Actualizare 11:56
Curtea Constituţională de la Chişinău a decis marţi că, în cazul în care un nou guvern nu este format în timp de trei luni, preşedintele Republicii Moldova poate decide dizolvarea parlamentului chiar dacă această perioadă coincide cu ultimele şase luni din mandatul său, transmite presa de la Chişinău.
Decizia Curţii Constituţionale este urmarea unei sesizări înaintate de Partidul Socialiştilor, în contextul în care preşedintele Nicolae Timofti se află în ultimele şase luni ale mandatului său, iar Constituţia Republicii Moldova interzice ca şeful statului să dizolve parlamentul în această perioadă.
Preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, a declarat: ''Imposibilitatea formării guvernului în termen de trei luni conduce la dizolvarea parlamentului chiar dacă această perioadă se înscrie în ultimele şase luni ale mandatului preşedintelui Republicii Moldova'', transmite presa de la Chişinău.
Curtea Constituţională de la Chişinău a reţinut faptul că interdicţia privind dizolvarea parlamentului în ultimele şase luni din mandatul preşedintelui Republicii Moldova este "o reminiscenţă din perioada în care şeful statului moldovean era ales prin sufragiu universal, direct şi liber exprimat".
--------
• Preşedintele Republicii Moldova reia consultările privind desemnarea noului premier
Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, reia astăzi consultările cu facţiunile parlamentare pentru desemnarea candidatului la funcţia de premier, având programată o întâlnire cu reprezentanţii Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), al fostului premier Valeriu Streleţ, formaţiune care până acum a refuzat să participe la discuţiile pentru crearea unei noi majorităţi parlamentare şi a noului guvern, potrivit mass-media locale.
PLDM a lăsat să se înţeleagă că ar putea să revină la masa tratativelor, în condiţiile în care atât Partidul Liberal (PL), cât şi deputaţii grupului fostului premier Iurie Leancă au respins ideea unei alianţe cu Partidul Comuniştilor, după cum relatează Radio Chişinău.
Analistul politic Cornel Ciurea consideră că până la urmă PLDM se va aşeza la masa tratativelor.
Pe de altă parte, expertul Ion Tăbârţă subliniază că pentru a-i aduce pe liberal-democraţi la discuţii, Partidul Democrat (PD) ar trebui să facă anumite concesii.
După demiterea guvernului la 29 octombrie, Partidul Democrat a lansat consultări cu Partidul Liberal şi grupul lui Iurie Leancă, pe de o parte, şi cu Partidul Comunist, pe de alta, dar deocamdată fără niciun rezultat.
Simţindu-se "trădat" după ce PD a votat împotriva guvernului premierului liberal-democrat Valeriu Streleţ împreună cu opoziţia de stânga prorusă din parlamentul de la Chişinău, ceea ce a dus practic la destrămarea alianţei proeuropene de guvernare, PLDM a refuzat să participe la negocierile lansate de democraţi pentru crearea unei noi coaliţii de guvernământ.
Săptămâna trecută însă liderii PLDM au lansat o serie de condiţii pentru a începe negocierile, între care şi demisia preşedintelui parlamentului, democratul Andrian Candu, rudă a controversatului oligarh Vladimir Plahotniuk, finanţatorul PD, despre care presă de la Chişinău susţine că ar controla justiţia din Republica Moldova.