Regionalizarea unui stat este un proces extrem de amplu care nu poate fi realizat decât într-o perioadă de ani de zile şi doar pe fondul unui consens politic, este de părere Ionel Blănculescu, consilier onorific al premierului Victor Ponta.
În contextul în care Legea descentralizării a fost declarată, vineri, neconstituţională, Ionel Blănculescu ne-a declarat: "Din punct de vedere politic, în România încă nu există o stabilitate care să permită ca acest proces foarte complex să poată avea loc, aşa că decizia Curţii Constituţionale (CCR) este un lucru bun, întrucât ne mai oferă timp pentru analize şi simulări. Aşadar, «tot răul spre bine», aş zice eu, pentru că o astfel de lege, pe care aş pune-o în balanţă cu Constituţia, întrucât atinge fiecare por din ţara noastră, nu poate fi realizată în grabă şi fără consens politic. Dacă o operaţiune strategică de restructurare a unei companii durează, în general, până la un an şi jumătate, pentru un astfel de proces la nivel de ţară avem nevoie de 3-5 ani. Cel mai elocvent exemplu în acest sens este privatizarea CFR Marfă, care nu a putut fi realizată în câteva luni".
Domnul Blănculescu ne-a precizat că cel mai potrivit moment pentru demararea unor analize de impact şi simulări în vederea adoptării Legii descentralizării ar fi anul 2015, după care, dacă acestea vor avea un rezultat pozitiv, s-ar putea trece la elaborarea unui proiect de lege. În perioada 2015-2020 poate fi realizată o descentralizare adevărată, în condiţiile în care analizele de impact vor ieşi pozitive, opinează domnia sa, adăugând că toată această operaţiune amplă ar putea fi încununată cu adoptarea monedei euro.
Legea descentralizării a fost declarată neconstituţională după ce parlamentarii PDL au sesizat Curtea Constituţională a României (CCR) cu privire la această iniţiativă.
CCR a anunţat, vineri, decizia sa cu privire la constituţionalitatea Legii descentralizării: "Cu unanimitate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate în ceea ce priveşte criticile de neconstituţionalitate intrinsecă şi a constatat că Legea privind stabilirea unor măsuri de descentralizare a unor competenţe exercitate de unele ministere şi organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, precum şi a unor măsuri de reformă privind administraţia publică, în ansamblul ei, este neconstituţională".
Potrivit Curţii, au fost încălcate principiul autonomiei locale, regimului constituţional al proprietăţii, exigenţele de claritate, precizie şi predictibilitate a legii, principiul legalităţii.
În acelaşi timp, cu majoritate de voturi, CCR "a respins criticile de neconstituţionalitate extrinsecă a Legii privind stabilirea unor măsuri de descentralizare a unor competenţe exercitate de unele ministere şi organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, precum şi a unor măsuri de reformă privind administraţia publică".
În opinia mediului de afaceri, descentralizarea este o politică bună, din punct de vedere al investiţiilor, coroborat cu veniturile locale. Oamenii de afaceri se declară sceptici, însă, în privinţa implementării acestei măsuri.
Recent, Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), ne-a declarat: "Pentru atragerea investiţiilor, administraţia locală este esenţială. Acolo sunt terenurile disponibile, infrastructura, utilităţile, forţa de muncă, taxele locale - elementele cheie pentru orice afacere. Proiectele europene sunt locale şi ar trebui supravegheate la nivel local. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu spitalele şi cu învăţământul. Aşadar, descentralizarea este o idee bună, dar avem îndoieli în ceea ce priveşte implementarea acestui proiect, pentru că nu avem un sistem de sancţionare a celor care nu-şi vor face treaba şi vor continua să solicite Guvernului bani pentru acoperirea propriei incompetenţe".
• Dragnea - surprins de decizia CCR
Vicepremierul Liviu Dragnea, ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi coordonatorul proiectului de lege, s-a declarat surprins de faptul că Legea descentralizării a fost declarată neconstituţională, subliniind că aşteaptă motivarea deciziei Curţii Constituţionale.
"Aştept motivarea Curţii Constituţionale să vedem care sunt motivele pentru care legea a fost declarată neconstituţională, să vedem dacă e declarată neconstituţională în totalitate sau în parte şi vom acţiona în consecinţă. (...) Dacă se declară în totalitate neconstituţională, practic de aici s-ar putea înţelege că România nu mai are dreptul să se descentralizeze, aşa cum se întâmplă în Europa. Dar aş vrea totuşi să văd motivarea Curţii şi atunci voi avea o reacţie mai aplicată", a spus Liviu Dragnea, citat de Mediafax.
Potrivit reprezentanţilor Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), Legea descentralizării ar fi trebuit să intre în vigoare încă de la finalul anului trecut. În noile condiţii, urmează să fie făcute modificări în Parlament pe articolele considerate neconstituţionale, după care, dacă nu va mai exista nicio contestaţie, iniţiativa ar urma să fie promulgată. În mod normal, în circa trei zile după promulgare, ar trebui să intre în vigoare, după cum ne-au spus reprezentanţii MDRAP.
Aceştia au afirmat că bugetele dedicate administraţiilor locale sunt blocate în conturile ministerului de resort, urmând ca banii să plece către primării şi consilii judedeţene odată cu instituţiile care vor fi descentralizate.
• Predoiu (PDL): "Guvernul să-şi dea demisia, iar USL să facă un pact naţional pentru descentralizare"
Prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu a declarat, vineri, că Guvernul Ponta ar trebui să-şi dea demisia, iar USL să facă un pact naţional pentru descentralizare.
Cătălin Predoiu este de părere că decizia CCR reprezintă "o victorie politică a PDL" şi "o veste bună pentru români".
"Această lege le-ar fi adus românilor şi mai multe probleme prin feudalizarea României în favoarea baronilor USL. Iată că argumentele noastre politice şi juridice au fost corecte şi Curtea Constituţională a dat câştig de cauză sesizării PDL, invalidând în unanimitate această lege aberantă", a reprezentantul PDL, adăugând că o astfel de reformă nu se poate face în grabă, fiind nevoie de un pact naţional pentru descentralizare, în care să intre nu numai partidele, ci şi specialiştii.
• MRU (FC): "Dragnea ar trebui să-şi dea demisia instantaneu"
Mihai-Răzvan Ungureanu, preşedintele Forţa Civică (FC), cere demisia vecepremierului Liviu Dragnea, subliniind că nu este nimic neobişnuit ca întreaga Curte Constituţională să declare, în unanimitate, acest proiect ca fiind neconstituţional: "Este echivalentul unei moţiuni de cenzură reuşite la adresa Guvernului USL (...) În mod normal, într-o ţară cu un guvern normal, şi premierul şi-ar da demisia, însă nu putem să ne aşteptăm ca Victor Ponta să o facă. Dragnea ar trebui să-şi dea demisia instantaneu. Este miza lui politică, este legat ombilical de reuşita acestui proiect, făcut prin încălcarea legislaţiei în vigoare. Domnul Dragnea ar trebui să-şi recunoască o înfrângere şi să plece din guvern!".
• Antal (UDMR): "Dacă există voinţă politică, descentralizarea poate fi pusă în aplicare în acest an"
Dacă va exista voinţă politică, descentralizarea poate avea loc în acest an, consideră Antal Arpad, liderul din Sfântu Gheorghe al UDMR şi primarul localităţii.
Domnia sa este de părere că Executivul poate modifica legea luând în considerare aspectele sesizate de Curtea Constituţională.
"În continuare consider importantă descentralizarea şi, dacă există voinţă politică, se poate pune în aplicare în acest an", a spus Antal, care, la finele anului trecut, declara că dorinţa reprezentanţilor UDMR din administraţia locală şi cea judeţeană este să aducă deciziile cât mai aproape de cetăţeni şi să rezolve problemele oamenilor cât mai eficient, acest lucru însemnând, în final, realizarea descentralizării.
În sesizarea trimisă CCR de parlamentarii PDL, aceştia opinează că Legea descentralizării "încalcă articolul care consacră unitatea statului român (...), legea permite transferul de proprietate între unităţile administrativ - teritoriale fără hotărâre de Guvern (...), încalcă principiile fundamentale ale descentralizării şi principiile constituţionale în ce priveşte purtătorii autonomiei locale care sunt consiliile locale şi primarii" şi că procedura angajării răspunderii este neconstituţională.
La finalul anului trecut, deputaţii PDL şi PP-DD au depus şi o moţiune simplă împotriva acestui proiect, care a fost respinsă, însă, de Camera Deputaţilor.
Semnatarii moţiunii precizau în text că nu sunt de acord cu Legea descentralizării iniţiată de Guvern şi solicitau o serie de "măsuri reparatorii", printre care fundamentarea standardelor de cost pentru descentralizarea serviciilor publice, evaluarea patrimoniului care urmează să fie transferat, eliminarea măsurilor de politizare a funcţiei publice.
La jumătatea lunii noiembrie, Guvernul şi-a asumat răspunderea în faţa Parlamentului asupra proiectului Legii descentralizării.
Potrivit vicepremierului Liviu Dragnea, domeniile care ar urma să fie descentralizate, din punct de vedere al competenţelor, atribuţiilor şi instituţiilor, sunt sănătatea, agricultura, mediul, cultura, tineretul şi sportul, autorizarea şi clasificarea în turism, cluburile şi bazele sportive, taberele şcolare, precum şi competenţele teritoriale legate de pescuit.
1. Descentralizarea anaf
(mesaj trimis de Mihai în data de 01.02.2014, 15:50)
Cum ramane cu descentralizarea / regionalizarea anaf din august 2013 cand, dintr -o ambitie politica au ramas pe drumuri mii de oameni. Intra sub incidenta acestei decizii de neconstitutionalitate ?????