Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, declară că este de acord cu premierul Ludovic Orban în legătură cu reforma Curţii Constituţionale a României (CCR), susţinând că, uneori, "jurisprudenţa recentă a CCR îi ultra-activează competenţele", potrivit Agerpres.
Predoiu precizează pe blogul său că aceasta este o opinie politică.
"Sunt de acord cu prim-ministrul când spune că se impune o reformă a CCR. Şi nu numai. Uneori, jurisprudenţa recentă a CCR îi ultra-activează competenţele. În optica mea, potrivit Constituţiei, CCR trebuie să se oprească în marginea controlului constituţionalităţii actelor normative cu rang de lege şi a conflictului constituţional. Uneori, jurisprudenţa CCR a trecut din sfera controlului constituţionalităţii legilor şi cea a contenciosului constituţional, în sfera contenciosului administrativ rezervat instanţelor de judecată şi chiar a mers până la a sugera şi chiar impune Parlamentului legiferarea într-un sens sau altul, substituindu-se practic punctual acestuia. O astfel de 'conduită' jurisprudenţială împinge CCR în jocul politic sau, cel puţin, tinde, chiar şi fără intenţie, la influenţarea jocului politic şi nu este în regulă", a scris ministrul Justiţiei, sâmbătă, pe blogul său.
El subliniază că opiniile politice exprimate în legătură cu funcţionarea CCR trebuie dezbătute între politicieni, aşa cum opiniile juridice sunt rezervate juriştilor.
Ministrul Justiţiei opinează că preşedintele CCR "expune Curtea implicându-se în polemici de natură politică".
"Opiniile CCR legate de propria funcţionare ar trebui exprimate impersonal şi strict principial, nu ca o replică politică la o opinie politică. În fine, poziţia CCR de jurisdicţie exclusivă şi supremă în materie constituţională nu exclude şi nu împiedică critica unor decizii ale CCR sau analiza efectelor acestora asupra echilibrelor din stat, funcţionării justiţiei sau echilibrelor macro-financiare publice. De altfel, critici la adresa CCR se pot citi şi în Raportul de ţară MCV. La rândul său, dl. preşedinte al CCR a criticat în 2017 deciziile de condamnare penală a unui fost lider PSD, calificându-le ca fiind greşite şi pronunţate prin 'lentilă politică', ceea ce i-a atras o hotărâre a Plenului CSM (...) care a stabilit că declaraţiile preşedintelui CCR încalcă independenţa justiţiei", a mai scris Predoiu.
El arată că va încerca să iniţieze un dialog instituţional cu CCR privind această chestiune pentru a găsi cele mai bune formule de dialog în astfel de împrejurări.
"Şi poate că nu ar fi lipsită de interes organizarea unei conferinţe ştiinţifice în legătură cu marginile puterilor constituţionale ale CCR prin prisma Constituţiei şi a jurisprudenţei Curţii", conchide Cătălin Predoiu.
Premierul Ludovic Orban a declarat, joi, că decizia CCR privind legea care dă dreptul Parlamentului să stabilească data alegerilor i se pare "abracadabrantă" şi "o încălcare flagrantă a Constituţiei de către organismul care trebuie să fie paznicul Constituţiei".
"Trebuie schimbat ceva. Nu se mai poate aşa. Trebuie schimbată componenţa CCR, trebuie eliminaţi politrucii de acolo, trebuie să intre numai magistraţi cu cariere în spate. (...) Ca să nu spun că multe dintre deciziile de acolo vin împotriva intereselor fundamentale ale României. Dau exemplu numai decizia legată de lipsirea autorităţilor sanitare şi a Guvernului de orice mijloc de a opri răspândirea virusului, care a provocat cea mai spectaculoasă creştere a numărului de cazuri. (...) Nu pot să înţeleg o asemenea decizie. Noi, guvernul, am atacat la CCR legea prin care parlamentul, o majoritate parlamentară şi-a arogat dreptul de a stabili data alegerilor. (...) Ce se întâmplă dacă o majoritate parlamentară nu pune pe ordinea de zi proiect de lege privitor la stabilirea datei alegerilor? Că nimeni nu răspunde. Care e interesul unui parlamentar dintr-o majoritate? Să prelungească mandatul cât mai mult, mai ales dacă nu va mai fi pe listă în alegerile parlamentare", a afirmat Orban.
Preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, a declarat în replică, joi, că premierul Ludovic Orban incită opinia publică împotriva CCR.
"Îmi pare rău că răspândeşte asemenea idei în spaţiul public şi incită opinia publică împotriva CCR, care ea ar fi cea care e vinovată de răspândirea pandemiei, de nerespectarea hotărârilor aleşilor. (...) Vreau să-i amintesc domnului prim-ministru că noi, instituţia CCR, suntem una dintre cele mai importate instituţii care apără statul de drept şi promovează statul de drept. În nicio ţară din Europa un prim-ministru nu-şi permite să aibă un asemenea limbaj şi asemenea atacuri suburbane la adresa Curţii Constituţionale", a afirmat Dorneanu.
El a spus că are în vedere sesizarea organismelor internaţionale în legătură cu declaraţiile premierului, informează Agerpres.
"O să discut cu colegii mei, am mai avut asemenea discuţii şi am tot avut rezerve asupra oportunităţii de a face un demers. Cred acum că lucrurile au luat o amploare care impune neapărat o asemenea intervenţie la Comisia de la Veneţia, la Consiliul Europei, la Asociaţia Curţilor Constituţionale. (...) Avem în vedere să sesizăm Comisia de la Veneţia şi Consiliul Europei şi, în mod sigur, Asociaţia Curţilor Constituţionale din Europa", a spus Dorneanu.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.10.2020, 13:11)
reforma ccr , inseamna pentru orban , predoiu si pdl , o ccr care sa le legifereze , talhariile . magariile si jaful pe care-l fac la lumina zilei .au tupeu si sint obraznici pentru ca avem opozitie slaba .
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.10.2020, 13:32)
Este de rasu-plansu. Doi dintre cei mai prosti demnitari pe care i-a avut statul roman ,au orientari naziste. Auzi la ei,ccr trebuie reformata.Pai Orban un parlit de inginer care nu a lucrat o zi nici la stat si nici la privat,este licentiat in bautura si isi da cu parerea despre constituie si legi? Asta daca nu apuca sa faca declaratii pana la ora 10 dimineata,dupa aceasta ora,este mai matrafoxat decat basescu cand erea la cotroceni. Celalalt,un asazis jurist,care habar nu are de legi,este un sustinator al hotilor din PNL si se baga si el in seama ca sa nu il supere pe infractorul suprem, Iohannis. Cu asemenea oameni in conducerea tarii,iata ca am ajuns CIUMA EUROPEI. Sa vedeti cand Kiovesi v-a incepe treaba,Romania v-a fi declarata cea mai corupta tara din GALAXIE. Romani,iesiti la VOT si votati si un caine daca ar fi trecut pe listele electorale decat sa votati astfel de infractori care isi bat joc de voi,de batranii si copii vostri si incet dar sigur va v-a transforma in noi sclavi(moderni) ai stapanilor din strainatate carora v-au vandut.!
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.10.2020, 21:08)
Cat a fost parlamentar PSD ,Dorneanu, cu studii juridice a votat toate idioteniile acestui partid. Putin le păsa pesedeilor de lege .Nu-mi aduc aminte ca Dorneanu să fi ieșit din rând. Acum ,hopa,statul de drept bla,bla,bla!
Nu înțeleg cum un individ care a respectat sută la sută disciplină într-un partid,contând doar numeric că votant PSD,poate conduce o institutie6" imparțială "?
2. STAT vs STAT
(mesaj trimis de anonim în data de 17.10.2020, 13:25)
STATUL PLĂTEȘTE STATUL,STATUL CONTROLEZĂ STATUL ( EL pe EL ) .DIN ACEST ALGORITM,PARADIGMĂ ÎN VECII VECILOR NU REZULTĂ STAT DE DREPT ȘI JUSTIȚIE OARBĂ ....SINECURIȘTII ZIC : ALTĂ PARADIGMĂ PE PLANETĂ NU ESTE ..
3. Predoiu slugoiu'!
(mesaj trimis de vlad tepes în data de 17.10.2020, 13:28)
Cu alte cuvinte, bai sluga peltica, reformarea in opinia voastra, este aceea de a intra in CCR, exclusiv acei magistrati care poarta pe sub roba, epoleti! Mai degraba, ti-ai reforma tu vorbirea, luandu-l ca model pe Demostene cu pietrele lui!
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.10.2020, 15:52)
Politrucii de la ,,curte" , doresc să conducă românia....
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.10.2020, 16:01)
Incearca sa faca si IDIOTI ca tine sa inteleaga ca o tara se conduce dupa legi nu dupa STABORU lui IOHANNIS.!
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.10.2020, 18:22)
Reforma ta sa o faci la Plescoi, cu Leana.
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.10.2020, 11:07)
Va trebuie unii supusi sa execute ordinele stapanului,tot inainte spre dictatura,prostimea aplauda
7. NIVELUL(COTA)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.10.2020, 15:26)
JUSTIȚIA DĂ NIVELUL ECONOMIC ȘI DE TRAI EX. RO. vs USA , RO. vs ANGLIA .... CONȘTIINȚA = PISTOL. DE CE USA-iști AU TOȚI PISTOL , RO.- ii NU......