Cazare cu "cântec" pentru parlamentari

Ziarul BURSA #Companii / 17 ianuarie 2013

Cazare cu "cântec" pentru parlamentari

Parlamentarii vor beneficia de 4.000 de lei pentru cheltuielile de cazare, obţinuţi în baza unei declaraţii pe propria răspundere că nu deţin locuinţe în Capitală, urmând ca fiecare dintre aceştia să opteze pentru forma de cazare. Liderul deputaţilor PNL Dan Radu Ruşanu a susţinut, la finalul discuţiilor care au avut loc la biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, că reducerea privind cheltuielile de cazare per parlamentar se vor reduce de la 7.500 de lei la 4.000 de lei, lunar. Ruşanu a explicat: "În cei 4.000 de lei se vor încadra, că vor dormi la hotel, că vor dormi în gazdă sau în altă parte sau vor face naveta, important este ca suma respectivă să nu depăşească 4.000 de lei şi atunci această cheltuială este o economie pe bugetul Parlamentului privind cazarea parlamentarilor. (...) Economia faţă de suma care este alocată acum pentru cazare de 7.500 de lei nu va fi mai mult de 4.000 de lei".

El a precizat că fiecare deputat sau senator va trebui, în schimbul acestei sume, să dea o declaraţie pe propria răspundere că nu deţine locuinţe în Bucureşti sau Ilfov.

Liderul deputaţilor PSD, Marian Neacşu, a declarat la finalul discuţiilor privind economiile în bugetul Parlamentului, că una dintre posibilităţile ca senatorii şi deputaţii să rămână la hotel este aceea ca grupurile parlamentare să negocieze cu unităţile de cazare. Neacşu a precizat că decizia finală în cazul cazării parlamentarilor va fi luată vineri, în cadrul unei noi discuţii cu liderii de grupuri parlamentare şi preşedintele Camerei Deputaţilor.

Liderul deputaţilor PNL a mai spus că plenul celor două Camere ale Parlamentului se va întruni luni pentru a modifica Statutul senatorilor şi deputaţilor, astfel încât să poată fi operate economiile bugetare.

Doar 17 senatori din cei 176 de membri ai Senatului au solicitat sume pentru cazarea în regim particular, cu 101,5 lei pe noapte, în timp ce 99 de senatori au optat pentru cazarea la hotel, conform Mediafax. Între cei care au optat pentru varianta cazării în altă formă decât cea în regim hotelier se numără: Teodor Atanasiu (PNL), Marius Bota(PSD), Dan Aurel Ioniţa (PPDD), Paul Ichim (PNL), Ion Luchian (PNL), Alexandru Mazăre (PSD), Augustin Mitu (PSD), Mihai Cristian Dănuţ (PPDD), Şerban Nicolae(PSD), Emil Marius Paşcan (PDL), Ion Popa (PNL), Daniel Savu (PSD), Doina Silistru (PSD), Eugen Nazare Ţapu (PNL), Constantin Tămagă (PSD), Ştefan Liviu Tomoiagă (PNL) şi Şerban Valeca (PSD).

Conform precizărilor făcute de Senat, "cuantumul sumei care se acordă pentru cazare, în regim particular, este de 101,5 lei/noapte, începând cu 01.01.2013". De asemenea, pentru regimul hotelier de cazare au optat până acum 99 de senatori, din care 60 au fost repartizaţi la SC Turism Bucureşti SA, Hotel Radisson Blu, iar 32 de senatori sunt cazaţi la SC Societatea Companiilor Hoteliere Grand SRL, Hotel Marriott.

Totodată, la Hotel Royal sunt cazaţi patru senatori, la Hotel Monte-Nelly alţi doi senatori, în timp ce la Phoenicia Grand Hotel este cazat un singur senator.

Deputatul UDMR Marko Attila: "Din 4.000 lei oricine îşi poate închiria un apartament decent"

Deputatul UDMR de Covasna Marko Attila consideră că din 4.000 lei oricine îşi poate închiria un apartament decent în Bucureşti, adăugând că el a luat deja o locuinţă în chirie şi că îşi poate acoperi cheltuielile de cazare din suma alocată. Marko Attila a declarat că din cei 4.000 de lei de care beneficiază parlamentarii pentru cheltuielile de cazare pot fi închiriate apartamente decente în Capitală.

Mate Andras: "Banii pentru chirie sunt suficienţi"; Laszlo Attila: "Vreau la hotel ca să socializez"

Deputatul UDMR Mate Andras se declară mulţumit de cei 4.000 de lei pe care ar putea să îi primească lunar pentru cazare, însă susţine că în cazul în care toţi parlamentarii ar locui în chirie agenţiile imobiliare ar majora preţurile, în timp ce senatorul Laszlo Attila vrea la hotel, să socializeze.

Mate Andras a declarat că în cei opt ani petrecuţi ca parlamentar a stat la hotel doar câteva luni, în restul perioadei locuind doar în apartamente închiriate.

La rândul său, senatorul UDMR Laszlo Attila spune că preferă varianta cazării la hotel. "Eu sunt la primul mandat şi optez pentru hotel, să fiu împreună cu mai mulţi colegi, să socializez, să-i cunosc. Cred că poate fi făcut un efort pentru a se negocia cu hotelierii, este vorba, totuşi, de parlamentarii unei ţări", a spus Laszlo.

Mircea Toader: "Stau cu chirie, acum 2 ani am fost atacat în lift, mi s-a furat telefonul"

Preşedintele Comisiei de Abuzuri din Cameră, deputatul PDL Mircea Toader, a declarat că el a locuit într-un apartament închiriat şi că acum doi ani a fost atacat în lift şi i s-a furat telefonul, dar nu a renunţat la acel imobil, în care va locui şi în continuare.

El a arătat că nu se simte ameninţat pentru că stă într-un apartament închiriat, aşa cum au declarat alţi colegi parlamentari care au invocat faptul că în chirie nu există securitatea oferită de hoteluri.

În ceea ce priveşte serviciile de curăţenie pe care hotelurile le oferă, spre deosebire de chirie, Toader a spus că această situaţie este una subiectivă şi că el, încadrându-se în suma dată de Parlament, plăteşte o menajeră pentru curăţenia în apartament.

Borbely: "Suma propusă pentru cazarea parlamentarilor este rezonabilă"

Deputatul UDMR Laszlo Borbely crede că suma propusă pentru cazarea parlamentarilor, de 4.000 de lei, este rezonabilă şi se poate locui onorabil din aceşti bani, afirmând, însă, că încă nu a avut timp să se gândeas-că la o eventuală chirie.

Deputatul UDMR Laszlo Borbely, vicepreşedinte politic al Uniunii, a declarat că este clar că în momentul de faţă trebuie luate măsuri de reducere a cheltuielilor, amintind că în perioada postdecembristă au existat unele propuneri pentru cazarea parlamentarilor, una fiind făcută chiar de el, când era ministru.

El a apreciat că suma de 4.000 de lei, este rezonabilă şi că se poate locui onorabil din aceşti bani.

Chelaru: "Eu aş prefera să rămân la hotel, dar dacă nu mă încadrez în banii alocaţi, îmi caut gazdă"

Chestorul Senatului Ioan Chelaru a declarat, ieri, că ar dori să rămână cazat la hotel, motivat de "puterea obişnuinţei", dar şi de facilităţile asigurate, însă în situaţia în care nu se va încadra în suma stabilită în acest sens îşi va căuta o "gazdă".

Chelaru a susţinut: "Eu cred că dacă vor fi foarte mulţi senatori care vor dori să rămână (cazaţi la hotel, n.r.), sau să stabilească să locuiască într-un anume hotel există posibilitatea - şi se va decide la nivelul fiecărui grup parlamentar - ca el să negocieze pe grup. Însă nimic nu împiedică un parlamentar să-şi negocieze la un hotel sau la o casă, la o pensiune(...). Eu am stat opt ani la hotel, prefer să stau la hotel, dar în condiţiile în care suma respectivă nu îmi va permite să stau la hotel o să-mi caut o gazdă".

Printre motivele pentru care ar dori să rămână cazat la hotel se numără "puterea obişnuinţei", facilităţile asigurate de operatorii hotelieri în ceea ce priveşte "curăţenia, zona păzită, sigură", dar şi locaţia centrală în Capitală. De asemenea, Chelaru a menţionat că este posibil ca după depăşirea crizei economice mulţi dintre parlamentari să dorească să revină la cazarea la hotel.

Senatorul PSD a precizat că, deocamdată, Senatul are mai multe contracte încheiate cu unităţile hoteliere până la 1 martie. În prezent, sunt cazaţi la hotel circa 100 de senatori.

Ioan Chelaru a menţionat că ar urma să fie operate modificări inclusiv în ceea ce priveşte cheltuielile cu deplasările în teritoriu, fiind limitate la un singur drum dus-întors pe săptămână, fie cu avionul, fie cu automobilul, în limita a 7,5 litri de combustibil la suta de kilometri parcurşi.

Deputat UDMR de Sălaj: "Stau în chirie încă de acum două mandate, mă încadrez în 4.000 de lei"

Deputatul UDMR de Sălaj Seres Denes afirmă că el stă în chirie de două mandate şi se încadrează în suma de 4.000 de lei, opinia sa fiind împărtăşită şi de senatorul Alexandru Vegh, care crede că parlamentarii se pot descurca să plătească chirie cu aceşti bani. Deputatul UDMR de Sălaj Seres Denes a declarat că a ales să locuiască în chirie încă de acum două mandate şi că se încadrează în suma de 4.000 de lei.

Potrivit acestuia, legea privind statutul deputatului şi al senatorului stipulează că parlamentarilor care nu au domiciliul în Bucureşti li se asigură, la alegere, cazare gratuită sau procent din tariful minim practicat de hoteluri, astfel că din această sumă îşi plăteşte lunar chiria şi cheltuielile.

La rândul său, senatorul UDMR de Sălaj Alexandru Vegh a declarat că, fiind la primul mandat de parlamentar, a avut o singură deplasare la Bucureşti şi a stat la hotel.

Vegh a spus: "Nu am văzut până acum ca preşedintele Senatului să fi făcut vreo declaraţie privind o posibilă mutare a senatorilor în chirie, eu ştiu că actualele discuţii privesc doar Camera Deputaţilor. Dacă se va decide însă ca şi senatorii să se mute în chirie, mă voi conforma. Doar o singură dată am fost până acum la Bucureşti şi am stat la hotel. Nu îmi trebuie neapărat un hotel de cinci-şase-şapte stele. De altfel, văzând ce discuţii sunt mai nou, am şi început să caut o garsonieră în Bucureşti, unde să mă mut în chirie. Cred că te poţi încadra în 4.000 de lei". Potrivit lui Vegh, ar putea fi găsite, totuşi, alte variante de a face economii la bugetul Parlamentului, eventual prin negocieri cu reprezentanţii hotelurilor.

Popescu (PDL): "Cu 4.000 de lei e o super cazare"

Deputatul PDL Florin Popescu susţine ideea ca parlamentarii să nu mai fie cazaţi la hotel pentru reducerea cheltuielilor, arătând că, în cazul în care li se acordă 4.000 de lei pentru a închiria o locuinţă, au parte de "o super cazare".

"Consider că sunt foarte mari cheltuielile bugetare pentru cazarea parlamentarilor la hotel şi în perioada de criză ţara nu şi le permite. Nu mi se par normale nici cheltuielile pentru alţi demnitari cărora li se dă vilă de protocol de la RA-APPS plătite de stat. Sunt nişte cheltuieli foarte mari, pe care statul ar trebui să le restrângă", a spus Popescu.

El a arătat că sunt aproximativ 200 de demnitari care au primit vilă de protocol de la RA-APPS.

De asemenea, Florin Popescu, vicepreşedinte PDL, a precizat că în perioada 2004-2008, când era parlamentar, pentru a se caza în alt loc decât la hotel a primit suma de 25 de milioane de lei vechi.

Preşedintele Comisiei parlamentare SIE: "Nu dau nimic din buzunar pentru cazare, mai bine stau acasă"

Preşedintele Comisiei pentru controlul activităţii SIE, deputatul PNL Mihăiţă Calimente, a declarat că nu este dispus să dea din propriul buzunar nimic pentru acoperirea contravalorii cazării sale în Bucureşti, el arătând că, dacă ar da 1.000 de lei din 4.000, mai bine ar sta acasă.

" Eu nu am altă sursă de venit, nu se poate, pentru că trăiesc numai din salariu, nu am alt venit, nu am activităţi economice, nu am ONG-uri", a spus Calimente, deputat de Arad. El a precizat că, dacă se va decide ca parlamentarii să renunţe la hotel, atunci îşi va căuta un apartament pentru a-l închiria.

"Dacă astea sunt condiţiile şi dacă bugetul nu se măreşte, e normal să ne adaptăm, pentru că nu există altă soluţie, având în vedere că suntem 118 parlamentari în plus, iar banii rămân aceiaşi. Dacă se va hotărî să ne mutăm de la hotel, voi căuta un apartament, cred că în suma respectivă (3.500 de lei - n.r.) se poate găsi un apartament", a spus Calimente. El a arătat că este un parlamentar vechi şi a stat la hotel de la început.

"E şi o problemă de negociere. Preţul pentru hotel, în bani reali, era mult mai mare înainte. S-a mai negociat, s-a mai redus din preţ. Micul dejun şi accesul la facilităţi de sport ale hotelului erau un bonus pe care hotelul l-a oferit, deci acestea nu se plătesc. Eu cred că se poate soluţiona, pentru că şi hotelului îi convine ca timp de patru ani să aibă spaţiul ocupat zi de zi', a spus Calimente.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb