Cât de gravă este situaţia bugetului de stat?

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 17 iulie 2023

Cât de gravă este situaţia bugetului de stat?

Sumă record împrumutată de guvern printr-o emisiune de certificate de trezorerie

Călin Rechea

Prospectul emisiunilor de titluri de stat pentru luna iulie 2023, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 601/30.VI.2023, arăta că "se aprobă prospectele de emisiune a obligaţiunilor de stat de tip benchmark, în valoare nominală totală de 4.000 milioane lei, la care se poate adăuga suma de 600 milioane lei din alocările sesiunilor suplimentare de oferte necompetitive".

Obligaţiunile au maturităţi cuprinse între 4 şi 15 ani şi rate ale cuponului între 7,2% şi 8,75%, iar valoarea nominală a fiecărei emisiuni este de 500 de milioane de lei.

Prima emisiune a lunii, cu ISIN-ul ROP9QVD42HO2, nu a avut un succes deosebit, cererea din partea băncilor fiind de 460 de milioane de lei, iar suma efectiv împrumutată de guvern de 380 de milioane, care a fost suplimentată cu 75 de milioane într-o sesiune suplimentară.

A doua emisiune, cu ISIN-ul ROXL7LT7QZ66, a fost supra-subscrisă cu aproape 300 de milioane de lei, însă guvernul a împrumutat efectiv 566 de milioane de lei, la un randament mediu de 6,74%, în condiţiile în care rata cuponului este de 8%.

Apoi s-a întîmplat ceva, iar Ministerul de Finanţe ar trebui să ofere o explicaţie. Au venit semnale de la bănci că vor cere randamente mai mari? Sau poate că au nevoie de majorări de capital costisitoare, care să acopere pierderile din portofoliile de obligaţiuni de stat achiziţionate la randamente mult mai scăzute şi a căror valoare s-a prăbuşit pe fondul creşterii dobânzilor?

În Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 630/10.VII.2023 a fost publicat un nou ordin al ministrului de finanţe, prin care prospectul pentru iulie 2023 este suplimentat cu două emisiuni de certificate de trezorerie cu discont.

Prima emisiune are ISIN-ul ROCMWMWSS5U1 şi o valoare nominală de 1 miliard de lei. Cererea din partea băncilor a fost extraordinară, de circa 10,5 miliarde de lei, iar suma împrumutată efectiv a fost de peste 8 miliarde de lei, la un randament de 5,99%.

Valoarea acestui împrumut, care ajunge la scadenţă după 76 de zile, respectiv în 26 septembrie 2023, reprezintă un nou record pentru împrumuturile guvernamentale prin emisiuni de titluri în moneda naţională (vezi graficul) şi este de aproape două ori mai mare decât recordul anterior, de circa 4,2 miliarde de lei, înregistrat în ianuarie 2023.

În aceeaşi zi de emisiune, 12 iulie 2023, Ministerul de Finanţe a mai împrumutat 583,5 milioane de lei cu scadenţa în 30 octombrie 2033, la un randament mediu de 6,87%, iar apoi au fost împrumutate încă 75 de milioane de lei într-o sesiune suplimentară.

A doua licitaţie pentru certificatele de trezorerie din lista suplimentară va avea loc în 20 iulie 2023, va avea o valoare nominală de 500 de milioane de lei şi scadenţa după 191 de zile, respectiv în 31 ianuarie 2024.

Emisiuni prin care guvernul a împrumutat mai mult de 4 miliarde de lei au mai fost în august 2022 şi în ianuarie 2023, dar atunci maturităţile au fost de ordinul anilor.

Acum guvernul a împrumutat 8 miliarde de lei pentru două luni, probabil pe fondul unor scadenţe urgente. Oare a fost preferată opţiunea împrumuturilor pe termen scurt în lei deoarece nu mai există "oferte competitive" pentru împrumuturile în valută pe pieţele externe, care să arate, neapărat, încrederea investitorilor în perspectivele economiei noastre?

Dar cum rămâne cu planificarea bugetară? Nimeni nu ştia că vin scadenţe, care totdeauna vin şi nu iartă pe nimeni? Sau nu contează pentru coaliţia de la guvernare, deoarece totdeauna alţii vor plăti?

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. doar noi, votantii, platim toate aceste imprumuturi la orice dobinzi....prin noi mariri de taxe si impozite, TVA, accize si jupuiala Anaf prin Decizii de impunere catre persoanele fizice.....deci nu conteaza ce distrugeri fac politicienii.

    si atita timp cit se creaza noi ministere, noi agentii de stat, schimbari de parcuri auto ale senatorilor cu masini de 100.000 de euro, se creaza noi categorii de pensionari speciali, se voteaza folosinta masinilor de servici in interes personal, magistratii-procurorii au pensii minime de 30.000 de lei/luna....unde i gaura bugetului?

    si atita timp cit se creaza noi ministere, noi agentii de stat, schimbari de parcuri auto ale senatorilor cu masini de 100.000 de euro, se creaza noi categorii de pensionari speciali, se voteaza folosinta masinilor de servici in interes personal, magistratii-procurorii au pensii minime de 30.000 de lei/luna....unde i gaura bugetului?.....se cumpara 1000 de masini BMW Serie 3 noi de 60.000 de euro/bucata pt politia rutiera.....

    1. se si fura mult prin firme capusa, firme clientela de partid, vezi azilele groazei, spagi la licitatiile publice, angajari fictive la stat pt toate rudele si pilele politicienilor, adica nus- fictive dar nici necesare.

      Tunuri de miliarde cu vaccine de 10 ori cat populatia Romaniei 2 ani la rand, si alte tepe, nu le stiu pe toate. ajunge sa stim sirul lung de politicieni ce au ajuns la parnaie pt furt din banii publici ca sa ne dam seama ca problema-i gneralizata, poate cu mici exceptii care cred ca-s si eliminate.

      Ar trebui sa facem greva fiscala, pana nu se cheltuieste banul public in interesul romanilor , a tuturor romanilor , nu doar a unor bugetari, a unor pensionari, a unor firme cu pile . Sa plateasca bugetarii si pensionarii speciali sa vedem(ei doar muta banii dintr-un cont de la buget in alte conturi tot la buget, valoare adaugata creaza f putina, mai dau niste amenzi, mai iau o taxa de timbru etc) 

    Nu e gravă, nici măcar nu mai e. Bugetul este o iluzie, un mecanism prin care se tine socoteala supraindatorarii și nicidecum a cheltuielilor și veniturilor.Nu interesează pe nimeni,scopul este supraindatorarea.

    1. au trecut si Grecia si Italia prin asta.

      Sper sa nu apara un alt "baiat bun, harnic, patriot" ca Ceausescu, care sa plateasca datoriile (enorme), sa faca bine populatiei si apoi sa-l impuste armata ca pe un caine...

      NU stiu de ce nu plecati in coreea de nord dc ti=e dor sa faci foamea

    Cleptocratii nu vor sa'i impoziteze si pe plutocrati, impoziteaza doar plebea proletara.

    Se fura pe fata. Si asa se intimpla cind in guvern pui tot felul de incompetenti care fac bugete din pix la cerinta unor populisti.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb