CAZUL HARINVEST / SOBOLEWSKI RĂSPUNDE ASOCIAŢIEI BROKERILOR: "Este o chestiune de timp până la un nou caz Harinvest, dacă nu gestionăm riscurile sistemice"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 decembrie 2013

"Este o chestiune de timp până la un nou caz Harinvest, dacă nu gestionăm riscurile sistemice"

"Trebuie să creştem rezistenţa participanţilor din sistem la situaţiile de criză"

Directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, Ludwik Sobolewski, îşi menţine opinia că brokerilor trebuie să le fie impuse nişte criterii mai dure de participare la piaţă, după ce Asociaţia Brokerilor, atât prin preşedintele Dan Paul, cât şi prin vicepreşedintele Nicolae Gherguş, au reacţionat împotriva unor astfel de măsuri, pe motiv că nu este corect să fie pedepsiţi ceilalţi intermediari, după cazul "Harinvest".

Peste 40 de clienţi ai "Harinvest" Râmnicu Vâlcea au reclamat că au rămas fără bani şi acţiuni în conturi, după ce intermediarul le-ar fi vândut din portofolii, fără autorizare, pentru a acoperi pierderi în tranzacţii cu produse structurate.

"Pe timp de criză - şi din 18 decembrie 2013 trăim astfel de momente -, avem nevoie de toată lumea la bord", ne-a declarat Ludwik Sobolewski, adăugând: "Instituţiile pieţei de capital se gândesc la cum ar putea îmbunătăţi modul în care sunt atente la unele riscuri. Sunt destul de sigur că Asociaţia Brokerilor poate participa la acest efort, prin găsirea unor măsuri adecvate. Aceste măsuri pot fi blânde, în conformitate cu rolul unor astfel de organizaţii peste tot în lume, dar ele pot întări cultura standardelor şi responsabilitatea".

Potrivit CEO-ului BVB, este o chestiune de timp până la un alt caz Harinvest, dacă nu sunt gestionate anumite riscuri, la nivel de sistem: "Trebuie să creştem rezistenţa tuturor participanţilor din sistem la situaţiile de criză".

Într-o conferinţă de la începutul săptămânii, domnia sa a făcut referire la cerinţe mai dure de capital pentru brokeri şi, eventual, la implementarea unor standarde profesionale pentru aceştia.

Măsurile îi vor afecta pe brokerii mici, deşi cazul "Harinvest" a atins şi brokerii mari - BCR şi SSIF Broker, care au răspuns vânzărilor forţate iniţiate la Vâlcea.

Ludwik Sobolewski ne-a spus: "Nu comentez despre instituţii specifice.

În general, se dovedeşte că există oameni răi peste tot. Aceştia trebuie pedepsiţi. Dar clienţii sunt protejaţi de instituţii.

Intermediarii puternici, de obicei, pot compensa investitorii şi, uneori, fac asta chiar dacă nu au fost declaraţi vinovaţi.

Dar ei înţeleg ce activ valoros este încrederea. În acest fel, putem chiar să întărim încrederea în piaţă".

Totuşi, la intermediarii mai mari pot apărea şi fraude mai mari, iar exemple avem, din plin, în Europa şi America.

Directorul BVB a comentat: "Existenţa banilor pentru compensarea clienţilor, după izbucnirea unei probleme, este o chestiune de probabilităţi. Trebuie să avem brokeri diferiţi care să servească grupuri diferite de clienţi, dar toţi să se supună aceloraşi cerinţe bine concepute. Aş explica aşa: pe o autostradă, putem avea Ferarri şi Dacia, precum şi alte maşini mai mici şi mai puţin rapide, dar toată lumea trebuie să plătească RCA".

Ofertele de listare a statului au readus entuziasmul în piaţă, în această toamnă, însă piaţa de capital a primit lovituri dure prin cazul "Harinvest", eşecul ofertei "AdePlast" sau furturile de acţiuni din portofoliile unor clienţi, celebră fiind situaţia şefului IFC Ana Maria Mihăescu.

"Cred că încrederea nu este distrusă şi este numai o chestiune de reparare a unor avarii", spune domnul Sobolewski, adăugând: "În aceste circumstanţe, înţeleg că a spune că, în opinia mea, BVB sau Depozitarul Central au lucrat corect, nu este ceea ce aşteaptă oamenii, pentru că ei - clienţii - aşteaptă soluţii pentru pagubele lor. Dar când vorbim de încredere, este important ca infrastructura să răspundă când observă ceva suspicios. Pe de altă parte, nu avem dreptul sau chiar posibilitatea tehnică să intervenim în relaţia broker-client.

Peste tot este aşa.

Acum, trebuie făcut totul să restituim banii clienţilor Harinvest, care nu au avut de a face cu această situaţie, în afară de a-şi ţine activele acolo.

Pentru încredere, nu ar trebui numai să rezolvăm situaţii particulare, ci şi să prevenim astfel de cazuri, pe viitor.

Prevenţia nu ar trebui să însemne să trimitem Poliţia sau ASF la fiecare broker. Nu ar trebui să însemne un control mai puternic sau mai «ortodox». De obicei, nu este eficient şi nu face decât să crească cheltuielile operaţionale pentru brokeri, iar, în final, clienţii sunt cei care au de suferit.

Înseamnă ca structurile pieţei să fie întărite.

Acest caz este diferit de Adeplast.

Într-un fel, Adeplast este un caz normal. Câteodată, IPO-urile eşuează.

Dar Harinvest nu este ceva normal. Harinvest este o problemă care nu ar trebui să se întâmple niciodată".

Întrebat cum a aflat despre cazul Harinvest, Ludwik Sobolewski a răspuns: "Am aflat în această toamnă, când Harinvest a reluat unele tranzacţii care ne-au atras atenţia.

Monitorizăm tranzacţiile şi ceea ce s-a stabilit mi s-a raportat (informaţiile pe care le-am primit au avut sursă internă şi au reprezentat un rezultat al procedurilor). Totuşi, trebuie spus că BVB poate analiza numai caracteristicile tranzacţiilor şi nu relaţiile dintre broker şi clienţi, şi asta este ceea ce a făcut obiectul raportărilor noastre interne".

ASF a anunţat că analizează posibilitatea ca investitorii de la Harinvest să-şi primească o parte din bani de la Fondul de Compensare. Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor, însă este de părere că brokerii cinstiţi nu ar trebui să plătească pentru hoţia făcută de altcineva.

Domnia sa ne-a declarat, într-un interviu publicat miercuri: "Una este ca investitorii să-şi recupereze banii şi alta este să se apeleze la FCI. Cât timp eu sunt implicat în această piaţă, nici un broker cinstit nu va plăti pentru unul necinstit".

Ludwik Soboloewski are o altă opinie: "Fondurile de Compensare servesc la protejarea clienţilor din piaţa de capital, inclusiv în caz de fraudă. Dacă Fondul de Compesare poate fi folosit - ceea ce va cere o analiză formală serioasă - înseamnă că ar trebui folosit".

Autoritatea de Supraveghere Financiară a închis "Harinvest", broker care a recurs timp de un an de zile la vânzări forţate operaţiuni care ar fi trebuit să fie excepţionale.

Acţionarii Harinvest sunt Valentin Cismaru, cu o deţinere de 23,04%, Veronel Lungu (30,86%), Dumitru Crăciunescu (23,04%), Ion Antonescu (23,04%).

Opinia Cititorului ( 48 )

  1. Harinvest avea probleme...de mult de tot. Dar cum sa "oprestI" niste oameni "asa de draguti" sa se ocupe de lucruri de care nu au habar? Daca DIICOT ar urmarii toate documentele existe, probabil ca investitorii pagubiti, ar trebui despagubiti de unii angajati ai institutiilor care.... ar trebui sa ii protejeze...

    1. Brokeri cu 4 angajati??? E normal asa - ceva!! Presedintele Brokerilor e specialist in "supraevaluari".

      Cum sa opresti niste oameni asa profi ca cei de la Franklin Templeton sa devalizeze FP. Ce daca nu au mandat de administroator si in consecinta nici o raspundere. Noi la ASF nu stim nu vedem decat atunici cand explodeaza si ventilatorul ne umple pe toti de (...).

      Dar oricum nu e o problema pt ASF, chiar daca, in cazul similar FNI, exista hot judecatoresca prin care este obligata sa despagubeascaȘ parlamentul, guvernul, presedentia isi dau mana in a emite reglementari care sa protejeze hotia ASF. 

    prostovane...a fura e iminent pe piata?du-te in schaisele matii...la harinvest a fost o gramada de prostie....lasa brokerii mici in pace ca si aia platesc comision....o vorba zice...fiecare cum gandeste, asa traieste...deci shobo e cu gandul la malai...go home, sensei

    1. si brokerii mici trebuie sa aiba raspundere

      Aici nu e vorba de comisioane, este vorba de capacitatea de a controla si a supraveghea niste tranzactii cu banii clientilor. Brolerii mici nu isi permit sa angajeze oameni prea compententi si multi, care sa verifice tranzactiile si sa aiba un control intern foarte bine pus la punct. Costurile sunt prea mari. Aici nu e piata Matache, brokerii trebuie sa ofere niste garantii financiare solide si sa aiba personal compentent si suficient 

      din aceasta cauza brokerii mici nu prea pot rezista intr-un mediu concurential puternic

      Sobolewski spune foarte bine ca e nevoie de brokeri mici, dar ei sa fie pe anumite nise de piata si sa tranzactioneze in anumite conditii  

      Da, a fura e iminent. Nu doar in piata de capital, ci oriunde exista bani.

    Dl. Sobolewski are perfecta dreptate...Criza mondiala financiara a fost declansata de un broker...de apartament...Lehman Brothers Holdings Inc., care si acum e actionar la FED. Iar Bernard L. Madoff Investment Securities LLC era tot din... Ramnicu Valcea :) Sa nu uitam, indiferent de apartenenta politica, inrudirea cu Sobieski,sex sau religie, cine e hot...fura, Domnule Director General .

    stimate domnule Sobolewski,

    ati citit cumva declaratia domnului Treichl 27.01.2012 "În ciuda mediului de afaceri în continuare dificil, România şi-a păstrat excelentul potenţial de creştere şi reprezintă una dintre principalele pieţe asupra cărora Erste Group se concentrează. (...) " Tinand cont de urmatoarea declaratie din 12.12.2011 a domnului Beitz "Intre 10% si 15% din creditele neperformante ale Bancii Comerciale Romane (BCR) sunt legate de fraude cauzate de angajati ai bancii si de persoane din exterior, un motiv cheie fiind "background-ul cultural" al romanilor, a declarat Michael Beitz, chief risk officer al BCR". Ce propuneti sa facem? Sa le dam eventual romanilor cetatenie austriaca , sau mai bine facem un mix romano-polonez. Stiti ce rezulta dintr-o relatie de iubire dintre un(o) urmas(a) a lui Stefan cel Mare si o(nu) urmas(a): Cineva care este prea lenes ca sa fure...:-) Probabil ca o sa primesc o recomandare pentru premiul Nobel :-) 

    La Harinvest s-a încălcat dreptul la proprietate !

    În timpul controlului ASF din conturile clienților a dispărut cash-ul și acțiunile oamenilor ! 

    D-le Sobolewski ! 

    Acesta e un furt ! Un abuz ! Efectuat de cei care trebuiau să supravegheze piața! 

    Să protejeze investitorii ! 

    Organele în drept trebuiau să se fi autosesizat demult ! 

    De pe data de 15 noiembrie curg penalități de întârziere ! 

    ASF ce așteaptă ? 

    Citație ?

    1. draga Domnule,

      propozitia "

      "Este o chestiune de timp până la un nou caz Harinvest, dacă nu gestionăm riscurile sistemice" ar duce la concluzia ca asemeni eventualelor clauze abuzive acum si tranzactiile cu hartii de valoare pot duce la riscuri sistemice.Totusi daca suntem in domeniul sistem l-a intreba din nou pe domnul Sobolewski ce parere are despre capitalul social dual existent. Pe care sa-l marim draga domnule pe cel IFRS sau RAS.Aici nu vedeti un risc sistemic mai renumit decat palatul Parlamentului sau Casa Poporului care ar fi in esenta identice, privite din prisma ideologiilor care le-au dat nastere. Totusi pana la urma nu s-a putut dilata numarul de parlamentari fara o infuzie de fotolii. Ganditi-va si formulati eventual o opinie... 

      sobieski esti sef pe bani multi...fa ceva concret in afra de vorbe, altfel esti papagal...

      ca sa faci ceva trebuie sa schimbi anumite legi, iar pentru asta trebuie sa stai dupa parlament

      nu poate sa faca polonezul de unul singur, nici chiar ASF nu poate singur, aici e vorba de legislatie, trebuie rabdare

      exista un plan si asta e bine 

    Atunci sustineti-l pe DP. Numai in piata noastra ultimul broker e si "seful"lor.

    Are dreptate Sobieski. Sistemul trebuie schimbat din radacini. Cu mediocritate nu faci nimic, mai generam si riscuri. 

    1. ALT CRETIN!mai bine 1000 ca finaco, care sa respecte legea decat unul ca harinvest(sper sa nu le vina si altora idei)...bine un pic mai activi ca finaco..oricum ceea ce se vrea e reducerea acestui bussiness doar la nivelul bancilor si inca f putini....voi nu v-ati saturat de specialistii din banci?deja ati uitat de oferta romgaz?maine poimaine se termina odiseea fp si atunci vom zice ca avem nevoie de cat mai multi brokeri de retail...dar dupa ce i-am distrus, vom avea pretentia sa fie si puternici...

      DP are alta putere, politica si ... altfel...

    Analizand legea pietei de capital, regulamentele si procedurile BVB si DC, pe langa Harinvest, BCR si Broker, vinovati de hotie, care au incercat sa fure, sa insele si sa ascunda faptele profitand de lipsa de reactie si supraveghere a BVB, DC, CNVM si naivitatea tipica a clientilor care trebuiau de a doua zi sa nu mai aiba somn cu reputatia CNVM dovedita in cazurile FNI, FMO, Petromidia si alte delistari frauduloase - pricipalii vinovati de cele intamplate, de incalcarea legii, regulamentelor si procedurilor sunt DC, BVB si CNVM/ASF institutii care sunt platite sa asigure supravegherea si integritatea piete nu sa bage gunoiul sub pres, sa se spele pe maini , sa cheme politia si procuratura si sa strige HOTII dupa ce hotii si-au facut treaba sub ochii si urechile lor.

    Ce spune domnul DG al BVB "Prevenţia nu ar trebui să însemne să trimitem Poliţia sau ASF la fiecare broker. Nu ar trebui să însemne un control mai puternic sau mai «ortodox». De obicei, nu este eficient şi nu face decât să crească cheltuielile operaţionale pentru brokeri, iar, în final, clienţii sunt cei care au de suferit." - pai tocmai asta face CNVM/ASF, BVB si DC de ani de zile. DC trebuia sa ia masuri si sa informeze tranzactiile suspecte catre BVB si CNVM, BVB trebuia sa ia masuri si sa informeze la randul iei CNVM, CNVM trebuia sa ia masuri sa puna admnistrator la Harinvest si sa preotejeze clientii asa cum spune legea, regulamentele si procedurile ! 

    Retragerea autorizatiei harinvest trebuia facuta abia dupa ce activele clientilor au fost transferate in conturile indicate de acestia si se afla adevarul in acest caz ! 

    Harinvest incearca sa arunce cat mai multe piste false si perdele de fum pentru a castiga timp. 

    BCR a gasit un acar Paun dar acum isi da seama ca poate a gresit pentru ca isi recunoaste vina. 

    Broker cluj este sub supravegherea CNVM/ASF si incearca sa musamalizee cazul. 

    BVB si DC au gresit si iarasi incearca sa inchida cat mai repede cazul. 

    CNVM/ASF a gresit cel mai mult dintre entitatile cu supravegherea si controlul si incearca sa se spele pe maini repede de sangele clientilor sacrificati. 

    AB e doar un gard vopsit cu initiative firave de reforma pe piata de capital si fara rezultate concrete in afara de pregatire de specialisti in piata de capital. 

    Toate aceste entitati dau doar din gura in favoarea clientilor fara sa fi facut sau sa aiba in intentie sa faca ceva pentru protejarea intereselor clientilor si integritatii pietei. Ciudat ca nu a aparut si vocea AIPC. 

    Toti isi apara doar propriul interes si daca pot eventual sa castige ceva din acest caz Harinvest. 

    Toate SSIF dau raportari la CNVM/ASF, DC si BVB dar oare nimeni nu se uita pe ele sau u stie sa le interpreteze ? 

    Capitalul minim pentru un SSIF ar trebui sa fie de 500.000 de euro iar daca scade sub acest preag sa intre automat in supravegherea directa a ASF. 

    SSIF care au tranzactii anuale cumulate sub 2.000.000 euro iarasi sa intre sub supravegherea directa a ASF. 

    Un singur om la fiecare institutie daca supravegheaza intermediarii de la ASF este suficient sa-si dea seama pe baza raportarilor daca este ceva suspect in activitatea acestora ! 

    Asociatia Brokerilor daca nu este o cooperativa sa convoace de urgenta AGA la BVB si sa afle adevarul pentru increderea investitorilor si pentru integritatea pietei nu sa subscrie la principiul catelusului care da din coada si uita la ea fiind ultimul in schema. 

    AGA la BVB urgent ! BVB, DC si CNVM/ASF nu vor face nimic daca nu se afla adevarul ! 

    1. Are cineva alta solutie, solutii ?

      In afara de DDT ca este interzis ! 

    Polonezul ma dezamagit in acest caz ! Ori nu cunoaste, ori i sa tradus gresit, ori e rau intentionat !

    Speram sa taie nodul nu sa il desfaca ! 

    1. cu ce te-a dezamagit Sobolewski ? nu vezi ca omul vorbeste, explica si incearca sa rezolve problema si sa schimbe lucrurile la modul serios, sa nu se mai intample asa ceva ?

      eu cred ca BVB si Depozitarul nu prea au nici o vina. Nici ASF nu prea putea face nimic, daca cei de la Harinvest au acoperit bine treaba pana la final, cu rostogoliri, etc. Daca piata intra pe scadere, Harinvest poate chiar isi recuperau banii si acum nu mai era nici o discutie, erau doar niste amenzi si avertismente, nu erau clienti care sa reclame ceva 

      Aveam alte asteptari de la el !

      Despre CNVM/ASF cred ca era in sarcina sa, putea dar nu a facut-o ! 

    diferenta intre cele doua categorii

    brokerii mici nu au capacitate financiara sa poata avea departamente de control intern si sa aiba un capital suficient pentru a putea sa acopere anumite eventuale abateri 

    nu vad motivul pentru care ar sta pe piata o firma mica de brokeraj care are numai pierderi an de an si nu face tranzactii decat pentru cei apropiati, e ca o afacere de familie 

    o firma mare are si cu ce sa plateasca daca se intampla ceva. Ati vazut ca chiar si BRK a putut sa-i depagubeasca pe oameni, in schimb, Harinvest nu prea are nimic sa ofere la oameni 

    asta e diferenta intre cei mici si cei mari

    brokerii mici au trait multi ani din cupoane ca luau comision de 8% la tranzactie, acum s-a cam terminat  

    1. Nu trebuie sa fim impotriva brokerilor mici, mai mici sau de familie doar ca trebuie un capital mai maricel si cate o bulina rosie la intrare pusa de catre CNVM/ASF pentru informarea potentialilor clienti. Supravegherea este simpla trebuie doar sa o aplici !

      tu crezi ca supravegherea poate sa elimine hotia ? e ca si cu masinile, poti sa pui cele mai performante alarme si tot se fura

      trebuie facut curat in sistem si brokerii fie puternici pentru a putea sa plateasca in cazul in care un angajat face cate o prostie 

      daca un angajat e capabil cu o frauda de 1 milion de euro sa inchida o firma de brokeraj, inseamna ca respectiva firma e foarte slaba

      la noi faci firma de brokeraj cu 50000 euro si vrei sa lucrezi cu milioane de euro bani de la clienti, nu e normal asa ceva 

      daca un broker e mic, atunci el trebuie sa nu aiba dreptul sa faca anumite tipuri de tranzactii riscante cum sunt aceste structurate

      daca vrei structurate sau derivate, atunci pune tata banul jos, hai cu capital sa poti sa acoperii o paguba din banii firmei de brokeraj, nu din banii clientilor

      brokerii mici sa ramana mici, dar sa aiba un cadru care le permita doar anumite tipuri de tranzactii, unde pot sa fie usor de controlat si de oprit, in cazul unei tampenii 

      Spune-mi si mie cum , ca imi fac si eu firma de brokeraj cu 50.000 de euro !

      Chiar sunt impotriva firmelor de brokeraj de apartament sau fara activitate dar asta nu inseamna ca trebuie sa fiu si subiectiv ! 

      A cui e vina ? A SSIF-urilor mici ?

      Dar la banca cum e? Capitalulu unei banci este egal cu suma depozitelor atrase???? EVIDENT CA NU.

    Am o intrebare pentru Dna. Adina Ardeleanu:

    Chiar a zis DG al BVB :  

    "Este o chestiune de timp până la un nou caz Harinvest, dacă nu gestionăm riscurile sistemice"? 

    Sau este o interpretare ? 

    Interviul a fost luat in poloneza, germana sau engleza ? 

    Poate soseste si dreptul la replica de la BVB ca nu imi vine sa cred ca DG a afirmat asa ceva ! 

    Poate luati un interviu si presedintelui BVB ca a cam disparut din peisaj sau e plecat in concediu pe o insula fara internet, telefon si tv?

    1. ti-am cam facut iluzii despre sobolevski. pana acum are cel putin doua esecuri rasunatoare: 1. a administrat catastrofal cazul harinvest si 2. a fost incapabil sa convinga guvernul sa nu iasa cu gdr-uri romgaz la londra. noroc cu fp ca injecteaza bani in piata prin rascumparari

      Asa e, polonezul e moale !

      faptul ca s-a listat si la Longra Romgaz, e un lucru foarte bun pentru piata de capital din Romania

      oare isi permitea cineva un risc sa nu se incheie cu succes oferta ? am avut oferta Petrom acum doi ani si a fost un esec, cu listare doar la noi, nu mai zic de Adeplast acum recent, acolo au fost alte motive 

      Ce s-a intamplat la Harinvest a inceput cu mult inainte sa fina polonezul la conducerea BVB. El a prins doar explozia, ce putea sa faca ?  

      dar noi ramanem tot romani la modul in care punem problemele

      vai de capul nostru 

      Salariatele de la Harinvest au fost FORTATE de Depozitar si de ASF prezent "in control" sa vanda in bloc actiunile clientilor si sa consume disponibilurile din conturi !

      ILEGAL e tot ce a facut Depozitarul si ASF-ul ! 

      Stimati investitori! 

      In curand veti pierde la fel ca noi ! 

      Nici noi n-am crezut ca Sima trage un semnal de alarma !! 

      Fugiti cat de repede de Bursa romaneasca !

      Cumparati pamant precum Presedintele!  

      Va doare ca nu sunteti dmv DG la BVB sau dece tot injurati BVB, DC si ASF/CNVM. Aceste comentarii sunt deja exagerate si praf in ochi.Mai studiati un pic legislatiile si tranzactionati un pic sa vedeti cum este, iar daca nu aveti simntul de a tranzactiona inchideti conturile si tineti banii in banci.

      AGA la BVB aceasta este solutia pentru a afla adevarul !

    Domnule Sobolewski afirmatia dumneavoastra " Acum, trebuie făcut totul să restituim banii clienţilor Harinvest, care nu au avut de a face cu această situaţie, în afară de a-şi ţine activele acolo."ma face sa cred ca ati citit cu atentie " Povestea trista " scrisa de mine tot in Bursa si desi sunteti polonez , sunteti singurul care i-ati inteles si morala : ASF , BVB ,DC sunt institutii a caror menire este protejarea banilor si actiunilor detinute de investitori iar amenzile , deciziile de suspendare , etc. sunt instrumente complementare scopului mentionat .Pana aici nu am decat sa va dau nota 10 domnule Sobolewski !!! Numai ca spre dezamagirea mea in ziarul de astazi gasesc de aceasta data " o poveste trista " scrisa de dumneavoastra . Gresiti, domnule Sobolewski !!! Gresiti grav !!! Dumneavoastra nu aveti voie sa veniti cu povesti din doua motive :1 ) eu daca v-am spus " o poveste " am incercat sa sugerez unor oameni pe care ii cred inteligenti ca asa cum in poveste cei de la Protectia copilului s-au ocupat de amenzi , de recuperarea cheltuielilor ( chiar din alocatia copiilor ) , de decaderea din functie a copiilor uitand efectiv de copiii si in cazul Harinvest atat ASF cat si BVB si DC s-au ocupat sa amendeze , sa suspende activitatea si sa-si recupereze cei 500.000 euro ( chiar in defavoarea pagubitilor ) uitand de menirea lor principala : PROTEJAREA BANILOR SI ACTIUNILOR CLIENTILOR !!! Dumneavoastra . Dumneavoastra din functia pe care o aveti cand incepeti sa ne spuneti povesti , ne luati de PROSTI !

    2 ) Dumneavoastra nu aveti efectiv voie sa ne spuneti povesti ! Dumneavoastra aveti doar OBLIGATIA sa veniti cu un Comunicat in care sa spuneti doua lucruri si anume ( aproximativ asa ) : Eu , Sobolewscki am hotarat impreuna cu domnii X ,Y , Z sa gasim solutii pentru ca pagubitii sa-si recupereze banii pana la data de ..... . Va facem cunoscut ca daca pana la data respectiva nu vom gasi solutii atat subsemnatul ( Sobolewski ) cat si domnii X, Y ,Z , ne vom prezenta demisiile si va vom comunica cine se face vinovat pentru ca nu am rezolvat situatia ! Asta este domnule Sobolewski atitudinea si pozitia si modul de a rezolva situatia in cazul in care vreti sa fiti considerat un adevarat conducator . Altfel sa veniti in ziar si sa NE PROSTITI cu interviuri gen povesti NU MULTUMIM domnule !!! 

    Si inca ceva : am auzit ca unul dintre motivele pentru care le-ati "tras helbu " celor de la Harinvest a fost ca nu v-au decontat factura de comision in valoare de vreo 150.000 ron( pe o luna ?) !!! Pai domnule Sobolewski nu cumva sumele astea enorme au fost motivul pentru care ASF nu a luat nici o masura impotriva celor de la Harinvest ? Pai in cazul asta aveti grija ca iarasi sunteti in culpa ! Deci atat dumneavoastra cat si ASF -ul stiati ca banii provin din infractiuni si totusi ati continuat sa inchideti ochii si sa-i incasati mai bine de un an de zile !!! GRAV domnule Sobolewski , grav !!!

    1. Cine traduce din romana in engleza sau in polona nu i-a spus ca la noi se numeste complicitate cu STIINTA !!

      CONFLICT DE INTERESE ! 

      COMPLICITATE LA SUSTRAGERE !!  

      Daca se demonstreaza ca ceea ce s-a intamplat in 2012 este infractiune atunci cred ca putem vorbi de constituire de grup infractional pentru ca DC avea obligatia sa sesizeze infractiunea la parchet . In loc sa faca acest lucru a tacut atat DC cat si ASF -ul DOAR pentru a-si insusi comisioanele destul de consistente din cate se aude .Deci au ascuns o infractiune cu consecinte grave ( asa cum s-a constatat in 13.11 cand clientii au ramas fara bani si fara actiuni ) pentru a incasa sume foarte mari din comisioane.

      cum poti spune ca a inchis Sobolewski ochii un an de zile, cand el efectiv a venit la BVB in septembrie 2013 si iti dai seama ca a durat ceva pana sa intre in paine, nu au trecut nici 2 luni de cand omul stie ce e pe la noi

      Astazi domnul Sobolewski reprezinta o institutie da ? Daca are solutie pentru ca pagubitii sa-si recupereze banii sa faca cunoscut acest fapt ! Daca nu are solutie sa faca cunoscut cine sunt vinovatii pentru situatia creata ( in opinia domniei sale ) . In cazul in care ascunde infractiunile si vinovatii evident ca se face vinovat chiar daca ar fi pus de o singura zi . Va spun inca odata : sa incasezi comisioane enorme mai bine de un an de zile stiind ca acolo nu se intampla ceva legal ( s-au multumit sa sesizeze ASF-ul si atat ) asta se numeste complicitate si constituire de grup infractional .Pot sa trag concluzia ca chiar tu ASF si DC ai incurajat infractiunile .

      Eu am purtat un dialog cu domnul Sobolewski pentru ca am vazut ca este singurul preocupat de problemele reale aparrute la Harinvest si pentru ca , cunoscandu-i pe foarte multi de la ASF si DC si cunoscand mai ales mentalitatea ASF si DC stiu cu ce se ocupa ei acum . Toti dar absolut toti se ocupa cu studierea legii astfel incat sa o interpreteze in favoarea lor !!!! Asta estepreocuparea lor principala : sa iasa de sub incidenta legii !

    Am inteles din comentarii ca Harinvest facea vanzari fortate de un an? Daca acest lucru este adevarat, atunci inseamna ca DC si BVB trebuiau sa notifice aceste lucruri la CNVM/ASF, iar ASF sa se responsabilizeze si sa opreasca aceste lucruri prin supraveghere. Daca n-au facut cele descrise mai inainte, DC si BVB trebuie sa raspunda, iar CNVM/ASF trebuie sa raspunda si sa plateasca scump aceste "scapari". Intr-adevar, vanzarile fortate repetate au gravitatea lor si nu-mi pot imagina cum au fost lasate partile implicate sa faca acest lucru atat de mult timp. Poate dir.supraveghere ar trebui sa raspunda acestor lucruri in mod oficial. Oricum ar fi cred ca intr-adevar, daca vanzarile fortate se foloseau de 1 an de zile (si totusi e adevarat?) atunci vina principala o are CNVM/ASF cu siguranta!

    1. Hai, inca putin, mai aveti doar un pas si o sa spuneti ca cei de la Harinvest nu sun vinovati deloc

      E grav fratilor, vad ca tot mai putin se discuta de harinvest, vina o au altii

      Ca in politica, fosta guvernare e de vina 

      vad ca harinvest a facut ce a facut si nu i vinovata ....vad ca se insista pe solutii in care sa se gaseasca un vinovat cu bani nu adevaratul vinovat ....vad ca se incearca fortarea legilor numai si numai sa se faca despagubirile (sint de acord sa se despagubeasca oamenii dar cu respecatrea legi).Cit despre discutiile unora si altora care nu au habar de bursa si care au inca mentalitatea comunista ca de unde au oamenii banii sau ca statul trebuie sa ne dea banii sint satul ...mai ramane ca maine sa vedem ca o sa se vrea si profitul pe bursa e garantat si vom fi fericiti .inainte de toate ar trebui sa citim legea si apoi sa facem comentarii

      Ia zii Ioane tu un articol din lege care spune ca DC are voie sa-si recupereze banii din actiunile detinute de clienti ! Ia zi-ne si noua Ioane un articol din lege care spune situatiile in care clientii raman fara bani si actiuni si toate institutiile de reglementare si control nu au nici o vina . Pentru ca eu nu sunt convins ca ceea ce s-a intamplat in 2012 nu este aceeasisituatie ca acum numaica atunci DC nu si-a retras suma sau7suma retrasa nu a fost atat de mare incat sa duca la lichidarea conturilor clientilor .

    nu s-a spus niciunde daca toti clientii Harinvest au ramas fara bani si actiuni, sau doar o parte dintre ei.

    1. Conturile tuturor clientilor au fost rase in timpul controlului ASF pe 15 noiembrie !

      Prin Harinvest sufla vantul ! 

      Nici-o salariata de la Harinvest nu vrea sa recunoasca cine le-a fortat sa dea click pt golirea conturilor clientilor ! 

      Cei care ne-au furat sunt liberi si dau interviuri ! 

      Culmea !

      La ceremonia de acordare a titlului de cetatean de onoare al Municipiului Ramnicu Valcea actionarului Dumitru Craciunescu nimeni nu l-a intrebat cum de e onorat astfel iar la Harinvest investitorii sunt furati ziua in amiaza mare !!! 

    1 ) Cat timp i-a trebuit domnului Sobolewski sa recupereze cei 500.000 si de unde credea ca provin actiunile din care s-au recuperat banii ?

    2 ) Daca maine apare pe bursa un pachet de 10% din FP sau din SNP sau din alt investitor important cum procedeaza domnii de la ASF , DC si BVB ?  

    Dar daca acel pachet este pus la vanzare de un SSIF care a ratat o decontare ? 

    Este vreo deosebire intre ipotezele expuse si cazul pachetului de la BVB apartinand Harinvest ?

    Multumesc  

    din nou(nu neaparat si voit) s-a distras atentia de la o problema mult mai grava pentru investitorii si Piata de Capital din Romania: intermedierea neutorizata . Saptamanal primesc telefoane de la SRL-uri neuatorizate, care-mi propun sa subscriu in diverse IPO-uri externe sau sa investesc in actiuni cotate pe alte piete. Nu mai zic nimic de cei care ofera acces la mirajul FOREX. Noi discutam de majorari ale limitelor de CS la brokerii autorizati dar nu suntem in stare sa ii eliminam mai intai pe cei NEAUTORIZATI. Calculati ordinea pasilor si evitati sa pasiti tot cu stangul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb