CAZUL POLIŢISTULUI DE LA RUTIERĂ DECEDAT: Iohannis: "Îi poftesc de urgenţă în faţa microfoanelor pe Ponta şi Oprea să dea lămuriri"

A.C.
Politică / 25 octombrie 2015

Iohannis: "Îi poftesc de urgenţă în faţa microfoanelor pe Ponta şi Oprea să dea lămuriri"

Actualizare 19:06 Gorghiu: "Luni dimineaţă analizăm în ce măsură e posibilă chemarea ministrului Oprea în Parlament"

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat astăzi la Iaşi că liderii formaţiunii politice analizează mai multe variante pentru a lămuri împrejurările în care a murit poliţistul aflat într-o coloană oficială, transmit surse din presă.

Aflată la Iaşi alături de copreşedintele Vasile Blaga, Gorghiu a declarat jurnaliştilor că luni dimineaţa este convocată o şedinţă de partid în cadrul căreia va fi luată în calcul chemarea vicepremierului Gabriel Oprea în plenul Parlamentului pentru a lămuri situaţia în care a murit un poliţist din coloana oficială. 

"Credem că această tăcere este ruşinoasă pentru domnul Oprea. Mâine vom discuta despre orice mijloc parlamentar, pârghie parlamentară, prin care să putem să aducem opiniei publice lămuririle necesare. Că va fi o moţiune simplă, şi, cred, va fi cea mai potrivită variantă, dar nu depinde de mine sau Vasile Blaga. Va trebui ca colegii noştri din grupurile parlamentare să-şi spună părerea. Comisia de anchetă e mai dificil de organizat, pentru că regulamentul prevede ca atunci când este o anchetă în curs nu poţi să derulezi o comisie de anchetă chiar dacă propunerea vine de la ONG-uri, dar vom vedea şi aceste aspecte. Vom vedea în ce măsură e posibilă chemarea ministrului (Gabriel Oprea-n.r) în Parlament cu ocazia "orei ministrului în Parlament". Vom găsi toate modalităţile, le vom analiza, vom vedea care dintre ele sau care variantă va fi cea mai bună pentru a putea lămuri acest caz. Nu o să putem lăsa nelămurită această situaţie atroce", a declarat Alina Gorghiu. 

Copreşedintele PNL a ţinut să precizeze că vicepremierul Gabriel Oprea trebuie să facă declaraţii publice. Ea a infirmat totodată că PNL nu se va lăsa influenţat de "calculele politice" ale UNPR. 

"Auzeam la un moment dat că PNL-ul nu va declara nimic pentru că îşi face calcule politice pentru că are nevoie de voturile UNPR-ului la o moţiune de cenzură din primăvară. Nu uitaţi, am făcut acelaşi gest şi la moţiunea de cenzură, facem acelaşi gest şi acum. Niciodată din calculul politic PNL nu va renunţa la teme care ţin de interesul public. Evident, această temă a născut un interes din partea societăţii şi din partea electoratului, justificat extrem de mult, motiv pentru care am avut prima reacţie din scena politică românească raportat la situaţia vicepremierului Oprea. Îl îndemn să aibă înţelepciunea ca măcar acum, în ultimul ceas, să vină cu nişte declaraţii publice. Cu toţii avem nevoie de transparenţă în exercitarea unui mandat", a mai spus Gorghiu. 

(S.A.)

-----------

Actualizare 16:30 Manifestanţii au plecat de la MAI spre sediul Guvernului, scandând "Demisia"

Manifestanţii care cer demisia ministrului de Interne, Gabriel Oprea, au plecat de la sediul MAI spre Palatul Victoria, spunând că au nevoie de coloană oficială, pentru că "s-ar putea să fie gropi", circulaţia pe Bulevardul Magheru fiind blocată pe două benzi, spre Piaţa Romană, informează surse din presă.

După ce au au protestat aproximativ 30 de minute în faţa sediului Ministerului Afacerilor Interne, unde au scandat "Jos Oprea", "Demisia", "Ieşi afară, javră ordinară" şi "Asasin, Oprea asasin", cei câteva sute de manifestanţi au plecat Bulevardul Magheru, spunând că vor merge la sediul Guvernului.

Manifestanţii au spus că au nevoie de coloană oficială pentru a se deplasa, făcând astfel aluzie la faptul că ministrul Gabriel Oprea a avut coloană oficială în ziua accidentului în care a murit poliţistul Bogdan Gigină, care în timpul misiunii a căzut cu motocicleta într-o groapă şi a murit din cauza rănilor grave suferite.

"Rugăm Poliţia Rutieră să ne deschidă calea. Avem nevoie de coloană oficială pentru că s-ar putea să fie gropi", au spus unii dintre manifestanţi.

Pe Bulevardul Magheru a venit şi un poliţist pe motor ca să însoţească manifestanţii. Când l-au văzut, protestatarii au început să scandeze: "Fără girofare".

Unul dintre manifestanţi are un carton pe care a pus o fotografie a lui Gabriel Oprea îmbrăcat în haine militare, sub care scrie: "Mareşal Plagiatorus oferă sclavilor privilegiul de a muri cu obedienţă pentru interesul naţional al mafiei securist politice".

Manifestanţii merg atât pe trotuare, câte şi pe carosabil, în coloană, pe Bulevardul Magheru fiind blocate primele două benzi de pe sensul spre Piaţa Victoriei.

Protestatarii au început să se adune de la ora 14:00 în zona fântânii de la Universitate, numărul acestora ajungând, după o oră, la câteva sute. În jurul orei 15.00, după mai multe scandări prin care au cerut demisia ministrului Gabriel Oprea, dar şi a premierului Victor Ponta şi au huiduit "politicenii şi găştile lor de partid", manifestanţii s-au încolonat şi au plecat spre sediul Ministerului Afacerilor Interne.

(S.A.)

-----------

Actualizare 15:43 Parchetul Capitalei: "MAI şi Poliţia au trimis doar parţial informaţiile solicitate despre coloana ministrului Gabriel Oprea"

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti cercetează dosarul privind decesul subinspectorului de poliţie Bogdan Gigină sub aspectul infracţiunii de ucidere din culpă şi a anunţat că deocamdată a primit de la MAI, Poliţia Capitalei şi Poliţia Română doar parţial informaţiile solicitate, conform unui comunicat de presă.

Documentul citat, obţinut de presa locală, precizează că "până în prezent au fost efectuate cercetarea la faţa locului, autopsia medico-legală şi au fost ridicate imaginile înregistrate de camerele de supraveghere în vederea reconstituirii traseului coloanei oficiale din care făcea parte poliţistul decedat".

Totodată, se mai arată în comunicat, au fost audiate "persoane care aveau cunoştinţă despre împrejurările concrete în care s-a produs incidentul, respectiv poliţiştii din coloană şi cei aflaţi în intersecţie, muncitorii care efectuau lucrările de reparaţii, precum şi alţi martori oculari aflaţi în zonă".

Totodată, se arată în document, "pentru lămurirea tuturor împrejurărilor cauzei au fost solicitate Ministerului Afacerilor Interne, Inspectoratului General al Poliţiei Române şi Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti actele normative interne care reglementează cadrul general de constituire a coloanelor oficiale, actele interne emise cu privire la coloană oficială din care făcea parte lucrătorul de poliţie decedat, precum şi date cu privire la componenţa coloanei la momentul incidentului. Până în prezent ne-au fost furnizate parţial informaţiile solicitate".

A fost solicitată, de asemenea, şi documentaţia privind efectuarea lucrărilor de reparaţie de la locul producerii evenimentului (actele de autorizare, contractele încheiate, procedurile de executare a lucrării, inclusiv elementele de semnalizare şi siguranţă specifice).

De asemenea, au fost solicitate datele stocate cu privire la comunicaţiile interne ale poliţiştilor implicaţi în deplasarea coloanei.

În zilele următoare vor fi continuate audierile persoanelor care au cunoştinţă despre circumstanţele în care s-a produs evenimentul ce face obiectul dosarului.

Totodată, urmează să fie dispusă expertiza tehnică cu privire la vehicul şi dinamica producerii accidentului, precum şi cu privire la imaginile surprinse de camerele de supraveghere.

Cercetările sunt efectuate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti - Secţia de urmărire penală, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul D.G.P.M.B. - Serviciul Omoruri, se precizează în documentul citat.

(S.A.)

-----------

Actualizare 15:10 Haşotti: "Voi propune ca liberalii să intre în grevă parlamentară pentru demiterea lui Oprea"

Senatorul PNL Puiu Haşotti a declarat astăzi, la Constanţa, că va propune o grevă "pe termen nelimitat" a parlamentarilor liberali dacă ministrul de Interne, Gabriel Oprea, nu-şi va pierde funcţia urmare a decesului poliţistului ce însoţea coloana sa oficială, informează surse din presă.

"Dacă Victor Ponta nu-l demite sau Gabriel Oprea nu-şi dă demisia de la conducerea MAI, voi propune conducerii centrale a partidului ca liberalii să intre în grevă parlamentară pe termen nelimitat. Vom merge doar la lucrările Comisiei de Cod Electoral şi în plen pentru Legea votului prin corespondenţă. În rest, facem prezenţa şi rămânem în sala grupului parlamentar. Când moare un om din vina ta, tu, ca demnitar, trebuie să îţi dai demisia", a declarat Haşotti, în cadrul unei conferinţe de presă.

(A.L.)

-----------

Actualizare 15:04 Manifestanţii de la Universitate scandează "Jos Oprea, "Demisia" şi "Demnitate"

Manifestanţii adunaţi în zona fântânii de la Universitate scandează "Jos Oprea, "Oprea vinovat pentru sângele vărsat", "Demisia" şi "Demnitate" şi au foi pe care scrie "Interesul naţional nu e Oprea la ciolan", "Plagiatori şi aroganţi, dar cu girofar" şi "Stop abuzului de putere", potrivit unor surse din presă.

Protestatarii au început să se adune de la ora 14.00 în zona fântânii de la Universitate, numărul acestora ajungând, în câteva zeci de minute, la peste o sută.

Manifestanţii spun că vor ca împreună să ceară demisia vicepremierului pentru securitate naţională, Gabriel Oprea, ministrul Afacerilor Interne, din toate funcţiile executive pe care le ocupă, după accidentul de marţi în care şi-a pierdut viaţa poliţistul Bogdan Gigină, care însoţea coloana oficial a ministrului.

Aceştia scandează "Jos Oprea, "Oprea vinovat pentru sângele vărsat", "Demisia" şi "Demnitate" şi au foi pe care scrie "Interesul naţional nu e Oprea la ciolan", "Plagiatori şi aroganţi, dar cu girofar" şi "Stop abuzului de putere".

O tânără a venit la protesat cu un banner pe care scrie, pe o parte, "Demnitar fără demnitate", iar pe cealaltă parte este un desen cu un poliţist cu cască de motociclist pe cap, pe fundal negru, sub care scrie "Je suis Bogdan Gigină".

Manifestanţii spun că acţiunea nu este una organizată, ci este o formă de protest a oamenilor care vor să condamne "abuzurile oricărui demnitar aflat în poziţie de putere".

Aceştia cer demisia sau demiterea ministrului Gabriel Oprea pentru abuz de funcţie în folosirea ilegală a coloanelor oficiale şi solicită Parlamentului să înceapă o anchetă privind folosirea coloanelor oficiale în trafic.

(A.L.)

----

Actualizare 14:05 Predoiu: "Oprea şi Ponta, datori să ofere informaţii complete în cazul Gigină"

Prim-vicepreşedintele PNL, Cătălin Predoiu, a declarat astăzi într-o conferinţă de presă că vicepremierul Gabriel Oprea şi premierul Victor Ponta sunt datori să ofere informaţii complete în cazul poliţistului Gigină, care a murit în timp ce făcea parte din coloana oficială a lui Oprea, iar liberalii menţin cererea de demisie a acestuia, transmit surse din presă.

Predoiu a subliniat că astăzi se împlinesc cinci zile de la moartea poliţistului Bogdan Gigină şi încă nu au fost primite "explicaţii complete" în acest caz.

El a apreciat că documentul dat publicităţii de către Ministerul Afacerilor Interne nu reprezintă explicaţii, ci "praf în ochi".

"În continuare, vicepremierul şi, în absenţa sa, premierul sunt datori să ofere opiniei publice informaţii complete. Menţinem solicitarea noastră de demisie a vicepremierului sau demiterea sa de către premier", a adăugat Predoiu.

Prim-vicepreşedintele liberal a spus că decizia dacă PNL va depune sau nu moţiune simplă împotriva ministrului Oprea va fi luată, cel mai probabil, luni.

"Nu vreau să anticipez, dar din punctul meu de vedere (moţiunea, n.r.) este un demers logic", a adăugat Predoiu.

Cătălin Predoiu a adăugat că acest caz, al poliţistului Bogdan Gigină, mort în misiune, este "un test pentru toată lumea", "un test pentru democraţie". "Opinia publică a trecut acest test. Rămâne ca şi oamenii politici, Guvernul, instituţiile statului, justiţia şi presa să treacă acest test", a adăugat liderul liberal.

Mai mult, el a spus că demersul PNL nu este unul politic şi nu este "un atac la persoană". "Nu există niciun calcul politic în demersul nostru. Este bazat strict pe principii pe care dorim să le întărim în viaţa politică: demnitate, transparenţă şi respect faţă de cetăţeni", a adăugat Predoiu.

"Meritele nu dau privilegii. Indiferent cât de mult un om de stat ajută o instituţie, aceasta nu conferă privilegii", a adăugat liberalul, menţionând că "indiferent câte merite ar avea generalul Gabriel Oprea în susţinerea Armatei, domnia sa trebuie să le onoreze acum cu o demisie de onoare".

De asemenea, Predoiu s-a referit şi la "atacul nefondat pe care UNPR l-a lansat la adresa PNL în termeni demni de propaganda fesenistă a anilor '90". "Nu dorim să intrăm în polemică în aceşti termeni", a mai declarat Predoiu.

(S.A.)

-------------

Actualizare 14:00 Miting de protest la Universitate, prin care se cere demisia ministrului Gabriel Oprea

Sute de persoane sunt aşteptate, astăzi, de la ora 14.00, în zona Fântânii de la Universitate, la o acţiune de protest faţă de ministrul de Interne, Gabriel Oprea, ca urmare a accidentului produs marţi seară, în care şi-a pierdut viaţa poliţistul Bogdan Cosmin Gigină, ce asigura deplasarea coloanei oficiale a ministrului Administraţiei şi Internelor, mai multe acţiuni similare fiind anunţate şi în alte oraşe din ţară.

"Considerăm total inacceptabil abuzul de putere de care se face vinovat Gabriel Oprea, ministru de Interne şi vicepremier în Guvernul României. Suntem indignaţi văzând tentativele de muşamalizare a tragediei de către reprezentanţi ai guvernului, ministerului şi unei părţi a mass-mediei. Deplângem moartea la datorie a unui tânăr poliţist, o moarte pentru care Gabriel Oprea se află în culpă morală şi instituţională. Dorim o anchetă liberă de influenţă politică şi realizată în deplină transparenţă. Dar înainte de acest lucru, cerem demisia lui Gabriel Oprea din toate funcţiile executive pe care le ocupă. Salutăm evenimentele comemorative în memoria lui Bogdan Gigină, organizate de către Comunitatea Bicicliştilor şi respectiv Comunitatea Motocicliştilor. Împreună spunem NU abuzului de putere! Acesta este un eveniment ne-partizan, al simplilor cetăţeni care condamnă abuzurile oricărui demnitar aflat în poziţie de putere", se arată într-un mesaj transmis pe reţelele de socializare, pe un cont cu numele "NU abuzului de putere! Oprea, demisia!".

(A.L.)

-------

Actualizare 13:39

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat astăzi la Arad, că "este inadmisibil" ca Guvernul să nu ia o poziţie oficială în cazul accidentului în care şi-a pierdut viaţa poliţistul Bogdan Gigină, adăugând că îi pofteşte "de urgenţă în faţa microfoanelor pe domnii Ponta şi Oprea să dea lămuriri", informează surse din presă.

Întrebat de jurnalişti dacă intenţionează să-i ceară demisia lui Gabriel Oprea, în urma accidentului în care poliţistul Bogdan Gigină, care însoţea coloana oficială a vicepremierului, a decedat, Iohannis a spus că "opinia publică aşteaptă lămuriri" şi că îi pofteşte "de urgenţă" pe Victor Ponta şi Gabriel Oprea "să dea lămuriri".

"În legătură cu acest eveniment, am un singur comentariu de făcut: iată, suntem în cea de-a cincea zi şi nu avem o luare de poziţie oficială din partea Guvernului, aşa ceva este inadmisibil. Opinia publică aşteaptă lămuriri şi îi poftesc de urgenţă în faţa microfoanelor pe domnii Ponta şi Oprea să dea aceste lămuriri, şi nu mă refer aici la partea penală a accidentului în care, din nefericire, a murit un poliţist care a fost în timpul serviciului, ci mă refer la latura politică şi la lămuriri de ordin general", a declarat şeful statului.

De asemenea, întrebat dacă a discutat cu vicepremierul Oprea, preşedintele a răspuns: "Ne-am lămurit, mulţumesc!"

(S.A.)

-----------

Actualizare 12:53 UNPR: "Coloana a fost constituită în condiţiile legii, toate prevederile normative au fost respectate"

UNPR anunţă, prin intermediul unui comunicat de presă, că dezaprobă atitudinea celor care încearcă să utilizeze "în scop politic o dramă pe care o regretăm cu toţii" şi că, în ceea ce priveşte coloana din care făcea parte poliţistul decedat, toate prevederile normative "au fost respectate".

Partidul condus de Gabriel Oprea îi acuză pe liberali că încearcă să folosească în scop politic drama petrecută marţi, liberalii fiind conştienţi, în opinia progresiştilor, de faptul că nu se pot da detalii publice atât timp cât există o anchetă penală în desfăşurare. "Lideri care mimau până mai ieri buna-credinţă şi buna-cuviinţă îşi arată astăzi adevărata faţă. Cătălin Predoiu şi Alina Gorghiu au avut numai cuvinte de laudă la adresa lui Gabriel Oprea atunci când, datorită acestuia, au fost votate în Parlament propunerile preşedintelui Klaus Iohannis pentru SRI şi SIE (...).PNL a propus o trădare, iar UNPR a refuzat. Aceasta este de fapt singura explicaţie pentru atacurile politice furibunde pe care astăzi le lansează reprezentanţii PNL.(...) Ei ştiu foarte bine că acel accident dramatic s-a produs în timpul serviciului, că acea coloană a fost constituită în condiţiile legii şi că toate prevederile normative au fost respectate", arată UNPR.

"Cei care folosesc politic această dramă nu au nicio scuză", susţine partidul lui Oprea.

"Astăzi, PNL vrea să profite de drama unei familii pentru un meschin câştig politic. Cătălin Predoiu, la rândul lui, vrea să iasă din umbră, dar riscă să ajungă în noroi. Acesta este noul PNL, aceştia sunt cei care se visează marii oameni de stat", se mai arată în comunicat.

"UNPR salută atitudinea preşedintelui Klaus Iohannis, a premierului Victor Ponta şi a celorlalţi lideri, care au înţeles că într-un stat de drept este normal ca toate părţile să aştepte rezultatele anchetei înainte de a se pronunţa. În ciuda încercărilor unora de a schimba opţiunile UNPR, rămânem în continuare parteneri oneşti în relaţia cu premierul Victor Ponta şi PSD, condus de Liviu Dragnea, şi de asemenea, îl susţinem în continuare pe preşedintele Klaus Iohannis pe toate proiectele ce ţin de siguranţa naţională", precizează sursa citată. Nu în ultimul rand, progresiştii susţin că "cei care astăzi sunt induşi în eroare de aşa-zişi lideri din PNL merită să afle adevărul de la procuror şi merită să nu fie folosiţi ca masă de manevră pentru interse politice ale unui partid, sau, la fel de grav, ale unor persoane".

(S.A.)

-------------

Actualizare 12:20 Zgonea, despre demisia lui Oprea: "Este o discuţie care duce către zona emoţională"

O demisie a ministrului de Interne după decesul poliţistului din coloana sa oficială este "o discuţie care se duce către o zonă emoţională", a declarat astăzi preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea, adăugând că nu poate să se pronunţe cât timp este în curs o analiză a MAI, potrivit surselor din presă.

"Este o discuţie care se duce către o zonă emoţională. Eu sunt politician şi nu vreau să intervin într-un act de analiză pe care Ministerul de Interne o face. Îmi pare rău pentru familie, condoleanţe familiei, este o viaţă care s-a pierdut, este datoria Ministerului de Interne să afle adevărul. Cred că emoţia politicianului nu trebuie transferată asupra celor care, în acest moment, analizează. Nu comentez atâta timp cât există o acţiune în desfăşurare în cadrul Ministerului de Interne", a afirmat Zgonea, într-o emisiune televizată.

Acfesta a precizat că, în calitate de preşedinte al Camerei, nu a beneficiat şi nu a cerut să beneficieze de coloană motorizată întrucât îşi face planul astfel încât să ajungă la timp la întâlniri, arătând că Gabriel Oprea este membru CAST şi are alte atribuţii.

"În situaţia de faţă cred că organele de anchetă trebuie să prezinte rapid un raport să stabilească vinovaţii, atât pentru această persoană care şi-a pierdut viaţa, dar, pe viitor, să evităm astfel de evenimente. Cred că trebuie să fie mai clare, mai predictibile şi mai trasparente toate aceste acţiuni pe care le facem, respectiv cine, când şi unde are dreptul de a avea coloană motorizată. Eu pot să vă spun un singur lucru, ca preşedinte al Camerei, nu am beneficiat şi nu am cerut niciodată să beneficiez de aceste lucruri şi mi se pare de bun simţ şi normal pentru că eu îmi fac planul în aşa fel încât să ajung la timp la astfel de întâlniri. Ministrul de Interne este membru al CSAT, are alte atribuţii şi nu pot eu să analizez această chestiune. Sunt alte instituţii ale statului care analizează", a mai spus preşedintele Camerei Deputaţilor.

Preşedintele Camerei a precizat că nu a discutat cu Oprea despre acest caz, arătând că Oprea este "un partener loial al coaliţiei, om foarte serios", apreciat de corpul Ministerului de Interne.

Gabriel Oprea "este un partener loial al nostru, este un om foarte serios, foarte apreciat de corpul Ministerul de Interne, despre această chestiune nu am avut nicio discuţie cu domnia sa", a adăugat Zgonea.

Întrebat dacă ar fi fost în locul lui Oprea, ar fi oprit la locul accidentului, Zgonea a spus că nu poate să facă supoziţii, dar au fost multe momente în care el a oprit la astfel de accidente.

"Nu pot să fac supoziţii. Dacă voi fi într-un astfel de moment, o să vedeţi cum o să reacţionez. Dar sunt foarte multe momente în care m-am oprit la astfel de accidente şi am întrebat dacă putem să dăm o mână de ajutor. Face parte din cultura mea şi din valorile social-democrate.Solidaritatea este una dintre valorile mele", a adăugat Zgonea.

"Este un eveniment nefericit în viaţa societăţii româneşti care trebuie tratat cu multă seriozitate. Existtă o anchetă în desfăşurare şi eu aştept rezultatele anchetei. Iar în funcţia de Interne, domnul Oprea şi-a făcut treaba cu prisosinţă pentru acest guvern şi pentru angajamentele pe care le-a luat în faţa Parlamentului. Eu, ca preşedinte al Camerei, ştiu care sunt angajamentele pe care le-a făcut şi pot să vă spun că şi-a ţinut cuvântul", a menţionat Zgonea.

(S.A.)

-------------

Actualizare 11:07 MAI: "Ministrul nu poate da detalii înainte de finalizarea anchetei"

Ministerul Afacerilor Interne a transmis astăzi, prin intermediul unui comunicat de presă, primul răspuns oficial legat de ancheta privind moartea poliţistului Bogdan Gigină, care însoţea coloana oficială a lui Gabriel Oprea, susţinând că MAI şi ministrul "nu pot prezenta detalii pe acest subiect înainte de finalizarea anchetei".

"Ca răspuns la solicitările mass-media referitoare la circumstanţele producerii accidentului din seara zilei de 20 octombrie a.c., în urma căruia şi-a pierdut viaţa poliţistul Bogdan Cosmin Gigină, Direcţia Informare şi Relaţii Publice transmite următoarele: Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a deschis, la data de 20 octombrie a.c., o anchetă în care se fac cercetări privind cauzele şi împrejurările producerii accidentului. Potrivit prevederilor Codului de Procedură Penală, privind Competenţa Procurorului, «procurorul conduce şi controlează nemijlocit activitatea de urmărire penală a poliţiei judiciare şi a organelor de cercetare penală speciale, prevăzute de lege», arată MAI în comunicatul publicat pe site-ul instituţiei, la cinci zile după accident.

Sursa citată a precizat că, potrivit prevederilor legale, "MAI şi reprezentanţii săi, inclusiv ministrul afacerilor interne, nu pot face declaraţii publice sau prezenta detalii pe acest subiect înainte de finalizarea anchetei".

Ministerul Afacerilor Interne mai arată că "respectă întocmai prevederile legale şi acordă sprijin activ tuturor instituţiilor abilitate să soluţioneze această cauză".

(S.A.)

------------

Actualizare 10:45 Consiliera lui Oprea: "Nu ştim să apreciem lucrurile bune pe care le fac puţinii oameni de caracter"

Alexandra Dobre, consiliera personală a lui Gabriel Oprea, a postat pe Facebook un mesaj în care spune că "e penibil să fie dată vina pe un om pentru un accident regretabil" şi le transmite celor care l-au criticat pe ministru să se documenteze "cât de mult ţine dânsul la cadrele din Poliţie".

Alexandra Dobre, consiliera în vârstă de 23 de ani a lui Gabriel Oprea, a transmis pe pagina ei de Facebook, ieri noapte, un mesaj către cei care "au postat diverse articole referitoare la domnul ministru Oprea şi nefericitul accident rutier".

"Atenţie! Pentru toţi aceia care am văzut că au postat diverse articole referitoare la domnul ministru Oprea şi nefericitul accident rutier...De câteva zile şi mai ales astăzi, văd pseudo-jurnalişti, printre care şi doamna Mândruţă, care încep să folosească cazul poliţistului mort în accidentul din Bucureşti în cel mai populist şi ieftin mod cu putinţă. Pe lângă pseudo/jurnalişti apar şi pseudo/avocaţi şi pseudo/analişti politici care îşi mai dau şi ei cu părerea că deh...De la colegii din opoziţie nu am aşteptări. Ei fac o politică măruntă pentru că asta îi caracterizează. Ce mă doare cel mai tare este să văd însă că oameni de bună credinţă şi prieteni au ajuns să creadă aceste lucruri. Într-adevăr cazul poliţistului decedat este unul real şi de regretat. Ministerul Afacerilor Interne a dat un comunicat de presă în acest sens şi cred că lucrurile trebuiau lămurite şi incheiate", scrie consiliera personală a lui Gabriel Oprea.

Aceasta le mai transmite celor care l-au criticat pe vicepremier că ar trebui să se documenteze "referitor la cât de mult ţine dânsul la cadrele de poliţie şi armată şi cât de multe a făcut pentru fiecare dintre aceştia şi familiile lor".

"Cred că până la a arunca cu noroiul pe care l-aţi împroşcat în ultimele zile, ar trebui să vă mai documentaţi putin referitor la cât de mult ţine dânsul la cadrele de poliţie şi armată şi cât de multe a facut pentru fiecare dintre aceştia şi familiile lor. Lucrurile bune se vad cu ochiul liber şi vă spun sincer că astfel de oameni care să se lupte pentru interesele angajaţilor ar trebui să existe în toate instituţiile publice. (...) Ne place să speculăm pentru că nu avem cu ce să ne umplem timpul şi nu ştim să apreciem lucrurile bune pe care le fac puţinii oameni de caracter din România. Să fim serioşi. E penibil să dam vina pe un om pentru un accident regretabil, repet. Condoleanţe familiei şi succes românilor în a-şi schimba mentalitatea", a completat consiliera.

De marţi seară, când a avut loc accidentul, ministrul Gabriel Oprea nu a avut nicio reacţie publică.

(S.A.)

-----------

PNL apelează la Parlament în cazul poliţistului decedat

Co-preşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, ieri, că va propune mâine grupurilor parlamentare ale liberalilor o discuţie privitoare la toate pârghiile legislative existente pentru ''a aduce lumină'' în cazul motociclistului de la Poliţia Rutieră care a decedat marţi în urma unui accident suferit când se afla în coloana oficială a ministrului de interne Gabriel Oprea.

''Am decis să propunem grupurilor parlamentare, luni, să facem o discuţie privitoare la toate pârghiile parlamentare pe care le avem la îndemână pentru a aduce lumină în această situaţie. Vorbim de mijloace parlamentare - o moţiune simplă împotriva ministrului de Interne, o anchetă parlamentară, o comisie parlamentară, interpelări şi orice alt mijloc parlamentar care va reuşi să lămurească o situaţie pe care eu cred că domnul ministru avea obligaţia s-o fi lămurit. Nu a făcut-o, iar noi, ca opoziţie, punem interesul public înaintea oricărui interes politic", a afirmat Gorghiu, într-o conferinţă de presă susţinută la Buzău.

Gorghiu a catalogat ca ''inacceptabilă'' lipsa de transparenţă în acest caz.

''Tocmai că este vorba de pierderea unei vieţi omeneşti, lipsa de transparenţă este inacceptabilă. Sunt două chestiuni care sunt extreme de grave, odată că se distruge credibilitatea instituţiilor, Ministerul de Interne care este o instituţie a cărei credibilitate trebuie apărată de orice, inclusiv de ministru, şi în al doilea rând cred că se refuză o explicaţie sau o reparaţie morală familiei care merită toate explicaţiile despre cum s-a întâmplat'', a spus Alina Gorghiu, citată de Agerpres.

Potrivit acesteia, ''demisia este în continuare un gest necesar şi dacă această demisie nu va veni, se impune demiterea ministrului de interne de către prim-ministrul Victor Ponta''.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Si cine ar fi "omul de caracter"? Oprea? Ce caracter? A tradat in permanenta pentru ciolan, acum da dovada de lasitate evitand demisia, dupa ce in prealabil a dat dovada de gradomanie (coloana oficiala!) si de abuz in serviciu. Iar in privinta realizarilor notabile in politica = zero! Asta este "un om de caracter" din politica romaneasca? Atunci ma intreb oare cum sunt ceilalti, daca asta are caracter. Consilier de rahat al unui om de rahat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb