CCIB a organizat conferinţa "FOCUS BUCUREŞTI - dezvoltare urbană, digitalizare, economie circulară"

S.B.
Miscellanea / 8 iunie 2022

CCIB a organizat conferinţa "FOCUS BUCUREŞTI - dezvoltare urbană, digitalizare, economie circulară"

Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) a organizat, în Aula Carol I din sediul său istoric, cea de a patra ediţie a conferinţei "FOCUS BUCUREŞTI - dezvoltare urbană, digitalizare, economie circulară".

Evenimentul a reunit reprezentanţi ai comunităţii de afaceri a Capitalei, oficiali din administraţia centrală şi locală, specialişti de top din diverse domenii, reprezentanţi ai societăţii civile, cu scopul de a discuta deschis despre problemele Capitalei, dar mai ales despre soluţii viabile şi constructive a căror aplicare să conducă la dezvoltarea pe baze sănătoase a Bucureştiului.

"Transformarea Capitalei într-o metropolă modernă, verde, atractivă pentru turism şi afaceri este o muncă de echipă: mediu public - mediu privat. În ceea ce ne priveşte, venim în acest parteneriat cu instrumentele specifice unei camere de comerţ solide. De pildă, datorită sistemului complex de relaţii construit de-a lungul timpului, atât pe plan intern, cât şi internaţional, avem capacitatea de a ne implica în transferul de bune practici şi în implementarea unor proiecte care s-au bucurat de succes în alte capitale europene", a declarat în deschidere, preşedintele CCIB, Iuliu Stocklosa.

Spre exemplificare, preşedintele Camerei bucureştene a prezentat proiectul "Shopping street program", axat pe folosirea tehnologiei şi pe un parteneriat între administraţia publică, antreprenori şi locuitori, prin care se asigură o dezvoltare holistică a oraşului, pe patru axe: reţea de afaceri smart, cooperare în comerţ şi servicii, conectivitate şi educaţie. Datorită apartenenţei CCIB la Federaţia Camerelor de Comerţ Dunărene, în calitate de membru fondator, organizaţia noastră se poate implica în implementarea în Capitală a acestui tip de proiect, după modele utilizate la Viena sau Budapesta.

În prima parte a conferinţei, dedicată dezvoltării urbane şi economiei circulare, participanţii au avut posibilitatea de a se întâlni într-un cadru structurat cu: Toni Greblă, prefectul Capitalei, Stelian Bujduveanu, viceprimar general al Capitalei, Aurelian Păduraru, comisar general al Gărzii Naţionale de Mediu, Ştefan Ioniţă, director executiv al CNAIR - CESTRIN, Dan Nicula, director general al Agenţiei de Dezvoltare Regională Bucureşti Ilfov, Claudiu Octavian Ceti, consilier al primarului sectorului 5 şi cu directorul adjunct al TIAB SA, Corneliu Samoilă.

În cadrul acestui prim panel a fost subliniată necesitatea elaborării unei strategii coerente vizând dezvoltarea urbană a Capitalei. În context, prefectul Capitalei a punctat importanţa: clarificării situaţiei juridice a terenurilor aflate în litigiu, aprobării Planului Urbanistic General (PUG) şi a Planurilor Urbanistice Zonale (PUZ) rezultate în urma unei colaborări reale între autorităţile locale, centrale şi mediul de afaceri şi ţinând seama de interconectarea puternică a Capitalei cu judeţul Ilfov. "Autorităţile publice trebuie să trateze oamenii de afaceri ca fiind partenerii lor", a accentuat prefectul Capitalei, Toni Greblă.

În plus, în opinia viceprimarului general Stelian Bujduveanu, se impune o discuţie deschisă despre reforma administrativă a Capitalei, care să aibă ca finalitate reducerea birocraţiei, simplificarea procedurilor şi centrarea pe interesul cetăţeanului. De asemenea, potrivit lui Stelian Bujduveanu, în perioada următoare se vor scoate la licitaţie publică circa 600 de spaţii din portofoliul Administraţiei Fondului Imobiliar şi vor fi date în administrare privată terenurile nefolosite.

În ceea ce priveşte dezideratul de a avea un Bucureşti verde, comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu a apreciat că într-o primă etapă este nevoie de conştientizarea contribuabilului, fie el persoană fizică sau juridică, iar într-o a doua etapă se impune sancţionarea drastică a încălcării legii. În context, a punctat că în Capitală există probleme serioase în ceea ce priveşte deşeurile şi poluarea aerului.

În finalul primei părţi a evenimentului, Dan Nicula, director general al ADRBI, a făcut o prezentare extinsă a principalelor axe de finanţate din Programul Operaţional Regional, cu accent pe: digitalizare, mediu, mobilitate, regenerare urbană.

În a doua parte a evenimentului, dedicată digitalizării şi transformării digitale a Capitalei participanţii au avut oportunitatea de a se întâlni cu: Ramona Porumb, viceprimar, Primăria sectorului 1; Paul Moldovan, administrator public, Primăria sectorului 6; Mihai Iulian Anghel, director general al Direcţiei Mobilitate Urbană, Primăria Sectorului 4; Corina Neacşu, manager proiect, şi Costin Băcilă, Business Development Manager, Maguay; Cosmin Coşereaţă, Managing Partner @Blinkee City Romania. În cadrul acestui panel s-a discutat pe larg despre priorităţile administraţiei publice în ceea ce priveşte digitalizarea serviciilor oferite contribuabililor, soluţii şi oportunităţi pentru ca Bucureştiul să devină o Capitală smart, aplicaţii smart cu impact major asupra comunităţii.

Evenimentul a constituit un excelent prilej pentru participanţi de a-şi prezenta problemele, de a identifica soluţii la acestea, de a interacţiona cu vorbitorii prezenţi la conferinţă, dar şi de a iniţia noi colaborări în afaceri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb