Casa Albă porneşte lupta împotriva forţelor care manipulează preţurile combustibililor şi alimentelor

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 4 octombrie 2021

Călin Rechea

Profitorii pandemiei şi speculanţii trebuie să se teamă. Ei sunt "vinovaţii de serviciu" asupra cărora doreşte Casa Albă să îndrepte furia consumatorilor care îşi văd puterea de cumpărare erodată în ritm accelerat.

Nu contează că firmele găsesc tot mai greu angajaţi sau că lanţurile de distribuţie s-au "rupt" sub povara unei cereri stimulate de tot felul de ajutoare financiare, a căror ultimă sursă a fost tiparniţa Federal Reserve.

"Vom merge după oamenii răi şi profitorii pandemiei din economia noastră", a declarat preşedintele Joe Biden, deoarece "există numeroase dovezi că preţul benzinei trebuie să scadă, dar nu a scăzut şi vom analiza mai atent situaţia".

Afirmaţiile lui Joe Biden a fost verificate, probabil într-un moment de rătăcire, de jurnaliştii de la Associated Press. Dincolo de faptul că şi-a asumat mai multe merite pentru creşterea numărului locurilor de muncă, se pare că ocupantul Casei Albe "forţează" adevărul şi în ceea ce priveşte preţurile combustibililor auto.

Faptele verificate arată că "există puţine dovezi că în spatele preţurilor ridicate ale benzinei se află acţiuni infame", după cum scrie AP.

Analişti ai pieţei energiei consultaţi de Associated Press arată că preţurile ridicate ale benzinei sunt explicate nu doar de reducerea capacităţilor de producţie şi rafinare din Golful Mexic în urma uraganului Ida, ci şi de dificultăţile de aprovizionare, inclusiv pe fondul crizei acute de şoferi pentru autocisterne

Dinamica preţurilor este explicată şi de "redresarea peste aşteptări a cererii pe fondul unei scăderi a producţiei".

Cele mai recente date de la Energy Information Administration (EIA) arată că preţul mediu al benzinei din SUA a fost cu circa 40% mai mare în septembrie 2021 faţă de sfârşitul anului trecut şi a ajuns la 3,27 dolari pentru un galon (3,785 litri) (vezi graficul). Preţul motorinei a crescut în acelaşi interval cu aproape 30%, până la 3,4 dolari pentru un galon.

Casa Albă porneşte lupta împotriva forţelor care manipulează preţurile combustibililor şi alimentelor

Această medie ascunde, însă, diferenţele mari care există, de exemplu, între preţurile combustibililor auto din California şi Texas. Preţul benzinei din California a crescut cu 35,8% faţă de sfârşitul anului trecut, până la 4,31 dolari pentru un galon, în timp ce în Texas creşterea a fost de 46,1%, până la 2,88 de dolari pentru un galon. Tot speculanţii trebuie să fie de vină şi aici.

Când ocupantul Casei Albe a cerut ţărilor din OPEC+ să majoreze producţia astfel încât să tempereze preţul petrolului, Forbes a scris că "această cerere ilogică a fost respinsă de cartelul petrolier".

Forbes mai aminteşte că apelul a fost lansat la doar o zi de la aprobarea în Senat a unui plan de 1,2 trilioane de dolari care include stimularea producţiei de automobile electrice şi a energiei verzi. Revista americană mai aminteşte că astfel de cereri nu au fost adresate şi producătorilor locali, în condiţiile în care activitatea acestora este supusă unor reglementări tot mai restrictive.

Cruciada Casei Albe împotriva profitorilor şi speculanţilor nu se opreşte doar la combustibili. Atenţia se îndreaptă acum şi către preţurile alimentelor, în special a cărnii.

La început, şeful consilierilor economici de la Casa Albă, Brian Deese, a încercat să-i convingă pe americani că "dacă nu luăm în considerare carnea de vită, porc şi pasăre, creşterea preţurilor alimentelor este în linie cu normele istorice".

Se mai poate spune ceva în faţa acestei "viziuni"? Pe site-ul instituţiei conduse de Brian Deese, National Economic Council (NEC), se arată că aceasta a fost înfiinţată în 1993 pentru "a consilia preşedintele cu privire la politica economică din SUA şi la nivel global".

Apoi pe site-ul Casei Albe a apărut o analiză semnată şi de Brian Deese, "Addressing Concentration in the Meat-Processing Industry to Lower Food Prices for American Families", în care se afirmă că "doar patru conglomerate controlează procesarea cărnii de vită, porc şi pasăre". Şi de această dată "vinovaţii" se potrivesc perfect rolului acordat de administraţia Biden.

În document se mai precizează că "industria este puternic consolidată şi acţionează ca un punct de blocaj pe lanţul de furnizare a cărnii de la producători la consumatori".

Din păcate nu se aminteşte că procesul de consolidare prin fuziuni şi achiziţii durează de mai multe decenii sub privire îngăduitoare ale autorităţilor de reglementare, care au uitat de legile antitrust în numele creşterii eficienţei şi a reducerii preţurilor.

Cel puţin acestea au fost atunci promisiunile, fără să se ţină seama că astfel creşte semnificativ fragilitatea sistemului alimentar în faţa oricăror şocuri.

Acum administraţia de la Casa Albă promite că va lua măsuri care merg de la aplicarea legilor antitrust până la protejarea fermierilor în faţa fenomenelor meteo extreme generate de schimbările climatice.

Printre primele măsuri se află un program de stimulare în valoare de 1,4 miliarde de dolari pentru combaterea efectelor pandemiei la nivelul micilor producători.

În document se subliniază că "acesta este un moment crucial al oportunităţii de reconstruire a unui sistem alimentar care este corect, competitiv, distribuit şi rezilient". Cuvinte mari, aliniate timpurilor caracterizate de îndemnul "build back better", însă la fel de goale.

Poate că nu ar fi o idee rea "cultivarea" în continuare a profitorilor şi speculanţilor, deoarece nu ştii niciodată când ai nevoie de ei în calitate de "scut uman" în faţa gloatelor înfometate.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Asa a inceput si Venezuela cand cauta vinovati pentru cresterea preturilor. SUA o ia pe urmele Venezuelei.

    1. Politicienii din SUA si Fed chiar se tem de inflatie. Inegalitatea sociala este mult mai mare in SUA fata de Europa, iar inflatia ii loveste direct pe cei mai saraci.

      Inegalitatea sociala in SUA este uriasa. Legislatia muncii este mult, mult mai dura fata de UE. 14 zile calendaristice de concediu pe an, concediere foarte usoara, salarul minim. Munca nu este respectata. Inainte de pandemie somajul era la niste cote incredibil de mici, dar ciudat, salariile mici nu au crescut. Somajul este mic chiar si acum dupa pandemie, dar daca ii intrebi pe oameni aproape toti se tem sa nu-si piarda locul de munca.  

      Si peste toate astea avem uriasa problema a asigurarilor medicale si accesului la facilitati. Un simplu telefon la salvare poate insemna costuri de 5-6000 de dolari in anumite zone. O operatie de apendicita te poate trimite direct in faliment personal. Desigur, daca esti sarac si nu ai asigurare medicala. 

      Nu cred ca trebuie sa ne miram ca societatea americana este atat de dezbinata si ca oamenii saraci privesc cu groaza la cresterea preturilor.  

      Eu sunt un fan, pana la un punct, al capitalismului dinamic si inovativ american, dar , sub nicio forma, nu sunt un fan al stilului de viata si al societatii americane!  

      Spre deosebire de SUA in Europa statul social este mult, mult mai puternic. Sigur ca avem inegalitate si aici, dar parca lucrurile sunt mai asezate. In Romania, ca sa dau un exemplu, o tara saraca, dar aproape toti suntem proprietari. Investitiile straine, asa putine cum au fost ele, ne-au facut sa mergem inainte dupa Revolutie si asta in ciuda politrucilor, a haosului legislativ si a institutiilor care nu prea functioneaza.  

      Spre deosebire de Fed, cred ca BCE chiar saluta bucuroasa inflatia. Este probabil singura sansa ca statele supraindatorate din sud sa-si vada scazand raportul datorie publica raportat la PIB si sa induca un oarecare sentiment de normalitate in zona euro. Desigur, un fals sentiment de normalitate pentru ca problema datoriilor publice uriase nu se va rezolva niciodata. 

      Cat despre staglatie este inca prea devreme sa ne pronuntam. Deocamdata, suntem pe crestere economica. Lanturile comerciale tind sa se repare. Costurile mari cu transporturile si nesiguranta din China vor aduce treptat acasa capacitatile de productie. Problema cu chip-urile se va rezolva si ea in cateva luni. 

      Mai ramane de vazut cat de brutala va fi miscarea green, lupta cu incalzirea globala si cata inflatie va genera ea prin scaderea investitiilor in zona combustibililor fosili. Aici s-ar putea sa mai avem inca multe surprize neplacute...

      Pretul carbonului pt 2022 in UE a urcat la 63 euro, ceea ce insemna ca scumpirile vor continua.

      Piata asta a certificatelor verzi este o struto-camila. O prostie, va rog sa ma iertati. In loc sa dam o subventie fixa si clara surselor regenerabile, care sa fie cat vrea UE de mare, 1 euro pe MWh, 10 euro pe MWh, sau cat de mult vrea ecologista Germanie, noi cumparam certificate de carbon pe o piata speculativa. 

      Dar nu, noi ii punem pe ”poluatori” sa cumpere certificate verzi pe o piata speculativa care este convinsa ca nu peste 20 de ani ci maine vine sfarsitul lumii. Si apoi ne miram ca nu se mai fac investitii in sursele clasice de energie si ca pretul la curent explodeaza cand nu bate vantul, cand vine iarna sau cand pornim aerul conditionat.  

      Adica, cum s-ar spune, subventionam Wind si Solar de doua ori, si prin certficate verzi dar si prin preturi uriase la energie. Foarte desteapta treaba ...

      In acest timp companiile europene mici si mijlocii sunt disperate cu preturile mari la energie, mai ales companiile germane :), si noi vrem apoi ca ele sa concureze cu companiile din Asia. Si in acest timp in Asia se construiesc sute de centrale pe carbune, iar superecologista Germania isi imagineaza ca poluarea din Asia nu va ajunge la ea... 

      Ieri, intr-un interviu in CNBC, cunoscutul profesor Jeremy Siegel de la Wharton spune ca inflatia va fi o problema mai mare decat pare sa accepte FED si ca reactia FED de crestere a dobanzilor va lua pietele prin surprindere.

      In secunda doi se prabusesc toate bursele din lume...

      Iar spaniolii taxeaza companiile din energie pe motiv ca au profituri prea mari. De parca ele sunt de vina pentru dezastrul creat.

      certificatele CO2 au fost gandite pentru a taxa orice ramura a industrie, asa ca acest "turkish delight" este mult mai mare, nu doar la nivelul producerii energiei electrice. Lumea inca nu a constientizat acest lucru si atentia e concentrata doar asupra energiei. Posibil ca pretul ei sa se stabilizeze, la un alt nivel mai ridicat, insa presiunea pe cresterea preturilor la produse va veni din partea celorlalte industrii taxate. Masa monetara este.. :D

      nota 10 pt comentariu

    minciuna, cei care manipuleaza preturile le umfla conturile bancare offshore ale politicienilor din toata lumea....a celor aflati la guvernare.

    Foarte greu si foarte tarziu ne dam seaman ca aceste preturi sunt manipulate!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb