Câştigul salarial a urcat în octombrie cu 0,4%, la 1.615 lei

F.A.
Macroeconomie / 5 decembrie 2013

Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1.615 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 6 lei (0,4%), cele mai mari valori fiind înregistrate în intermedieri financiare (3.829 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (900 lei), informează, astăzi, Institutul Naţional de Statistică (INS).

În luna octombrie 2013, în majoritatea activităţilor din sectorul economic nivelul câştigului salarial mediu net a înregistrat uşoare creşteri faţă de luna septembrie 2013 ca urmare a acordării de prime, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă), drepturi în natură ori realizării de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte). De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net au fost influenţate în unele activităţi economice şi de disponibilizările de salariaţi cu câştiguri salariale mici, menţionează INS.

Potrivit sursei citate, cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează: cu 13,2% în alte activităţi extractive; între 3,5% şi 6,5% în activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune (inclusiv înregistrări audio şi activităţi de editare muzicală; activităţi de difuzare şi transmitere de programe), extracţia minereurilor metalifere, colectarea şi epurarea apelor uzate, fabricarea de mobilă, fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii); între 2,5% şi 3,5% în alte activităţi industriale n.c.a., fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, industria metalurgică, activităţi de poştă şi de curier, captarea, tratarea şi distribuţia apei, activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii), tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal, exclusiv maşini, utilaje şi instalaţii, fabricarea altor produse din minerale nemetalice.

Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost cauzate de acordarea în luna precedentă a primelor ocazionale, plăţii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete de masă). De asemenea, în unele activităţi economice scăderea nivelului câştigului salarial mediu net din luna octombrie a fost cauzată de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte).

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează: cu 26,1% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, respectiv cu 17,7% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului; între 5,0% şi 7,5% în activităţi de servicii anexe extracţiei, extracţia cărbunelui superior şi inferior, fabricarea produselor din tutun, telecomunicaţii.

În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna septembrie în învăţământ (4,0%) ca urmare a acordării sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice. De asemenea, în administraţia publică şi sănătate şi asistenţă socială câştigul salarial mediu net a crescut uşor în luna octombrie faţă de luna septembrie 2013, cu 0,2%, respectiv 0,6%.

Comparativ cu luna octombrie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 4,1%.

Indicele câştigului salarial real pentru luna octombrie 2013 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 100,1%.

Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 122,0%, cu 0,1 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna septembrie 2013.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9732
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5955
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3022
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9656
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.8823

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb