Cauze nerepetabile au dus la creşterea profitului BRD

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 mai 2017

Cauze nerepetabile au dus la creşterea profitului BRD

Grupul BRD-Groupe Societe Generale a înregistrat un profit de 330 milioane de lei, în primul trimestru de aproape cinci ori mai mare faţă de primele trei luni din 2016, pe fondul unui cost net al riscului pozitiv, susţinut de îmbunătăţirea veniturilor nete din dobânzi şi monitorizarea strictă a cheltuielilor operaţionale, potrivit unui comunicat al băncii.

Brokerii din piaţa de capital se aşteaptă, în continuare la rezultate bune din partea BRD, despre care spun că are una dintre cele mai mici valori ale indicelui PER (n.r. numărul de ani necesari recuperării investiţiei din profituri) din rândul acţiunilor Blue Chip de la Bursa de Valori Bucureşti.

Marius Pandele, Analist Financiar Prime Transaction, ne-a declarat: "Rezultatele financiare ale BRD au reuşit să atingă în sfârşit potenţialul pe care îl estimam încă de acum un an, după publicarea situaţiilor aferente trimestrului I 2016. Profitul net a crescut de aproape cinci ori, de la 62,8 milioane lei în trimestrul I 2016 până la 306,9 milioane lei, în primele trei luni ale acestui an, exclusiv pe seama unui cost net al riscului mult îmbunătăţit. După ce în trimestrul I 2016 banca a înregistrat o cheltuială de 144,9 milioane lei la acest capitol, în trimestrul I 2017, a ajuns la un venit net de 129,6 milioane lei. Diferenţa între cheltuiala de anul trecut şi venitul din acest an a acoperit 96% din diferenţa de profit brut înregistrată de bancă în această perioada, prin urmare putem spune că acesta este motivul creşterii de profit.

Trecerea de la cheltuială la venit a avut la bază mai mulţi factori, printre care scăderea ratei creditelor neperformante (de la 13,7%, în martie 2016, la 10,3%, în martie 2017 la nivel de grup), recuperările din credite provizionate pe segmentul non retail şi despăgubirile primite din asigurări. Este vorba, în toate aceste cazuri, de factori nerecurenţi, pe care e puţin probabil să îi mai vedem şi în trimestrele următoare".

Chiar dacă rezultatele bune ale BRD în trimestrul I 2017 sunt bazate pe elemente nerecurente şi pe efectul de baza faţă de 2016, ne putem aştepta măcar la o menţinere a profitabilităţii în trimestrele următoare, iar acest lucru ar face că banca să rămână unul dintre cei mai ieftini emitenţi de pe piaţă locală, mai apreciază analistul, adăugând: "Profitul din trimestrul I 2017 face ca indicatorul P/E să scadă la doar 8,7, una dintre cele mai mici valori din rândul acţiunilor Blue Chip de la BVB".

Ovidiu Dumitrescu, directorul general adjunct "Tradeville", apreciază că BRD a raportat un set de rezultate solide pentru primul trimestru.

Domnia sa ne-a spus: "Veniturile nete din dobânzi ale băncii au crescut cu 4,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, însă veniturile operaţionale au scăzut cu 1,55%, comparaţia fiind afectată de câştigul din vânzarea acţiunilor VISA Europe de anul trecut. Profitul operaţional a urcat cu 4,9%, iar profitul net a crescut de 4,88 de ori, atingând un maxim de la listare. Această evoluţie spectaculoasă, mult peste ritmul de creştere raportat de rivala Banca Transilvania, se datorează costului net al riscului, care a devenit o sursă de creştere a profitului mulţumită recuperărilor din credite depreciate. Rentabilitatea capitalurilor (indicatorul ROE) a atins un atractiv 18,9%, faţă de 4,2% în primul trimestru din 2016. Bilanţul a rămas solid, cu o rată a creditelor neperformante apropiată de media sistemului bancar (10,3%) şi o rată a fondurilor proprii de 19,9%, un nivel confortabil".

Ioana Sechel, Analist Financiar BRK Financial Group, spune că rezultatele trimestriale publicate de BRD îi depăşesc aşteptările, în sens favorabil: "Apreciem dinamica băncii din ultima vreme şi ne aşteptăm ca, pe viitor, aceasta să păstreze aceeaşi strategie orientată pe creştere".

Valoarea totală a activelor bănci la finalul primului trimestru s-a ridicat la 50,14 miliarde de lei, în scădere uşoară (-1,01%) faţă de valoarea acestora la finalul anului precedent, aceasta în special datorită reducerii la aproape jumătate a creanţelor BRD asupra Băncii Centrale în aceeaşi perioadă, precizează doamna Sechel. Conform comunicatului oficial, la finalul primelor 3 luni ale acestui an, BRD avea acordate credite şi avansuri clientelei în valoare totală de 27,56 miliarde de lei, în creştere cu 0,64% faţă de valoarea acestora la finalul anului precedent, mai menţionează domnia sa.

Ioana Sechel ne-a mai transmis: "În ceea ce priveşte valoarea depozitelor atrase de la clientelă, aceasta s-a ridicat la 41,54 miliarde de lei, în scădere cu 1,79% faţă de valoarea acestora la finalul anului precedent, această scădere fiind de înţeles în condiţiile unor rate ale dobânzii la depozite extrem de scăzute.

La nivelul băncii, veniturile nete din dobânzi au crescut cu 4,5% în primele 3 luni faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, însă veniturile nete din comisioane au scăzut cu 8,2% în acelaşi interval. Profitul operaţional la nivelul băncii a ajuns la 235,6 milioane de lei, în creştere cu 4,9% faţă de perioada similară a anului precedent. Dacă ne uităm însă la profitul net al băncii calculate pentru primele 3 luni ale anului, suma ajunge la 306,9 milioane de lei, de 4 ori mai mare decât profitul înregistrat în primul trimestru din 2016. Acest lucru a fost posibil datorită reducerii semnificative a costului riscului.

Apreciem eforturile BRD pentru îmbunătăţirea continuă a profilului de risc şi ne aşteptăm la rezultate pozitive şi în următoarele trimestre. Perspectivele favorabile pentru sistemul bancar din România rămân valabile şi speram că acestea se vor reflecta şi în activitatea BRD".

Potrivit comunicatului băncii, indicatorul credite nete/depozite a fost de 69,2% la sfârşitul lunii martie 2017.

Venitul net bancar al Grupului BRD a atins 650 milioane lei în primul trimestru al anului 2017, înregistrând o creştere uşoară faţă de trimestrul I 2016 (+0,4%), pe fondul creşterii veniturilor nete din dobânzi (+5,1% graţie efectelor pozitive de volum şi schimbărilor favorabile de structură) ce au depăşit scăderea pe alte categorii de venituri. Scăderea, ca efect al modificărilor reglementare, a comisioanelor percepute la plăţile cu cardul, împreună cu creşterea presiunii pieţei asupra preţurilor produselor bancare de tranzacţionare au condus la scăderea veniturilor nete din comisioane cu 7,3% faţă de anul precedent.

Cheltuielile operaţionale au scăzut cu 5,1% faţă de trimestrul I 2016, determinate de contribuţii la Fondul de Garantare a Depozitelor şi Fondul de Rezoluţie mai mici în comparaţie cu contribuţia înregistrată în perioada similară a anului trecut. Ţinând cont de ajustarea contribuţiei înregistrată în trimestrul II 2016 (suma recunoscută în primul trimestru a fost ajustată în jos în trimestrul al doilea) cheltuielile operaţionale au fost stabile în dinamică anuală. Indicatorul cost /venit s-a imbunătăţit cu 3,4 puncte procentuale, la 59,1% în trimestrul I 2017 în comparaţie cu 62,5% în trimestrul I 2016 (stabil ţinând cont de întreaga contribuţie la Fondul de Garantare a Depozitelor şi la Fondul de Rezoluţie).

Francois Bloch, director general al BRD, a declarat: "Grupul BRD a înregistrat o performanţă puternică în primul trimestru al anului 2017, cu un profit net solid, cu o activitate comercială bună pe segmentele retail şi mari clienţi corporativi, o disciplină strictă a costurilor şi îmbunătăţirea continuă a profilului de risc. Privind înainte, vom continua să ne concentrăm atenţia şi investiţiile către modelul nostru orientat către client, precum şi asupra ofertei digitale şi ne reafirmăm angajamentul în finanţarea economiei româneşti şi crearea sustenabilă de valoare pentru acţionarii noştri".

Recent, acţionarii BRD au aprobat propunerea Consiliului de Administraţie privind repartizarea a 70% din profitul distribuibil de 728.280.960 lei şi fixarea dividendului pe anul 2016 la 0,73 lei/acţiune.

BRD este controlată de grupul francez Societe Generale, care deţine 60,17% din acţiunile băncii. Fondul Proprietatea şi Fondul de Pensii Adminstrat Privat NN deţin împreună 6,13% din acţiuni.

"Societe Generale" plăteşte un miliard de dolari pentru soluţionarea disputei cu Autoritatea de Investiţii din Libia

Banca şi-a redus profitul în primul trimestru

"Societe Generale" SA, a doua mare bancă din Franţa, a acceptat să plătească 963 de milioane de euro (1,05 miliarde de dolari) pentru soluţionarea unei dispute legale cu Autoritatea de Investiţii din Libia (LIA), evitând astfel un proces.

Banca a informat, ieri, că a semnat un acord cu LIA privind disputa legată de tranzacţii efectuate în perioada 2007-2009.

"Societe Generale" a respins acuzaţiile potrivit cărora ar fi dat mită fondului suveran de investiţii al Libiei, subliniind că plăţile de 58 de milioane de dolari făcute către un prieten de familie al fostului lider libanez Moummar Gaddafi urmăreau să ajute banca "să se descurce pe piaţa libiană dificilă şi nefamiliară".

Însă, banca şi-a cerut scuze faţă de LIA şi a menţionat că regretă "lipsa de precauţie" a unora dintre angajaţii săi.

Plăţile către compania "Leinada", deţinută de Walid Giahmi, au fost efectuate "pentru servicii introductive, informaţii privind conjunctura pieţei şi servicii complementare", conform documentelor prezentate de bancă la Curtea de Justiţie din Londra, unde a fost depusă plângerea de către LIA.

Autoritatea din Libia susţine că banca franceză a dat mită ca să câştige contracte de investiţii în perioada 2007 - 2009.

În condiţiile în care are de plătit pentru soluţionarea litigiului cu LIA, banca şi-a redus cu 19% profitul în trimestrul întâi din anul curent, la 747 milioane de euro, de la 924 milioane de euro în perioada similară din 2016. Analiştii aşteptau 863 de milioane de euro.

"Ţinând cont de majorarea semnificativă a provizioanelor pentru litigii în primul trimestru din 2017, evaluate la 350 de milioane de euro, impactul înţelegerii cu LIA asupra profitului net anual este acoperit total începând din primul trimestru din 2017", a informat banca franceză.

În perioada ianuarie-martie 2017, veniturile "Societe Generale" au crescut cu 4,8%, la 6,5 miliarde de euro, în vreme ce analiştii anticipau numai 6,38 miliarde de euro. Majorarea veniturilor a fost susţinută de activităţile de retail din afara Franţei, de serviciile financiare destinate companiilor şi de rezultatele solide de la divizia de investiţii.

Cheltuielile operaţionale ale băncii au crescut cu 2,6% în primul trimestru din 2017, la 4,2 miliarde de euro, însă profitul diviziei de consumer-banking din Franţa a scăzut cu 1,3%, la 2,06 miliarde de euro, aşa cum aşteptau şi analiştii. (V.R.)

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Poate să ne spună autoarea unde apare expresia asta: "cost net al riscului pozitiv" ?

    Pe documentele emitentului puse la dispoziție pe site-ul B.V.B. nu apare... :-( 

    1. Apare in comunicatul de presa transmis, ieri, de BRD.

      OK, apare, vă cred...

      Si dvs. ce ați înțeles din acea formulare ? :-) 

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb