ajunge astfel la 4.500 – 5.000 lei pe luna.