Castelele din judeţul Arad vor fi pregătite pentru a atrage turiştii străini

Paula Bulzan
Ziarul BURSA #Companii #Turism / 9 ianuarie 2007

Castelul de la Odvos

Castelul de la Odvos

Vechile castele, construite de familiile nobile din Arad, ar putea deveni obiective turistice din exploatarea cărora actualii proprietari ai acestora ar putea să-şi obţină importante surse de venit. Bazându-se pe faptul că aceste construcţii încep să devină atracţii pentru turişti, în special pentru cei străini, administratorii castelelor din mai multe localităţi arădene au început să-şi facă planuri de introducerea în circuitul turistic al castelelor. Potrivit celor declarate de specialiştii în turism, castelele istorice pot fi considerate o adevărată atracţie pentru amatorii de turism istoric şi nu numai, dacă ţinem cont de faptul că judeţul Arad este sărac în destinaţii turistice. "De zeci de ani, Aradul atrage turişti doar cu staţiunea Moneasa. A început să se ridice, încet-încet şi staţiunea Băile Lipova, însă, considerăm că acestea sunt destinaţii insuficiente pentru un aflux mare de turişti. Salvarea a venit, în ultimii ani, de la pensiunile turistice construite în zonele deluroase, unde însă nu se putea practica un turism de calitate. Consider că exploatarea castelelor istorice şi introducerea lor în circuitul turistic este o mare rază de speranţă în ceea ce priveşte dezvoltarea turismului istoric pe raza judeţului Arad", a declarat Florin Toma, manager al Agenţiei de turism "Ar-Tour" SRL.

De asemenea, managerii din turism prevăd o creştere a veniturilor în domeniu cu 25% din exploatarea acestor castele.

Castelul de la Odvoş intră

în reabilitare

Castelul din localitatea arădeană Odvoş ar putea să devină obiectiv turistic după ce Direcţia de Tineret Arad (DJT) va încerca să-l reabiliteze. Cris­tian Drăgan, directorul DJT Arad, a declarat că, în acest an, se va încerca o colaborare cu nişte parteneri, fie români, fie străini, care să investească în refacerea castelului. "Am făcut nişte calcule şi am ajuns la concluzia că este vorba despre sume exorbitante pe care noi nu ni le-am putea permite sub nicio formă. Singura noastră dorinţă este ca această clădire să rămână în regim hotelier, turistic. Precizez acest lucru deoarece am avut o ofertă din partea unor investitori italieni care au dorit să amenajeze aici un azil de bătrâni. Nu agreem o asemenea variantă. Locaţia este extraordinară, clădirea e situată la şosea şi ar fi păcat să nu profităm de acest amplasament. Repet, dorim să rămână în regim turistic", a punctat Cristian Drăgan, director al Direcţiei Judeţene pentru Tineret Arad, instituţie în administrarea căreia se află castelul de la Odvoş. De 15 ani, castelul de la Odvoş, care se află în circuitul turismului şcolar, este în conservare. Imobilul este amplasat într-un decor natural extraordinar, clădirea însăşi este impresionantă, dar, din păcate, este deteriorată în proporţie de 60-70 la sută. În mijlocul satului Odvoş, lângă drumul naţional, se găseşte castelul din Odvoş. Construit ca reşedinţă nobiliară a domeniului în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, a fost asediat în 1784 de ţăranii răsculaţi. Castelul, de proporţii considerabile a fost refăcut cu câţiva ani mai târziu, iar după 1800 trans­format după stilul neoclasic. Elementele arhitecturale cele mai valoroase se găsesc la faţada castelului. O scară urcă spre terasa spaţioasă, străjuită de coloane cu capiteluri în stil corintic, care susţin un fronton bogat decorat.

De pe terasă se poate pătrunde în fostul salon al castelului, în formă dreptunghiulară. În anii trecuţi, cas­telul a fost folosit ca tabără pentru elevi.

Castelul de la Săvârşin, atracţia turistică a Văii Mureşului

Tot mai multi turişti români şi străini au ales să-şi petreacă vacanţele la Castelul Regal de la Săvârşin, după ce acesta a fost redat circuitului turistic şi deschis non-stop pentru vizitatori. Acesta poate fi considerat o reţetă de succes pentru cei care doresc să exploateze castelele în scopuri turistice. Potrivit Administraţiei Domeniului Regal, sute de turişti din ţară şi din străinătate au poposit deja în mini-vacanţe la Castel. "Camerele simple pot fi închiriate cu 120 lei pe noapte, sumă în care este inclus şi micul dejun, iar preţul camerelor duble se ridică la 170 lei pe noapte, de asemenea, în sumă fiind inclus şi micul dejun. De la deschidere şi până acum, tot timpul au fost clienţi, chiar şi în extra-sezon, sunt persoane care vin chiar şi pentru un week-end la Castel", a afirmat una dintre angajatele Administraţiei Domeniului Regal. Dormitoarele regale pot fi închiriate cu sume cuprinse între 70 şi 90 de euro pe noapte. Retrocedat Familiei Regale, în urmă cu cinci ani, după ce a fost renovat şi remobilat, Castelul Regal de la Săvârşin a fost în urmă cu doi ani deschis vizitatorilor. De la această dată, parterul şi o aripă de la etaj pot fi vizitate şi închiriate, iar spaţiile destinate închirierii se vor extinde pe măsură ce vor fi reabilitate. Demisolul castelului este cea mai largă suprafaţă, aici funcţionează şi un restaurant, iar în curând vor putea fi închiriate camerele, în regim de pensiune. Intenţia administratorului domeniului regal a fost aceea de a oferi un alt peisaj celor care s-au săturat de oraş, de elemente hi-tech, beton şi sticlă. Fiecare încăpere a Castelului este zugrăvită într-o altă culoare. Mobilierul este cel comandat de familia regală, iar poziţionarea fiecărui element este aproximativ aceeaşi ca acum 60 de ani, dată când a fost redecorat ultima oară. "Dormitorul cu baie roz" păstrează, în camera de baie, obiectele sanitare din faianţa roz de Florenţa. "Camera albas­tră" este mobilată în stilul Art Nouveau, al anilor "20, reconstituind atmosfera regală a acelor ani. Conform unei evaluări făcute de arhitectul Şerban Sturdza, suma necesară pentru reparaţiile de care Castelul ar avea nevoie se ridică la un milion de euro.

La Şofronea, castel şi bazin

cu apă termală

Castelul din localitatea Şofronea, monument arhitectonic de mare valoare al judeţului Arad, a intrat într-un amplu proces de restaurare. Edificiul a fost construit acum mai bine de 130 de ani în stil seccession, iar ultima dată a fost restaurat între anii 1968-1969. Castelul a fost concesionat, în urmă cu şase ani, către Daniel Negrea, consilier judeţean şi preşedinte al Fundaţiei "Humanitas Gura Popii", pe termen de 50 de ani. Acesta a transformat castelul într-o des­tinaţie turistică beneficiind şi de sprijin american. Daniel Negrea a anunţat, prin intermediul Internetului, că doreşte să reamenajeze întreaga clădire şi că ar avea nevoie de ajutor financiar. În scurt timp, mai mulţi voluntari americani care au văzut anunţul au sosit la Şofronea, cu banii necesari pentru cumpărarea materialelor de construcţii. Investiţiile făcute în reabilitarea castelului au depăşit 70.000 lei şi au vizat refacerea anexei, care era distrusă în totalitate. Pentru reabilitarea totală a castelului este nevoie însă de trei milioane de lei. Turiştii care vor alege această destinaţie vor avea ocazia să folosească un bazin cu apă termală, care a devenit deja o atracţie pentru arădeni.

Castelul de la Macea, posibilă destinaţie turistică

Universitatea de Vest "Vasile Goldiş" a primit în administrare Castelul din localitatea Macea, acesta devenind deja, în scurt timp, o atracţie pentru studenţi, dar şi pentru cadrele didactice. Conducerea ins­tituţiei de învăţământ superior a decis să pună la dispoziţia tinerilor castelul de la Macea, oferind, gratuit, aproape 200 de locuri de cazare. Tinerii trebuie să depună cereri după care Organizaţia Studenţilor va stabili în func­ţie de anumite criterii care sunt cei care vor fi cazaţi. Conducerea Universităţii nu exclude deschiderea porţilor castelului şi pentru turiştii români dar şi pentru cei străini care vor dori să-şi petreacă mini-vacanţe aici. În acest sens, sunt necesare importante inves­tiţii pentru amenajarea unui restaurant şi a unei bucătării unde să se poată găti, astfel încât turiştii să beneficieze şi de servicii de masă. Cas­telul Macea a fost construit în două etape principale, acum având în întregime forma literei "L". Prima parte, până la turnul cel mare, decorată pe frontispiciu cu stema familiei Cernovici, sculptată în piatră, provine dinainte de 1862, fiind precedată de o clădire datând din secolul al XVIII-lea. Aripa dreap­tă, dincolo de turn, s-a ridicat între 1862 şi 1886 când i s-au adăugat şi clădirile anexe ocazie cu care complexul a primit amprenta secessionului. Începând cu 1956-1957, castelul, de proporţii impunătoare, a fost restaurat. Cas­telul este înconjurat de un parc, care se întinde pe o suprafaţă de 17 ha. Creat cu aproximativ 100 de ani în urmă, el reprezintă un adevărat parc dendrologic, prin raritatea speciilor de arbori şi arbuşti existenţi aici.

Planuri pentru Castelul de la Căpâlnaş, după retrocedare

Ultimul descendent al familiei Mocioni a depus actele pentru a solicita reconstituirea dreptului de proprietate asupra mai multor terenuri şi imobile din judeţul Arad. Autorităţile sunt acum într-o situaţie destul de dificilă, deoarece o parte dintre obiectivele cerute sunt folosite de comunitate. Este vorba de Castelul de la Căpâlnaş, unde funcţionează o unitate spitalicească pentru tratarea bolilor mentale. Urmaşul baronului Mocioni, Michael Styrcea, vrea să reintre în posesia a 6.000 de hectare de pădure în zona Bata, a castelelor Bulci şi Căpâlnaş, precum şi a carierei de piatră de la Bata. În prezent, însă, în castelul de la Bulci funcţionează secţia TBC a Spitalului Municipal Arad. Localnicii din Căpâlnaş au susţinut faptul că în cazul în care castelele vor fi retrocedate, viitorii proprietari intenţionează să dezvolte un centru turistic, compus din cele două castele care vor funcţiona în regim hotelier dar şi amenajarea unoi noi baze de agrement. Amplasat într-un parc imens, pe malul Mureşului, castelul de la Căpâlnaş este una dintre cele mai impozante construcţii de acest fel din zonă. Lângă castel, al cărui corp central are o sală de arme, Antoniu Mocioni de Foen a zidit o biserică şi o şcoală pentru copiii din sat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb