"Cazul Micula", un nou balon de săpun aruncat în mass-media

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 10 martie 2023

"Cazul Micula", un nou balon de săpun aruncat în mass-media

Guvernul Orban s-ar fi grăbit, la finalul anului 2019, să plătească 912,5 milioane lei către fraţii Micula, în condiţiile în care aceştia erau ţinuţi să returneze statului român un ajutor de 1,4 miliarde lei conform deciziei din 30 martie 2015 a Comisiei Europene, se arată într-un material publicat ieri pe site-ul Digi 24, care citează un articol publicat de Newsweek România. În articolul respectiv se menţionează că demersul de recuperare a ajutorului de stat de la fraţii Micula a început ulterior plăţii efectuate la finalul anului 2019 şi că în 11 august 2022 o judecătoare a blocat acţiunea statului român de recuperare a celor 1,4 miliarde lei. Sursele citate mai arată că, potrivit documentelor consultate de către reporterii acestora, oficialii UE se declară uimiţi de faptul că statul român nu reuşeşte de 7 ani să recupereze 1,4 miliarde de lei de fraţii Micula.

"Serviciile Comisiei reamintesc României că o decizie a Comisiei adresată unui stat membru este obligatorie pentru toate organele statului respectiv, inclusiv pentru instanţele acestuia. Autorităţilor române li se reaminteşte, de asemenea, că procedurile naţionale nu pot fi utilizate ca pretext pentru a justifica neexecutarea recuperării în conformitate cu principiul supremaţiei dreptului european. Serviciile Comisiei constată faptul că, în pofida acţiunilor întreprinse de autorităţile române pentru asigurarea respectării deciziei Comisiei din 30 martie 2015, nu s-au înregistrat progrese în ceea ce priveşte recuperarea, iar suma de 1.109.512.163 lei (la care se adaugă dobândă) rămâne restantă. În plus instanţele române au suspendat executarea recuperării în cadrul procedurilor naţionale în curs. Această suspendare contravine obligaţiei de a asigura executarea imediată şi efectivă a deciziei Comisiei privind recuperarea. În ceea ce priveşte suspendarea procedurilor decisă de instanţele române, serviciile Comisiei doresc să le reamintească autorităţilor române că deciziile Comisiei beneficiază de prezumţia de legalitate şi rămân obligatorii în toate elementele lor pe parcursul procedurilor în faţa instanţelor Uniunii. Prin urmare, serviciile Comisiei reamintesc României obligaţia sa de a efectua toate demersurile necesare pentru a asigura executarea imediată şi efectivă a deciziei Comisiei din 30 martie 2015", arată oficialii de la Bruxelles.

Ce nu menţionează sursa citată este că în 18 iunie 2019 Tribunalul Uniunii Europene a anulat decizia Comisiei Europene privind recuperarea ajutorului de stat. Cu alte cuvinte, guvernul Orban avea toate motivele să plătească suma solicitată de fraţii Micula.

Fostul premier Ludovic Orban, deputat şi preşedinte al partidului Forţa Dreptei, susţine că nu a ştiut, în momentul în care la finalul anului 2019 a decis plata către fraţii Micula a unor despăgubiri în valoare de peste 900 milioane lei, că aceştia erau obligaţi printr-o decizie a Comisiei Europene din anul 2015 să returneze un ajutor de stat acordat ilegal în valoare de 1,4 miliarde lei.

"Nu am ştiut de decizia Comisiei Europene. Noi am fost confruntaţi, pe lângă decizia instanţei de arbitraj din SUA, cu decizii ale instanţelor interne prin care practic fraţii Micula obţinuseră posibilitatea de a primi în contul sumei care le-a fost acordată de magistraţii americani, sume de la cele mai importante companii ale statului român. Prin poprirea conturilor Romatsa de către fraţii Micula, compania respectivă fusese pusă în imposibilitatea de a funcţiona neputând accesa sumele primite de la nivel european. Am fost practic forţaţi de deciziile curţii arbitrale şi ale instanţelor interne să plătim suma respectivă. (...) Eu nu am avut absolut niciun fel de informaţie cu privire la decizia Comisiei Europene privind recuperarea ajutorului de stat acordat fraţilor Micula, mai ales că nu exista nicio legătură între cauza soluţionată prin decizia curţii arbitrale şi respectivul ajutor de stat. Ministerul Finanţelor ar fi trebuit să ştie acest lucru, Ministerul de Externe ar fi trebuit să ne informeze, Ministerul Economiei - mai ales că era vorba despre obligaţia recuperării unui ajutor de stat - ar fi trebuit să ştie şi să informeze casa de avocatură care a reprezentat statul român în procesul din SUA. După decizia curţii internaţionale de arbitraj, aceste acte nu mai erau opozabile din moment ce nu au fost prezentate curţii", a declarat, pentru ziarul BURSA, Ludovic Orban.

Problema ne-a fost lămurită de prof.univ. dr. Gheorghe Piperea, cel care, potrivit celor de la Newsweek România, ar fi negociat cu guvernul Orban din partea fraţilor Micula plata sumei stabilită de Centrul Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor referitoare la Investiţii (ICSID).

"La momentul în care s-a făcut plata respectivă, existau trei hotărâri judecătoreşti care obligau statul român să dea banii aceia. Era vorba despre o hotărâre ICSID din 2013, despre o decizie din iunie 2019 a Tribunalului Uniunii Europene, care desfiinţase decizia Comisiei Europene privind returnarea ajutorului de stat, şi despre o hotărâre a Curţii de Apel Bucureşti care respingea o contestaţie la executare formulată de ANAF. În acest dosar i-am reprezentat eu pe fraţii Micula, iar în contestaţie a fost ridicată şi problema returnării ajutorului de stat de 1,4 miliarde lei. Cu alte cuvinte, decizia guvernului Orban a fost luată pe baza a trei hotărâri judecătoreşti care obligau statul român să execute ceea ce scria în dispozitiv. Dacă nu făcea această plată, urma executarea silită în străinătate şi practic suma respectivă s-ar fi dublat", ne-a precizat domnul avocat Gheorghe Piperea.

Ce s-a întâmplat ulterior datei la care guvernul Orban a efectuat plata respectivă, nu avea cum să fie anticipat de oficialii guvernamentali, care la momentul respectiv erau obligaţi să respecte deciziile definitive ale celor trei instanţe, mai ales că asupra Executivului se afla şi presiunea imposibilităţii desfăşurării activităţii de către compania de stat Romatsa ale cărei conturi fuseseră blocate de fraţii Micula, companie care răspunde de asigurarea serviciilor de trafic aerian în ţara noastră.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Orban trebuia sa fie la puscarie nu sa latre pe la televizor

    Zeci de ani ne-au otravit acesti 2 mari frati afaceristi cu chimicalele lor. Iar statul le-a dat bani pe gratis desi ei erau datori statului roman. Doar in Romania si poate prin Africa sunt asemenea filme cu prosti!

    depinde ce date trimiti la comisie . eu asa cred ca s-au trimis date in asa fel incat sa iasa fratii micula victime , ceva in genul avocatului adam care pierdea mereu procesele romsilva .

    Decizia din 2015 a comisiei si nu stia de ea. Bine ca a inchis Termocentrala Mintia, acolo stia sa infoce tot felul de decizii ale comisiei europene. Un tra.da.tor ca toata clasa politica din Romania.

    Citez citatul din scrisoarea funcționarilor CE către România: "Serviciile Comisiei reamintesc României că o decizie a Comisiei adresată unui stat membru este obligatorie pentru toate organele statului respectiv, inclusiv pentru instanţele acestuia". Sper că este o greșeală a autorului articolului și insist ca acesta să și-o corecteze cât mai repede. Nu de alta, dar rezultă că Executivul UE (Comisia Europeană) subordonează decizional puterea judecătorească din România, încălcând separarea puterilor în stat!! Încălcând ei, promotorii, susținătorii și apărătorii democrației liberale una dintre regulile fundamentale ale oricărui stat democratic - independența justiției!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb