Anularea alegerilor prezidenţiale - tabăra lui Călin Georgescu ameninţă cu procedura de infringement

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 13 ianuarie

Sursa foto: Facebook/ Calin Georgescu

Sursa foto: Facebook/ Calin Georgescu

English Version

Călin Georgescu, cel care anul trecut poza în făuritorul de pace, şi-a chemat susţinătorii, vinerea trecută, în faţa sediului Curţii Constituţionale a României ca să protesteze împotriva deciziei din 6 decembrie 2024 privind anularea alegerilor prezidenţiale. Mai mult, Maria Văsîi, avocata lui Călin Georgescu a ameninţat indirect, la Realitatea Plus, cu deschiderea unei proceduri de infringement la nivel european împotriva ţării noastre pe tema anulării alegerilor prezidenţiale.

Prin prisma celor peste 2,1 milioane de voturi strânse în turul I al prezidenţialelor, scrutin ce a avut loc în 24 noiembrie - voturi despre care CCR susţine că nu au exprimat voinţa liberă, conştientă, a alegătorilor, deoarece au fost bombardaţi cu informaţii false atât cu privire la candidatul respectiv, cât şi cu privire la faptul că întreaga campanie a acestuia s-a făcut cu zero lei -, cei din jurul lui Călin Georgescu şi o parte a presei favorabilă acestuia i-au creat o aură de preşedinte ales.

Fals, deoarece preşedintele este ales doar în urma finalizării turului II de scrutin şi nu doar după primul tur. Dacă ar fi fost aşa, atunci în 2014 ar fi trebuit ca Victor Ponta să devină preşedinte al României, pentru că în primul tur a avut cu 10% mai multe voturi decât finalistul din turul al II-lea, Klaus Iohannis, şi nu doar cu 2,8% mai mult atât cât reprezintă diferenţa de la turul I al prezidenţialelor din 2024 dintre Călin Georgescu şi Elena Lasconi. Mai mult, Victor Ponta a obţinut 3.836.093 de voturi în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, adică cu peste 1,7 milioane de voturi mai mult decât cele obţinute de Călin Georgescu (2.120.402 de voturi) la primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2024. Aşa că se poate spune că legitimitatea clamată acum de Călin Georgescu şi cei din jurul lui este sub aceea pe care a avut-o Victor Ponta în toamna anului 2014. Cu toate acestea, Georgescu şi susţinătorii lui continuă demersurile prin care speră că pot schimba decizia CCR privind anularea scrutinului prezidenţial din 2024 şi au ameninţat săptămâna trecută cu CEDO, CJUE şi chiar cu Ombudsmanul Uniunii Europene, instituţii pe care le vor sesiza pentru a obţine ceea ce doresc: obligarea Curţii Constituţionale să dispună reluarea turului II al alegerilor prezidenţiale.

Numai că declaraţiile avocatei Maria Văsîi, care îl reprezintă pe Călin Georgescu, făcute la Realitatea Plus referitoare la presupusa deschidere a unei proceduri de infringement împotriva României din cauza anulării alegerilor prezidenţiale, sunt în contradictoriu atât în raport cu legislaţia naţională, cât şi cu legislaţia europeană.

Avocata Maria Văsîi a declarat: "De azi înainte, înlăturarea dreptului la vot al oamenilor nu mai este o chestiune internă, a României, ci una europeană. (...) CCR trebuie să deschidă o anchetă ca să vedem cine a făcut această fraudă ruşinoasă".

Or, din interpretarea articolului 1 alin. (1) din Constituţia României, suveranitatea procesului electoral aparţine statului român, iar din interpretarea articolului 2 alin. (1) reţinem că suveranitatea respectivă se exercită de popor prin reprezentanţi şi instituţii naţionale. Orice decizie privind validarea sau anularea alegerilor intră exclusiv în competenţa Biroului Electoral Central (BEC) şi a Curţii Constituţionale a României (CCR), nu în atribuţiile instituţiilor europene. Mai mult, orice intervenţie externă în procesul electoral românesc trebuie să respecte cadrul legal naţional şi să fie justificată de încălcări clare ale standardelor internaţionale privind drepturile fundamentale. Drept urmare, declaraţiile avocatei că "înlăturarea dreptului la vot" devine automat o problemă europeană ignoră aceste prevederi fundamentale. Constituţia României nu permite implicarea externă fără temei clar, bazat pe standarde internaţionale.

Procesul electoral beneficiază de principiul subsidiarităţii

Maria Văsîi a ameninţat indirect că, dacă turul al II-lea nu va fi reluat, ţara noastră riscă să fie supusă unei proceduri de infringement. Avocata lui Călin Georgescu a spus, fără să indice vreo prevedere europeană încălcată de România în contextul anulării alegerilor prezidenţiale: "Presupun că va fi deschisă procedura de infringement împotriva României. (...) Prin acea ordonanţă care a restituit sumele către competitorii legali ai lui Călin Georgescu s-a produs o fraudă la bugetul ţării, dar mai ales al Uniunii Europene".

Procedura de infringement, conform articolului 258 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE), este aplicabilă doar în cazurile în care statele membre încalcă obligaţiile care decurg din legislaţia UE. Anularea sau validarea alegerilor prezidenţiale nu este reglementată de legislaţia UE, fiind o prerogativă exclusiv naţională. Declaraţia conform căreia "UE şi Comisia Europeană sunt obligate să efectueze auditul" este eronată, întrucât Comisia investighează doar încălcări directe ale legislaţiei UE, nu problemele legate de organizarea proceselor electorale naţionale. Mai mult, dreptul la vot este garantat de articolul 39 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, dar aplicabilitatea acestuia se limitează la alegerile pentru Parlamentul European. Alegerile prezidenţiale rămân sub jurisdicţia exclusivă a fiecărui stat membru. Acest lucru reiese din principiul subsidiarităţii, prevăzut de articolul 5 din Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE). Din interpretarea acestuia, dreptul la vot şi procesul electoral naţional sunt responsabilităţi exclusive ale statelor membre. Altfel, am fi avut o singură legislaţie electorală europeană aplicabilă tuturor celor 27 de state membre.

Ombudsmanul European, fără atribuţii privind procesul electoral naţional

În procedura respectivă, avocata lui Călin Georgescu l-a introdus cu un rol bine definit şi pe Ombudsmanul European, despre care a afirmat: "De azi, Ombudsmanul UE (n.red. - Avocatul Poporului) investighează alegerile din România. (...) Avocatul Poporului al UE va sesiza Curtea Europeană de Justiţie, va da în judecată statul român".

Conform mandatului său, Ombudsmanul European investighează doar cazuri de administrare defectuoasă în cadrul instituţiilor UE, nu în statele membre. Prin urmare, afirmaţia că Ombudsmanul are în atribuţii investigarea alegerilor din România este nefondată. Mai mult, această instituţie nu are competenţa de a sesiza Curtea Europeană de Justiţie (CJUE) pentru a judeca procese electorale naţionale. Aceste afirmaţii sunt contrazise atât de legislaţia UE, cât şi de funcţionarea instituţiilor europene.

Cu toate acestea, Maria Văsîi continuă: "Curtea Europeană de Justiţie este cea care va lua decizia. (...) În această procedură la CEDO există posibilitatea impunerii reluării turului 2".

Menţionăm că CJUE intervine doar în cazuri care implică interpretarea sau aplicarea incorectă a legislaţiei europene. În plus, confuzia între CJUE şi CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului), instituţii cu mandate şi competenţe distincte, este evidentă. Nici CJUE, nici CEDO nu au prerogativele de a impune reluarea unui tur electoral naţional. Astfel de decizii aparţin exclusiv autorităţilor statului membru, în cazul de faţă CCR şi BEC.

Afirmaţiile privind implicarea Ombudsmanului European şi a CJUE în procesul electoral din ţara noastră sunt argumentate de avocata lui Călin Georgescu prin prisma deciziei Autorităţii Electorale Permanente de a restitui, în urma anulării de CCR a alegerilor prezidenţiale, către candidaţii la acest scrutin sumele cheltuite în campania electorală. Maria Văsîi a declarat la Realitatea Plus: "Banii UE pregătiţi pentru consolidarea procesului democratic, au fost folosiţi pentru a-i mitui pe liderii partidelor politice să nu comenteze anularea alegerilor".

În primul rând că banii alocaţi de AEP sunt din bugetul de stat şi nu din fondurile europene. Apoi, dacă aceste acuzaţii ar fi reale, ele ar trebui să fie investigate de OLAF (Oficiul European de Luptă Antifraudă), şi nu de Ombudsmanul European sau CJUE.

Revizuirea deciziei CCR, procedură inexistentă în legislaţia în vigoare

În urma protestului de vineri, reprezentanţii lui Călin Georgescu şi cei ai AUR au cerut CCR să revizuiască decizia din 6 decembrie 2024, procedură care nu există în legislaţia în vigoare. Cu toate acestea, George Simion a arătat că, aşa cum CCR a decis în 6 decembrie anularea alegerilor prezidenţiale, după ce în 2 decembrie validase rezultatele din primul tur al acestui scrutin, tot aşa Curtea ar putea să revină asupra decizie din 6 decembrie.

Potrivit lui Tudorel Toader, fost ministru al Justiţiei şi fost judecător la CCR, demersul de vineri al susţinătorilor lui Călin Georgescu "este unul electoral, deoarece CCR nu are procedura revizuirii propriilor hotărâri". Tudorel Toader, citat de News.ro, a precizat: "Până în 2003, la revizuirea Constituţiei, hotărârile şi deciziile pronunţate în primă instanţă, în complet de trei, puteau fi atacate cu recurs la CCR, în complet de 5. La revizuirea din 2003, s-a hotărât că hotărârile şi deciziile se pronunţă în plen, de către cei 9 judecători şi sunt definitive şi general obligatorii de la publicarea în Monitorul Oficial. Prin urmare, chestiunea cu revizuirea este o procedură inexistentă".

Opinia Cititorului ( 35 )

  1. C G ești un produs învechit care ne aburește, lasă ne cu patriotismul tău trăit la Viena.

    1. o fata de excroc care a vrut sa fure alegerile prin infractiuni si ilegalitati.

      Prin lipsa de reactie la anularea unor alegeri libere, democratice, Europa s-a facut din nou de ras in fata oamenlor, dovedind inca o data ca e o sinecura penibila, neomarxista si nimic mai mult.

      Du-te si invata limba romana, nici macar atat nu stii.

      asta-i discurs de om nou, bolsevico-progresist

      Ești filorus ?????

      Ia patriotism de la Moscova melteanule

    Și anularea alegerilor a fost tot o procedura inexistenta. Și convocarea ședintei informale, și autosesizarea pentru discutarea unor informări de aceeași valoare și precizie ca babele care dau în bobi... "La ceas de seară o putere care seamănă cu una statală".

    Apoi prelungirea mandatului lui Johannis în baza folosirii unui articol care stipula cum se scurtează mandatul 83/2 în loc de cel care reglemebta prelungirea 83/3 .

    Nedreptatea nu trebuie că rămână sau țara trebuie privită ca atare. Nu are sens să ne pretindem democrație cu o juntă militară la putere. Că junta are întrepuși niște oameni de paie în față se vede. 

    1. Ai carente grave daca vezi o junta militara la putere , azi nu-ti mai dadeai cu parerea aici daca era asa. Dar termenii va fascineaza , ca pe Georgescu , de la care va inspirati.

      Ai rabdare, ajungem si acolo

      Iohannis ar fi trebuit/trebuie să plece.

      In spatele deciziei CCR sigur stau cativa instelati din junta pe care nu o vezi.

      Niste indivizi care seamana cu produsul unui copil care a mancat ciocolata cu stelute prin ea.

      Daca tara nu reuseste o schimbare la vot, probabil ca ajungem si la dorinta ta adica o tara in care sa nu iti mai poti da cu parerea. Inca nu au reusit, inca nu au ajuns iar acum cand sa ia si iapa lor manz..... poate stii vorba.... Le scapa printe degete. 

    Candidații la președenție ar trebui să dea o testare psihologică în un centru de testare nu privat

    1. Dacă e controlat de stat e bine, nu ?

      Eventual să fie condus de nevasta unui ofițer, că aia e garanția competenței și imparțialității. 

      De acord, dar si alte verificari INAINTE de inscrierea in cursa, NU scotand la iveala materiale bazate pe presupuneri atunci cand pare ca nu iese ,,cine trebuie"! (ASTA e constitutional?)

      De acord, dar si alte verificari INAINTE de inscrierea in cursa, NU scotand la iveala materiale bazate pe presupuneri atunci cand pare ca nu iese ,,cine trebuie"! (ASTA e constitutional?)

      Chiar asa, ca scrie clar și în Constituție! Și mai scrie, la fel de clar, ca alegerile pot fi anulate, departajarea "pretendentilor" urmând a fi făcută pe baza testului de IQ determinat de o comisie a CCR!

    maria vasai nu a auzit ce a spus Breton , ca vor mai anula si in alte țari ?

    1. Fata asta-i total aiurea!.

      Cred că a vrut să iese și ea la rampa și s-a oferit voluntar să apară pe langa prezidențiabil.

      Că pe vremuri Zăvoranca pe lângă Vadim Tudor. Aia măcar era prezentabila; Vadim a și zis că a invitat-o alături pentru imagine, nu să debiteze prostii. 

      Avocata ca și CG sunt de Bălăceanca.

    Bineinteles ca institutiile europene nu vor face nimic pentru reinstaurarea democratiei si reluarea alegerilor.ceceristii, securistii si johanisii au dat o lovitura de stat la solicitarea europenilor.o spune fostul komisar breton cu subiect si predicat.

    1. alta era dc se adresa rusiei.

      komisarii sovietului de est, au fost inlocuiti de komisarii sovietului de vest ...

      Excelent !!Si cand te gîndești că în1989 la BUC s-a murit pt asta te apucă pandaliile !! O fi fost căutată o rimă la YALTA ?/MALTA !

    "ameninţă cu procedura de infringement" ???

    dar pana acum stiam ca este instrumentul perfect 

    care n e apara "statul de drept" si ne face sa fim

    foarte ascultatori la comenzile Ursulei Pfitzer  

    1. Nu mai putem de frica lu georgescu

      Asta se vede clar, frate "pro-european" din UE

      Domnia terorii. am mai trait-o unii din noi, imi aduce aminte de regimul ceausescu.

      Daca asta e teroare esti nascut in 1990...

      75

    Daca Hologram Georgescu ar veni la tv cu sau fara o echipa de specialisti si ar explica electoratului cum va face ceea ce promite chiar acum pe facebook in reclame:

    - vom redeschide toate fabricile lui ceausescu  

    -energia va fi gratis  

    -pensiile se vor tripla, iar varsta de pensionare va scadea la 55 de ani  

    --toata agricultura va fi ecologica si fermierii vor primi utilaje gratis  

    -fiecare familie de tineri va primi cas gratis si credit cu 0 dobanda  

    salariul la un medic va fi 4000 de euro, la un profesor, inginer 3500 de euro.  

    Cred ca ar castiga alegerile cinstit daca nu s-ar ascunde si ar veni holograma rosie georgescu sa explice. ca media nu-i bau bau decat pt dictatori.  

    1. Mai bine ar veni ai tai sa prezinte dovezile cu implicarea rusilor in alegeri.sa ne explice si cum se fura alegerile cu tiktok.sa ne spuna astia si cat mai sta johanis pe tron.sa ne mai spuna si daca ne baga in razboi cu rusii.apoi sa vina si CG.

      nu are loc de actualii guvenrnanti, care ne tot explica cum o sa o ducem tot mai bine, fara intrarea in incapacitate de plata

      Sau e sarlatan care se ascunde dupa fusta lui putin.

      care-i face hologramele , textele si reclamele pline de minciuni kgb iste.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Feb. 2025
Euro (EUR)Euro4.9771
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8244
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2894
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur450.2987

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb