Producătorii români ar trebui susţinuţi necondiţionat prin acordarea de credite de producţie, iar EximBank şi CEC Bank ar trebui stimulate, în actualul context economic şi social, să ofere agenţilor economici produse dedicate, în condiţii avantajoase, a declarat Costică Mustaţă, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a municipiului Bucureşti (CCIB), într-un interviu acordat Agerpres.
Costică Mustaţă a mai spus: "Este extrem de important să fie luate fără întârziere măsuri pentru ţinerea în viaţă a transportului internaţional, astfel încât activităţile de import, respectiv export să continue să se desfăşoare, chiar şi în condiţiile draconice impuse de statele europene în încercarea de a opri răspândirea COVID-19. Se impune un dialog inter-guvernamental consistent cu statele vecine, dar şi la nivelul Uniunii Europene pentru a găsi soluţii la această problemă dificilă, care are un impact major atât asupra activităţii economice, cât şi a vieţii de zi cu zi, în contextul în care România importă circa 70% din alimentele consumate. Sperăm ca deschiderea unor culoare de transport, anunţată de premier, să se realizeze rapid şi să funcţioneze".
Preşedintele CCIB a adăugat că ministerele responsabile ar trebui să elaboreze cât mai rapid normele de aplicare a ordonanţelor şi hotărârilor de guvern ce reglementează facilităţile acordate agenţilor economici în contextul crizei coronavirusului. El a subliniat că activitatea multor furnizori de materii prime şi materiale s-a diminuat sau chiar a fost oprită, ceea ce a condus la creşterea vertiginoasă a preţurilor. În opinia şefului CCIB, ar fi binevenită luarea unor măsuri pentru combaterea creşterii nejustificate a preţurilor, mergând până la plafonarea acestora, la produsele de strictă necesitate, cu prevederea unor sancţiuni draconice în caz de nerespectare.
Costică Mustaţă a mai afirmat că, momentan, majoritatea întreprinderilor mici şi mijlocii au o situaţie financiară stabilă, dar aceasta se poate deteriora vertiginos în viitorul apropiat, în special în HoReCa şi transporturi. Potrivit preşedintelui CCIB, durata acestei crize depinde, în mare măsură, de fiecare dintre noi. Acesta a estimat că, dacă COVID 19 va atinge un vârf în următoarele săptămâni, probabil în circa o lună şi jumătate - două, efectele medicale vor dispărea, însă în economie amprenta sa va rămâne până în toamnă, în timp ce anumite sectoare, precum turismul şi transporturile, se vor resimţi mult timp de acum încolo.