Persoanele care caută o altă modalitate de economisire, pe lângă cele clasice (depozite, conturi curente, valută) pot să opteze pentru păstrarea banilor la bănci, dar în casete de valori.
O parte din băncile din sistemul nostru bancar oferă servicii de închiriere a unor casete de valori, în care clienţii pot să depoziteze bijuterii, diverse colecţii, documente de valoare sau bani cash.
Casetele de valori nu aduc randamente, feresc economiile de riscuri, dar presupun plata unei taxe lunare sau anuale către bancă.
Cererea pentru închirierea casetelor de valori de la OTP Bank nu a crescut foarte mult în acest an, comparativ cu 2010, dar au existat, totuşi, persoane interesate de închirierea acestora, care au dorit să afle mai multe detalii, ne-au declarat reprezentanţii OTP Bank.
"Cererea mai mare în această privinţă s-a înregistrat în anul 2008, la începutul crizei, când oamenii erau interesaţi într-o mai mare măsură de modalităţi de a-şi păstra în siguranţă bunurile/ valorile deţinute", potrivit surselor citate.
Reprezentanţii OTP Bank au adăugat că, în prezent, mai sunt disponibile casete pentru închiriere, "mai ales cele de dimensiuni mai mici".
OTP Bank închiriază casete de valori pe o perioadă de minim şase luni şi maxim trei ani şi percepe o taxă cuprinsă între 10 şi 20 de euro pe lună fără TVA, în funcţie de tipul de casetă. În contractul pe care clientul îl încheie cu banca nu se declară care sunt bunurile depozitate în caseta de valori şi nici valoarea acestora.
Intesa Sanpaolo Bank închiriază casete de valori doar în sucursala din Bucureşti, din Piaţa Victoriei şi în Arad. Casetele sunt disponibile în cinci dimensiuni diferite, cu preţuri care pornesc de la 80 de lei pe lună şi ajung la 250 de lei pe lună, potrivit reprezentanţilor băncii.
Intesa Sanpaolo Bank nu solicită o perioadă minimă sau maximă pentru închiriere şi oferă titularului contractului posibilitatea să stabilească mai multe persoane împuternicite care să poată avea acces şi să consulte lucrurile depozitate, au adăugat oficialii băncii.
La începutul anului 2010, Intesa Sanpaolo Bank a suplimentat cu aproape 500 de unităţi numărul casetelor de valori oferite spre închiriere persoanelor fizice şi juridice din Bucureşti, potrivit reprezentanţilor băncii.
La Banca Feroviara, solicitările pentru închirierea casetelor de valori sunt în creştere, în prezent, "tot mai mulţi clienţi apelând la acest serviciu", ne-au precizat reprezentanţii instituţiei de credit. Cele mai multe solicitări au venit din partea clienţilor persoane fizice, au adăugat sursele citate.
Perioada minimă de închiriere a unei casete de valori este de o lună, iar perioada maximă este de un an.
La Banca Comercială Română (BCR) clienţii pot să-şi depună bunurile de valoare în casete de valori pe o perioadă de maxim trei luni, cu posibilitate de prelungire automată, achitând o taxă de 100 de lei pe lună plus TVA.
La Emporiki Bank clienţii pot să beneficieze de serviciul de închiriere al casetelor de valori pe o perioadă de minim şase luni, în schimbul unei plăţi cuprinse între 100 şi 175 de euro pe an, în funcţie de mărimea casetei.
CEC Bank oferă casete de valori pentru închiriere doar în sucursalele din Braşov, Constanţa, Timiş, Vâlcea, Harghita şi Arad.
Printre instituţiile de credit care oferă acest tip de serviciu se numără şi BRD, UniCredit Ţiriac Bank, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank şi Libra Bank.