CARTIER, VUITTON ŞI CANNES Funcţionari la stat - trai neneacă pe banii noştri!

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 23 aprilie 2014

  • document ataşat Sinteza EximAsig
    apasă aici pentru a descărca.

    Catrinel Frîncu, reprezentant al Departamentului de Comunicare din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), a mâncat de peste 9.000 de lei pe banii Companiei de Asigurări-Reasigurări Exim România (CARE România), deţinută de EximBank.

    Informaţia a fost făcută publică în cadrul Raportului de Control al Primului Ministru privind verificările efectuate la societatea de asigurări.

    Potrivit documentului, Radu Frîncu, fost preşedinte al Directoratului CARE România şi soţul lui Catrinel Frîncu, a decontat nu mai puţin de 12 facturi, totalizând 9.175,5 lei, din fondurile companiei de asigurare-reasigurare, toate emise pe numele soţiei sale de societatea Twins Cafe pentru consumaţii efectuate la restaurantul Le Club din Bucureşti.

    Radu Frîncu a deţinut funcţia sus menţionată în perioada mai 2010-iulie 2013, când Catrinel Frîncu era director de comunicare în cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

    Raportul Primului ministru scoate la iveală mai multe sejururi pe care Radu Frîncu le-a făcut împreună cu soţia sa, precum şi cu alte persoane, din companie şi din afara ei, pe banii CARE România, în locaţii precum Ibiza, Roma, Munchen, Paris, San Benedetto del Tronto.

    Pe lângă zboruri cu elicopterul, călătorii cu avionul, cheltuieli cu diverse case de modă din străinătate de mii de euro, Raportul prezintă o listă întreagă de produse de lux, precum brăţări, genţi şi bijuterii "Louis Vuiton" sau ceas "Cartier", telefon "Vertu" şi colier "Chimento", de zeci de mii de lei, achiziţionate pe numele conducerii, toate, pe facturi decontate de CARE România.

    Doar articolele şi accesoriile pentru pescuit, plătite tot "pe firmă", au costat aproape 9.000 de lei, anvelopele pentru autoturismul BMW X6 costând peste 8.000 de lei (facturile au fost plătite din banii societăţii), după cum arată documentul citat.

    Acesta subliniază că Radu Frîncu şi-a însuşit circa 360.000 de lei din fondurile companiei, utilizând un card alimentat cu bani de la CARE România.

    Inspectorii mai arată că, în timpul mandatului de preşedinte, Radu Frîncu a devenit proprietar al unui autoturism marca Bentley, dar nu a depus declaraţia de avere.

    În timpul mandatului său, pierderile companiei s-au adâncit de la 2 milioane de lei, în 2010, la 6,6 milioane lei, în 2013, după cum subliniază Raportul Corpului de Control al Primului Ministru, acesta arătând că pierderile totale înregistrate în perioada în care Radu Frîncu a condus CARE România s-au ridicat la peste 23 de milioane de lei.

    Inspectorii arată că, deşi normele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor stabilesc că membrii conducerii executive trebuie să aibă studii superioare, nu au fost identificate înscrisuri care să ateste că Radu Frîncu a absolvit cursurile unei instituţii de învăţământ superior. În CV-ul acestuia, transmis de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, se arată că Frîncu ar fi urmat, în perioada 1990-1995, cursurile "Facultăţii de Management IT, Universitatea Bucureşti - România" şi, în perioada 2001 -2003, pe cele ale "Universităţii IDW Management Den Haag- Olanda".

    Universitatea din Bucureşti a comunicat, însă, că acesta nu a fost student şi nu a susţinut examenul de licenţă la instituţie, iar Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor a informat că "Universitatea IDW Management Den Hag" - Regatul Ţărilor de Jos nu se regăseşte în World Higher Education Database, baza de date a universităţilor acreditate, şi nici pe site-ul ENIC 1 NARIC (European Network of lnformation Centres/National Academic Recognition lnformation Centresj).

    "În concluzie, conform datelor comunicate de instituţiile competente, s-a constatat faptul că domnul Radu Frîncu a deţinut funcţia de preşedinte al directoratului Companiei «CARE România» S.A. deşi nu a îndeplinit o condiţie obligatorie prevăzută de normele legale pentru ocuparea funcţiei de membru al directoratului unei societăţi de asigurări, şi anume să aibă studii superioare, întrucât nu a făcut dovada absolvirii unor studii superioare", se arată în raportul de control.

    Întrucât actele şi operaţiunile desfăşurate de Radu Frîncu "pot întruni elemente constitutive ale unor posibile fapte de natură penală", Guvernul va sesiza Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dar şi Agenţa Naţională de Integritate asupra acestora.

    CARE România are ca obiect principal de activitate efectuarea de operaţiuni şi activităţi de asigurare (cu excepţia asigurărilor de viaţă) şi, ca obiect secundar, realizarea unor activităţi de reasigurare, având un capital social în sumă totală de 44,1 milioane lei deţinut, în procent de 93,78%, de către Eximbank, în calitate de acţionar majoritar fondator, precum şi de acţionari persoane fizice, în procent de 6,22%, statul fiind, astfel, în mod indirect, acţionar majoritar al societăţii de asigurare-reasigurare.

    Din conducerea companiei au făcut parte, la acea vreme, Constantin Banu (membru al directoratului, în perioada 16 iulie 2010-8 iulie 2013) şi Alexandru Neferoiu (de asemenea, membru al directoratului, în perioada 10 noiembrie 2011-8 iulie 2013).

    Radu Frîncu fost numit preşedinte al directoratului Exim Asig în mai 2010 şi a plecat de la conducerea companiei în luna iulie a anului trecut, ca urmare a încheierii mandatului.

    La vremea numirii sale la conducerea companiei de asigurări a EximBank, presa centrală a scris că Radu Frîncu ar fi fost girat de PDL şi că nu ar fi îndeplinit condiţiile necesare să ocupe acest post.

    Soţia sa, Catrinel Frâncu, a ocupat postul de director de comunicare în CSA - fosta instituţie de supraveghere a pieţei asigurărilor care a monitorizat şi supervizat activitatea companiei condusă de soţul său.

    În prezent, Catrinel Frâncu este în continuare angajată a ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară).

    Conducerea Eximbank subliniază că prezentul control a fost solicitat de acţionarul majoritar al companiei de asigurări, respectiv EximBank.

    "Conducerea actuală a companiei de asigurări şi acţionarul majoritar este în curs de recuperare a unei părţi a prejudiciului, pe rolul instanţei fiind în curs un proces în acest sens. În prezent, CARE România trece printr-un proces de optimizare a fluxurilor de lucru şi de diminuare a costurilor, înregistrându-se progrese semnificative ale principalilor indicatori financiari", ne-au declarat reprezentanţii EximBank.

    Radu Frîncu a cheltuit, împreună cu Constantin Banu, 831.177 lei şi 53.173 euro din fondurile companiei în interes personal ori pentru alte persoane din afara companiei, decontând 65.895 lei şi 31.663 euro pentru sejururi, mese la restaurant şi produse de lux achiziţionate pentru el şi familia sa. La acestea se adaugă cheltuieli decontate pentru îmbrăcămite din Milano, deplasări cu taxiul la Londra, închirierea de maşini de lux la Saint Tropez şi la Nisa, transport cu elicopterul la Monte Carlo.

    Facturi decontate de CARE România

    - 1.379 euro - cazare la Ibiza

    - 15.954 lei - biletele dus-întors ale lui Radu Frîncu şi familiei sale pe ruta Bucureşti-Nisa

    - 3.363 lei - o consumaţie a lui Catrinel Frâncu la restaurantul Le Club Bucureşti

    -1.905 lei - trei brăţări Louis Vuitton

    - 4.560 lei - eşarfă, cravată şi butoni Louis Vuitton

    - 5.000 lei - colier Chimento

    - 8.652 lei - inel de la Vendome Jewellery

    - 43.650 lei - telefon Vertu

    - 10.399 lei - televizor LedTV FullHD 3D SmartTV

    - 11.065 lei - telefon Black Berry Porsche Design

    - 5.000 euro - factură emisă de Casa de Modă Alessandro Martorana

    Citiţi fişierul atasat (Sinteza EximAsig)

    Opinia Cititorului ( 5 )

    1. "Raportul Primului ministru scoate la iveală mai multe sejururi pe care Radu Frîncu le-a făcut împreună cu soţia sa, precum şi cu alte persoane, din companie şi din afara ei". Demna de mentionat este grija domnului prim-ministru pentru modul in care specialistii in comunicare au grija de jumatatile lor mai bune.

      Una dintre victimeele de la Harinvest atrage atenţia asupra discrepanţei dintre reacţia instituţiilor pieţei atunci când Harinvest a avut un incident de plată în favoarea BCR care a fost îndestulată cu bani furaţi şi procedurile greoaie de recuperare a prejudiciilor investitorilor ale căror active au fost prăduite în acest caz. "Spre comparaţie! Cum s-au unit repede toţi să nu rămână Harinvest în incident de plată cu BRK şi BCR şi cât de greu se reface măcar parţial portofoliul clienţilor tâlhăriţi! Iată cărui risc se expun inconştient investitorii pe piaţa de capital din România!", a scris persoana respectivă pe adresa Curierului Naţional.

      ar trebui interzisa angajarea membrilor familiilor in institutii de stat pe baza conflictului de interese

      1. draga nea Anonimule. Acolo spunea ca "familia e celula de baza a societatii". Iar astazi in zi de sarbatoare, doamna Gheorghe ne poate da un exemplu, fie el si mic la nivel national. Probabil de aceea prietenii nostri italieni au considerat ca este extrem de important ca patronul celor razbatatori sa aiba o initiala in notiunea care reprezinta aceasta componenta de baza a vietii citadine...

      Performanta romaneasca! iata ca nu-ti trebuie nicio facultate pentru a fi un bun pradator (sau bun familist, vorba lui nea Bestea). 

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    fngcimm.ro
    danescu.ro
    raobooks.com
    boromir.ro
    Mozart
    Schlumberger
    chocoland.ro
    arsc.ro
    domeniileostrov.ro
    leonidas-universitate.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    20 Dec. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9764
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
    Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    erfi.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    petreceriperfecte.ro
    novaplus.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb