CAZUL HARINVEST Sobolewski, BVB: "Cred că Fondul de Compensare ar trebui folosit"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 decembrie 2013

Sobolewski, BVB: "Cred că Fondul de Compensare ar trebui folosit"

Clienţii rămaşi fără bani şi acţiuni în conturile de la "Harinvest" speră să îşi recupereze măcar o parte din bani prin Fondul de Compensare a Investitorilor, însă, pentru asta, este nevoie de o decizie din partea Autorităţii de Supraveghere Financiară.

După zile întregi în care nu au primit niciun răspuns satisfăcător de la instituţiile pieţei, iar sancţiunile dictate de ASF nu i-au încălzit cu nimic, păgubiţii primesc o rază de speranţă de la Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB.

Domnia sa a spus, ieri: "Mesajul meu (n.r. pentru clienţii Harinvest) este că analizăm dacă Fondul de Compensare poate fi folosit. Cred că va fi folosit sau că ar trebui folosit. Dar limita este de 20.000 de euro pe investitor.

Vom fi foarte activi şi vom încerca să găsim soluţii pentru minimizarea pierderilor clienţilor. Nu pot spune mai multe, în acest moment.

Pentru utilizarea FCI, avem nevoie de decizia ASF".

Autoritatea de Supraveghere Financiară ne-a transmis că analizează şi nu exclude intervenţia Fondului de Compensare a investitorilor.

Ludwik Sobolewski a vorbit, ieri, despre derularea cazului "Harinvest" din perspectiva Bursei de Valori Bucureşti, însă nu întreaga sa expunere a fost satisfăcătoare, uneori Sobolewski evitând răspunsuri directe.

Potrivit directorului BVB, Bursa şi Depozitarul Central au avut un comportament corect, însă nu a dorit să spună în clar dacă cele două instituţii au notificat comportamentul "Harinvest" la ASF (n.r. brokerul a iniţiat vânzări forţate din portofoliu, timp de un an de zile, deşi aceste operaţiuni ar fi trebuit să fie excepţionale).

Sobolewski a explicat: "La BVB, putem numai să vedem semne indirecte. Chiar dacă avem acces la date şi vedem ceva suspicios, nu înseamnă că este vorba despre abuzuri de piaţă.

Am văzut aceste semne indirecte, în cazul Harinvest, din octombrie 2012".

Întrebat dacă a notificat ASF, Sobolewski a răspuns: "Nu voi spune nimic în plus, pentru că analiza nu este finalizată". Totuşi, domnia sa a adăugat: "Dacă Bursa colectează date şi are observaţii care pot duce la concluzia că există vreo contravenţie de la reguli, nu ţine informaţia pentru sine.

Satisfacţia mea este că, la BVB, ne-am comportat cum trebuie.

Am un raport intern care îmi spune ce s-a petrecut, în toată această perioadă. Am reacţionat corect şi noi, şi Depozitarul Central".

Chiar dacă oficialii Bursei tratează acest subiect ca pe un secret de stat, unele surse au confirmat, pentru Ziarul BURSA, că ASF a fost notificată în repetate rânduri asupra neregulilor de la "Harinvest".

De altfel, ASF a anunţat că va face o evaluare a modului în care a funcţionat supravegherea sectorului de instrumente şi investiţii financiare în cazul Harinvest.

Potrivit unor surse, o analiză a supravegherii sectorului pieţei de capital era deja în derulare înainte de izbucnirea scandalului "Harinvest", la iniţiativa prim-vicepreşedintelui ASF Daniel Dăianu. Un raport a fost deja făcut, iar el urmează să fie discutat, potrivit surselor noastre.

Pe lângă sancţiunile de la "Harinvest", ASF face controale şi la BCR şi SSIF Broker, intermediarii care au răspuns vânzărilor forţate ale "Harinvest", şi care, potrivit unui comunicat al brokerului vâlcean nesemnat, ar fi câştigat de pe urma tranzacţiilor respective.

Ludwik Sobolewski nu a dorit să spună de câte ori a remarcat BVB "semne indirecte" la Harinvest.

Directorul BVB nu a răspuns nici dacă au fost luate măsuri interne la BVB pentru evitarea unor situaţii similare, pe viitor, însă după declaraţiile făcute, domnia sa lasă de înţeles că BVB nu are vreo vină în caz.

Domnul Sobolewski a mai adăugat: "Nu am spus că la BVB totul a fost perfect. Însă, din perspectiva de azi, judecata mea este că ne-am făcut treaba bine, corect, dar nu a fost ideal. Ce s-a întâmplat a fost în afara controlului Bursei".

Sobolewski: "Dacă oamenii cred că nu au nimic de pierdut, în situaţii critice, se poate întâmpla orice"

Directorul BVB consideră că problema nu este una tehnică, ci una sistemică.

"O parte din sistemul de siguranţă sunt intermediarii, care trebuie să fie solizi din punct de vedere financiar", a spus Sobolewski, adăugând: "Dacă oamenii cred că nu au nimic de pierdut, în situaţii critice, se poate întâmpla orice, inclusiv «Harinvest». Cazul Harinvest este doar o ilustrare primitivă a problemei. Este necesară restructurarea sistemului.

Trebuie să impunem cereri mai dure pentru participanţii la piaţă. Am avut o discuţie şi cu domnul Mircea Ursache, vicepreşedinte ASF pentru piaţa de capital".

Domnia sa s-a referit la cerinţe de capital mai ridicate pentru brokeri, precum şi la implementarea unor standarde profesionale pentru aceştia. Directorul Bursei a spus că BVB va lucra la aceste criterii suplimentare împreună cu ASF.

Întrebat dacă va participa şi Asociaţia Brokerilor la discuţii, Sobolewski a spus: "Cred că şi Asociaţia Brokerilor trebuie să analizeze situaţia".

Potrivit CEO-ului BVB, taxele suplimentare pentru intermediari, măsură pe care fostul CEO Victor Cionga a încercat să o ia, nu reprezintă o soluţie: "Sunt necesare cerinţe suplimentare de capital şi supraveghere executată de ASF. Nu putem recurge la soluţii care să deterioreze calitatea pieţei.

Să nu se înţeleagă că vreau ca piaţa să fie numai pentru peştii mari.

Vom avea acei intermediari interesaţi de clienţii mari, pe lângă brokerii de nişă, iar asta este foarte bine pentru piaţă".

Sobolewski a adăugat că aceste cerinţe suplimentare trebuie implementate cu inteligenţă: "Obligaţiile impuse membrilor trebuie făcute în aşa fel încât să nu avem o revoluţie. Trebuie să impunem cerinţe, astfel încât brokerii mici să poată rămâne în piaţă, dar să nu expună sistemul la riscuri. Trebuie să crească competitivitatea".

Astfel, o primă măsură în cazul "Harinvest", pe lângă amenzile date de ASF, pare să fie îndreptată împotriva celor care nu au avut vreo vină sau vreo legătură cu situaţia - alţi intermediari.

Sobolewski a precizat, ieri, că nu este vorba despre a-i pedepsi pe cei care nu au avut legătură cu situaţia, ci despre a preveni astfel de situaţii pe viitor. Directorul BVB lasă în afara discuţiei faptul că situaţia "Harinvest" are ramificaţii şi la BCR şi SSIF Broker, brokeri mari. BCR chiar a anunţat că şi-a concediat un angajat, după cazul "Harinvest, după ce a decoperit că un angajat nu a respectat procedurile interne.

Astfel, banca şi-a recunoscut, oarecum, o parte din vină, şi şi-a arătat disponibilitatea să colaboreze cu anchetatorii.

Voci din piaţă spun că era practic imposibil ca, într-o bancă, un angajat să facă ceva "de capul lui", fără ştiinţa superiorilor.

O părere din piaţă este că brokerii care au capitalul la nivel minim nu ar trebui lăsaţi să mai intermedieze tranzacţii cu produse structurate - cu grad ridicat de risc.

Asociaţia Brokerilor a transmis, luni, că problemele "Harinvest" aduc importante prejudicii de imagine celorlalţi intermediari, care înţeleg să-şi desfăşoare activitatea respectând toate reglementările pieţei de capital şi în deplină transparenţă faţă de clienţi. Asociaţia a cerut instituţiilor pieţei să analizeze modul defectuos în care mecanismele proprii de supraveghere a intermediarilor au funcţionat în cazul Harinvest.

Fondul de Garantare al Depozitarului, solicitat de două ori să intervină pentru Harinvest

Ludwik Sobolewski a relatat, ieri, că după ce Fondul de Garantare al Depozitarului Central a intervenit cu 500.000 de euro pentru decontarea unei tranzacţii intermediate de "Harinvest", brokerul a fost din nou în situaţia să eşueze decontarea.

Domnia sa a explicat: "Scopul Fondului de Garantare este să protejeze toţi participanţii la sistem.

Fondul de Garantare a fost folosit nu pentru că am vrut să dăm bani «Harinvest», ci pentru ca decontarea să se facă. De aceea, există şi obligaţia de recuperare a Fondului, când este folosit.

Suma a fost recuperată o dată. Apoi, rapid, după două zile, am avut o situaţie în care «Harinvest» nu a putut deconta alte tranzacţii. Eu şi Adriana Tănăsoiu, CEO-ul Depozitarului Central, am decis ca, pentru prima dată în istorie, să întârziem decontarea. Unele tranzacţii au fost excluse de la decontare.

A fost poziţia mea să nu mai folosim Fondul de Garantare pentru aceşti intermediari. Noi i-am suspendat imediat, însă ei mai aveau în derulare tranzacţii, cu decontare în T+3.

Am considerat că exista un risc substanţial să nu recuperăm banii din Fond. Am avut dubii şi eu, şi Adriana Tănăsoiu. Nu am fost confortabili cu decizia".

Păgubiţii de la "Harinvest" sunt nemulţumiţi de faptul că depozitarul Central şi-a recuperat banii din Fondul de Garantare, în timp ce "Harinvest" făcea vânzări din portofoliile lor.

ASF: Investigaţia în cazul Harinvest nu a fost finalizată

Reprezentanţii ASF au răspuns, aseară, unor întrebări suplimentare din partea ziarului BURSA, pe cazul "Harinvest". Redăm, mai jos, răspunsurile:

Reporter: Ce transmite ASF investitorilor păgubiţi la Harinvest? Cum trebuie să procedeze păgubiţii?

ASF: Autoritatea de Supraveghere Financiară adresează tuturor investitorilor care au derulat tranzacţii prin Harinvest şi care se consideră prejudiciaţi rugămintea ca, de dorit până la data de 15 ianuarie 2014, să sesizeze Autoritatea şi să pună la dispoziţie orice documente de natură să demonstreze dimensiunea prejudiciului reclamat (bani/acţiuni). ASF va transmite, la rândul ei, organelor de cercetare penală toate aceste documente şi sesizări.

Precizăm că ASF a transmis deja către Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - DIICOT toate documentele şi informaţiile disponibile până în prezent (documentele de control, concluziile controlului, suspiciunile de fraudă şi de fals precum şi sesizările primite până în prezent).

Pentru cei care au sesizat deja ASF (până la data de 17 decembrie au fost sesizări în numele a 44 de petenţi care reclamau un prejudiciu de 5,46 miloane lei), Autoritatea le va transmite răspunsul în scris.

Reporter: Are în vedere ASF măsuri suplimentare pentru evitarea unor cazuri similare în viitor?

ASF: Da.

ASF a iniţiat deja demersuri pentru modificarea prevederilor Legii 297/2004 sub aspectul calificării unor fapte care sunt considerate în prezent practică frauduloasă (contravenţii) drept infracţiuni. Considerăm că finalizarea acestor demersuri va avea ca efect inclusiv creşterea responsabilităţii brokerilor, societăţilor de brokeraj şi acţionarilor societăţilor respective faţă de clienţi şi a răspunderii pentru operaţiunile desfăşurate şi, implicit, o creştere a protecţiei faţă de investitori.

ASF a demarat o analiză internă pentru evaluarea modului în care a funcţionat supravegherea sectorului de instrumente şi investiţii financiare în cazul Harinvest. Analiza este una specială, punctuală, iar concluziile ei se vor alătura concluziilor demersului intern al ASF demarat după înfiinţarea Autorităţii de a evalua activitatea de conformare în întregul sistem al pieţei de capital (operatori de piaţă, alte instituţii ale pieţei de capital, ASF).

Reporter: A dispus ASF măsuri pentru despăgubirea clienţilor Harinvest? Pot clienţii Harinvest să se adreseze Fondului de Compensare a Investitorilor pentru despăgubire?

ASF: Demersurile ASF sunt îndreptate în sensul identificării tuturor neregulilor în relaţia broker-client, a sancţionării celor vinovaţi de încălcarea legislaţiei pieţei de capital şi a transmiterii către organele de cercetare penală a tuturor informaţiilor necesare pentru stabilirea valorii prejudiciilor, a celor prejudiciaţi şi a celor consideraţi vinovaţi (inclusiv pentru fraudă, fals şi uz de fals).

Vă reamintim declaraţia vicepreşedintelui ASF, Mircea Ursache, făcută ieri, 16 decembrie 2013, în Comisia de Buget a Parlamentului României şi anume "urmează să fie analizat în ce măsură investitorii pot fi despăgubiţi de la Fondul de Compensare, având în vedere că este vorba despre fraudă".

Reporter: Vă rog să precizaţi dacă ASF şi-a finalizat investigaţia pe cazul Harinvest sau mai lucreaza încă.

ASF: Investigaţia în cazul Harinvest nu a fost finalizată. Investigaţiile legate de caz continuă chiar dacă, pe 16 decembrie 2013, ASF a retras autorizaţia de funcţionare pentru SSIF Harinvest.

Depozitarul Central: "SSIF Harinvest SA a confirmat faptul că deţine acordul clienţilor pentru operaţiunile respective"

Şi reprezentanţii Depozitarului Central au transmis, ieri, o poziţie referitoare la "Harinvest". Aceştia au explicat mecanismul vânzărilor forţate (sell-out) şi au spus că brokerul vâlcean a confirmat că are acordul clienţilor pentru operaţiuni.

Un comunicat al DC arată: "Operaţiunile sell-out speciale sunt iniţiate de către intermediarul care estimează că nu va avea, la data decontării, suficiente fonduri băneşti pentru acoperirea poziţiilor debitoare rezultate din tranzacţiile pe care le-a încheiat.

Operaţiunile sell-out impuse ("vânzările forţate") sunt iniţiate de către Depozitarul Central în situaţia în care există tranzacţii care nu au putut fi decontate la data prevăzută, din cauza insuficienţei fondurilor băneşti, iar decontarea acestor tranzacţii a fost amânată pentru următoarea zi lucrătoare.

În cazul SSIF Harinvest SA au fost decontate în sistemul Depozitarului Central numai operaţiuni sell-out speciale, iniţiate de către intermediarul menţionat.

Prin completarea şi semnarea documentaţiei aferente desfăşurării tranzacţiilor sell-out speciale pe contul clienţilor săi, SSIF Harinvest SA a confirmat faptul că deţine acordul acestora pentru operaţiunile respective. Depozitarul Central nu este implicat şi nu are competenţe în a verifica modul în care un intermediar înţelege să îşi execute obligaţiile contractuale faţă de clienţi. Relaţia intermediar - client, stabilită prin contractul de intermediere şi mecanismele de control intern aferente acesteia, constituie responsabilitatea exclusivă a fiecărui intermediar".

Depozitarul Central îşi exprimă, totodată, întregul sprijin pentru autorităţile abilitate în vederea soluţionării cât mai rapide a acestei situaţii care afectează imaginea pieţei de capital româneşti.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Nu au vazut aceste tranzactii ca....erau plecati.

    1. Tu nu stii sa citesti? Nu vezi ca Sobo spune ca au vazut si sesizat, si BVB si DC? Dar ce sa-i faci daca Daianu doarme cu trupa lui de paiate???

    Cred ca acest caz este ceva nou pentru polonez, nu sa confruntat cu el in Polonia si este depasit de situatie !

    Vinovatii sa faca un pas in fata ! Toti vinovatii harinvest, bcr, broker, bvb, dc, cnvm, asf ! Executati sanctiunile in spatele usilor inchise ! 

    Despagubiti clientii cu banii vinovatilor !

    BVB, DC si CNVM-ASF nu au controlat si supravegheat harinvest, broker si bcr !

    CNVM-ASF nu a controlat si supavegheat BVB si DC ! 

    Cine controleaza si supravegheaza CNVM-ASF ? 

    Ce e aia analiza interna ? 

    DNA ? aici se musamalizeaza cazul ca la petromidia ?

    Se scoate stecherul din priza sa cada lumina ! 

    Domnilor de la ASF , BVB ,DC ,venitimai aproape sava spun " o poveste trista "ca poate in felul acesta ve-ti intelege unde ati gresit fiecare .Vin-o si dumneata domnule Sobolewski pentru ca desi esti polonez sigur vei intelege ! Deci : s-a primitun apel la 112 prin care se sesiza ca intr-un sat " binecuvantat de Dumnezeu "si nu "uitat de Dumnezeu " cum ar zice unii , deci intr-un sat din UE , intr-o casa modesta ar fi niste copii parasiti fara mancare si fara apa .Imediat ce s-a primit telefonul "autoritatile " s-au deplasat in cel mai scurt timp acolo .Ba se zice ca cei de la Protectia Copilului chiar erau acolo ,intocmeau unproces-verbal pentu ca vazusera pe culme niste rufe la uscat iar chiloteii copiilor eraupusiindecent , la vedere ,lucru care este sanctionabil . Deci Protectia copilului , a vazut copii plangand , dar nu i-a intrebat de ce plang pentru ca " aveau alta tematica " si-a incheiat Procesul-verbal dand o amenda parintilor de 7000 de lei ( nu mai caut ) si cu propunerea ca parintii sa decada din drepturi pentru 90 de zile . La primirea telefonului impreuna cu cei de la Primarie ,Prefectura , Politie au venit sa rezolve cazul . Imediat au luat ": masurile legale "adica au mai tras o amenda de 360.000 ron , au decis decaderea din drepturi a parintilor , au mai dat cateva amenzi la vacarul satului 100.000 , la ala de lua gunoiul 50000, si la alti cate 30000 . Mai mult , gasind intr-un sertar niste bani proveniti din alocatia copiilor si niste bijuterii le-au luat si pe alea pentru a-si acoperii cheltuielile de deplasare dupa care au iesit fericiti in presa si la Tv . ca sa raporteze fiecare cat de promt au rezolvat situatia .Evident ca in timpul asta cei de la administratie au vandut casa pentru asi recupera amenzile aplicate .Numai ca dupa un timp sunt chemati la parchet si nu inteleg de ce pentru ca asa cum spuneam in poveste totul s-a desfasutar conform legii plus ca si-au recuperat si cheltuielile si amenzile deci totul este in regula. Bine , bine , zicprocurorii dar voi ati comis un abuz in serviciu , pentru ca menirea voastra nu era sa dati amenzi, sa va recuperati cheltuielile si sa declaratimultumiti , menirea voastra era sa-i salvati pe copii ,care copii spun procurorii au fost gasiti aruncati in strada si in coma !!! S-au uitat ei in lege si au gasit ca nu este prevazut ca trebuiau cu banii gasiti sa mearga sa le cumpere mancare la copii si nici nu este prevazut sa-i transporte intr-un loc decent . Deci "legea are o scapare" cu care incearca si ei la randul lor sa scape !!! Nu inteleg si pace ca " MENIREA LOR LEGALA " era alta iar sanctiunile sunt complementare la ceea ce trebuiau sa faca !!! V-a placut povetea domnilor ? Acum am sa " traduc" din romana in romana desi ar fi trebuit sa o intelegeti !!!

    1. Domnilor de la ASF, BVB ,Depozitarul Central si Fondul de compensare am sa va traduc povestea de mai sus : Toti dar absolut toti cei nominalizati mai sus aveti O SINGURA MENIRE : sa aparati investitirii !!! In lege spune clar ca poate sa moara si ASF-ul poate sa moara si BVB-ul si DC , si toate SSIF-urile ( in sensul ca pot sa falimenteze sa se desfiinteze ) investiturii RAMAN cu banii si actiunile in portofoliu !!! Plecand de la aceasta prevedere clara normal ca legiuitorul nici nu mai dezvolta vreo prevedere de genul "in cazul in care investitorii desi au in portofoliu actiunile si banii iar in realitate nu ii au urmeaza sa ..." pentru ca este de neconceput !!! Voi toti inseamna ca trebuie mai intai sa puneti banii si actiunile investitorilor in conturi si apoi puteti sa luati ce masura vreti voi : sa va desfiintati , sa va amendati , sa mergeti la inchisoare , sa va confiscati averile , etc ... NU intereseaza pe nimeni !!! Deci : PUNETI INAPOI IN CONTURI BANII SI ACTIUNILE INVESTITORILOR si apoi vorbiti de alte masuri legale !!!! Acum ati inteles ? Hai domne canu este asa de greu !!!!

    18.12.2013

    Ora estimata: 08:00 

    Complet: Complet amânare pronunţare 

    Tip solutie: Soluţionare 

    Solutia pe scurt: Respinge excepţia invocată prin întâmpinare pct.2,3,4(filele 70-71) Admite cererea formulată de reclamantă. Dispune suspendarea dreptului de dispoziţie asupra unui număr de 113.000 acţiuni deţinute de reclamantă la B.V.B.şi aflată în prezent în posesia pârâtei "BROKER CLUJ", până la soluţionarea definitivă a celor 2(două)demersuri menţionate în acţiune (fila 2). Cu apel, în termen de 5 zile de la pronunţare. 

    Document: Hotarâre 1713/2013 18.12.2013

    1. E bine ca se ataca chestiunea celor 113000 de actzii BVB ale Harinvestului !

      Actziile clientilor pagubiti de Harinvest nu le pune nimeni la loc?

      Cash-ul ramane pierdut ? 

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb