Castelul Bran a adus un profit de 3,2 milioane euro, anul trecut

Ovidiu VRÂNCEANU
Ziarul BURSA #Companii #Turism / 6 iunie 2018

Castelul Bran a adus un profit de 3,2 milioane euro, anul trecut

Cifra de afaceri a companiei care administrează Castelul Bran a crescut, anul trecut, cu aproape 20%, de la 22,34 milioane de lei la 26,61 milioane de lei (aproximativ 5,75 milioane de euro), arată datele raportate Ministerului de Finanţe.

Profitul firmei a fost, în 2017, de 14,718 milioane de lei (aproximativ 3,2 milioane de euro), în creştere faţă de profitul net de 13,37 milioane de lei înregistrat cu un an în urmă.

Castelul Bran a fost vizitat de 835.116 de plătitori de bilete, în 2017, faţă de 798.298, în anul precedent. "La numărul de plătitori de bilete se adaugă gratuităţile şi participanţii la evenimentele publice şi private. Rezultă că, la fel ca şi în anul 2016, un milion de oameni au trecut pragul Castelului Bran şi anul trecut. Peste 60% dintre vizitatorii obiectivului turistic au fost turişti străini", au anunţat reprezentanţii Castelului Bran.

Dominic de Habsburg a primit Castelul Bran în urma retrocedării acestuia, în 26 mai 2006. Dispoziţia de restituire a fost semnată de directorul Muzeului Bran, Narcis Dorin Ion. Totodată, ministrul Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu, şi Dominic de Habsburg au semnat un acord de administrare a castelului, care prevede că acesta va rămâne muzeu trei ani. Prin respectivul acord, au intrat în posesia lui Dominic de Habsburg următoarele proprietăţi: castelul, Casa de ceai regina Maria, Casa principesei Ileana, Casa administratorului, Tabernaculul Inima reginei Maria şi un teren aferent acestuia, de peste 7.500 mp, parcul castelului, de 28.000 mp, cele două lacuri din parcul castelului, cu o suprafaţă totală de 1.400 mp, şi drumul de acces, de 1.650 mp. Retrocedarea în natură a avut loc după aproape şase luni de negocieri între Ministerul Culturii şi Cultelor şi avocaţii noului proprietar, ca urmare a modificării Legii 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate abuziv de comunişti. Potrivit Ministerului Culturii, domeniul a fost estimat atunci la 25 de milioane de dolari. Legislaţia ulterioară din domeniul proprietăţii i-a îndreptăţit însă pe moştenitori să solicite retrocedarea în natură. Avocaţii lui Dominic de Habsburg au făcut, la începutul lunii decembrie 2006, o ofertă de vânzare a Castelului Bran, în valoare de 60 de milioane de euro, Consiliului Judeţean Braşov. Preşedintele CJ Braşov, Aristotel Căncescu, a anunţat, în acel moment, că vrea să cumpere Castelul Bran de la Dominic de Habsburg, în acest sens urmând să acceseze un împrumut de tip leasing pe o perioadă de zece ani la o bancă austriacă, în vederea acoperirii sumei de 60 de milioane de euro cerută de proprietar. Ministerul Culturii şi Cultelor s-a opus, considerând că suma este foarte mare. Ulterior, Dominic de Habsburg a retras oferta făcută şi a anunţat că a angajat firma americană de investiţii private Baytree Capital Associates, care urma să elaboreze un plan strategic de dezvoltare a Castelului Bran, în vederea promovării şi vinderii proprietăţii, preţul estimat de această dată fiind de 100 de milioane de euro. Castelul Bran, a cărui primă atestare documentară datează din noiembrie 1377, este unul dintre cele mai importante obiective turistice din România. El atrage turişti străini mai ales datorită faptului că este asociat cu numele lui Dracula - faimă ce i se trage de la romanul "Dracula" al lui Bram Stoker.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. din cate stiu eu principesa Ileana a avut sase copii. Cum de a ajuns sa fie retrocedat castelul doar catre Dominic ???? In plus nu am vazut sa existe vre-un act care sa ateste proprietatea asupra castelului dupa o asa zisa cedare de catre Regina Maria catre fiica sa Ileana. Castelul a fost dat (dar nu s-a schimbat proprietarul) in folosinta Reginei Maria de catre Primaria Brasov. Sigul ca asa zisul liberal compozitir cu parul vopsit Jorgulesco a vrut sa faca si el ceva de care sa isi aduca aminte lumea. Iar evaluarile de 60 si ulterior 100 milioane euro sunt stiintifico-fantastice. Cumperi 10 castele pe Valea Loirei cu banii astia

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb