CAZUL HARINVEST / EXCLUSIVITATE Dan Paul, Asociaţia Brokerilor: "Investitorii trebuie să îşi recupereze banii, şi repede"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 decembrie 2013

Dan Paul, Asociaţia Brokerilor: "Investitorii trebuie să îşi recupereze banii, şi repede"

"Autorităţile să meargă pe firul banilor", recomandă Dan Paul

Păgubiţii de la "Harinvest" trebuie să îşi recupereze banii rapid, pentru ca piaţa de capital să îşi mai spele din ruşine, ne-a spus Dan Paul, preşedinte al Asociaţiei Brokerilor şi vicepreşedinte al Bursei de Valori Bucureşti, într-un interviu în exclusivitate.

Dan Paul este de părere că trebuie găsiţi toţi vinovaţii şi scoşi din piaţă.

Reporter: Aveţi experienţă pe piaţa de capital. Din punctul dumneavoastră de vedere, cine sunt vinovaţii în cazul Harinvest?

Dan Paul: "Harinvest" nu putea să facă singur tranzacţiile. A avut mai mulţi complici. Trebuie găsiţi toţi şi scoşi din piaţă cu asprimea legii.

Reporter: Consideraţi că au fost şi carenţe în supraveghere?

Dan Paul: Nu pot să mă pronunţ încă, pentru că nu am un raport complet asupra tranzacţiilor efectuate de "Harinvest". Nu am o imagine completă asupra întâmplărilor. Bursa de Valori are un departament de supraveghere, iar acele tranzacţii forţate se fac prin Depozitarul Central şi Bursă.

Vreau să spun că sell-out-urile (vânzările forţate) sunt nişte excepţii. Nu apelează toată lumea la ele, în fiecare zi. Trebuie să separăm tranzacţiile excepţionale de hoţii. Cineva trebuia să vadă frecvenţa acestor tranzacţii la "Harinvest" şi să îşi pună un semn de întrebare.

Reporter: Avem informaţii, pe surse, că BVB şi Depozitarul au notificat aceste schimburi la ASF.

Dan Paul: Aşa am auzit şi eu, informal. Până nu văd cum şi în ce fel au fost făcute notificările, nu pot să mă pronunţ. Trebuie văzut la ce nivel au fost făcute, ce articole de lege şi regulamente au fost invocate, ce procedură a fost urmată.

Lucrurile trebuie analizate cu atenţie şi seriozitate, astfel încât vinovaţii să nu scape de braţul lung al legii şi pentru ca, în final, investitorii să îşi recapete banii.

Doar aşa putem să rezolvăm această ruşine care a afectat piaţa, poate la fel de mult precum cazul FNI.

Pentru a putea repara ceva, măcar paţial, trebuie ca investitorii să îşi recapete banii repede şi în integralitate, iar vinovaţii să fie pedepsiţi.

Reporter: ASF analizează posibilitatea ca banii să fie recuperaţi din Fondul de Compensare a Investitorilor (FCI).

Dan Paul: Este un alt subiect. Una este ca investitorii să-şi recupereze banii şi alta este să se apeleze la FCI. Cât timp eu sunt implicat în această piaţă, nici un broker cinstit nu va plăti pentru unul necinstit.

FCI nu a fost creat pentru a plăti fraudele. Conform statutului de înfiinţare şi legii, FCI nu are de ce să plătească.

Banii trebuie recuperaţi de la cei care i-au luat, banii nu s-au evaporat. Autorităţile trebuie să descopere unde au ajuns.

Reporter: Cum?

Dan Paul: De exemplu, să analizeze componenţa Consiliului de Administraţie al Harinvest pentru că nici un ban nu pleacă fără ca ei să ştie. Trebuie să găsească ce afaceri ale lor s-au dezvoltat spectaculos. Este o legătură simplă de cauzalitate. Este un caz ipotetic.

Autorităţile pot să meargă pe această pistă pe care le-o dau gratis. Vorbesc informal şi nu formal pentru că nu am o calitate oficială în anchetă. În paralel, strâng şi eu informaţii pentru a încerca să ajut la soluţionarea cazului. Nu este firesc ca banii să fie furaţi în piaţa de capital ca la drumul mare.

Reporter: Am înţeles că v-a deranjat titlul nostru de săptămâna trecută: "Păgubiţii de la Harinvest: - BVB piaţă de hoţi".

Dan Paul: M-a deranjat pentru că, pornind de la un caz izolat, aţi generalizat acest fenomen asupra pieţei. Este ca atunci când domnul Traian Băsescu a acuzat întreaga presă de anumite fapte, iar conducătorul ziarului BURSA, MAKE, a fost deranjat de generalizare. Aşa cum nu toţi ziariştii sunt nemernici, nici toţi brokerii nu sunt hoţi.

Reporter: Sunteţi conştient că titlul era un citat.

Dan Paul: Da. Dar memoria are trei etape. Prima etapă este ca şi când scrii cu băţul pe nisip, a doua când scrii cu creionul pe hârtie, iar a treia când vezi lucrul scris în ziar. Ghilimelele se pierd pe drum.

Informaţia va rămâne mult timp în memoria colectivă, pentru că este scris în ziar.

Acest caz - Harinvest - este precum cazul Madoff, din America, păstrând proporţiile. Un acţionar al Harinvest - Valentin Cismaru- are chiar funcţie în Casa de Compensaţie Bucureşti, la fel cum Madoff avea funcţie la Nasdaq.

Când Madoff a făcut o prostie, nimeni nu a zis că Bursa americană este o hoţie. Aici este mica mea supărare. Fiindcă piaţa din România este abia la început, este dificil pentru noi să recăpătăm încrederea atunci când se mai pune o piatră de moară.

Dacă un client a fost furat, ziarele din SUA nu au titrat în felul acesta.

Reporter: Am pus acel titlu ca să arătăm supărarea investitorilor. Toată lumea a înţeles supărarea lor în felul acesta. Ce părere aveţi despre faptul că BCR şi-a concediat un angajat după cazul Harinvest?

Dan Paul: Îşi recunosc faptele. Bravo lor!

Îi felicit pentru că au spus că vor colabora cu autorităţile. Acelaşi lucru trebuie să-l facă şi BVB, şi Depozitarul Central, până când ultimul investitor îşi va fi recuperat toţi banii.

Reporter: Aţi spus că v-aţi uitat la afacerile acţionarilor Harinvest. Ce v-a sărit în ochi?

Dan Paul: Că sunt unii acţionari care au afaceri consistente în judeţul Vâlcea, unele dezvoltându-se în ultima perioadă. Din punctul meu de vedere, dacă aş lucra la o autoritate în ţara asta, mi-aş pune o întrebare: Cum de o afacere a lor - Harinvest - a făcut implozie, iar altele au explodat?

Nu mi-a plăcut comunicatul societăţii, care spune că acţionarii şi administratorii nu ştiau ce se întâmplă. După toate regulile pieţei şi bunului simţ, acest lucru este imposibil. Autorităţile trebuie să verifice dacă banii s-au dus la acţionari sau nu, iar acest lucru trebuia făcut în mai puţin de câteva ore. Nu am văzut să se întâmple asta.

O fi Poliţia în concediu? ASF în vacanţa de Sărbători? Procurorii citesc dosare de acum zece ani?

Reporter: Comunicatul Harinvest spune că BCR şi SSIF Broker au câştigat bani de pe urma tranzacţiilor cu Harinvest.

Dan Paul: Aşa cum ei spun asta, pot şi eu să-mi pun întrebarea dacă cumva din banii respectivi s-a dezvoltat o clinică medicală în Vâlcea. Ca un naiv îmi pun şi eu întrebarea aceasta: Dacă au fost finanţate nişte magazine în judeţul Vâlcea, alte afaceri din domeniul IT?

Cam atât. Nu au multe lucruri de căutat.

Este simplu în lumea financiară: trebuie urmărit circuitul banilor. Organele de anchetă trebuie să-şi facă treaba, şi repede. Nu vreau să înţelegeţi că doresc ca lumea să intre la puşcărie. Vreau ca investitorii să-şi primească banii înapoi şi, din punctul meu de vedere, consider că fapta este pe jumătate iertată. Banii trebuie luaţi înapoi de acolo de unde au ajuns.

Reporter: S-a tot vorbit despre faptul că acţionarii Harinvest sunt conectaţi politic.

Dan Paul: Nu pot să mă pronunţ. Am auzit şi eu aceste lucruri. Cred că politicul trebuie lăsat la o parte şi nu trebuie să se mai implice în piaţa de capital, pentru că se văd consecinţele.

Reporter: La ce vă referiţi?

Dan Paul: Trebuie să avem oameni în piaţa de capital, care să fie de meserie şi nu doar oameni politici. Am toată încrederea că domnul Dan Radu Ruşanu, care a condus Garda Financiară, domnul Mircea Ursache, care a lucrat la Bancorex, domnul Daniel Dăianu, care a lucrat la BNR şi este membru al Academiei Române, vor rezolva problema într-un mod onest pentru mediul financiar, şi nu pentru cel politic.

Reporter: Ce credeţi că gândeşte domnul Ludwik Sobolewski despre acest subiect?

Dan Paul: În logica lui Aristotel, nu există o lume perfectă şi trebuie să găsim esenţa lucrurilor în viaţa de zi cu zi. De exemplu, unui sportiv de performanţă, poţi să-i dai multă mâncare pentru că o poate consuma repede. Unui om care nu face sport nu poţi să-i dai acelaşi tratament. Trebuie găsit un echilibru. Balanţa între ce s-a întâmplat şi reacţia oamenilor trebuie echilibrată. Ca să o echilibrăm, banii trebuie puşi înapoi, de acolo de unde au ajuns.

Reporter: Când Depozitarul Central a folosit Fondul de Garantare pentru decontarea unei tranzacţii Harinvest, preşedintele Depozitarului Cristian Agalopol recomanda să nu inflamăm subiectul.

Dan Paul: A dat un răspuns obraznic. Trebuie verificat dacă el şi directorul general Adriana Tănăsoiu au respectat toate procedurile. Una este să apelezi la Fondul de Garantare, aşa cum a spus domnul Agalopol că se întâmplă în toată lumea, ca să acoperi o decontare pe care brokerul o face a doua zi, pentru că are clienţi care au întârziat plăţile, alta este să acoperi o hoţie.

O întrebare ar fi dacă Depozitarul a văzut transferuri ale aceloraşi pachete de acţiuni din secţiunea I în secţiunea II şi înapoi. Dacă au existat asemenea cazuri.

Dacă au văzut astfel de operaţiuni şi au observat, de exemplu, că numele deţinătorului pachetului se schimba, atunci oare Depozitarul Central înţelegea ce se întâmplă? Sau considera că aplică procedurile. De asemenea, mă întreb dacă numele clientului care făcea tranzacţii cu produse structurate - Voinea - are vreo legătură cu brokerul care opera tranzacţiile - Maria Voinea? Scrie în vreun raport dacă sunt rude? Dacă au vreo legătură? Poate are vreo importanţă pentru autorităţi.

Reporter: Cum apreciaţi reacţia instituţiilor pieţei de capital la situaţia de criză creată prin cazul Harinvest?

Dan Paul: Slabă.

Opinia Cititorului ( 53 )

  1. Si despre cum sunt pagubiti niste oameni printr-un drept de propietate, initial mult subevaluat. Cum a crescut valoarea terenului la 10mill euro, dupa ce amaratul de propietar a "vandut" la 1mill!?

    1. eu cred ca ar trebui facute niste asigurari pt. fiecare banut investit de brokeri, in asa fel incat daca se mai intampla, pagubitii sa aiba de unde sa scoata niste bani

      cea mai buna asigurare e REPUTATIA unui broker.

      ai dreptate. reputatia directorului general de la SSIF Broker e motivul pentru care mi-am inchis contul la ei si am convingerea ca am facut un lucru foarte bun.

      Sper ca ti l-ai deschis dupa la Harinvest. Aia da oameni cu reputatie...

      esti un luzer bha fraiere cu speranta ta cu tot

      Banuiesc ca esti un inteligent care baloseste la succesul altora si tot ce poti face este sa deschizi un cont la cei ca si care ai vrea sa fii si, ulterior, dupa ce spargi pusculita, devii emotionat. Emotiile te domina si nu mai poti dormi linistit pentru a nu-ti pierde economiile de la plugusorul de anul anterior. Bafta, investitorule

    Media4ax - "Un incendiu a mistuit azi noapte sediul societatii harinvest, Distrugerile sunt in proportie de 99%. Potrivit unor surse neconfirmate focul a izbuctit de la o tigara ramasa aprinsa din timpul ultimului control de la ASF "

    Cum ar suna o astfel de stire pentru ASF, BVB si DC ? 

    Chiar daca reactia si luarea de pozitie a AB este tarzie domnul Dan Paul face putina lumina in acest caz pentru ca lucrurile sunt simple . Concluzia este ca ASF ori nu cunoaste legea si procedurile pe piata de capital ori se face ca nu stie ! 

    Sa astepti pana pe 16 ianuarie 2014 plangerile clientilor pentru a continua ancheta cand ar fi trebuit sa te asiguri de la primul control ca fondurile clientilor sunt in regula ! Sa primesti raportari de la BVB si DC de tranzactii suspecte si sa nu faci nimic ani de zile ! 

    Sa nu verifici contrapartea acestor tranzactii in situatia in care esti singura institutie care o poate face si poate cere BVB si DC detaliile tranzactiilor! 

    Sa nu ceri instructiunile pentru toate aceste tranzactii suspecte parte/contraparte pentru a verifica legalitatea ordinelor de tranzactionare ! 

    Sa emiti ipoteze ca Sobolewski ca fondul de compensare ar trebui folosit deci brokerii cinstiti sa acopere hotiile facute cu ajutorul asf, bvb si DC , fara sa faci nimic pentru recuperarea banilor si aflarea adevarului . 

    Cred ca e cazul ca DNA sa se implice in aflarea adevarului pentru ca se incearca musamalizarea cazului, despagubirea partiala a clientilor pagubiti in limita sumei de la FCI si protejarea adevaratilor vinovatii: Hotii de la Harinvest si persoane responsabile de la BVB, DC si ASF cu supravegherea si integritatea pietei.

    La sugestia baronilor de sifuri domnu ursache reactioneaza ca la butoane in schib la acest caz care arde piata se fac comisii, termene, ipoteze etc. 

    Trebuie convocata urgent AGA la BVB pentru crearea unei comisii care sa analizeze obiectiv cazul si sa stabileasca daca sunt vinovati la BVB si DC sau daca au actioinat corect pentru a inlatura orice suspiciune cere afecteaza imaginea BVB.

    Urgent AGA ! 

    1. SA LE SPUN CA S-AU FOLOSIT DE BANII OAMENILOR, BANI FURATI PRIN HARINVEST - GRUP INFRACTIONAL ORGANIZAT COMPLICE LA FRAUDA

      FALS INTELECTUAL  

      HOTI CU GULERELE ALBE

      CUM SE SIMT EI CU SALARII BAROSANE IN FATA NOASTRA CEI PAGUBITI ? 

      Urmatorii pagubiti vor fi brokerii cinstiti prin accesarea Fondului de compensare a investitorilor pentru a acoperi bvb, dc, si asf !

    Dan Paul e singurul pana acum care intelege exact ce s-a intamplat si spune lucrurilor pe nume.

    1. Lucrurile sunt simple !

      Pana acum toate interviurile, deciziile, comunicate de la bvb, dc, cnvm-asf au fost pline de fumigene si cusute cu ata alba ! 

      Chiar daca a asteptat mult pana la luarea acestei pozitii care nu este oficiala a AB si a beneficiat de suportul acestui forum in care firul problemei a fost dezbatut indelung, domnul Dan Paul merita felicitat pentru acest interviu in care spune simplu lucrurilor pe nume si fara fumigene !

      Poate AB va face mai mult decat BVB, DC si ASF pentru ca este in interesul pietei de capital din Romania . 

      fumigenele sunt doar la adresa actionarilor, desi aceastia sufera un prejudiciu cumulat de aproape 10 milioane lei din totalul de 15...

    Problema pare sa se fi nascut din tranzactiile cu produse structurate, gen certificate turbo (optiuni), aici ar trebui vazut daca s-au respectat procedurile.

    Din asa zisul raport al Harinvest nesemnat si nestampilat,rezulta ca in tranzactiile cu produse structurtate derulate de catre ei s-au pierdut 13 milioane de lei pe produsele emise de catre BCR si 2.2 milione lei pe produsele emise de BRK.Acesti bani s-au pierdut dle Dan Paul,s-au evaporat!Market Makerul care a fost contrapartea lui Harinvest a castigat acesti bani din tranzactiile cu Harinvest si a pierdut pe piata internationala unde si-a acoperit pozitiile deschise pe Romania.Dupa stiinta mea dumneavoastra dle Dan Paul sunteti vicepresedintele BVB si iertata-mi fie indrazneala dar procedati exact ca si administratorii de la Harinvest.Strigati ca sunt vinovati la Bursa de Valori,de care in calitate de administrator raspundeti!

    1. consider ca Dan Paul este un strateg desavarsit in lumea afacerilor. in afara intrebarilor retorice cu privire la unele business-uri care se dezvolta si altele care sucomba si a functiilor onorifice pe care le desfasoara ar putea sa ne explice secretul prin care brokerul pe care il reprezinta (finaco securities) supravietuieste din intermedierea a 4.9 milioane lei in 2013. la un comision mediu de 1% rezulta venituri medii lunare de 4500lei. scadem apoi salariile aferente celor 6 angajati obligatorii in organigrama, costuri de intermediere (bvb+cnvm), costuri operationale (chirii,tel,net,etc). este intr-adevar de exceptie aceasta realizare a dansului in mediul de afaceri pe care pare sa il aiba la degetul mic din perspectiva cunostintelor si aptitudinilor

      E posibil ca tocmai contrapartea sa nu fi fost market makerul !!! Imperecherea tranzactiilor trebuie verificata !Harinvest pierde, HOTUL castiga ! Face 13 milioane de lei un SSIF ca harinvest ???

      Nu-i greu ! Totul este la minim iar strategia SSIF-lui domnului Dan Paul este conservarea acestuia in piata de capital. Dividendele de la BVB asigura gura de oxigen pentru firma iar cheltuielile sunt la minim. SSIF nu are nici macar un site propriu, on-line sau alte binefaceri ale tehnogiei actuale.

      Deci daca doriti sa vedeti cum arata un SSIF acum 16-17 ani exista un model .

      Un barem minim de activitate si comisioane fixe impus de ASF si BVB ar mai curata piata de SSIF-uri conectate la aparate ! 

      harinvest singur nu facea decat cap social + rezerve + 113000 actiuni bvb. adica approx 5 milioane lei. aprox 5 milioane erau bani si actiuni detinute de actionari in conturile lor de clienti harinvest. in 5 milioane de lei erau bani si actiuni detinute de alti clienti. asta e defalcarea prejudiciului.

      63% din tranzactii sell-out contraparte BCR; 36% din tranzactii sell-out contraparte BROKER CLUJ 

      Acum daca au iesit de sub tutela asf actionarii harinvest pot schimba obiectul de activitate si transfera detinerile lor catre un srl fantoma cu care sa se lupte institutiile pietei de capital ?

      pe produse structurate exista cotatiile furnizorului de lichiditate, deci nu se poate trece peste... deci contrapartea este tot furnizorul de lichitate .

      pe produse structurate exista cotatiile furnizorului de lichiditate.

      thumbs up

      barem minim???daca nu il face decat 1 ssif in luna iulie, in august ramane singur pe piata?trebuie largita baza, frate

    Poveste trista

    (mesaj trimis de N.B. în data de 18.12.2013, ora 10:31)  

    Domnilor de la ASF , BVB ,DC ,veniti mai aproape sa va spun " o poveste trista "ca poate in felul acesta ve-ti intelege unde ati gresit fiecare .Vin-o si dumneata domnule Sobolewski pentru ca desi esti polonez sigur vei intelege ! Deci : s-a primit un apel la 112 prin care se sesiza ca intr-un sat " binecuvantat de Dumnezeu "si nu "uitat de Dumnezeu " cum ar zice unii , deci intr-un sat din UE , intr-o casa modesta ar fi niste copii parasiti fara mancare si fara apa .Imediat ce s-a primit telefonul "autoritatile " s-au deplasat in cel mai scurt timp acolo .Ba se zice ca cei de la Protectia Copilului chiar erau acolo ,intocmeau un proces-verbal pentru ca vazusera pe culme niste rufe la uscat iar chiloteii copiilor erau pusi indecent , la vedere ,lucru care este sanctionabil . Deci Protectia copilului , a vazut copii plangand , dar nu i-a intrebat de ce plang pentru ca " aveau alta tematica " si-a incheiat Procesul-verbal dand o amenda parintilor de 7000 de lei ( nu mai caut ) si cu propunerea ca parintii sa decada din drepturi pentru 90 de zile . La primirea telefonului impreuna cu cei de la Primarie ,Prefectura , Politie au venit sa rezolve cazul . Imediat au luat ": masurile legale "adica au mai tras o amenda de 360.000 ron , au decis decaderea din drepturi a parintilor , au mai dat cateva amenzi la vacarul satului 100.000 , la ala de lua gunoiul 50000, si la alti cate 30000 . Mai mult , gasind intr-un sertar niste bani proveniti din alocatia copiilor si niste bijuterii le-au luat si pe alea pentru a-si acoperii cheltuielile de deplasare dupa care au iesit fericiti in presa si la Tv . ca sa raporteze fiecare cat de promt au rezolvat situatia .Evident ca in timpul asta cei de la administratie au vandut casa pentru asi recupera amenzile aplicate .Numai ca dupa un timp sunt chemati la parchet si nu inteleg de ce pentru ca asa cum spuneam in poveste totul s-a desfasutar conform legii plus ca si-au recuperat si cheltuielile si amenzile deci totul este in regula. Bine , bine , zic procurorii dar voi ati comis un abuz in serviciu , pentru ca menirea voastra nu era sa dati amenzi, sa va recuperati cheltuielile si sa declarati multumiti , menirea voastra era sa-i salvati pe copii ,care copii spun procurorii au fost gasiti aruncati in strada si in coma !!! S-au uitat ei in lege si au gasit ca nu este prevazut ca trebuiau cu banii gasiti sa mearga sa le cumpere mancare la copii si nici nu este prevazut sa-i transporte intr-un loc decent . Deci "legea are o scapare" cu care incearca si ei la randul lor sa scape !!! Nu inteleg si pace ca " MENIREA LOR LEGALA " era alta iar sanctiunile sunt complementare la ceea ce trebuiau sa faca !!! V-a placut povetea domnilor ? Acum am sa " traduc" din romana in romana desi ar fi trebuit sa o intelegeti !!! 

    [ răspunde la această opinie ] 

     

    4.1. Poveste trista ( traducere ) (răspuns la opinia nr. 4 ) 

    (mesaj trimis de N.B., in data de 18.12.2013, ora 10:44) 

    Domnilor de la ASF, BVB ,Depozitarul Central si Fondul de compensare am sa va traduc povestea de mai sus : Toti dar absolut toti cei nominalizati mai sus aveti O SINGURA MENIRE : sa aparati investitorii !!! In lege spune clar ca poate sa moara si ASF-ul poate sa moara si BVB-ul si DC-ul , si toate SSIF-urile ( in sensul ca pot sa falimenteze ,sa se desfiinteze ) investitorii RAMAN cu banii si actiunile in portofoliu !!! Plecand de la aceasta prevedere clara normal ca legiuitorul nici nu mai dezvolta vreo prevedere de genul "in cazul in care investitorii desi au in portofoliu actiunile si banii iar in realitate nu ii au urmeaza sa ..." pentru ca este de neconceput !!! Voi toti inseamna ca trebuie mai intai sa puneti banii si actiunile investitorilor in conturi si apoi puteti sa luati ce masura vreti voi : sa va desfiintati , sa va amendati , sa mergeti la inchisoare , sa va confiscati averile , etc ... NU intereseaza pe nimeni !!! Deci : PUNETI INAPOI IN CONTURI BANII SI ACTIUNILE INVESTITORILOR si apoi vorbiti de alte masuri legale !!!! Acum ati inteles ? Hai domne ca nu este asa de greu !!!!  

    1. N.B., se vede ca esti suparat, dar cu lb. romana ce ai avut? :)

      ...BRAVO!! DAN PAUL un om care are curaj si bine face, de oameni ca acestia avem nevoie in tara asta, acestia sunt oameni viitorului, vedeti ca se poate si Romania, sunt curios daca mai exista si alte personaje cu caracter care vor vorbi despre acest caz, si vor avea curajul sa spuna ce sa intamplat sa ajute investitori, ca asta e important sa putem avea mai departe incredere in Institutiile statului sa putem demara proiecte de viitor, care sa ne dea siguranta, incredere etc...avem nevoie de oameni care au curajul sa se lupte cu sistemul de 2 bani din Romania, schimbati metehnele vechi de pe timpul comunismului... de cine va e frica?...fiti curajosi si spuneti lucrurilor pe nume, nu va mai ascundeti dupa cires, nu va mai acuzati intre voi... prea putin ma intereseaza ce se scrie, cum sa facut, ce sa facut, de comentarii pompoase, unul mai destept decat altul, haideti fratilor sa concretizam ceva, ne cerem drepturile noastre, bani si actiunile ca nu sunt furate, daca erau furate vii lasam voua sa va indestulati voi institutii al statului si sa ii furati voi mai apoi prin nu stiu ce proiecte si sa ne dati la 4 ani niste grau si malai sa va votam, instituii care ne fura pe noi cei care ii platim de asta nu merge nimic ca se fura in tara asta, toata lumea la asta se asteapta in viata sa fure sa dea bine cifrele la sfarsit de an, sa dea bine cifrele la FMI, UE... etc, un sistem bolnav care va face implozie odata si odata....sa se mai retraga din babalaci comunisti care sunt in functii cheie , pusi politic si sa vina tineretul cu alt elan alta gandire... e simplu, daca se respecta legiile democratiei, noi cei pagubiti trebuie sa ne luam dreptul nostru, punct....daca nu, suntem pe timpul comunistilor in urma cu 20 ani si in Romania nu sa schimbat nimic de 20 ani.

    Lucrurile par sa se limpezeasca!

    Se pare ca toata lumea este de acord ca avem frauda, fals, uz de fals, complicitate, toate in forma continuata si agravanta, inselaciune, lezare de proprietate, blocarea folosirii proprietatii, toate savarsite de un grup infractional organizat ! 

    Actionarii n-au nici-o raspundere, administratorul zburda vesel, consiliul de administratie e nevazut iar institutiile statului vorbesc de jumatati de masura in recuperarea valorilor sustrase, nerecunoscand cum de s-a putut ca tot ele sa nu aiba parte de vina in ce s-a intamplat ! 

    Poate Depozitarul sa aiba acceptul clientilor pentru sell auturi?  

    Cei ce au cerut sa vanda actiuni FP la 1 leu si care se asteptau sa gaseasca in conturi 5,7 % din actiuni vandute la acest pret si c/v respectiva in cash au constatat ca nu mai au nimic! 

    Ei isi dadusera acordul pt sell aut? 

    Cine crede aceasta gogomanie ? 

    Despre ce vorbim? 

    Nu e limpede unde ne sunt banii si cine a abuzat de proprietatea noastra? 

    Depozitarul s-a indestulat cu proprietatile noastre! 

    Fondul de garantare de 1 milion de euro e refacut iar noi suntem cei furati! 

    Incidentul de plata e al Harinvestului nu al clientilor reclamanti! 

    O singura voce vorbeste de celeritate in rezolvarea situatiei! 

    Oare cine intelege ca , pe zi ce trece, pot curge penalitati de intarziere pt nepunere in posesie? 

    Până acum avem mai mult de 1 luna de la fraude si de la privarea de proprietate ! 

    Cat se cere pt fiecare zi de intarziere ?

    REFACETI CASH-UL SI PORTOFOLIILE CA V-ATI FACUT DE RAS !! 

    1. se pare ca lucrurile se limpezesc.Cei de la Harinvest au pierdut pe structurate care sunt produse cu un grad de risc ridicat o suma in jur de aproximativ 15 mil lei.O parte din aceasta pierdere a fost acoperita cu vanzarile actiunilor din conturile clientilor fara ca acei clienti sa isi fi dat acordul,fiind furati de catre Harinvest ca la drumul mare.Banii s-au pierdut pe structurate,s-au evaporat,iar investitorii furati trebuie potrivit legii sa se indrepte impotriva celor care i-au pagubit:brokeri,membrii CA,auditor de la Harinvest.Nimeni nu poate preintampina astfel de furturi grosolane,decat,Conducatorii Harinvest,controlul intern, CA-ul acelei societati si auditorul intern!Daca maine dispare cineva cu 2 milioane de euro dintr-o banca s-au fura din conturile acelei banci,banca este cea care raspunde in totalitate.A incerca sa se arunce vina pe sistem este cel mai comod lucru.Pna la urma HOTII au fost la Valcea si cei pomeniti de mine,aveau stiinta de ce se intampla.Nu poti sa ajungi la tranzactii de sute de milioane de lei pe luna,de la cateva milioane inainte si sa nu-ti pui intrebari legate de cum se fac acele tranzactii,cine le face,cine le deconteaza,etcExista posibilitatea sa-ti fie furtata masina din fata blocului,cel ce-o fura sa-i dea foc,sa nu mai poata sa te despagubeasca,sa n-ai asigurare pe masina impotriva furtului si sa ramai cu baguba!Este o situatie similara si aici.Clientii trebuiau sa stie ce riscuri isi asuma daca merg la Harinvest sa faca tranzactii.

      Spui dumneata :" Clientii trebuiau sa stie ce riscuri isi asuma daca merg la Harinvest sa faca tranzactii. " Pai eu am inteles ca Harinvest este un SSIF controlat de ASF de la infiintare inclusiv cu privire la seriozitatea actionarilor, membrilor CA si salariatilor . Deci ASF ne-a zis : " dormi linistit ASF vegheaza pentru tine " ! Apoi spui dumneata ca vinovati sunt DOAR cei de la Harinvest numai ca uiti sa spui ca DOAR ASF avea dreptul si obligatia sa controleze ce se intampla acolo de aproape doi ani si nu a facut nimic ! Si mai spui o enormitate : ca banii s-au pierdut pe structurate si ca "asa le trebuie " de parca structuratele sunt interzise de lege .Si inca ceva : daca era adevarat ca pierdeau clientii banii atunci nu era nici o problema , dar trebuie sa intelegi ca in portofoliul lor au si banii si actiunile deci noi despre cazul acestorclienti vorbim si nu de cazul clientilor care au pierdut si stiu acest lucru . Mai studiaza si apoi vin-o cu pareri .

      in 14 si in 15 noiembrie sunt initiate tranzactii de sell-out din conturile clientilor si din contul harinvest (fara ca ssif-ul sa aiba voie sa detina cont house) in valoare de 8.2 milioane lei. nu exista acordul clientilor pt aceste vanzari si formularele sunt semnate de asif, nu de reprezenatul legal al societatii. datadepozitarul nu colabora la aceasta magarie clientii aveau portofoliile intacte, isi retrageau banii si actiunile si rezulta un conflict intre harinvest - bcr (rostogoliri) - brk (rostogoliri) - depozitarul central (recuperarea fci) - asf (modul cum a supravegheat escaladarea sell-out urilor)

      Am vazut ca ASF a sanctionat persoana care avea atributii de control in cadrul Harinvest cu 50.000 ron pentru deficientein activitate !!!! Buuuun ! Astept ca ASF sa-si traga o sanctiune de 500.000 ron pentru aceeasi vina : deficiente in activitatea de control mai ales ca dl. Sobolewski desi nu spune concret " sugereaza " ca ASF a fost sesizata in repetate randuri .

      pai tocmai asta iti spun,ca banii s-au pierdut pe structurate,cu stiinta celor de la Harinvest si s-au acoperit din vanzarea actiunilor altor clienti care habar n-aveau de asta.Cei din Harinvest sunt vinovati,iar daca te uiti mai bine vei vedea ca-n ultimele trei luni s-au pierdut mai mult de jumate din bani,nu de doi ani...

      Exemplu : Harinvest are zece clienti care joaca pe structurate ,da ? Din astia zece cinci pun ordine la cumparare si pierd toti banii . Primesc automat o situatie a portofoliului cu O lei , iar ceilalti cinci pentru ca nu au jucat primesc o situatie in care au toti banii . Eu vorbesc de ultimii cinci clienti care nu au jucat si au banii in portofoliu . Ce trebuie facut pentru aia ?Ce trebuie facut pentru cei cu actiuni in potrofoliu ? Acelasi lucru : ASF sa gaseasca banii si actiunile sa le repuna in conturile clientilor iar clientii care au pierdut , au pierdut si pace ! Legea nu concepe ca un client sa detina in portofoliu bani sau actiuni si in realitate sa nu existe !!!! Aici spun ca ASF ,DC ,BVB si Fondul au obligatia sa puna banii si actiunile in contul clientilor si sa se judece cu cine cred ei pentru recuperare . In nici un caz clientii nu trebuie sa astepte ca in cazul FNI -20 de ani pentru ca suntem cetateni UE si nimeni nu are dreptul sa beneficieze de detinerile tale .

      aici este eroarea ta majora!Relatia comerciala este intre SSIF si client in baza unui contract de intermediere!NImeni din sistem nu poate sa raspunda daca SSIF-ul fura clientii,decat acel SSIF si persoanele care il conduc,precum si cel care a facut ilegalitatea.Se merge in justitie,se judeca si dupa aia se recupereaza banii de la cei vinovati,adica de la cei care raspund de SSIF,si atat!N-are treaba sistemul cu furtul!Asa a fost si in alte cazuri de frauda din piata de capital si nu numai.Nu poate sa puna nimeni banii in locul clientilor deoarece nu exista temei legal pentru asta.Dreptatea se face pe lege nu pe principii morale.Daca legea este imorala,asta e!

      Admit varianta ta. Numai ca daca citesti opinia 8.3 vei vedea ca daca DC nu obliga SSIF -ul sa vanda in zilele de 14 si 15 pentru a-si recupera cei 500.000 euro clientii aveau atat banii cat si actiunile in cont sau aveau posibilitatea sa-si recupereze banii de la Harinvest . Numai ca DC asa ca in povestea de mai sus a uitat ca menirea lui LEGALA este sa apere clientii si a obligat harinvest la vanzari fortate chiar din portofoliul clientilor si al harinvest pe care practic l-a devalizat ! De ce nu ar fi trebuit si DC sa se adreseze instantei pentru asi recupera banii si a dispus vanzari fortate ? Pentru ce fiinteaza si ASF DC si BVB daca nu pentru a proteja clienti ? Eu tocmai de LEGE vorbesc !

      Numai daca se dovedeste ca institutiile bvb,dc si cnvm-asf nu si-au facut datoria, au ajutat hotul si au facut abuz la legea pietei de capital !

      Graba cu care se vorbeste de legalitatea tranzactiilor sell out, sanctionarea de la bcr si ingroparea lor la stadiul ca totul a fost legal de catre reprezentantii dc si bvbv ma face sa fiu suspicios ca tocmai acolo este o buba si trebuiesc verificate temeinic sa nu fi fost o suveica financiara .

      Pentru ca ASF a dispus ridicarea autorizatiei Harinvest acesta desi are procese pe rol maine poate sa se radieze din registru si sa nu mai existe si atunci clientii cu cine se vor judeca iar ASF-ul cumva motiva " protejarea investitorilor " prin masura luata ?

      Tu chiar nu intelegi ca DC NU A OBLIGAT Harinvest sa nimic? Tu chiar nu pricepi ca toate sell outurile au fost speciale, adica la initiativa si selectia Harinvest, pe listele lor de actiuni? Ce dracu, nu stii sa citesti un comunicat??????

      DC, ASF si BVB au stiut tot ce se petrecea la Harinvest. Diicot va rezolva in curand situatia vinovatii vor fi pedepsiti iar paguba recuperata.

      I-auzi aici : 18.12.2013

      Ora estimata: 08:00 

      Complet: Complet amânare pronunţare 

      Tip solutie: Soluţionare 

      Solutia pe scurt: Respinge excepţia invocată prin întâmpinare pct.2,3,4(filele 70-71) Admite cererea formulată de reclamantă. Dispune suspendarea dreptului de dispoziţie asupra unui număr de 113.000 acţiuni deţinute de reclamantă la B.V.B.şi aflată în prezent în posesia pârâtei "BROKER CLUJ", până la soluţionarea definitivă a celor 2(două)demersuri menţionate în acţiune (fila 2). Cu apel, în termen de 5 zile de la pronunţare. 

      Document: Hotarâre 1713/2013 18.12.2013

      TU cine mama dracu esti ,n-avem nevoie de parerea ta si taci dracului ori esti ruda cu Harinvest care este falita dupa ce ati mancat banii(comisioane si vanzari pe castig si te-ai retras pentru ca esti din interior?)

      De ce lichidarea barbara a conturilor clientilor a avut loc in timpul controlului de la ASF?

      DC, BVB si ASF au stiut tot timpul ce se petrece la Harinvest !  

      Nu este suficient sa citesti! Trebue sa si intelegi. Pe ce te bazezi când afirmi ca DC nu este implicat? Afla ca DC a initiat multe ilegalitati dintre care deschiderea icu intenția dar in disprețul legii a unui cont de "haos"prin care a operat in interes propriu a generat si accentuat frauda. O sa aflam si multe alte tainuiri si complicități la nivelul Comisiei de Supraveghere BVB si ASF.

      E bine ca se ataca chestiunea celor 113000 de actzii BVB ale Harinvestului !

      Actziile clientilor pagubiti de Harinvest nu le pune nimeni la loc?

      Cash-ul ramane pierdut ? 

    deci..ASF+BVB+DEP CENTRAL +MAFIAAAAAAAAAAAAAA!!! ... MAI ARE CINE CURAJ IN TARA ASTA DE RAHAT SA MAI INVESTESCA PE PIATA DE CAPITAL??? PRIN DECIZIA LUAT DE ASF SA SEMNAT CERIFICATUL DE DECES AL PIETEI DE CAPITAL!!! .... DUMNEZEU SA O IERTE !!! AMIN !!!

    1. De ce concluziile controlului s-au prezentat unilateral si nu in forma completa cu prezentarea constatărilor din entitățile neglijente, abuzive cele care au îngăduit, facilitat si coordonat Broker Cluj și BCR pentru devalizara ssif harinvest precum si pentru fraudarea clienților acestuia? Este o întrebare al cărui răspuns trebue citit si înțeles si de instigatorul interviului pe numele lui paul dan!

      Eu cred ca din ultimii bani, cei de la Harinvest si-au luat PR, care ii invata sa arunce petarde in presa si pe forumuri, urland la luna despre terti responsabili, doar doar nu-i omoara pagubitii cand ii prind. Baieti, stati linistiti, veti plati pana la ultimul leut pe care l-ati furat, nu mai cautati vinovati imaginari, noi stim unde sunt banii nostri si venim dupa ei. Curand...

      Spunem si mie nu fi egoist, unde sunt banii nostrii sa venim si noi langa tine; sau si tu arunci sperante desarte! Tradu ce inseamna si-au luat PR! Oare chiar au luat bani din banii nostrii este falsa fumigena ca au pierdut ei 10 milioane din 15? Cum probezi contrariul aceastei afirmatii? Sau si tu arunci fumigene?

    ASF SI BVB =MAFIA !!!!INVESTITORS...NO ROMANIA !!!....ROMANIA = MAFIAAAAAAAAAAAAAAA!!!!

    1. Se fac demersuri pentru contacte in vederea documentarii atât pe Antena3 cât si pe B1 Piata de capital va fi zguduită din temelii. Sa-i fie țărână ușoară! Vor murii de mana lor!

    Am mai intrebat!

    Ce facem? 

    Plecăm din tară şi tranzactionăm in alta parte? 

    Cine se mai simte in siguranta pe piaţa de capital din România? 

    Avem peste o luna de zile de cand institutii ale statului ne-au privat de dreptul de proprietate asupra mijloacelor circulante detinute de noi la Harinvest ! 

    Mai citeam azi in presa opinia unui ilustru avocat ca nu putem avea pretentii asupra ASF ? 

    Avem asupra tuturor institutiilor statului care participa la piata de capital ! Pentru că plătim impozite ca să ne apere de infractori ! 

    BVB, DC, ASF ! 

    Au luat toti trei comisioane CU STIINTA de la HarinVEST dupa ce acesta a fost sanctionat de CNVM pentru "practici frauduloase" ! 

    Comisioanele incasate CU STIINTA pe aceste practici frauduloase v-au facut COMPLICI - cu stiinta sau nu - intrun GRUP INFRACTIONAL ORGANIZAT ! 

    PUNETI BANII SI ACTIUNILE LA LOC CA TIMPUL TRECE SI CURG PENALITATI PENTRU TULBURARE DE PROPRIETATE !

    CNVM-ul a creat un precedent acum 5 ani si procesul e inca pe rol ! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb