Şansele ca "Royal Bank of Scotland Group" Plc (RBS) să ajungă la un acord amiabil cu Departamentul de Justiţie din SUA, anul acesta, pentru închiderea unui caz de vânzare înşelătoare a titlurilor garantate ipotecar, se diminuează, conform directorului executiv al instituţiei, Ross McEwan, citat de Bloomberg TV.
McEwan a afirmat: "Sunt tot mai puţine şanse să încheiem acordul anul acesta".
Pe parcursul lui 2017, McEwan a declarat de mai multe ori că se aşteaptă să încheie acordul amiabil în anul curent, ceea ce i-ar fi permis băncii să revină la profitabilitate anuală din 2018. Analiştii au estimat că banca ar putea plăti până la 12 miliarde de dolari ca să încheie cazul în mod amiabil.
În luna iulie, RBS a încheiat cu Agenţia Federală de Finanţare Imobiliară din SUA un acord amiabil de 5,5 miliarde de dolari, punând capăt unor acuzaţii similare cu cele aduse în cazul de la Departamentul de Justiţie.
RBS nu a mai avut profit anual din 2007 şi aşteaptă să înregistreze primele câştiguri în 2018. Dacă acordul cu autoritatea americană va fi amânat în 2018, aşa cum pare că se va întâmpla, este posibil ca planul băncii de a reveni la profit anul viitor să fie afectat, potrivit Reuters.
Conducerea RBS a încercat să cureţe bilanţul băncii şi să încheie anchetele derulate de autorităţi, astfel încât guvernul să poată să vândă deţinerea de peste 70% pe care o are la această instituţie financiară. Statul a obţinut participaţia când a salvat banca de la colaps, în timpul crizei financiare. RBS a beneficiat de sprijin de la stat de 46 de miliarde de lire sterline (59,6 miliarde de dolari).
În noiembrie, Guvernul britanic anunţa că intenţionează să obţină 15 miliarde de lire sterline, în următorii cinci ani, din vânzarea acţiunilor pe care le deţine la RBS. În prima fază vor fi vândute acţiuni în valoare de trei miliarde de lire sterline, până la sfârşitul lunii martie 2019. În total, în următorii cinci ani, vor fi vândute două treimi din participaţia de 71% deţinută de Guvern la grupul bancar britanic.