Fermele de animale şi unităţile care nu vor reuşi să se modernizeze se vor închide, întrucât expiră perioada de tranziţie acceptată de Uniunea Europeană faţă de România, adică până în 2011, a declarat, vineri, Gheorghe Caruz, preşedintele Patronatului Român al Cărnii de Porc (PRCP), citat de Agerpres.
"Toate unităţile care nu vor reuşi să-şi modernizeze staţiile de epurare se vor închide, deoarece expiră perioada de tranziţie, respectiv până în anul 2011. Din punctul nostru de vedere, nu vrem să închidem complexele care au până 50.000 de porci, în ideea că se vor construi altele noi pentru doar 300 de capete", a punctat Caruz.
"Dacă reuşeam să exportăm în Europa carnea de porc, acum puteam ajunge la o capacitate normală şi necesară, adică aproape 11 milioane de capete. Vă spun că fără subvenţii, crescătorii de animale din România nu mai rezistă mult, maximum şase luni", a afirmat Gheorghe Caruz.
Şi crescătorii de păsări din România, reprezentaţi la discuţiile de la Minis-terul Agriculturii de către Ilie Van, preşedintele Uniunii Naţionale a Crescătorilor de Păsări din România (UNCPR), au solicitat sprijin pentru investiţii, dar şi o diminuare a fiscalităţii.
"Avem nevoie de bani pentru investiţii. Considerăm că în România există o fiscalitate excesivă. În acest sens, am solicitat ministrului Agriculturii să ne înlesnească accesul la întâlniri şi cu alte instituţii ale statului, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Comerţului, etc", a menţionat Van.
Acesta a adăugat faptul că, la ora actuală, balanţa de import-export a României la produsele avicole este "dezechlibrată", în sensul că importurile sunt mai mari.
Începând cu 1 ianuarie 2010, au fost eliminate subvenţiile din bugetul naţional acordate în ultimii trei ani, respectiv sprijinul pentru calitatea laptelui, cel acordat crescătorilor de porci şi de păsări, subvenţia la motorină, dar şi cea alocată pentru apa de irigaţii.
De asemenea, a fost eliminată, de la 1 ianuarie, şi subvenţia de 30 la sută acordată pentru creditele agricole, dar şi ajutorul pentru culturile specifice, precum soia, tutun orez sau sfeclă.
În 2009, au fost acordate din bugetul naţional subvenţii către fermieri de 1,67 miliarde lei în zootehnie şi de 3,89 miliarde lei pentru producţia vegetală.