CAZUL FERMA BĂNEASA: Prinţul Paul, Remus Truică şi avocatul Roşu, arest la domiciliu pentru un prejudiciu de 135 de milioane de euro

OVIDIU VRÂNCEANU
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 14 decembrie 2015

Prinţul Paul, Remus Truică şi avocatul Roşu, arest la domiciliu pentru un prejudiciu de 135 de milioane de euro

Actualizare 17:20 Udrea, despre interceptarea lui Andronic: "Relevant mi s-a părut că şi preşedintele putea fi ascultat"

Elena Udrea a declarat astăzi că în jurnalul pe care l-a scris în 2014, în care a notat că a aflat cu un an înainte despre un mandat al SRI pentru interceptarea lui Dan Andronic, relevant i s-a părut atunci că şeful statului putea fi ascultat, lucru care crede că nu se întâmplă cu alţi preşedinţi, transmit surse din presă.

Întrebată dacă ştia de la Alina Bica, fosta şefă a DIICOT, că aceasta a semnat un mandat cerut de SRI pentru Dan Andronic, "pe Siguranţă naţională", aşa cum rezultă din fragmentul din jurnalul său prezentat de jurnalistul Ion Cristoiu pe blog, Elena Udrea a spus: "Am corectat această informaţie referitoare la faptul că Alina Bica mi-ar fi spus şi, în al doilea rând, iarăşi, nu este vorba despre anul 2011. Cred că ceea ce este important - pentru că am văzut că dezbaterea a plecat într-o direcţie greşită - în ceea ce eu am scris, în jurnalul pe care l-am scris în 2014, relevant mi s-a părut, la momentul acela, că preşedintele României în funcţie putea să fie ascultat".

Elena Udrea a precizat că nu conta contexul ascultării lor, că era vorba de Andronic, "de X sau Y", ci că preşedintele în funcţie la acea vreme ar fi putut să fie ascultat.

"Eu nu cred că dumneavoastră aţi văzut înregistrări cu George Bush sau Nicolas Sarkozy sau cu preşedinţi în funcţie. Nu ştiu, cu Obama sau... A fost un mare scandal în Germania cu ascultarea doamnei Merkel, un scandal uriaş, care s-a soldat chiar cu poziţia Uniunii Europene de întrerupere a negocierilor cu SUA", a mai spus Udrea.

Elena Udrea a adăugat că nu va spune în ce context a ajuns în posesia acestor informaţii, dar a subliniat că, în opinia sa, important este să se spună dacă un preşedinte în funcţie poate fi ascultat, chiar şi folosindu-se un intermediar.

Jurnalistul Ion Cristoiu a prezentat duminică, într-o postare intitulată "Din Jurnalul Elenei Udrea: În 2011 Alina Bica a semnat mandat cerut de SRI pentru ascultarea telefonului lui Dan Andronic pe Siguranţă naţională!", un fragment scris de fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului.

"Cu el (cu Dan Andronic, n.n) a fost o poveste mai demult. Acum vreun an am aflat de la Bica că a semnat mandat cerut de SRI pentru Andronic. El vorbea des cu Preşedintele la telefon. L-am întrebat pe Preşedinte dacă ştie. Nu ştia. I-a chemat pe cei de la SRI, care nu au recunoscut iniţial. Apoi au spus că au retras mandatul. Am verificat, nu era adevărat. I-am transmis Preşedintelui. I-a chemat din nou. Pînă la urmă au oprit ascultările, care nu aveau nici un temei legal", potrivit fragmentului prezentat de Cristoiu, din jurnalul Elenei Udrea.

Acesta a arătat că jurnalul ar fi fost scris în 2012, rezultând astfel că interceptarea ar fi avut loc în 2011: "Aşadar, Elena Udrea dezvăluie că Dan Andronic fusese ascultat în 2011 cu mandat cerut de SRI pe Siguranţă naţională şi nu de DNA pe Corupţie".

Luni, Cristoiu a revenit, la solicitarea Elenei Udrea, şi a corectat informaţia scrisă de aceasta în jurnal, arătând: "Acum un an am aflat că Alina Bica a semnat mandat cerut de SRI pentru Andronic". De asemenea, Cristoiu a corectat şi informaţia referitoare la anul în care a fost scris jurnalul, respectiv din 2012 în 2014.

(S.A.)

----------

Actualizare 12:20 Ţuca Zbârcea & Asociaţii "nu face obiectul cercetărilor organelor de anchetă în contextul acestei investigaţii"

La data de 9.12.2015, comisari ai DNA s-au prezentat la sediul societăţii Ţuca Zbârcea & AsociaŢii şi au solicitat punerea la dispoziţie a unor documente şi informaţii legate de activitatea unui client căruia societatea noastră i-a acordat asistenţă juridică, mai cu seamă documente din anii 2006-2007, se arată într-un comunicat al societăţii.

Informaţiile şi documentele solicitate au fost prezentate cu promptitudine organelor de anchetă. "Documentele şi informaţiile referitoare la orice alţi clienţi ai Ţuca Zbârcea & Asociaţii nu au făcut obiectul investigaţiei, nu au fost afectate, iar confidenţialitatea acestora este pe deplin asigurată", scrioe în comunicat.

"De asemenea, dorim să subliniem faptul că Ţuca Zbârcea & Asociaţii nu face obiectul cercetărilor organelor de anchetă în contextul acestei investigaţii", potrivit sursei citate.

"În timpul verificărilor, am aflat cu consternare de învinuirile aduse unuia dintre colegii noştri, Robert Roşu, învinuiri ce privesc exclusiv prestarea de servicii profesionale şi care, potrivit legii, nu pot face obiectul răspunderii penale. Robert Roşu este un avocat remarcabil, cu o reputaţie profesională ireproşabilă. Colegul nostru a acordat servicii juridice în deplină conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 51/1995 privind organizarea şi exercitarea profesiei de avocat. Vom colabora pe deplin cu autorităţile pentru clarificarea cât mai rapidă a situaţiei", se mai arată în comunicatul de presă.

"Precizăm că societatea noastră a susţinut şi susţine eforturile anti-corupţie ale autorităţilor statului, inclusiv prin implementarea unor politici interne în acest sens", se arată în comunicatul Ţuca Zbârcea & Asociaţii.

"Am fost permanent preocupaţi să asigurăm clienţilor noştri asistenţă juridică la cele mai înalte standarde, iar profesionalismul echipei noastre a fost recunoscut nu doar de organizaţiile internaţionale de specialitate ci, în primul rând, de clienţii noştri, care ne-au recomandat, în repetate rânduri, ca fiind printre cei mai buni specialişti în majoritatea ariilor de practică a dreptului", scrie în sursa citată.

În comunicat se mai arată: "Ţuca Zbârcea & Asociaţii îşi continuă activitatea acordând aceeaşi atenţie dosarelor clienţilor şi rămânând aceeaşi echipă de avocaţi preocupaţi să-şi îndeplinească cu promptitudine, integritate şi profesionalism obligaţiile asumate".

(I.D.)

-----

Actualizare 12:13 Ioana Tăriceanu, audiată ca martor în dosarul lui Remus Truică

Fosta soţie a lui Călin Popescu Tăriceanu, Ioana Tăriceanu a fost audiată de DNA, în calitate de martor, în dosarul retrocedărilor în care sunt implicaţi şi Remus Truică şi Prinţul Paul de România, potrivit Digi24.

Procurorii i-au pus întrebări legate de mai multe tranzacţii investigate în dosar şi care fuseseră avizate la cabinetul său notarial, potrivit sursei citate.

Fosta soţie a lui Călin Popescu Tăriceanu ar fi parafat şi anumite acorduri imobiliare încheiate între inculpaţii din acest dosar, sub numele de Ioana Valmar, precizează Digi24.

(I.D.)

--------

Prinţul Paul a fost plasat în arest la domiciliu în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Ilfov, cu un prejudiciu de peste 135 de milioane de euro, el fiind acuzat de cumpărare de influenţă, spălarea banilor şi complicitate la abuz în serviciu, a decis, sâmbătă, Curtea de Apel Braşov.

Magistraţii Curţii de Apel Braşov au dispus plasarea în arest la domiciliu a prinţului Paul, însă decizia instanţei nu este definitivă, putând fi contestată la instanţa supremă. La ieşirea de la instanţă, prinţul Paul a declarat că este emoţionat şi că încă nu va face contestaţie, avocatul acestuia precizând: "pentru 30 de zile nu facem contestaţie". "Nu uitaţi că eu am făcut plângere penală şi atunci trebuie să se verifice tot şi eu vreau să fiu corect", a spus prinţul Paul.

Întrebat de jurnalişti cum se simte, prinţul Paul a spus râzând: "Trebuie să fac barbă. Normal că sunt un pic mai relaxat acum. E normal, că s-a întâmplat ce s-a întâmplat din cauză că am făcut plângere penală. Se va vedea că nu sunt vinovat deloc. (...) Nu am avut nimic de la ei, nu am primit nimic de la ei, niciun pământ, niciun hectar, nimic".

Prinţul Paul a fost reţinut, vineri seară, de procurorii DNA Braşov, după aproape şapte ore de audieri, în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Ilfov, în care au fost arestaţi la domiciliu omul de afaceri Remus Truică şi avocatul Robert Roşu, iar Dan Andronic, Marius Marcovici şi Claudiu Mateescu au fost puşi sub control judiciar. În acest dosar este cercetat sub control judiciar şi Gheorghe Sin, preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole.

Prinţul Paul este acuzat de cumpărare de influenţă, spălarea banilor şi complicitate la abuz în serviciu.

Potrivit DNA, începând din anul 2006, prinţul Paul i-a promis lui Remus Truică, şi asociaţilor lui din grupul infracţional (între care Robert Roşu, Andrei Marius Marcovici, Lucian Mateescu, Dan Andronic) o cotă parte importantă, între 50% şi 80%, din valoarea bunurilor pe care le revendica şi, ulterior, le-a şi dat acestora bunurile, pe măsura obţinerii lor, în schimbul intervenţiei membrilor grupului pe lângă funcţionari publici cu atribuţii în reconstituirea/retrocedarea dreptului de proprietate din Bucureşti şi din alte judeţe sau pe lângă judecători.

Apel la ocolirea legii

Prinţul Paul, Remus Truică şi ceilalţi membri ai grupului "au ascuns natura ilicită a înţelegerii, prin încheierea în 1 noiembrie 2006 a unui contract de cesiune, cu privire la bunurile aflate în proceduri administrative sau judiciare de restituire a proprietăţii, între prinţul Paul şi SC Reciplia SRL, reprezentată de Remus Truică", conform DNA.

"În concret, acest contract redactat de Robert Roşu prevede că Paul Philipe Al României, în calitate de cedent, transmite/cesionează fără nicio rezervă, cu titlu oneros, toate drepturile sale prezente şi viitoare asupra unor bunuri imobile, enumerate şi identificate în contract (între care şi Ferma Băneasa cu un teren în suprafaţă de 28,63 hectare). Reciplia SRL se obligă să plătească în anumite condiţii o sumă de bani şi să asigure sprijin şi asistenţă în legătură cu bunurile aflate în proceduri administrative sau judiciare de restituire. Ulterior, ca urmare a acestui act, Paul Philipe Al României a semnat alte înscrisuri/contracte prin care s-a urmărit ascunderea provenienţei ilicite a bunurilor retrocedate, antecontracte de vânzare - cumpărare, înţelegeri («înţelegerea» din 13 aprilie 2011 şi actul adiţional la aceasta)", se arăta într-un comunicat transmis vineri de DNA.

Conform sursei citate, în cursul anului 2008, ca urmare a unei notificări făcute de prinţul Paul, având ca obiect Ferma regală Băneasa, transmisă spre soluţionare Institutului pentru Cercetare Dezvoltare pentru Protecţia Plantelor Bucureşti, prinţul, urmărind obţinerea de foloase necuvenite, împreună cu Robert Roşu şi Remus Truică, l-a ajutat pe directorul institutului să îi determine pe membrii Consiliului de Administraţie să aprobe solicitarea depusă cu încălcarea dispoziţiilor legale.

"Aceasta, în condiţiile în care Paul Philippe al României cunoştea că documentaţia este incompletă şi nu sunt îndeplinite condiţiile legii pentru retrocedarea terenului. Acesta a şi participat la discuţiile din şedinţa Consiliului de Administraţie al institutului şi a exercitat presiuni asupra membrilor acestuia (prin invocarea descendenţei sale, dar şi a unor pretenţii de daune în cazul respingerii cererii). Drept urmare, prin decizia nr. 30 din 26 septembrie 2008, Consiliul de Administraţie al Institutului a dispus, cu încălcarea dispoziţiilor art. 8 din Legea nr.10/2001, restituirea în natură a Fermei regale Băneasa, iar în aceeaşi zi a fost încheiat şi protocolul de predare - preluare al terenului, cu toate că acesta nu fusese identificat", arată DNA, care precizează că decizia de restituire este abuzivă, "cererea nefiind însoţită de documente justificative din care să rezulte calitatea de moştenitor îndreptăţit sau incidenţa Legii 10/2001 raportat la situarea terenului, iar acesta nu a fost identificat potrivit legii, cauzându-se prejudicierea statului român cu suma de 135.874.800 euro (echivalent a 500.399.713 lei)".

Această sumă reprezintă, totodată, folos necuvenit pentru prinţul Paul, Remus Truică şi asociaţii acestuia în grupul infracţional.

Şi preşedintele ASAR e urmărit penal

În acelaşi dosar, procurorii DNA au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi de luarea măsurii controlului judiciar pentru 60 de zile şi pentru Gheorghe Sin, la data faptelor secretar general al Academiei de Ştiinţe Agricole din România, iar în prezent preşedinte al aceleiaşi instituţii, pentru complicitate la abuz în serviciu.

Astfel, în calitate de secretar general al Academiei de Ştiinţe Agricole, Gheorghe Sin a fost învestit "cu soluţionarea notificării având ca obiect Ferma regală Băneasa".

"Acesta i-a solicitat lui Paul Philippe al României dovezile din care să rezulte calitatea sa de persoană îndreptăţită, natura terenului, sens în care i s-a solicitat să completeze dosarul administrativ cu următoarele: certificatul de moştenitor, dovada că nu au fost depuse cereri de restituire vizând acel imobil de către alţi moştenitori legali sau testamentari, titlul de proprietate din 1931 pentru a dovedi dreptul de proprietate al Regelui Carol al II - lea asupra acelui teren, dovada că terenul intră sub incidenţa Legii 10/2001, deoarece din anexele ataşate notificării rezulta că terenul era în extravilan, agricol şi neagricol şi nu intra sub incidenţa art. 8 din Legea nr. 10/2001, neputând forma obiect al reconstituirii", se mai arăta în comunicatul DNA.

Trei în arest la domiciliu, trei cu control judiciar

Reţinerea prinţului Paul a avut loc la scurt timp după ce Curtea de Apel Braşov a decis, vineri, plasarea în arest la domiciliu a omului de afaceri Remus Truică şi a avocatului Robert Roşu de la Casa de avocatură Ţuca, Zbârcea şi Asociaţii, precum şi controlul judiciar pentru 60 de zile în cazul lui Dan Andronic, Marius Marcovici şi Claudiu Mateescu.

Remus Truică este acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă, spălare a banilor, complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită, Dan Andronic, jurnalist şi consultant politic, de constituirea unui grup infracţional organizat, în forma aderării, şi complicitate la trafic de influenţă, avocatul Robert Roşu, de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă, complicitate la spălarea banilor şi complicitate la abuz în serviciu, Marius Marcovici, administrator al unei societăţi comerciale şi consilier, este acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la trafic de influenţă şi spălarea banilor, iar Claudiu Mateescu, de constituirea unui grup infracţional organizat, în forma aderării, şi complicitate la trafic de influenţă.

Miliardarul Benjamin Steinmetz şi alţi evrei de seamă, implicaţi în afacere

Conform referatului procurorilor de arestare preventivă a acestora, în acelaşi dosar al retrocedărilor ilegale mai apar miliardarul israelian Benjamin Steinmetz şi consultanţii Tal Silberstein şi Shimon Sheves, acesta din urmă fiind şeful de cabinet al fostului premier israelian Yizhak Rabin.

Potrivit aceluiaşi referat, Benjamin Steinmetz controlează compania Beny Steinmetz Group (BSG), având o avere estimată de Forbes la 3,6 miliarde de dolari. El a intrat în afaceri, în România, în anul 2000, în domeniul imobiliar, fiind asociat cu Remus Truică.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb