CCR A DECIS: Legea finanţării partidelor, neconstituţională

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 22 iunie 2018

Magistraţii Curţii Constituţionale a României s-au pronunţat, ieri, pe obiecţiile ridicate de reprezentanţii PNL şi USR cu privire la modificările adoptate de Parlament la legea finanţării partidelor politice. Judecătorii consideră că obiecţiile sunt justificate şi că legea adoptată este neconstituţională.

Practic, pentru a doua oară în numai şapte luni, CCR a admis că noile prevederi adoptate de coaliţia PSD-ALDE nu corespund Constituţiei României.

În noiembrie 2017, CCR a decis că legea - care permitea partidelor să păs­treze sumele primite în campanii - este neconstituţională. Şi atunci, CCR a fost sesizată de către parlamentarii USR, PMP şi PNL.

Parlamentul a adoptat, la începutul lunii mai 2018, modificarea legii privind finanţarea partidelor politice, reexaminată în urma deciziei Curţii Constituţionale.

Modificările votate de coaliţia majoritară PSD-ALDE se referă la eliminarea mai multor garanţii referitoare la finanţarea legală a formaţiunilor politice.

În motivarea sesizării lor depusă în 15 mai, reprezentanţii PNL şi USR, susţin că legea, după ce iniţial a fost declarată neconstituţională de către Curte, a fost reexaminată în Parlament cu încălcarea unei decizii dată de CCR în anul 2017.

Curtea a constatat că Parlamentul a încălcat dispoziţiile art.147 alin.(4) din Constituţie, deoarece, la adoptarea legii examinate, a procedat contrar considerentelor reţinute în paragraful 59 al Deciziei nr.718 din 8 noiembrie 2017. În decizia respectivă, CCR sus­ţine că procesul legislativ cu privire la această lege trebuia să înceteze şi nu să continue cu o reexaminare a actului normativ, dispoziţie care a fost încălcată de coaliţia majoritară PSD-ALDE.

Tot ieri, CCR a admis sesizarea PNL în privinţa hotărârii Parlamentului nr. 21/2018 referitoare la numirea de către Legislativ a unui membru în Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD). Prin decizia Curţii se revocă practic numirea Theodorei Bertzi (propusă de ALDE) drept membru al CNCD pentru un mandat de cinci ani, din cauză că nu îndeplinea condiţia de a fi licenţiată în studii juridice.

Referitor la sesizarea privind hotărâ­rea Parlamentului nr. 48/2017, în legătură cu numirea unui membru în CNCD (în speţă Veronica-Tatiana Sandu), Curtea a decis să respingă solicitarea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb