Caz de mită la "Johnson & Johnson"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 14 februarie 2007

Caz de mită la "Johnson & Johnson"

Un director al societăţii a făcut "plăţi necorespunzătoare" pentru marketingul anumitor produse

Compania americană "Johnson & Johnson", cel mai mare furnizor mondial de produse de îngrijire a sănătăţii, anunţă că două subsidiare ale sale, din două ţări diferite, au efectuat "plăţi necorespunzătoare" pentru marketingul unor dispozitive medicale, iar directorul responsabil a demisionat.

Plăţile au încălcat politica societăţii şi, posibil, regulile stabilite de actul normativ Foreign Corrupt Practices, spun oficialii "Johnson & Johnson" (J&J). Conducerea J&J a declarat că a înştiinţat în mod voluntar Departamentul american de Justiţie şi Comisia pentru operaţiuni bursiere (SEC) în legătură cu aceste plăţi, efectuate pe două pieţe mici pentru companie.

Michael Dormer, în vârstă de 54 de ani, şef al diviziei internaţionale de dispozitive medicale şi de diagnostic, este cel care s-a retras din funcţie. Dormer a fost acuzat că operaţiunile sale au generat vânzări de circa 20,3 miliarde de do­lari, adică aproape 40% din vânzările totale realizate de companie în 2006.

"Conducerea J&J trebuia, probabil, să găsească o cale prin care să arate autorităţilor că această problemă este luată în serios", a declarat Glenn Rei­cin, analist la "Morgan Stanley" din New York.

J&J, companie cu sediul în New Brunswick, New Jersey, l-a înlocuit imediat pe Dormer cu Nicholas Valeriani. Acesta din urmă s-a alăturat companiei J&J în 1978, devenind preşedinte internaţional pe divizia de produse cardiovasculare, anunţă Jeffrey J. Leebaw, purtător de cuvânt al J&J, care nu a făcut alte comentarii pe marginea celor întâmplate.

Întrucât oficialii J&J au anunţat cazul, este posibil ca guvernul să nu acţioneze în sensul sancţionării com­paniei.

Specialiştii sunt de părere că, în situaţia în care compania va putea să convingă guvernul că acesta a fost un caz izolat, atunci este posibil să nu fie sancţionată.

Trebuie ştiut că societăţile sancţionate pentru încălcarea legii pot fi scoase din progra­mul guvernamental prin care sunt distribuite medicamente către bătrâni şi săraci.

Dormer a fost director operaţional al "DePuy" Inc. la momentul la care J&J a cumpărat această companie, în 1998, în schimbul sumei de 535,5 milioane de dolari. Dormer a devenit imediat preşedinte al grupului, având în subordine peste 100 de subsidiare. În 2002, s-a instalat în funcţia de preşedinte internaţional al di­viziei de dispozitive me­dicale.

În 2005, Dormer a primit o recompensă de 2,2 milioane de dolari plus 625.000 de dolari în opţiuni cu acţiuni, potrivit cifrelor Bloomberg. Opţiunile cu acţiuni dau angajaţilor companiei dreptul să cumpere, în viitor, titluri ale acesteia, la un preţ prestabilit.

În ultimele trei luni din 2006, profitul J&J a crescut cu 3,5%, la 2,17 miliarde de dolari. Pe întregul an trecut, "Johnson & Johnson" a obţinut un profit net record, de 11,1 miliarde de dolari sau 3,73 dolari/acţiune. La nivel mondial, vânzările companiei au crescut cu 5,6%, la 53,3 miliarde de dolari. Din această sumă, o proporţie de 80% (42,3 miliarde de dolari) a fost obţinută în SUA şi Europa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb