CBRE vrea să crească pe piaţa închirierilor de birouri şi să intre pe property management

Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 19 ianuarie 2012

CBRE România vrea să ajungă la o cotă de 30% din piaţa închirierilor de birouri în acest an, care sunt considerate de compania de consultanţă imobiliară cele mai atractive pentru investitori deoarece tranzacţiile cu acest tip de proprietăţi necesită finanţări mai reduse decât retailul.

"Pentru CBRE România, 2011 a fost cel mai bun an din ultimii trei, iar pentru 2012 ne propunem creşterea cifrei de afaceri faţă de 2011. În plus, obiectivul pe termen mediu este extinderea platformei de servicii de pe piaţa locală. Vizăm intrarea pe piaţa de property şi project management. Un prim pas în acest sens este achiziţia de către CBRE a companiei EMCM, activă pe acest segment în Polonia, Cehia, Slovacia şi Lituania", a declarat Răzvan Iorgu, directorul general al CBRE România, citat de Mediafax.

Firma a înregistrat în 2007, cel mai bun an, afaceri de 48 de milioane de lei. Ulterior, compania a mai făcut publice informaţiile financiare doar la nivelul anului 2009, acestea arătând o scădere drastică a afacerilor, la 8,7 milioane de lei, dar şi reducerea numărului de brokeri şi consultanţi de la 100 la 53.

Pentru 2010, CBRE estima la începutul anului trecut un avans de două cifre a afacerilor.

Iorgu a adăugat că la nivelul CBRE Româ-nia, în 2011 o evoluţie spectaculoasă a avut-o departamentul de birouri, care va fi întărit în acest an cu noi angajaţi.

"CBRE deţine o cotă de 20% pe piaţa de birouri, iar pentru acest an vizăm creşterea la 30%", a arătat reprezentantul CBRE.

Suprafaţa de birouri tranzacţionată de CBRE anul trecut a fost de circa circa 66.000 metri pătraţi, din care 58.400 metri pătraţi în Bucureşti şi 7.750 metri pătraţi în ţară.

Pe piaţa de retail, CBRE reprezintă în exclusivitate proiecte totalizând 150.000 de metri pătraţi, respectiv Adora Mall din Craiova dezvoltat de compania portugheză Sonae Sierra, Coral, aparţinând Cora România, şi Cora din Braşov.

Pe piaţa de spaţii industriale, doar în ultimele două luni din 2011, compania a intermediat două tranzacţii totalizând 18.000 de metri pătraţi.

"Am angajat oameni şi vom angaja şi în acest an, principala schimbare în 2011 fiind aducerea unui expat la conducerea departamentului de capital market, ceea ce arată că CBRE crede în piaţa din România", a spus Iorgu.

În opinia sa, piaţa de birouri din România este cea mai atractivă în prezent pentru investitori, deoarece există proprietăţi de calitate care ar putea atrage cumpărători.

"Investitorii străini văd România într-o lumină mai bună decât o vedem noi. Fondurile de investiţii şi dezvoltatorii aşează România în contextul Europei Centrale şi de Est. România este la distanţă de Polonia, unde preţurile sunt prea sus şi este mai stabilă decât Ungaria. În plus, moneda naţională a trecut printr-o perioadă lungă de stabilitate. Toate acestea sunt semnale pozitive pentru investitori, care se uită cu atenţie la România", a apreciat Iorgu. El consideră că deşi cifrele arată că Polonia este pe departe cea mai atractivă pentru fondurile de investiţii, preţurile au ajuns exorbitante, astfel că tranzacţiile se fac la yielduri (randamente) de 6% sau chiar mai puţin de 6%.

"România este la 2 puncte procentuale peste aceste niveluri. În aceste condiţii, atenţia se va muta spre Est. Elementul principal de care depinde însă dezgheţarea tranzacţiilor este finanţarea, respectiv existenţa şi costul acesteia. Condiţia principală ca piaţa de investiţii să se deblocheze este ca diferenţa dintre yieldul investiţiei şi costul finanţării să fie de peste un punct procentual", a precizat sursa citată. În opinia sa, numărul tranzacţiilor cu proprietăţi imobiliare ar putea creşte în acest an, dar finanţarea va mai uşor de obţinut pentru proiecte de sub 100 de milioane de euro.

"Asta face ca tranzacţiile să fie orientate spre birouri, iar singurii care vor primi finanţare vor fi fondurile puternice şi dezvoltatorii cu experienţă", a apreciat Iorgu.

În ceea ce priveşte piaţa de consultanţă imobiliară, el consideră că, având în vedere că în ultimii ani au avut loc puţine tranzacţii de vânzări propriu-zise şi piaţa a fost focusată mai ales pe servicii de închiriere, au început să se diferenţieze consultanţii de brokeri. "Atunci când reuşeşti să reprezinţi clientul foarte bine, să-i umpli clădirea sau să-i aduci economii la renegocierea unui contract de leasing, atunci reuşeşti să rămâi în piaţă. Vom vedea în continuare un număr mult mai restrâns de companii, dar mai solide", a conchis Iorgu.

Pe piaţa de consultanţă imobiliară din Româ-nia, cele mai importante companii, după cifra de afaceri, sunt Colliers International, Cold-well Banker, DTZ Echinox, CBRE şi Cushman&Wakefield.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb