Cazacu, XTB: Criza imobiliară - un test pentru autorităţile chineze şi un factor de risc pentru economia globală

T.B.
Companii / 4 octombrie 2023

Claudiu Cazacu, Consulting Strategist, XTB Romania

Claudiu Cazacu, Consulting Strategist, XTB Romania

Economia Chinei încetineşte, sub povara problemelor din sectorul imobiliar şi a datoriilor acumulate. Banca Mondială a redus perspectiva pentru 2024 cu 0,4 puncte, la un avans de 4,4%, se arată într-un comunicat al XTB, remis redacţiei.

Potrivit indicilor PMI recenţi, sectorul serviciilor stagnează, iar industria se redresează foarte timid. Claudiu Cazacu, consultant de strategie la XTB România, estimează că, în aceste condiţii, fără noi programe de susţinere din partea autorităţilor, un ritm de creştere de 5% anul acesta va fi foarte greu de atins, se mai arată în comunicat.

"Pentru economia globală, care simte tot mai mult presiunea dobânzilor ridicate şi a fragmentării geopolitice, încetinirea Chinei aduce riscuri suplimentare. Totodată sporeşte contrastul faţă de India, care, după un avans de 7,2% anul acesta ar urma să crească cu 6,3% anul viitor", precizează analistul XTB România, potrivit comunicatului.

Banca centrală a luat măsuri de susţinere, precizează sursa citată. Însă, deşi aparent are spaţiu amplu de manevră, dat fiind că inflaţia variază din aprilie în jurul lui 0, spre deosebire de presiunea înregistrată în alte ţări dezvoltate, este limitată de problemele structurale ale economiei. PBOC înţelege astfel că politici nepotrivite pot mări dificultăţile din viitor. În sectorul imobiliar, vânzările au scăzut cu 24% anualizat, iar investiţiile cu 19%. Încrederea a fost zdruncinată de oprirea proiectelor şi prăbuşirea mai multor dezvoltatori în ultimii ani, în câteva valuri, conform sursei citate.

Evergrande e cunoscut ca un dezvoltator imobiliar cu politici agresive de extindere în domenii dincolo de zona sa primară, investind în parcuri de distracţii, automobile electrice şi energie. Capitalizarea grupului a depăşit 125 de miliarde de dolari în 2021, an în care a generat unde de şoc anunţând că nu îşi poate onora obligaţiile financiare, transmite compania.

De la vârful din 2017, acţiunile au pierdut 99%, potrivit lui Cazacu. Revenit la tranzacţionare vara aceasta după o suspendare în martie 2022, dezvoltatorul a continuat să le dea investitorilor experienţe încărcate de adrenalină, conform sursei citate. Produsele de investiţii (WMP, wealth management products) vândute de companie aveau un risc ridicat, şi au fost furnizate unor investitori de retail - uneori presiunea a fost chiar pe angajaţi să le cumpere - care nu erau pregătiţi pentru ele. De la promisiuni de randamente de peste 10%, s-a ajuns la rambursarea principalului în rate tot mai mici, informează Cazacu. Arestarea fondatorului, presupusă în legătură cu încercarea de a transfera active offshore, dar potenţial şi cu produsele de investiţii, pune sub semnul întrebării continuarea planului de restructurare. În iunie datoriile totale ale gupului ajungeau la 2,39 trilioane de yuani (aproximativ 327 miliarde de dolari). Pe 30 octombrie un tribunal va decide dacă firma va fi lichidată. Până la finele lui august fuseseră depuse aproape 2000 de solicitări de despăgubire adresate diviziei de real estate, în valoare de peste 61 de miliarde de dolari, se mai arată în comunicat.

Fără a interveni pentru salvarea directă a dezvoltatorului, autorităţile vor să transmită un semnal atât în plan intern, cât şi extern, adresat creditorilor offshore, care sunt, acum, într-o poziţie mai vulnerabilă, potrivit companiei.

"Încercarea de a tempera balonul speculativ al preţurilor imobiliare vine, însă, cu riscuri ample, după o lungă perioadă în care finanţarea sectorului public prin vânzarea de teren către mediul privat a umplut rezervele bugetelor regionale", menţionează Claudiu Cazacu, se mai arată în comunicat.

Criza Evergrande este un simptom al unei probleme mai vechi si mai profunde, informează sursa citată. La bază se află vechea eroare a încrederii exagerate în prelungirea la nesfârşit a unor trenduri ascendente pentru preţurile imobiliare, alimentată de acumularea de datorie. Devoalarea unor dezechilibre structurale pune presiune pe economie, accentuând prudenţa şi limitând consumul. Traiectoria de creştere pe termen lung a Chinei ar putea continua să se ajusteze, aplatizându-se la niveluri mai coborâte decât cele estimate anterior, transmite compania.

Potrivit analistului XTB România, pe termen scurt, China ar putea trece prin câteva trimestre dificile. Bursele chineze au transpus în cotaţii o parte din veştile negative. Pe de altă parte, dezvoltările recente din China au drept efect pozitiv, prin exportul dezinflaţiei, un ajutor în lupta cu creşterea preţurilor din alte regiuni, ceea ce este mai mult decât binevenit, conform lui Cazacu.

În SUA dobânzile la titlurile de stat pe 10 ani au ajuns la un vârf pentru ultimii 16 ani, în Germania, pentru ultimii 12 ani, provocând preocupări semnificative băncilor centrale şi investitorilor, se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb