CÂT VA ŢINE MINUNEA? Brokerii se aşteaptă la iureş pe BVB, post-Romgaz

OCTAVIAN RADU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 noiembrie 2013

Fondul Proprietatea, din nou la maxim istoric

Plus 5,1% pentru acţiunile "Nuclearelectrica"

Bursa a dat semne că se animă, înregistrând volume şi cotaţii în creştere, ieri, în prima şedinţă după ce, vineri, au fost anunţate rezultatele ofertei de vânzare a 15% din Romgaz.

Toţi indicii Bursei au crescut, ieri, pe fondul unor volume mai ridicate decât de obicei, de 54,6 milioane lei (12,3 milioane euro), în creştere cu 127% faţă de şedinţa precedentă.

Brokerii pun valoarea mare a schimburilor pe seama restituirii banilor din cadrul ofertei Romgaz, care, potrivit acestora, ar putea avea drept destinaţie achiziţionarea de acţiuni cotate la Bursă.

Indicele de alocare de pe tranşa mică a ofertei Romgaz este de 0,7519, iar banii suprasubscrişi, conform prospectului, urmează să revină investitorilor în cinci zile lucrătoare de la data de închidere a ofertei, care a fost joi.

Potrivit lui Mihai Mureşian, directorul de tranzacţionare al "Intercapital Invest", chiar dacă investitorii Romgaz nu au încasat încă suma suprasubscrisă, investitorii ar fi început deja să-şi refacă portofoliile, întrucât decontările tranzacţiilor se fac în trei zile, adică în ziua în care se vor întoarce sigur banii suprasubscrişi.

Domnul Mureşian ne-a mai spus că volumul ridicat al tranzacţiilor realizate ieri se datorează faptului că investitorii au început să-şi refacă portofoliile, ca urmare a restituirii banilor suprasubscrişi din oferta Romgaz.

Nicu Moroianu, director executiv al BT Securities, pune creşterea lichidităţii pe faptul că au fost întârziate cumpărăturile de toamnă, din cauza celor două oferte aşteptate, Nuclearelectrica şi Romgaz.

Domnia sa consideră că, odată cu alocarea acţiunilor din cadrul ofertei Romgaz, investitorii cunosc de ce sume de bani dispun, astfel încât să poată achiziţiona acţiuni, cât încă preţurile sunt mici.

Un alt motiv de creştere a lichidităţii, în opinia domnului Moroianu, este şi faptul că societăţile transmit rezultatele financiare la nouă luni, rezultate care pot influenţa deciziile investitorilor.

Ţinând cont de creşterea economică preconizată a ţării noastre, directorul executiv al BT Securities le recomandă investitorilor achiziţionarea de acţiuni, pentru că, în cazul creşterii economice, aceştia ar fi proprietarii a ceva ce va creşte. În privinţa depozitelor bancare, Nicu Moroianu este de părere că acest plasament este "total neeconomic", în actualele condiţii.

Marcel Murgoci, directorul de operaţiuni "Estinvest", consideră că lichiditatea ridicată din şedinţa de ieri provine din faptul că, în urma alocării de la Romgaz, s-au eliberat sume de bani care au intrat sau urmează să intre în piaţă. Domnia sa se aşteaptă să mai avem parte şi în următoarele şedinţe de volume ridicate.

Acţiunile Nuclearelectrica, în creştere cu 5,1%

Acţiunile "Nuclearelectrica" (SNN) au crecut, ieri, cu 5,1%, până la 11,53 lei/unitate, în prima zi în care titlurile SNN au intrat la tranzacţionare la BVB.

Domnul Murgoci consideră că preţul este "unul corect", în apropiere de cel din ofertă (11,2 lei/unitate).

În opinia directorului de operaţiuni Estinvest, cotaţia drepturilor de alocare Nuclearelectrica scăzuse destul de mult, pe motiv că investitorii nu s-au aşteptat ca oferta Romgaz să fie iniţiată atât de repede, iar o parte din acţionarii SNN au vândut acţiuni pentru a participa şi la oferta producătorului naţional de gaze.

Mihai Mureşian pune creşterea titlurilor SNN pe seama entuziasmului general al piaţei şi al faptului că societatea nu s-a tranzacţionat câteva şedinţe, fiind oprită de la tranzacţionare pentru a se face transferul din drepturi de alocare, în acţiuni.

Domnul Mureşian este optimist în privinţa evoluţiei viitoare a pieţei, aşteptându-se ca, cel puţin până la finalul anului, piaţa per ansamblu să crească.

Nicu Moroianu pune creşterea titlurilor SNN pe seama faptului că societăţile europene din acelaşi domeniu de activitate au înregistrat creşteri de preţ în perioada în care societatea a fost oprită de la tranzacţionare.

În pas cu piaţa a mers şi cotaţia FP, care a închis şedinţa pe maxim istoric, la valoarea de 0,805/unitate, în creştere cu 0,69% faţă de şedinţa precedentă.

Cele mai mari volume s-au realizat pe titlurile Fondului Proprietatea (FP) - 24,2 milioane lei, Petrom (SNP) - 4,7 milioane lei, SIF5 Oltenia - 4,3 milioane lei, Transgaz (TGN) - 4,3 milioane lei şi Nuclearelectrica (SNN) -3,4 milioane lei.

Sobolewski: Investitorii în GDR-uri Romgaz ar trebui convinşi să le convertească în acţiuni

Bursa ar trebui să îi convingă pe investitorii care au cumpărat GDR-uri în oferta Romgaz să convertească certificatele de depozit în acţiuni pe care să le tranzacţioneze pe piaţa de la Bucureşti, consideră directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski.

"Ambiţia noastră ar trebui să fie să îi convingem pe cei care au cerut GDR-uri sau au fost convinşi să ia GDR-uri să convertească aceste instrumente în acţiuni. Am vrea să avem mai multe acţiuni tranzacţionate pe piaţa locală decât rezultatul de acum din IPO. Pentru această realizare trebuie să avem active interesante pe piaţa locală, nu doar Romgaz, ci şi alte companii", a afirmat Sobolewski , citat de Mediafax.

Investitorii au cumpărat 36% din acţiunile Romgaz sub formă de certificate de depozit (GDR-uri), restul de 64% fiind achiziţionate direct ca acţiuni care sunt tranzacţionate la Bursa de la Bucureşti.

Romgaz a vândut 15% din acţiuni prin oferta iniţială pe Bursă, pentru 1,7 miliarde lei (534 milioane dolari sau 391 milioane euro).

Tranşa micilor investitori a fost suprasubscrisă de 17,7 ori, iar cel mai mare ordin plasat pe acest segment a fost de 249 milioane lei (aproape 90% din tranşă).

Directorul general al BVB a spus: "Răspunsul investitorilor individuali a fost uriaş, a fost magnific din punctul de vedere al valorii, nu şi al numărului de persoane care au luat parte la această ofertă. Suntem mulţumiţi că acest număr a fost de mii de oameni, dar m-aş fi aşteptat la mai mult, având în vedere reputaţia şi mărimea companiei şi cât a fost această ofertă o poveste publică. Ar trebui să muncim, de asemenea, la unele îmbunătăţiri ale procesului unui IPO, când este dedicat investitorilor individuali, să-i implicăm într-un număr mai mare. Vom avea propuneri concrete cum să atingem acest scop".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Mai Polo ori este " magnific" ori mai aveti de lucrat? Inteleg ca nu cunosti limba romana, dar pune pe cineva sa-ti traduca. Pana una alta, arata-ti ambitia de a aduce un emitent. De restul stim cum merge traba.

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
boromir.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9770
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7308
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3444
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9957
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.2774

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
contragarantare.ro
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb