Castelul Bran a adus proprietarilor un profit de 1,22 milioane de euro în 2012

OVIDIU VRÂNCEANU, Braşov
Ziarul BURSA #Companii #Turism / 31 iulie 2013

Castelul Bran a adus proprietarilor un profit de 1,22 milioane de euro în 2012

În primele şase luni ale acestui an, castelul a fost vizitat de peste 200.000 de turişti

În primele şase luni ale acestui an, Castelul Bran a fost vizitat de 201.254 de persoane, ne-a declarat Alexandru Prişcu, directorul muzeului. Totuşi, estimările conducerii instituţiei muzeale sunt că în 2013 castelul va fi vizitat de 570.000 de turişti, ceea ce va genera venituri de 12 milioane de lei, în creştere cu aproximativ 20% faţă de anul trecut, când Compania de Administrare a Domeniului Bran, cea care administrează castelul, a raportat venituri de 10,18 milioane de lei. Interesant este că mai mult de jumătate din această sumă este venit net - 5,389 milioane de lei (1,22 milioane de euro), în creştere faţă de anul anterior, când se raporta un câştig net de doar un milion de euro.

Anul trecut, Castelul Bran a primit vizita a 542.000 de persoane, în stagnare faţă de 2011. "Dintre aceştia, un procent de 58,3% au fost cetăţeni români, iar restul de 41,7% cetăţeni străini. Veniturile, însă, au crescut faţă de 2011 cu aproximativ 15 procente, motivul fiind dat de activităţile adiacente (evenimente private, magazine proprii, chirii)".

Cel mai vizitat muzeu, anul trecut

Castelul Bran, Complexul Muzeal Astra, Muzeul Antipa şi Muzeul Brukenthal sunt cele mai vizitate instituţii muzeale din România, expoziţiile lor fiind văzute, anul trecut, de sute de mii de persoane, potrivit informaţiilor oferite de reprezentanţii acestora.

Numărul vizitatorilor români la Bran continuă să fie însă mai mare - circa 61% - decât cel al vizitatorilor străini - 39%. "Acest lucru se întâmplă şi datorită vacanţelor şcolare, când avem mai mulţi vizitatori din categoria elevilor români. De altfel, dintre cei care ne vizitează, 17% sunt elevi", a explicat Alexandru Prişcu. O categorie specială de vizitatori la Bran au fost cei care şi-au dorit să fie clienţi exclusivi. "Au fost şi români, şi străini care au participat la evenimente organizate în regim de exclusivitate. Cele mai multe astfel de evenimente au fost corporatiste", a mai spus Prişcu.

În topul celor mai terifiante locuri

Castelul Bran ocupă locul nouă într-un top al celor mai terifiante locuri din lume întocmit de publicaţia online World of Female. "Castelul Bran este situat în Pasul Rucăr, la 30 de kilometri de Braşov. Castelul a fost construit în vremea cavalerilor teutoni. Unul dintre cele mai valoroase monumente de arhitectură medievală din România, castelul Bran este cunoscut în întreaga lume drept reşedinţa lui "Dracula" Vlad Ţepeş. Domnitor în Ţara Românească în anii 1448, 1455-1462 şi 1476, Ţepeş şi-a căpătat renumele din cauza cruzimii cu care îi pedepsea pe duşmani. Legenda spune că fostul domnitor încă bântuie Castelul Bran şi munţii din apropiere. De asemenea, fantomele celor care şi-au pierdut viaţa torturaţi la curtea lui Ţepeş ar rătăci şi azi în zona respectivă", notează cei care au întocmit acest top.

Retrocedat în 2006

Dominic de Habsburg a primit Castelul Bran în urma retrocedării acestuia pe 26 mai 2006. Dispoziţia de restituire a fost semnată de directorul Muzeului Bran, Narcis Dorin Ion. Totodată, ministrul Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu, şi Dominic de Habsburg au semnat un acord de administrare a castelului, care prevede că acesta va rămâne muzeu trei ani. Prin respectivul acord au intrat în posesia lui Dominic de Habsburg următoarele proprietăţi: castelul, Casa de ceai regina Maria, Casa principesei Ileana, Casa administratorului, Tabernaculul Inima Reginei Maria şi un teren aferent acestuia, de peste 7.500 mp, parcul castelului, de 28.000 mp, cele două lacuri din parcul castelului, cu o suprafaţă totală de 1.400 mp, şi drumul de acces, de 1.650 mp. Retrocedarea în natură a avut loc după aproape şase luni de negocieri între Ministerul Culturii şi Cultelor şi avocaţii noului proprietar, ca urmare a modificării Legii 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate abuziv de comunişti.

Potrivit Ministerului Culturii, domeniul a fost estimat atunci la 25 de milioane de dolari. Legislaţia ulterioară din domeniul proprietăţii i-a îndreptăţit însă pe moştenitori să solicite retrocedarea în natură. Avocaţii lui Dominic de Habsburg au făcut, la începutul lunii decembrie 2006, o ofertă de vânzare a Castelului Bran, în valoare de 60 de milioane de euro, Consiliului Judeţean Braşov. Preşedintele CJ Braşov, Aristotel Căncescu, a anunţat, în acel moment, că vrea să cumpere Castelul Bran de la Dominic de Habsburg, în acest sens urmând să acceseze un împrumut de tip leasing pe o perioadă de zece ani la o bancă austriacă, în vederea acoperirii sumei de 60 de milioane de euro cerută de proprietar. Ministerul Culturii şi Cultelor s-a opus, considerând că suma este foarte mare. Ulterior, Dominic de Habsburg a retras oferta făcută şi a anunţat că a angajat firma americană de investiţii private Baytree Capital Associates, care urma să elaboreze un plan strategic de dezvoltare a Castelului Bran, în vederea promovării şi vinderii proprietăţii, preţul estimat de această dată fiind de 100 de milioane de euro. Castelul Bran, a cărui primă atestare documentară datează din noiembrie 1377, este unul dintre cele mai importante obiective turistice din România. El atrage turişti străini mai ales datorită faptului că este asociat cu numele lui Dracula - faimă ce i se trage de la romanul "Dracula" al lui Bram Stoker.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Domnule Vranceanu, va rog sa fiti mai atent la termenii economici folositi:

    in titlul apare "profit net", iar in text "venit net", respectiv "castig net". 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb