Moneda Elveţiei, francul, s-a apreciat la finele săptămânii trecute, pe pieţele externe, faţă de alte valute majore. Joi şi vineri, francul a câştigat teren după publicarea unui indice din care rezultă scăderea neşteptată a producţiei industriale a Chinei, respectiv după apariţia temerilor că Federal Reserve (Fed - banca centrală a SUA) şi-ar putea înăspri politica monetară mai curând decât arătau estimările. În condiţiile date, investitorii s-au orientat către plasamente sigure.
La New York, francul a câştigat 0,8% vineri, faţă de moneda europeană, ajungând la 1,2433 unităţi, respectiv 0,1% comparativ cu cea japoneză, atingând 105,36 yeni. Faţă de dolar, francul a crescut cu 0,8%, la 96,15 centime.
De menţionat că, joi, moneda elveţiană a înregistrat cea mai mare creştere din 2011 - când banca centrală de la Berna a impus plafonul minim pentru cursul franc/euro. Avansul a venit după ce, în ziua precedentă, francul coborâse la 1,26 unităţi/euro pentru prima oară după luna mai 2011. Declinul a fost generat de faptul că preşedintele Băncii Naţionale a Elveţiei (SNB), Thomas Jordan, a afirmat că instituţia ar putea modifica plafonul minim de 1,20 de franci/euro, introdus în 2011.
Joi, francul a urcat cu 1,3%, la 1,2420 unităţi/euro - cel mai important avans din 5 septembrie 2011, ziua care a precedat măsura SNB de introducere a plafonului minim menit să protejeze exportatorii, să prevină deflaţia şi recesiunea. Mai târziu, pe parcursul zilei de joi, francul a ajuns la 1,2462 franci/euro, iar vineri a urmat o nouă apreciere. Pe întreaga săptămână trecută, francul a urcat cu 0,9% faţă de dolar, respectiv cu 0,5% raportat la euro.
Analiştii sunt de părere că afirmaţiile făcute joi de preşedintele Fed, Ben S. Bernanke, cu privire la o eventuală reducere a achiziţiilor de obligaţiuni, i-au îndreptat din nou pe investitori către plasamentele considerate sigure.