Cazul Voiculescu - lungul drum al pledoariei către sentinţă

VALENTIN BUSUIOC
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 6 august 2014

Cazul Voiculescu - lungul drum al pledoariei către sentinţă

Procesul lui Dan Voiculescu ajunge să semene cu serialul "Tânăr şi neliniştit": deja la un episod căruia telespectatorii i-au pierdut numărul de ordine, scenariştii şi regizorii se încăpăţânează să îl ţină în viaţă la aparate, repetând aceleaşi şi aceleaşi replici. La fel a fost situaţia ieri, la Curtea de Apel Bucureşti (CAB), când avocaţii celor 13 inculpaţi au reluat ideile exprimate de nenumărate ori până acum, în concluziile pe care au fost obligaţi să le formuleze.

Principala idee a fost că Institutul de Cercetări Alimentare (ICA) nu a suferit un prejudiciu în urma privatizării; dimpotrivă: funcţionează, până astăzi, la standarde ridicate, iar privatizarea i-a adus nu pagube, ci investiţii de milioane de euro.

Al doilea filon din pledoariile-maraton de ieri l-au reprezentat cererile de reîncadrare a faptelor: în cazul lui Voiculescu, din "spălare de bani" în "tăinuire" (care, dacă s-ar dovedi adevărată, nu i-ar aduce închisoare magnatului, pentru că s-a prescris), iar în cazul lui Corneliu Popa (fostul şef al ADS), eliminarea menţiunii "în formă continuată" din acuzaţia ce îi este adusă (de "stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând agenţilor economici la care statul este acţionar, comisă în cadrul acţiunii de privatizare, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată").

Nu în ultimul rând, apărătorii s-au prevalat de dreptul de a cere judecarea unor fapte după vechiul sau noul Cod Penal, în funcţie de blândeţea pedepselor.

Victorie de ultim moment: ridicarea sechestrului asupra imobilului fostului cenzor de la ICA

Prima victorie importantă pentru avocaţi la termenul de ieri a constat în hotărârea promisă de instanţă de a ridica sechestrul asigurător asupra imobilului lui Alexandru Petre, fost cenzor la ICA. Avocatul care a obţinut succesul este chiar fiul inculpatului.

Campionul neînvins şi necontestat: Gheorghiţă Mateuţ

Unul dintre apărătorii lui Dan Voiculescu, Gheorghiţă Mateuţ, a fost vedeta pledoariilor de ieri, după ce a atins recordul absolut, în dosarul ICA, la lungimea discursului: aproape trei ore, întrerupte sporadic de câte un cuvânt al Cameliei Bogdan (preşedintele completului de judecată) ori de câte o pauză de 15-20 de minute. După cum era de aşteptat, au fost reluate aceleaşi şi aceleaşi idei, presărate de câte o rugăminte pentru reîncadrarea faptei. Pe măsură ce discursul avansa, avocatul gesticula din ce în ce mai vioi şi transpira abundent, în sala în care atmosfera a fost, din nou, ca de saună. Inculpaţii mai în vârstă, printre care Gheorghe Mencinicopschi (directorul general al ICA) au fost răzbiţi de căldură şi şi-au lăsat capul pe braţe, tresărind la câte un cuvânt al avocatului sau al judecătoarei.

Soacra avocatului Mihai Ghenuş a făcut infarct

La un moment dat, în jurul prânzului, Dan Voiculescu l-a întrerupt pe Gheorghiţă Mateuţ, rugându-l să îi cedeze cuvântul avocatului Mihai Ghenuş, care îl reprezintă pe Vlad-Nicolae Săvulescu (la data faptelor director al Direcţiei Privatizare-Concesionare din Agenţia Domeniilor Statului - ADS). Acesta a cerut şi a obţinut permisiunea să pledeze mai devreme, motivând că soacra domniei sale, recent operată de cancer, făcuse infarct şi se afla internată. Problema a apărut în jurul orei 18, când, după ce a pus ultimele concluzii, Ghenuş a descoperit că în sală nu sosise încă avocatul din oficiu care urma să îl înlocuiască până la încheierea şedinţei.

A treia cerere de recuzare din partea lui Mateuţ

Alt record personal al lui Gheorghiţă Mateuţ l-a reprezentat a treia cerere de recuzare a instanţei formate din Camelia Bogdan şi Alexandru Mihalcea, acuzându-i pe cei doi magistraţi de lipsă de imparţialitate, pe motiv că nu ar fi avut timp să studieze temeinic dosarul. Şi de această dată a fost refuzat, după ce primele două încercări au fost respinse în ziua precedentă.

Voiculescu: "Întotdeauna e bine să speri într-o achitare"

Nici Dan Voiculescu nu a spus ceva prea nou, reluând, în principal, ideile exprimate până acum: că nu a avut legătură cu spălarea de bani, că privatizarea a fost legală, că, după privatizare, la ICA s-a produs un beneficiu, nu o pagubă, că preşedintele Traian Băsescu este în spatele procesului.

"Le voi spune judecătorilor că nu am niciun amestec cu spălarea de bani. I-am spus şi doamnei judecător: eu am făcut o donaţie. Privatizarea a fost legală. Lucrurile sunt foarte simple, numai că eu sper să fie completul de judecată de bună-credinţă. Dacă nu judecă corect, eu sunt pregătit pentru orice. În momentul în care intri într-o astfel de bătălie cu şeful statului tău, care are toate pârghiile, serviciile secrete, lupta e grea. (...) Întotdeauna e bine să speri într-o achitare. (...) Mi s-a părut o grabă căreia nu îi văd rostul", a afirmat magnatul despre ritmul în care se desfăşoară dezbaterile, în ciuda faptului că avocaţii au făcut tot posibilul să tărăgăneze lucrurile.

Partea cea mai sensibilă din declaraţia de presă a lui Dan Voiculescu a fost cea legată de afirmaţia făcută luni de Sorin Pantiş, fostul ministru al Comunicaţiilor (1996-1999), care spusese în faţa instanţei că Grivco (grup industrial fondat de Voiculescu) contractase o linie de credit de 40 milioane euro din care finanţa trustul media Intact: "Grupul Grivco avea o linie de credit de 40 milioane euro de la Raiffeisen, din care se finanţau activităţile Grivco şi de media. Linia de credit era garantată inclusiv cu clădiri şi terenuri ale ICA".

În replică, Voiculescu a afirmat ieri, pentru reporteri: "Nu cred că domnul Pantiş a spus că au ajuns bani de la ICA la trustul de presă. E o eroare totală. Trustul de presă nu are nicio legătură".

Luni, preşedintele de onoare al Partidului Conservator afirma, referitor la spusele lui Pantiş: "O să am rugămintea să îi întrebaţi pe cei de la Grivco. Eu nu mai sunt implicat în afaceri şi nu ştiu ce a făcut Grivco. Eu nu am luat niciun credit. Nu cunosc detaliile activităţii Grivco. Un copil împlineşte 18 ani şi devine răspunzător pentru faptele sale".

Vedetele Antenei 3, prezente să îl susţină pe "Dom' Profesor"

Realizatorii TV Mircea Badea şi Mihai Gâdea au fost prezenţi ieri în sala de judecată, să îl susţină moral pe fondatorul trustului Intact. Cel mai matinal a fost Mircea Badea, care, cu îndârjirea-i caracteristică, s-a arătat nemulţumit de căldura din sală şi de ritmul desfăşurării procesului.

"În sală, e iadul. (...) Am văzut multe instanţe în viaţa asta. Pot spune că am un simţ al instanţelor. N-am niciun fel de îndoială că toate cererile avocaţilor vor fi respinse. (...) Pare un deadline de câteva ore în care trebuie să se întâmple. E o grabă absolut nebună. N-am înţeles de ce. (...) O să vedem cum funcţionează în continuare justiţia independentă", a afirmat Badea.

Prezentatorul a comparat-o pe judecătoarea Camelia Bogdan cu Elena Udrea: "Am văzut acolo o doamnă tunsă şi vopsită, absolut întâmplător, ca doamna Udrea". Despre celălalt magistrat, Alexandru Mihalcea, Mircea Badea a spus că "are o mimică din care se vede faptul că este agasat".

Mihai Gâdea s-a arătat şi el marţial, întrebându-se "de unde ştiu o serie întreagă de propagandişti din zona lui Băsescu Traian care va fi verdictul de astăzi (ieri - n.r.)" şi exprimându-şi speranţa ca verdictul să nu fie dat "pe surse".

" De aseară, de ieri, de alaltăieri, ei ştiu care va fi verdictul. Pare că cineva le-a spus, că i-a asigurat de faptul că astăzi există un verdict. Sper că în ţara noastră nu are cum să se întâmple aşa ceva, să se dea verdicte pe surse, să se anunţe verdictele cu câteva zile înainte", a mai declarat Gâdea.

Angajaţii Antena 3: "Ştim că acest dosar fabricat s-ar fi putut închide în orice clipă, dacă aţi fi făcut pactul cu diavolul"

Unsprezece angajaţi ai postului TV Antena 3 ("de pe sticlă" şi din afara ei) i-au trimis ieri după-amiază o scrisoare "duioasă" mentorului lor, "căinându-l" că nu a făcut "pactul cu diavolul". Cei 11 sunt: Alessandra Stoicescu, Gabriel Hizo, Adrian Ursu, Oana Stancu, Sabina Iosub, Marius Huc, Lavinia Tudoran, Maria Coman, Trestiana Vanghele, Răzvan Dumitrescu şi Dana Grecu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb