CAZUL MEDIA PRO Ziarul BURSA, confirmat după 14 ani
MAKE
Ziarul BURSA #Media-Advertising / 2 aprilie 2014
Abia acum Poliţia a declanşat cercetarea firmelor de media în care este implicat Adrian Sârbu, suspectate de evaziune fiscală şi spălare de bani, la paisprezece ani de la începutul publicării zecilor de articole din ziarul BURSA (între anii 2000-2003), care au adus dovezi despre manevrele fiscale săvârşite de el, manevre tolerate de autorităţi, în regimurile politice de orice orientare.
Faptele cercetate sunt ulterioare celor semnalate de BURSA - conform cu informaţiile din presă, Poliţia vizează activităţi începând din anul 2009, în timp ce ziarul BURSA a încetat să mai publice articole pe subiectul firmelor lui Adrian Sârbu, în urma unei decizii judecătoreşti din anul 2003, care i-a interzis explicit să se mai refere la el:
"Îi este interzis lui Florian Goldstein şi ziarului BURSA să mai publice minciuni despre Adrian Sârbu şi firmele Media PRO, pentru că ele sunt defăimătoare, chiar dacă sunt adevărate."
Aşa suna textul sentinţei de acum unsprezece ani.
Desigur, sentinţa este delirantă, pentru că nimeni nu ar putea înţelege cum arată "minciunile care sunt adevărate".
Astăzi, însă, când firme unde Adrian Sârbu este acţionar direct ori prin intermediari, sunt subiect oficial al suspiciunii de evaziune fiscală şi spălare de bani (potrivit presei), nu ne mai preocupă să aflăm ce sunt "minciunile adevărate" - absurdul injustiţiei din Justiţie, simbol al trocului dintre mass-media, ca influenţă asupra publicului, şi regimurile politice avide de putere, prin forţa manipulării.
Nu cred că această acţiune a Poliţiei este reacţie la încălcarea legii, deşi este posibil ca Sârbu să fi continuat să încalce legea şi după ce nu m-am mai ocupat de el.
Dacă Poliţia ar fi fost sensibilă la încălcarea legii, atunci nu ar fi aşteptat anul 2014 să-i cerceteze firmele, pentru chestii din 2009.
În definitiv, Comunicatul de ieri al Poliţiei menţionează că a beneficiat de sprijinul Serviciului Român de Informaţii (SRI); iar SRI a ştiut totul, tot timpul, inclusiv în perioada când mă ocupam de caz (eu însumi deţin copii după rapoarte despre faptul că Sârbu ar fi consumator de droguri, accidental, iar acesta este chiar cel mai puţin important detaliu).
Dacă autorităţile ar fi sensibile la încălcarea legii şi la faptele de corupţie, atunci preşedintele Ion Iliescu ar fi reacţionat în anul 2002, când, în cadru public, de faţă cu membrii Consiliului de Onoare al Clubului Român de Presă (directorimea din mass-media), i-am înmânat voluminosul "Dosar Media-PRO", conţinând dovezile corupţiei din jurul Grupului Media-PRO, dovezile malversaţiunilor şi complicităţilor la nivel înalt.
Dacă ar fi sensibile, atunci nu şi-ar limita cercetările la perioada de după 2009.
Pentru că, până în 2002, Firmele din Grupul Media PRO nu şi-au plătit nici un fel de taxe - nici impozitul pe profit, nici contribuţiile corespunzătoare salariilor, nici TVA.
Nimic.
În schimb, a primit un ajutor de stat de 276 de miliarde de lei, în anul 2002, pentru "dezvoltarea culturii".
Adică, a primit 276 de miliarde de lei, ca să difuzeze manele şi telenovele.
Până la urmă, cel mai mare rău pe care l-a făcut Sârbu nu este că s-a îmbogăţit nemeritat, în cârdăşie cu naşul Mircea Geoană, cu fostul ministru de finanţe Decebal Traian Remeş (care, după ce i-a tolerat neplăţile la buget, i-a devenit contabil) şi cu mai mulţi alţi miniştri, care i-au devenit un fel de "mini-cabinet Media Pro", în interiorul Cabinetului Adrian Năstase (şi care, de altfel, l-au şi debarcat pe Năstase); cel mai mare rău nu este că a distorsionat competiţia în piaţa mass-media, printr-o concurenţă care întrece tot ce poate fi imaginat în materie de neloialitate; cel mai mare rău nu este intoxicarea profesiei de jurnalist, transformându-şi ziariştii în maimuţe, sub sloganul sarcastic "Gândeşte liber!" şi deschizând, astfel, era "jurnalismului militant" de la Antena 3 - simplă propagandă rudimentară.
Cel mai mare rău făcut de Sârbu stă în consacrarea mahalagismului, prin divertismentul hăhăitor, prin îndepărtarea oricărei sfieli a subculturii în faţa valorilor spirituale, un rezultat pentru care a fost subvenţionat de stat cu sume uriaşe; cel mai mare rău stă în degradarea valorilor muncii (amintiţi-vă "Te uiţi şi câştigi!"); cel mai mare rău stă în alterarea decenţei acestui popor de care aparţinem.
Astăzi, obscenitatea explozivă a mass-media noastră este o obişnuinţă şi obişnuinţa a devenit trivialitatea politicienilor şi lipsa lor de cultură; a fi idiot este trăsătură transpartinică.
Vulgaritatea noastră, a masei populare, gregarismul nostru este cel mai grav rezultat al mass-media practicată de Sârbu.
Niciodată Adrian Sârbu nu va fi judecat pentru asta.
Actualele controale sunt, probabil, declanşate de sesizarea trimisă Parchetului de către noul management al "Media PRO", care l-a înlocuit pe Adrian Sârbu, în intenţia să se distanţeze de malversaţiunile sale.
Deci, nici o legătură cu dreptatea.
Doar, autoapărare.
--------------------
Evenimentele de ieri
Poliţia Română a efectuat, ieri, "28 de percheziţii la locuinţele unor persoane bănuite şi la sediul unor societăţi comerciale, dintre care 20 în municipiul Bucureşti şi 8 în judeţul Ilfov, pentru probarea unor infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani", se arată într-un comunicat al instituţiei. Printre companiile vizate s-au aflat, potrivit Evenimentul Zilei, şase companii înfiinţate sau controlate de Adrian Sârbu. Conform sursei citate, "este vorba de Alerria Management SA (4,8 milioane lei prejudiciu), Apropo Media SRL (2,6 milioane lei prejudiciu), Mediafax SA (49,9 milioane lei prejudiciu), Mediafax Group (5,1 milioane lei prejudiciu), Compania de Producţie şi Intertainment (6,4 milioane lei prejudiciu), Publimedia International (20,5 milioane lei prejudiciu)".
Vicenţiu Gherghe, Procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, a declarat că percheziţiile efectuate ieri nu au vizat locuinţa lui Adrian Sârbu şi nici sediul Pro TV din strada Pache Protopopescu. Domnia sa a adăugat: "Sunt cercetate 40 de relaţii comerciale între diferite societăţi şi persoane fizice, iar acţiunea vizează infracţiunile de evaziune fiscală şi spălare de bani". De asemenea, potrivit comunicatului Poliţiei Române, Serviciul Român de Informaţii (SRI) a sprijinit întreaga acţiune, în desfăşurarea evenimentelor fiind angrenaţi peste 100 de poliţişti.
• Pro TV menţionează că nu este cercetată în acest caz
Staţia de televiziune Pro TV a precizat, prin intermediul unui comunicat de presă, că nu este cercetată în această investigaţie, dar admite că obiectul acţiunii îl constituie relaţiile comerciale pe care companii din industria media le-au avut din anul 2009: "Menţionăm că PRO TV SA nu este cercetată în această investigaţie a parchetului bucureştean şi că la sediul său din bulevardul Pache Protopopescu nu a avut şi nu are loc nicio percheziţie.
Investigaţia la care face referire Parchetul are drept obiect relaţiile comerciale pe care firmele vizate, societăţi comerciale din toată industria media, le-au avut din anul 2009".
De asemenea, în cursul dimineţii, au apărut zvonuri în presă privitoare la implicările actualei conduceri a Pro TV în investigaţia Poliţiei. Conform site-ului Reporter Virtual, care citează surse judiciare, cercetările cu pricina "se fac în baza plângerilor depuse de noua conducere a Pro TV în legătură cu operaţiunile financiare derulate în perioada în care Adrian Sârbu a fost CEO al CME, compania-mamă a Pro TV în România. Din informaţiile noastre, mai multe documente ar fi fost furnizate procurorilor de actualul management al Pro TV în urma anchetelor din contabilitatea internă".
Fondatorul Pro TV, Adrian Sârbu, şi-a dat demisia de la conducerea grupului internaţional care deţine postul de televiziune, CME, în vara anului trecut. La sfârşitul lui 2013, la Pro TV a fost numit un nou director general, Aleksander Cesnavicius, moment urmat de o serie de schimbări de management.
• Adrian Sârbu, ironic la adresa televiziunilor care au dezbătut cazul
Adrian Sârbu, actualmente proprietarul Mediafax, a declarat pentru propria agenţie de presă că "nu sunt reale" informaţiile privind investigarea sa pentru evaziune fiscală şi derularea unor percheziţii la locuinţa sa, difuzate de România TV, B1 TV şi alte televiziuni de ştiri, despre care spune că "îşi doresc faima Radio Erevan": "Fiind acasă la ora difuzării informaţiilor, m-am pregătit cu emoţie, cafele, fructe şi lichioruri să-i întâlnesc pe cei anunţaţi la televiziunile de ştiri. Căutându-i în toată casa şi negăsindu-i, a trebuit să accept că suntem în 1 aprilie şi că RTV, B1 şi alţii îşi doresc faima pe care şi-a dobândit-o în anii comunismului fictivul Radio Erevan", a spus Adrian Sârbu pentru agenţia de ştiri.
De asemenea, Orlando Nicoară, directorul general al Mediafax Group, a negat că ar fi avut loc la sediul companiei percheziţii: "Nu există nicio percheziţie la Mediafax Group sau Mediafax SA, nu există nicio percheziţie la Adrian Sârbu, colegii din televiziuni ar trebui să fie mai atenţi când anunţă astfel de informaţii, chiar dacă este 1 aprilie", a susţinut domnia sa, într-o postare pe contul personal de Facebook.
1. Da
(mesaj trimis de Oarecare în data de 02.04.2014, 07:59)
Incredibil! Chiar asa suna sentinta? Atat de trist de adevarat?
2. PRO TV - degradarea jurnalismului
(mesaj trimis de Stefanescu în data de 02.04.2014, 08:07)
Make, felicitări. Cred ca ești primul om de presă care spune răspicat ce fel de "jurnalism" a brevetat Sârbu. Un jurnalism al subculturii, al degradării umane, al exploatării fără scrupule. Chapeau, domnule!
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.04.2014, 08:55)
FELICITARI BURSA!
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.04.2014, 09:29)
daca priviti in urma o sa vedeti ca printre iluminatii Media Pro a fost rasfatatul tuturor oligarhilor Toni Teau pe care il regasim acum la TEL. Apoi a ravasit banii din afacerea rompetrol care s-au plimbat prin SANEX prin vehicolul goodison detinut de romania moldova fund! Acest domn a fost protejatul absolut al domnului Misu, olteni amandoi. Multe se leaga acum domnule Make.
4. Dar este aur curat pentru Jurisprundenta!
(mesaj trimis de Cristian în data de 02.04.2014, 09:37)
Formidabila sentinta aceea!
Deci minciunile sunt ADEVARATE, dar se interzice sa rostesti adevaruri, pentru ca sunt defaimatoare!
Mai mult, sentinta anihileaza jurnalismul de investigatie, in principiu, Bursa reprezinta doar un caz particular: orice ziarist, care publica articole despre orice mafiot, si reuseste sa DOVEDEASCA acuzatiile (deci nu sunt simple calomnii), va fi somat sa inceteze, pentru ca "sunt adevarate, dar nu ai voie!"
Cu adevarat traim intr-o democratie ORIGINALA! CInste lui Ilici!
5. fără titlu
(mesaj trimis de je în data de 02.04.2014, 09:53)
Make felicitari inca o data pentru opiniile pertinente si pentru modul in care gestionezi acest ziar, ultim bastion al bunului simt din jurnalism.
6. Daca tot ne-ati dechis ochii,...
(mesaj trimis de Theodor în data de 02.04.2014, 09:56)
...faceti-ne cunoscut si completul de judecata,poate ajunge in cartea recordurilor.
Cat despre PRO TV,am fi multumiti daca vinovatii ar fi condamnati sa vizioneze ,toata viata,numai"stirile" despre DD,GIGI,BAHMU,COLUMBENI,ZAVORA NCA etc,etc,cu care ne asasineaza de atatia ani
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de ego în data de 02.04.2014, 10:29)
da, da, va rugam spuneti-ne completul de judecata.
7. ceea ce scrii tu aici e posibil sa fie adevarat
(mesaj trimis de oreste în data de 02.04.2014, 10:08)
dar s-a anulat cumva sentinta tribunalului ?
7.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de MAKE în data de 02.04.2014, 10:51)
Nu, sentinta a ramas in vigoare la toate instantele, iar plingerea nu a fost admisa la Strassbourg, un rezultat pentru care am asteptat un deceniu.
Cind voi ajunge la serviciu, voi comunica numele completului de judecata.
Oricum, procesul este una dintre cele mai sordide intimplari din viata mea, iar sentinta nu este mai absurda decit interdictia sa prezint proba veritatii, ori faptul ca alta instanta, concomitent, a dat o sentinta contrara.
7.2. eu te-am intrebat asta (răspuns la opinia nr. 7.1)
(mesaj trimis de oreste în data de 02.04.2014, 11:26)
ca sa ai grija sa nu repeti ceea ce ai scris atunci, atat timp cat sentinta este inca in vigoare,iar tu o incalci
7.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.04.2014, 11:34)
make, nu te poti duce in italia si sa continui sa scri de acolo, ca dizident-ziarist. referitor la media pro si filmele lor abjecte, (dupa parerea mea de consumator) de ce nu ai facut o plangere la parchet acum 10 ani. trebuie sa avem incredere in institutiile statului altfe ce facem, emigram toti?
7.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7.2)
(mesaj trimis de MAKE în data de 02.04.2014, 11:36)
Cred ca merita sa fiu pedepsit ca vorbesc despre evaziunea fiscala de care sint suspectate firmele lui Sirbu, in momentul cind sint cercetate pentru evaziune fiscala.
7.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7.3)
(mesaj trimis de MAKE în data de 02.04.2014, 11:47)
Draga anonim, am facut tot ceea ce legal era permis, am consumat toate posibilitatile.
Bolta coruptiei acopera intreg conturul tarii si isi intinde tentaculele pina in inima Europei si pina in inima Washingtonului.
Probabil ca, din pacate, nu cunosti implicatiile internationale ale cazului si legaturile cu cel mai important evreu din lume - Ronald Lauder.
Imagineaza-ti ca articolele despre Media PRO publicate de BURSA au fost intratit de temeinic documentate, incit au declansat o cercetare a Securities and Exchange Comission din Washington, asupra lui Ronald Lauder, care, odata finalizata, nu a primit avizul sa se transforme in urmarire, din cauza dezacordului Casei Albe.
Cam despre nivelul asta de coruptie vorbim.
7.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7.1)
(mesaj trimis de MAKE în data de 02.04.2014, 12:27)
Ajuns la Redactie, am examinat, din nou, sentinta de acum doisprezece ani; este complexa, ceea ce am dat astazi, in articol, este expresia sintetica.
De aceea, am decis sa o public pe site, integral, inclusiv cu numele judecatoarei.
Voi anunta cind va fi introdusa.
7.7. Da, da... (răspuns la opinia nr. 7.6)
(mesaj trimis de Prostu' satului în data de 02.04.2014, 13:43)
Partea aia din sentinat, aia cu "Îi este interzis lui Florian Goldstein şi ziarului BURSA să mai publice minciuni despre Adrian Sârbu şi firmele Media PRO, pentru că ele sunt defăimătoare, chiar dacă sunt adevărate." sa o pui pdf/poza, pentru ca e absolut antologica.
Ar trebui sculptata in piatra pe frontispiciul curtii din Romania care a emis-o, intru vesnica pomenire si aducere aminte.
Chiar daca eram la curent cu toata povestea (la vremea respectiva chiar am folosit-o ca studiu de caz despre cat de nocive pot fi mass media in Ro, "te uiti si castigi" fiind degraba emulata de "stai sa vezi" si alte imbecilitati asemantoare), nu stiam si sentinta.
7.8. IN ESENTA IDENTICA :-) (răspuns la opinia nr. 7.6)
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 02.04.2014, 21:32)
cu opinia pe care am primit-o cu ocazia luarii de pozitie pe care oricine interesat de soarta concernului Oltchim ar fi putut sa o exprime pentru analiza faptului ca a fost sau nu ajutor de stat transformarea datoriilor fata de avas in capital social. Probabil ca daca vei cerceta fiecare comunicat al partilor implicate, vei observa ca cel putin una din parti s-a exprimat INTOTDEAUNA facand referire la articolele 87 si 88 ale Tratatului Uniunii Europene, fara a face insa corectura necesara pentru a se pozitiona vizavi de articolele 107,108 ale Tratatului de Functionare a Uniunii Europene. Motivul pentru care renumiti juristi nu au fost atenti la aceasta MICA insa FENOMENALA diferenta este simplu de gasit in subsolul paginii deciziei din 7 martie 2012 si nu 6 martie asa cum domnul prim-ministru a mentionat in toamna aceluiasi an. "De la 1 decembrie 2009, articolele 87
ș
i 88 din Tratatul CE au
devenit articolele 107
ș
i, respectiv, 108 din TFUE. Cele dou
ă
seturi
de dispozi
ț
ii sunt identice, în esen
ță
. În sensul prezentei decizii,
trimiterile la articolele 107
ș
i 108 din TFUE trebuie în
ț
elese ca
trimiteri la articolele 87, respectiv 88 din Tratatul CE, dup
ă
caz.
Prin TFUE au fost introduse de asemenea anumite modific
ă
ri în
terminologie, cum ar fi înlocuirea termenilor
"
Comunitate
"
cu
"
Uniune
"
ș
i
"
pia
ț
a comun
ă
"
cu
"
pia
39;
a intern
ă
"
. În prezenta decizie
se va utiliza terminologia din TFUE" Uniunea Europeana in cazul in care nu a atras atentia asupra modificarii legislatiei europene si a acceptat documentatia referitoare avand mentionate vechile articole , care iin momentul chemarii la exprmarea opiniei NU mai erau in vigoare va fi cu siguranta bucuroasa sa acorde un imprumut pentru functionarea la capacitate nominala a concernului Oltchim. O dobanda EURIBOR + 0.815 ar fi corespunzatoare nivelului de profesionalism al angajatilor si garantiilor care vor fi oferite de catre cei care timp cel cel putin 7 ani nu au dorit altceva decat crearea si mentinerea unui mediu concurential onest....