CAZUL HARINVEST "Cneazul" de la BVB ar trebui să se uite în propria grădină şi nu în curţile brokerilor cinstiţi

NICOLAE GHERGUŞ, Vicepreşedinte Asociaţia Brokerilor
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 decembrie 2013

"Cneazul" de la BVB ar trebui să se uite în propria grădină şi nu în curţile brokerilor cinstiţi

Rezolvarea problemei prin mărirea capitalului la brokeri - utopică şi mioritică

Nu sunt de acord în totalitate cu optica lui Dan Paul. Sper să fie înţeleasă nuanţa. Ceea ce zice, zice bine. Politic în schimb, reprezint Asociaţia Brokerilor, SSIF-ul pe care îl conduc (n.r. Confident Invest), şi cel mai important, pe mine însumi, ca profesionist şi investitor. "Despre morţi numai de bine", spune o vorba românească. Oamenii trebuie ajutaţi să îşi recupereze banii, la Harinvest sunt fapte penale, dar sunt alte autorităţi care se ocupă de asta, iar instituţiile Pieţei de Capital au doar un rol secundar, auxiliar.

Eu am o viziune mai egoistă, care priveşte viitorul şi pe cei care vor să meargă mai departe, investitori şi profesionişti. Mă interesează ce nu a mers bine şi mai ales ce trebuie făcut ca aşa ceva să nu se mai întâmple. Mă interesează mai puţin acum, post-factum, vinovaţii principali şi mai mult cei care au fost plătiţi să vegheze ca aşa ceva să nu se întâmple. Nu sunt interesat de pedepse, sunt interesat de prevenţie.

Cu un lucru sunt absolut de acord cu Dan Paul, şi anume atitudinea BCR, de a cerceta şi de a fi găsit un vinovat, de a asuma o parte insignifiantă din întreg.

Problema majoră este riscul sistemic al unor instituţii care au departamente specializate pentru supravegherea operaţiunilor în scopul determinării fraudelor. În acest caz au existat teribil de multe indicii de anomalie. Fie că nu au fost observate, fie că au fost observate şi neraportate, fie că au fost observate şi raportate şi nu a existat decizie, este totuna, există risc sistemic major. Toate taxele şi comisioanele pe care le plătim şi noi, brokerii, şi investitorii, sunt în zadar.

Nu ştiu ce s-a întâmplat acolo şi nu vreau să fac supoziţii ale dedesubturilor. Mie îmi pare un al doilea caz "Sima", un broker care acceptă să îşi ia riscuri în numele clienţilor intră într-o vrie binecunoscută jucătorilor cu instrumente financiare cu levier, în care apare sentimentul că oricând se poate recupera pierderea, apoi apare teama şi de aici până la furt nu mai există graniţă.

Diferenţa majoră este că din acel eveniment nimeni nu a învăţat nimic. Simplu, pentru că acel eveniment nu se află sub incidenţa legislaţiei ASF/CNVM, iar tranzacţiile se făceau pe o platformă oarecare de FOREX&CFD, la fel ca şi compensarea şi decontarea. Lumea l-a arătat cu degetul satisfacută de găsirea vinovatului şi a circumstanţelor riscante şi s-a complăcut în inacţiune. Mai puţin Mugur Isărescu şi Victor Ponta, care au desfiinţat nervoşi CNVM şi au înfiinţat ASF "...datorită deficienţelor de supraveghere de pe Piaţa de Capital...", rezolvând problema conform obiceiului locului, prin schimbarea culorii uniformei Şefului de Post, ca principală măsură de a impresiona hoţii.

În cealaltă zonă instituţională, cneazul de la BVB ar trebui să se uite mai atent în propria grădină decât în curţile brokerilor cinstiţi. Îl consider încă în perioada de imunitate. În Counterstrike (n.r. joc pe calculator), când primeşti o viaţă nouă eşti imun o perioadă de timp, şi nimeni nu trage în tine. Dar ideea măririi capitalului de supraveghere la brokeri ca soluţie de rezolvare a problemei este şi utopică şi mioritică. Va fi posibil îmbrăţişată uşor şi de vicepreşedintele Ursache, şi ambele instituţii vor pleca direct către o cale cu desăvârşire greşită şi inutilă, animate euforic de autosuficienţă. BVB, prin Depozitarul Central, avea la îndemână Limita de Tranzacţionare a cărei regulă poate fi modificată, avea la dispoziţie Fondul de Garantare a cărei contribuţie poate fi proporţionată cu volumul tranzacţiilor efectuate şi nu a avansat nicio astfel de propunere. Cineva i-a tradus Directorului General de la BVB capitolul de la pagina 71 a Codului Depozitarului privitor la sell-out, dar nu a ţinut cont că, deloc întâmplător, de la pagina 60 începeau prevederile despre Limita de Tranzacţionare, Fondul de Garantare şi Marjele Participanţilor. Avea la îndemână şi dreptul legal de a convoca AGA Depozitarului Central, dacă problema era mai veche şi stringentă, iar instituţia subordonată nu a acţionat. A mers însă direct către mărimea limitei de capital, fără să se ţină seama că în cazul fraudelor nu foloseşte la nimic. Băncile au capitaluri uriaşe, dar nu se pot împotrivi la furturi generate de angajaţi, SSIF Broker, cu cel mai mare capital de supraveghere din Piaţa de Capital, a fost fraudat similar de angajaţi acum câţiva ani, şi mai sunt şi alte astfel de cazuri, unele chiar în lucru la ASF. Din contră, mai mult capital înseamnă mai mult curaj şi mai multă libertate pentru angajatul-penal, iar acest lucru nu va face decât ca valoarea prejudiciilor să crească. Vom ajunge, în acest ritm, să-l considerăm pe Cristian Sima, cu un prejudiciu de maxim 2 milioane de euro şi fără să fi avut tendinţa vădită de a fura, cel mult un înger căzut sau chiar o victimă a soartei.

În Comunicatul de presă lansat de Asociaţia Brokerilor am făcut apel la o schimbare de optică a controlului şi supravegherii la ASF. Acestea trebuie neapărăt să îşi modifice caracterul, de la unul axat pe birocraţie şi pe sancţiuni post-factum (de multe ori arbitrare) către unul axat pe prevenţie. Trebuie investit mai mult în programe şi măsuri prin care ASF să convingă şi să arate operatorilor care sunt crimele şi de ce nu trebuie comise şi nu să facă investiţii în instrumente de tortură şi scaune electrice cât mai sofisticate. Asistăm în continuare la o politică specifică autohtonă, din ciclul "eu te-am făcut, eu te omor", al părintelui care îşi bate copilul însângerat pentru că a căzut şi şi-a spart capul, cu convingerea că asta reprezintă norma suficientă de educaţie. Amenda acordată celor de la Harinvest este pe de o parte inutilă, pentru că nu cred că mai poate fi plătită, şi este pe de altă parte plătibilă tocmai din bruma de bani pe care investitorii i-ar mai fi putut recupera.

Asociaţia Brokerilor este o instituţie care se zbate necondiţionat pentru binele ansamblului Pieţei de Capital. Avem poziţii convergente şi divergente în Asociaţie, dar reprezentăm un ideal al bunelor intenţii, chiar şi fără a avea niciun mijloc în acest scop, în afară de experienţa şi tribuna publică. Încercăm să stabilim contacte şi să ajutăm instituţiile, dar acestea ne evită, cel puţin în ultimii ani, cu mai multă sau mai puţină delicateţe. Numărul consultărilor şi întâlnirilor dintre ASF/CNVM şi Asociaţia Brokerilor a scăzut dramatic, şi asta nu a ajutat pe nimeni. Despre BVB nu mai vorbesc... Autoritatea a descoperit în perioada introducerii conturilor globale principiu "divide et impera", şi îl aplică cu consecvenţă, ori de câte ori nu are nevoie de opinii contrare sau critice. "Utilitatea" conturilor globale a generat scăderea capacităţii de control şi management al riscului şi nu a adus nimic semnificativ în plus. Accidentele individuale sunt mai frecvente, dar cele cu "omnibusul" sunt mai mari şi produc mai multe victime. Calea dialogului la vedere ar ajuta pe toată lumea.

Opinia Cititorului ( 27 )

  1. Cam cu asta se poate lauda NG...si cu clientii care i-a plasat direct pe acele produse cu levier. Mare pisicher!

    Pan Sobolewski ne-a spus pana acum ca avem o bursa c...t, lucru pe care il aflasem si singuri, dar noi l-am adus s-o faca bici si chiar sa pocneasca. Dialogul e obligatoriu si ar fi interesant sa auzim si parerea unor "brokeri liberi"( a se citi societati de intermediere independente nealipite de banci, fonduri de investitii, etc.)

    1. Ce salariu are Sobolewski??? În piaţa asta de kk cu brokeri mici.ştie careva ??

    Domnul Gherghus nu prea are dreptate si probabil nu ii prea convine daca se ia o decizie care sa ii oblige pe brokeri la majorarea capitalului social

    Domnia sa trebuie sa stie ca un capital social mare ii obliga pe actionari sa fie mai atenti cand fac angajari sau cand functioneaza ca si SSIF 

    daca se fura, atunci se fura si din capitalul social marit, asa ca vor fi mai implicati 

    o firma care lucreaza cu banii clientilor trebuie sa fie puternica, inclusiv financiar 

    nu e normal sa avem firme de brokeraj atat de firave, atat ca si valoare a tranzactiilor dar si ca active 

    eu as pune minim 1 milion euro capital social

    cine nu are banii astia nu are ce sa caute sa lucreze cu milioane de euro bani de la clienti 

    1. Corect.

      Pentru brokerii de la banca: daca in UE astea sunt capitalurile, nu ai ce ii face si 2) raportul bani clienti/ fonduri proprii la brokeri este excelent fata de cel al bancilor romanesti ( cel mai prost din UE. Check out si nu va mai laudati co muschii corporatiei care va mananca viata si va spala creierul!

    ASF+BVB+DEP CENTRAL=MAFIAAAAAAAAAAA!!1

    Dar adevarul despre harinvest cand il aflam ?

    Nimeni de la CNVM ASF AB etc nu vrea sa afle adevarul ? 

    AB sa convoace urgent AGA la BVB pentru a afla adevarul si implicit la DC,CC pentru a rezolva problemele de acolo. 

    Maine va aparea si AIPC cu un interviu sau comunicat, poimaine cnvm si asa se ingroapa mizeria sub pres. 

    Nici Harinvest si nimeni din piata de capital nu trebuia si nu trebuie sa beneficieze de "new life" pentru ca nu suntem la gaming aici se moare pe bune .  

    Imi este greu sa cred ca ASF a aparut ca reactie a guvernului si BNR la cazul Sima. 

    Probabil polonezul sa inspirat din Polonia cand sa gandit la marirea capitalului de supraveghere si nu e idee rea pentru integritatea pietei. 

    Piata de capital asteapta transparenta, solutii si actiune de la conducatorii ei nu pasarea problemelor de la o entitate la alta si construirea de ziduri inalte unde investitorul sa nu mai vada nimic. 

    Harinvest, BVB, DC, BCR, Broker, CNVM/ASF detin adevarul - Vrem sa afle toata Romania adevarul !  

    1 ) Mai intai as dori sa-i raspund domnului Dan Paul la articolul aparut ieri si pe care l-am citit foarte tarziu :

    Domnule Dan Paul asemeni dumneavoastra si eu am sustinut la primul sau al doilea articol aparut in Bursa ca ne aflam intr-un caz Madoff si nu intr-un caz Sima. La fel ca si dumneavoastra am criticat faptul ca unul dintre actionari - Dumitru Craciunescu - se pregateste sa devina Cetatean de Onoare al Ramnicului in conditiile in care la Harinvest este o adevarata tragedie . Ei bine , trebuie sa recunosc faptul ca am gresit partial si trebuie sa-mi cer scuze .Si iata de ce : in cazul Madoff autoritatrile au demonstrat intr-un timp extrem de scurt ca singurul vinovat este Madoff si l-au si sanctionat ca atare .La aceasta ora in cazul Harinvest avem urmatoarele elemente de parca am avea de-a face cu o actiune de tip Mafiot : ASF-ul a reactionat de la inceput ca partase la infractiune cautand sa ascunda invinuitii si nicidecum procedand la depistarea lor. Astfel desi infractiunile se desfasurau in timp ce ASF era in sediul Harinvest iar in ziarul Bursa aparuse deja cazul toti dar absolut toti reprezentantii ASF spuneau ca nu cunosc cazul !!! Apoi cu greu au " balmajit " ceva de genul ca daca lucrurile stau asa situatia este clara : Harinvest este singurul vinovat iar clientii daca vor sa-si recupereze banii nu au decat sa se adreseze instantelor civile sau penale .( deci clientii in loc sa fie protejati de ASF sunt trimisi la plimbare astfel incat in loc de o sesizare penala facuta de ASF in numele a 60-80-100 de clienti sa avem 100 de plangeri penale care asa cum am mai spus ar schimba incadrarea si competentele ) Dupa ce presiunea a crescut si in mod surprinzator BCR si-a recunoscut o parte din vina luand masura desfacerii contractului de munca unuia dintre angajati au dat-o la intors si au facut sa apara in presa zvonuri ca ASF a inceput un control la BCR si la BRK !!! Acum a aparut si acea hotarare judecatoreasca prin care instanta a dispus suspendarea dreptului de dispozitie asupra pachetului de 113.000 actiuni BVB detinute de Harinvest lucru care practic ii implica si pe cei de la Depozitarul Central . Probabil peste doua saptamani vom afla ca ASF a inceput si un control la DC . Apoi masurile luate de ASF sunt masuri in favoarea vinovatilor : cum sa ridici autorizatia fara sa comunici ce s-a intamplat acolo si fara sa numesti un imputernicit asa cum prevede legea ? Cum sa dai amenzi de zeci de mii de euro cand stii clar ca DC a luat de la Harinvest tot ceea ce detinea (C/val actiuni si banii din conturi ) si a mai luat si o parte din banii clientilor . In mod interesant ASF a fugit repede in Parlament cu propunerea de modificare a legislatiei . Noroc ca Parlamentul i-a trimis la plimbare ca in mod sigur intentionau sa strecoare o prevedere prin care sa-si greselile facute in acest caz.  

    2 ) am aflat ca pagubitii intentioneaza sa infiinteze " Asociatia Pagubitilor Harinvest " Eu le recomand deocamdata sainfiinteze " Asociatia Pagubitilor ASF "pentru ca pana cand ASF-ul nu vine cu solitii de restituire a banilor si cu analiza a tot ce au constatat la Harinvest , la BCR , la BRK , la DC si BVB pagubitii nu sunt DOAR victime Harinvest ci sunt victime ASF !!

    3 ) Exista in postari tendinta unora de a diviza pagubitii si de a-i intoarce pe unii impotriva altora . AAstfel am vazut cum unii afirma ca "vinovati " sunt cei ce au jucat pe produse structurate ca din cauza lor sii-au pierdut ei actiunile . Eu va spun asa : cei care au jucat pe produse structurate in mod normal si-au asigurat un risc mai mare insa in mod legal puteau sa-si piarda DOAR banii lor . Nu cred ca exista " jucator " la bursa care si-a inchipuit vreodata ca poate sa joace fara a avea bani in conturi cum nu cred ca exista jucator la bursa care sa-si inchipuie ca daca a pierdut banii poate sa continuie sa joace . In mod mormal si legal cand si-a pierdut toti banii inseamna : STOP JOC !!! Este adevarat ca nu cunosc toate detaliile in cazul Harinvest dar nu pot concepe sa fie altfel cum nu pot concepe nici ca un jucator pe stucturate care nu a solicitat sa i se cumpere ceva si a stat deoparte sa se trezeasca fara bani in cont .  

    1. NIMENI, NICIODATA, din ASF/CNVM nu si-a recunoscut vreo vina!

      BVB si DC sa aiba curaj sa scoata adresele prin care spun ca au semnelat frauda de la Harinvest! Daca exista..... 

      Tu ai postat ieri prima oara la articolul cu Dan Paul la ora 10.53. Mie nu mi se pare ca l-ai vazut tarziu. Insa constat ca intervii obsesiv si obsedant pe aceasta chestiune, urmarind sa arunci in permanenta vina pe altii: ASF, BVB, DC si mai ales BCR si BRK. Deci nu pot sa nu ma intreb cine esti si de ce este atat de important pentru tine sa detrunezi atentia de la Harinvest si sa incriminezi pa altii. De ce? Din convingere pura si sincera? Ma indoiesc sincer!

      Ti-as raspunde dar am promis ca pana maine nu mai postez nimic .Deci pe maine . Multumesc

    Ar fi intr-adevar pacat ca brokerii cinstiti (da, exista si asa ceva, exista ssif-uri care au o atitudine foarte prudentiala fata de clienti si fata de operatiunile de piata) sa fie penalizati. Dar e o problema a breslei aici. Sunt tare curios cate ssif-uri au sesizat ASF cu privire la volumul de tranzactii Harinvest pe structurate. Ca se vedeau in sistem. Cate ssif-uri au avut curajul sa "toarne" (in sensul bun de data asta) un coleg de breasla necinstit, pentru binele breslei?

    1. Vrei turnatori neaparat ?

      BVB, DC, CNVM/ASF au vazut mai mult decat volumul pe structurate facut de harinvest si publicat de bvb la top ! 

      In opinia ta e posibil pana la urma sa fie vinovatii clientii ca nu au reclamat volumul pe structurate !

      Trebuia sa se miste mai repede si AB ca nu e nici un comunicat pe site iar harinvest este acolo fara nici o suspendare. 

      Asa e, mai bine spargem seminte pe marginea drumului ca nu vine primarul sa ne faca curatenie in fata curtii. Si nici nu facem scandal sa schimbam primarul. Asadar si prin urmare, probabil o sa mai tot fie din astea, ca le meritam.

    Reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) spun că CNVM (fosta Comisie Naţională a Valorilor Mobiliare, care a fost absorbită de ASF la finalul lui aprilie 2013) a fost sesizată încă din primăvara acestui an de Depozitarul Central şi BVB cu privire la tranzacţiile forţate (sell-out) derulate de Harinvest încă din 2012.

     

    Cu toate acestea, după ce a analizat documentele transmise de angajaţii firmei de brokeraj, CNVM nu a descoperit schema piramidală prin care aceştia încercau să ascundă o pierdere din contabilitatea firmei care se majora pe măsură ce timpul trecea. În final, aceste tranzacţii au generat pierderi atât de mari încât firma de brokeraj a vândut portofoliile clienţilor ca să acopere gaura, ceea ce este ilegal, iar clienţii au rămas fără bani şi fără acţiunile din portofolii. "

    Domnilor de la ASF cautati solutii ca pagubitii sa-si primeasca banii si nu va ocupati de gasirea " acarului Paun " !!! Intelegem cu totii " preocuparea " voastra pentru a baga gunoiul sub pres dar aici este vorba de bani multi si pagubiti la fel de multi incat putem vorbi de infractiuni cu consecinte grave !!! Daca nu sunteti capabili de gasirea solutiilor nu va impiedica nimeni sa va depuneti demisiile . Altfel sa primiti salarii de zeci de mii de euro din banii pagubitilor mi se pare o nesimtire crasa !!! 

    Dragii mei,

    inca nu ati aflat ca astazi incepe consiliul european unde Romania este analizata.Ce vreti voi mai mult decat atat sa aratam ca ne meritam Backgroundul Cultural. Domnul Isarescu poate domnia sa a zice ca a citit ce scria in prezentarea BNR si nu e opinia dumnealui cu intrarea peste 10 ani. Ce este fascinant este faptul ca despre problemele Romaniei se vorbesc cu cel mult o saptamana dupa (vezi 2011) sau cu o saptamana inainate (watch 2013). Nu am evaluat 2012. Dar acolo banuiesc faptul ca se putea spune ca tot anul a existat FUN :-) 

    1. ba mai degraba esti tu ca nuca in perete. daca simti nevoia sa scrii ceva la fiecare articol, macar incearca sa fii in jurul subiectului!

      Virgilica, iar ai dat cu mucii'n blid; vezi daca te bagi in toate gaurile!. 

      asa "in jurul subiectului" e plictisitor, de ce sa nu vorbim la subiect?Ai auzit probabil de clase si obiecte in POO(programare orientata pe obiecte, sa nu-ti vina alta idee). Pe mine ma intereseaza fenomenul in sine nu furtuna. E adevarat ca e util sa stii cand ploua, dar mai interesant este sa stii de ce :-)

      draga anonimutz incerc sa-mi pastrez nasucul uscat sa nu deranjez pe ceilalti membri(daca observi tu te-ai pozitionat pe a doua pozitie, pe prima era domnul cu nucile :-)

    ganditi-va ca acum cu minim 50.000 euro poti sa incepi o firma de brokeraj

    daca minimul era de 1 sau 2 milioane de euro, o paguba cum este asta de la Harinvest ar putea sa fie acoperita din activele firmei de brokeraj 

    la noi sunt foarte multe firmulite de brokeraj care in cazul unui faliment datorat unei fraude, nu au aproape nimic la active si pagunitii raman cu buzele umflate 

    asa vrea NICOLAE GHERGUŞ sa se continue ? de ce nu e bine sa fie capital social mai mare ? capitalul e doar o garantie ca in cazul unor pierderi se poate lua de acolo

    nu e normal sa firmele de brokeraj sa fie goale financiar, sa fie cu buzunarele goale 

    Bine spus domnule Ghergus, este un al doilea caz Sima; nu degeaba, ieri, Make facea pe niznaiu/nu pricepea. 

    1. draga domnule Pagubit,

      exista un vechi proverb din batrani: cine poate oase roade, cine nu nici carne moale. Domnul Ghergus are dreptate. Marirea capitalului social ar face sa se aplice scenariul din Highlander,astfel incat pana la urma sa ramana doar unul. Daca la nivel de broker o asa propunere este interesanta ,cum ar fi fost ea in cazul unei firme listate la bursa careia niciodata Bursa nu a avut o asemenea firmatie si anume ca marirea capitalului social este un semn de incredere in forta financiara... 

    Care organ - INSTITUTIE a statului - trebuie sa se autosesizeze de furtul din conturile clientilor de la HARINVEST ?

    Stie cineva raspunsul ? 

    1. "Avem o moneda de slefuit increderea!" Sobo ai fost erou cu afirmatia asta!Cazul trebuie rezolvat repede presupun ca e un caz penal, atunci procurorii nu trebuie sa doarma in cizme si sa aleaga cazurile politic sau sa aresteze pe cineva la intamplare (asa cum eu cred ca fac) si sa-l tina 5 ani in arest preventiv, ci sa defere justitiei spre judecare in termen de 24-48 ore cazul!Se intelege ca ASF va avea de colaborat aici!

    din nou(nu neaparat si voit) s-a distras atentia de la o problema mult mai grava pentru investitorii si Piata de Capital din Romania: intermedierea neutorizata . Saptamanal primesc telefoane de la SRL-uri neuatorizate, care-mi propun sa subscriu in diverse IPO-uri externe sau sa investesc in actiuni cotate pe alte piete. Nu mai zic nimic de cei care ofera acces la mirajul FOREX. Noi discutam de majorari ale limitelor de CS la brokerii autorizati dar nu suntem in stare sa ii eliminam mai intai pe cei NEAUTORIZATI. Calculati ordinea pasilor si evitati sa pasiti tot cu stangul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb