CAZ DE EVAZIUNE FISCALĂ, CONFIRMAT: Un fost bancher al UBS şi-a ajutat clienţii să-şi ascundă averile

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 23 iunie 2008

Un fost bancher al UBS şi-a ajutat clienţii să-şi ascundă averile

Divizia de private banking a băncii elveţiene UBS AG a fost implicată în diverse scheme prin care i-a ajutat pe clienţii bogaţi din SUA să ascundă active de 20 de miliarde de dolari şi să eludeze legea fiscală, a declarat un fost bancher acuzat de conspiraţie.

Bradley Birkenfeld, în vârstă de 43 de ani, care şi-a recunoscut vinovăţia, a declarat în faţa unei instanţe din Ft. Lauderdale, Florida, că el şi colegii săi i-au ajutat pe bogătaşii americani care au apelat la serviciile lor să-şi ascundă banii, îndemnându-i să-şi ţină numerarul şi bijuteriile în seifuri din Elveţia, să cumpere opere de artă şi bijuterii folosind conturi offshore şi să-şi deschidă conturi în numele altor persoane.

Birkenfeld cooperează în prezent cu Departamentul american al Justiţiei în ancheta împotriva UBS şi a precizat că practicile pe care le-a descris sunt obişnuite în rândul foştilor săi colegi. Birkenfeld a declarat că UBS i-a ajutat pe clienţii săi americani în acţiuni de evaziune fiscală chiar în condiţiile în care, în 2001, a semnat o înţelegere cu autorităţile fiscale din SUA, în vederea identificării deţinătorilor de conturi, respectiv a veniturilor acestora. Birkenfeld a precizat că mulţi clienţi au refuzat să-şi dezvăluie valoarea activelor.

"Întrucât nu a dorit să piardă active de aproximativ 20 de miliarde de dolari, nedeclarate, pe care le avea în administrare în SUA, UBS a preferat să îşi ajute clienţii înstăriţi să ascundă apartenţa activelor deţinute offshore".

Birkenfeld a mai spus că într-un caz chiar a cumpărat diamante în numele unui client de-al său, utilizând fonduri elveţiene, şi le-a adus apoi în SUA într-un tub de pastă de dinţi.

Birkenfeld a recunoscut că se face vinovat de conspiraţie cu cel mai important client al său, miliardarul Igor Olenicoff din California, pe care l-a ajutat să nu plătească taxe pe venit de 7,2 milioane de dolari. Birkenfeld a admis că l-a ajutat pe Olenicoff să ascundă active de 200 de milioane de dolari prin companii din Bahamas, Liechtenstein şi Danemarca.

Olenicoff, dezvoltator imobiliar şi director executiv al "Olen Properties" Corp., a pledat, la rândul său, vinovat în acest caz.

Purtătorul de cuvânt al UBS, Mark Arena, a refuzat să facă vreun comentariu pe marginea celor declarate de Birkenfeld. Arena a precizat doar că UBS cooperează cu Departamentul de Justiţie în această anchetă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb