Tranzacţiile imobiliare în România au scăzut cu 45% în 2015, de la 1,16 miliarde de euro în 2014 la 644 de milioane de euro, în timp ce în regiunea Europei Centrale şi de Est, excluzând Rusia, s-au situat la un nivel record de peste 9,5 miliarde euro (+19%), se arată într-un comunicat CBRE.
Din punct de vedere al valorii tranzacţiilor, România se situează pe poziţia a cincea, după Polonia (4 miliarde de euro), Cehia (2,7 miliarde de euro), ţările baltice (917 milioane de euro) şi Ungaria (657 milioane de euro). În Rusia, tranzacţiile s-au aflat în scădere cu 8%, de la 2,357 miliarde de euro la 2,178 miliarde de euro.
"Anul trecut am asistat la o activitate intensă în regiune, întrucât investitorii din Europa doresc să profite de randamentele investiţionale relativ mari (yields) şi de anvergura stocului disponibil pe piaţă. În 2016, ne aşteptăm ca acest trend să continue, întrucât există premisele unei creşteri economice puternice în regiune, randamente investiţionale relativ mari în comparaţie cu Europa de Vest şi interes crescut din partea băncilor de a investi în regiune. Ne aşteptăm, de asemenea, la o diversitate a profilului jucătorilor din piaţă, întrucât investitorii din Asia îşi propun să îşi consolideze prezenţa în zona", a declarat Gijs Klomp, Head of CEE Investment Properties.
Cel mai mare interes în tranzacţiile imobiliare a fost reprezentat de centrele comerciale, potrivit comunicatului CBRE.
Majoritatea ţărilor din regiune au înregistrat rezultate pozitive semnificative, cu o creştere puternică a volumului tranzacţiilor în Cehia (33%), Ungaria (42%), Polonia (31%) şi Serbia (123%). La polul opus se află Bulgaria (14 milioane de euro, în scădere cu 85%), România (-45%) Croaţia (98 de milioane de euro, -32%) şi Slovacia (-46%, până la 312 milioane de euro), se mai arată în comunicat.
Investiţiile în retail au atins, în premieră, nivelul de 43% din totalul investiţiilor în Europa Centrală şi de Est. Creşterea anuală a investiţiilor în retail este substanţială, de mai mult de 160% şi se datorează în principal multitudinii de tranzacţii majore realizate în Cehia şi Polonia.
"Volumul investiţiilor în Romania pe 2015 s-a situat, previzibil, sub nivelul lui 2014 - un an cu performanţe neobişnuit de mari, marcat de o tranzacţie majoră pe segmentul de retail. Excluzând însă această tranzacţie, performanţele Romaniei în 2015 au fost robuste şi previziunile pe 2016 arată o creştere susţinută a interesului investiţional. Tranzacţii majore sunt aşteptate în Serbia, Croaţia, Slovenia şi Slovacia, investitorii căutând săă îşi întărească prezenţa susţinută pe aceste pieţe", se arată în comunicatul CBRE.