Caz de mită la "Alcoa"?

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 24 martie 2008

Caz de mită la "Alcoa"?

Departamentul american al Justiţiei a deschis o anchetă la producătorul local de aluminiu "Alcoa" Inc., al treilea din lume, în baza acuzaţiilor potrivit cărora societatea ar fi fost implicată într-un caz de mită în Bahrain, ţară din Golful Persic.

Acuzaţiile la adresa "Alcoa" vin din partea guvernului Bahrain-ului şi au fost lansate în cadrul unui proces civil iniţiat recent la o instanţă din Pittsburgh, unde are sediul producătorul de aluminiu, au anunţat procurorii federali. Aceştia au adăugat: "Acuzaţiile fac obiectul unei anchete federale în derulare". Pe perioada desfăşurării anchetei, procesul civil va fi suspendat.

Potrivit acţiunii în instanţă, reclamanţii pretind că, vreme de 15 ani, "Alcoa" a umflat în mod sistematic facturile pentru livrările de alumină ce au ajuns la clientul său "Aluminum Bahrain BSC" ("Alba"), deţinut în proporţie de 77% de stat. Conform acuzaţiilor, o parte din sumele astfel obţinute au avut ca destinaţie eventuale plăţi către înalţi oficiali din guvernul Bahrain-ului, anchetaţi deja în ţară.

Reclamanţii pretind că schema aceasta îşi are rădăcinile în 1993, însă nu a fost descoperită decât anul trecut.

"Alba" solicită despăgubiri de peste un miliard de dolari de la "Alcoa" şi partenerii săi. "Alba", care operează una din cele mai mari topitorii de aluminiu din lume, a mai acţionat în judecată "Alcoa World Alumina" LLC - societate mixtă deţinută în proporţie de 60% de "Alcoa" şi 40% de "Alumina" Ltd din Australia. În caz mai sunt numiţi William Rice, director al "Alcoa World Alumina", şi Victor Dahdaleh, agent "Alcoa" şi "Alcoa World Alumina".

"Plângerea celor de la aduce multe acuze care, dacă se vor dovedi reale, ar putea fi relevante în ancheta guvernului şi într-un eventual proces", au menţionat procurorii americani.

Directorul de comunicare al "Alcoa", Kevin Lowery, a afirmat că societatea "va coopera pe deplin" cu autorităţile, astfel încât să se ajungă rapid la o concluzie. Reprezentanţii Departamentului american al Justiţiei nu au făcut vreo declaraţie în acest sens.

"Alcoa" a realizat vânzări de 30,75 miliarde de dolari în 2007, record al tuturor timpurilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb