Curtea Constituţională (CCR) dezbate, astăzi, sesizarea unui grup de 50 de deputaţi PNL, USR şi PMP la modificarea Legii finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale, potrivit unui comunicat de presă.
Conform sursei, în 5 octombrie, Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a adoptat proiectul de modificare a Legii finanţării partidelor, cu 176 de voturi "pentru", 96 de voturi "împotrivă" şi 6 abţineri.
Deputaţii au aprobat raportul Comisiei juridice la acest proiect, care includea numeroase amendamente propuse de PSD, inclusiv abrogarea prevederii referitoare la confiscarea contribuţiilor care nu s-au făcut cu respectarea legii la campania electorală. Practic, o serie de infracţiuni la finanţarea partidelor politice se vor pedepsi cu amenzi, nu şi cu confiscarea sumelor respective, cum este în legea actuală, informează sursa.
Potrivit proiectului care a trecut de Parlament, se scanţionează cu amenzi de la 10.000 la 25.000 de lei primirea într-un an fiscal de către partidul politic din partea unui membru a unor cotizaţii a căror valoare însumată depăşeşte limita de 48 de salarii de bază minime brute pe ţară. Cu amendă va fi sancţionată şi primirea unor donaţii anuale care depăşesc pragurile legale (200 de salarii pentru persoanele fizice şi 500 pentru persoanele juridice), precum şi primirea de sume de la firme care au datorii la bugetul de stat.
Vor fi sancţionate cu amenzi între 15.000 şi 50.000 de lei finanţarea de către partidul politic sau alianţa politică a activităţii curente din alte surse de venit decât cele permise de legea finanţării; finanţarea de către partidul politic sau alianţa politică a activităţii curente din împrumuturi primite cu încălcarea condiţiilor legale; folosirea de către partidul politic a veniturilor provenite din subvenţii de la bugetul de stat pentru alte destinaţii decât cele legale.
Potrivit sursei citate, prin acelaşi act normativ s-a stabilit şi un prag minim pentru sumele alocate partidelor politice. Astfel, suma alocată anual partidelor politice de la bugetul de stat este de cel puţin 0,01% şi cel mult 0,04% din Produsul Intern Brut. Partidele politice au obligaţia de a publica în Monitorul Oficial, până la 30 aprilie a anului următor, cuantumul total al veniturilor din cotizaţii, ale întregului partid, obţinute în anul fiscal precedent, precum şi lista membrilor de partid care au plătit în anul fiscal precedent cotizaţii a căror valoare însumată depăşeşte 10 salarii minime brute pe ţară. Modificările prevăd şi depunerea unui raport sintetic, în locul unuia detaliat, anual, până la 30 aprilie.