Catalyst România, susţinută de 3TS Capital Partners, a anunţat lansarea finală a celui de-al doilea fond de capital de risc care vizează investiţii în companii de tehnologie, se arată într-un comunicat de presă al companiei.
Potrivit sursei citate, datorită cererii puternice din partea investitorilor instituţionali şi privaţi, ţinta iniţială de 40 de milioane euro a fost substanţial depăşită, iar fondul şi-a atins plafonul maxim de 50 de milioane euro.
Catalyst Romania Fund II a fost înfiinţat cu sprijinul Fondului European de Investiţii (FEI) ca investitor ancoră, pentru a investi capitalul din JEREMIE România Reflows şi Programul InnovFin al UE şi din contribuţiile LP ale multor alţi investitori. Al doilea fond Catalyst este primul fond de risc de a doua generaţie din istoria României, ceea ce reprezintă o realizare unică susţinută de rezultatele şi experienţa echipei, notează sursa citată.
Catalyst Romania Fund II a fost precedat de Catalyst Romania Fund I, un fond consiliat de 3TS Capital Partners şi finanţat prin iniţiativa JEREMIE România. Cu o capitalizare totală de 15 milioane euro, Catalyst Romania Fund I a investit în ultimii ani în 10 companii româneşti de tehnologie, printre care Elefant.ro, Vola.ro, Vector Watch (achiziţionat de FitBit), SmartBill (achiziţionat de Visma) şi GreenHorse Games (achiziţionat de Tencent). Catalyst Romania Fund II va continua să se concentreze pe companii de tehnologie inovatoare, cu produse deja lansate, conduse de echipe de management antreprenoriale cu experienţă.
Potrivit comunicatului, fondul va oferi investiţii cuprinse între 1 şi 3 milioane euro companiilor de tehnologie din România şi din Europa de Sud-Est pentru a le susţine obiectivele de creştere şi planurile de expansiune internaţională. Catalyst Romania Fund II a investit deja în două companii, având ȋn prezent încă trei în faza de due diligence. Prima investiţie, Seedblink, este o platformă de crowdinvesting din următoarea generaţie, iar a doua investiţie, Code of Talent, este o soluţie de top de micro-învăţare dedicată formării angajaţilor. Fondul are multe alte proiecte noi in analiză, iar echipa este ȋncrezătoare că există ȋn prezent şi ȋn viitor oportunităţi excelente de investiţii ȋn ecosistemul start-upurilor din România şi din regiune.
"Suntem încântaţi de faptul că în lansarea finală am atins dimensiunea maximă a fondului de 50 de milioane euro ceea ce este o dovadă a rezultatelor noastre excelente dinprimul fond şi o confirmare a strategiei noastre de investiţii deja demonstrate. Cu sprijinul investitorului nostru ancoră, FEI, vom continua să investim în România şi regiune pentru a aduce valoare strategică şi pentru a ajuta companiile de tehnologie aflate în stadiul iniţial de dezvoltare în călătoria lor către succes. Ne vom concentra în special pe sectorul Tehnologie, unde ţara noastră are avantaje competitive semnificative şi un potenţial mare", a declarat Marius Ghenea, manager al Catalyst II.
22,5 milioane euro au fost angajaţi către Catalyst Romania II din JEREMIE Reflows şi din programul EIF InnovFin Equity. Restul angajamentului de capital al fondului a fost asigurat prin participarea altor investitori, precum şi a echipei Catalyst.
JEREMIE Romania este un set de instrumente financiare susţinute iniţial din fondurile structurale ale României în perioada de programare 2007-2013. După încheierea perioadei de programare, FEI continuă să acţioneze în numele şi în numele Guvernului României pentru a gestiona resursele returnate din implementarea iniţială în cadrul unui nou acord semnat în septembrie 2020.
"Ne bucurăm să punem la lucru resursele rambursate din iniţiativa JEREMIE, pentru a creşte şi mai mult efectul de multiplicare atins în prima perioadă de implementare, prin investiţii în companii româneşti de tehnologie care să susţină tranziţia digitală a Europei", a declarat Camelia Drăgoi, manager Equity Mandate la FEI.
Conform comunicatului, primul Fond a realizat deja vânzarea a trei dintre companiile din portofoliu către investitori strategici, alte companii fiind în proces de vânzare, cu planul de a face un exit complet al portofoliului fie prin tranzacţii cu investitori strategici sau financiari, sau prin listări la bursele din regiune, inclusiv Bursa de Valori Bucureşti.
"Catalyst Romania, felicitări pentru trecut, cele mai bune urări pentru viitor! Relaţiile pe termen lung şi randamentele atractive sunt preţuite de toată lumea, din fericire ambele aşteptări au fost îndeplinite de această echipă dinamică şi implicată profesional. După investiţia anterioară de succes în Catalyst Fund I, noua investiţie ȋn al doilea fond Catalyst este un pas firesc înainte." Aurel Bernat CEO BT Asset Management SAI.