CCR, dezbateri pe tema completurilor de 5 judecători

E.M.
Politică / 7 noiembrie 2018

CCR, dezbateri pe tema completurilor de 5 judecători

Actualizare : CCR admite sesizarea premierului privind conflictul dintre Parlament şi ICCJ

Curtea Constituţională a admis astăzi sesizarea Guvernului privind existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în legătură cu formarea completelor de cinci judecători judecători, ceea ce ar însemna că, în conformitate cu decizia Curţii, completele ar trebui refăcute.

Curtea Constituţională a admis astăzi sesizarea Guvernului privind existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în legătură cu formarea completelor de cinci judecători judecători, ceea ce ar însemna că, în conformitate cu decizia Curţii, completele ar trebui refăcute.

Conform G4media, judecătorii constituţionali au decis că Înalta Curte se află în ilegalitate din 2014, când a decis să nu respecte prevederea din Legea 303/2004 privind compunerea completurilor de 5 judecători.

Actul normativ spune că toţi cei 5 judecători ai completului se stabilesc prin tragere la sorţi, or ÎCCJ a decis ca doar 4 dintre ei să fie aleşi astfel, nu şi şefii completurilor.

Acesta a fost şi punctul e vedere susţinut în faţa Curţii de reprezentantul Guvernului, fostul judecător CCR Toni Greblă, în prezent secretar general al Executivului.

Preşedinta ICCJ Cristina Tarcea a afirmat că nimeni nu o va putea convinge că tragerea la sorţi completelor de cinci judecători trebuae făcută în iulie 2018, când au intrat în vigoare modificări al Legii de organizare judiciară.

------

Actualizare : Greblă către CCR: Să găsiţi modalitatea prin care efectele nerespectării legii pot fi îndreptate

Şeful SGG, Toni Greblă, a solicitat astăzi Curţii Constituţionale, la dezbaterea pe un posibil conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi ÎCCJ, să găsească modalitatea în care efectele nerespectării legii privind compunerea completurilor de cinci judecători pot fi îndreptate.

"Instanţa constituţională trebuie să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlamentul României şi ÎCCJ, deoarece aceasta din urmă, refuzând să aplice legea în ceea ce priveşte compunerea completurilor de judecată din cinci judecători prin tragere la sorţi, a înfrânt astfel voinţa Parlamentului, care este unica legiuitoare a ţării. Odată ce veţi fi soluţionat acest conflict juridic de natură constituţională, pe practica constituţională constantă a CCR, urmează, de asemenea, să vă pronunţaţi asupra modului în care efectele acestui conflict, respectiv a compunerii completurilor de cinci judecători în alt mod decât cel prevăzut expres de lege, să găsiţi modalitatea în care efectele acestei nerespectări a legii pot să fie îndreptate, pentru că, citând din considerentele unei decizii a CCR, CCR nu stabileşte numai în abstract faptul că există un conflict juridic de natură constituţională şi extinde analiza acestui conflict şi asupra efectelor produse în perioada în care acest conflict juridic de natură constituţională a fiinţat, tocmai pentru a repara unele dintre efectele produse ca urmare a refuzului de a aplica prevederi legale care sunt de natură constituţională, în sensul în care compunerea completurilor de judecată este prevăzută de Constituţie ca putând fi făcută numai prin lege organică şi de niciun alt organ administrativ sau de altă natură din ţară", a precizat Toni Greblă, potrivit Agerpres.

------

Judecătorii Curţii Constituţionale a României au început dezbaterile în această dimineaţă, în şedinţă publică, privind sesizarea premierului Viorica Dăncilă în legătură cu un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe tema constituirii completurilor de cinci judecători.

Guvernul este reprezentat de şeful SGG, Toni Greblă, fost judecător constituţional, ÎCCJ de preşedintele acestei instanţe, Cristina Tarcea, iar Senatul - de Cristian Ionescu. De la dezbateri lipseşte reprezentantul Camerei Deputaţilor.

Curtea Constituţională a fost sesizată pe 2 octombrie de către premierul Viorica Dăncilă în legătură cu un conflict de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

"În data de 2 octombrie 2018, Curtea Constituţională a fost sesizată de către prim-ministru cu o 'cerere de soluţionare a unui conflict juridic de natură constituţională între Parlamentul României, pe de o parte, şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe de altă parte, determinat de refuzul explicit al acestei din urmă autorităţi publice de a aplica o lege adoptată de Parlament şi substituirea în acest mod, implicit, autorităţii legiuitoare'. Sesizarea constituie obiectul dosarului nr.1417E/2018", informa CCR.

La începutul lunii septembrie, Colegiul de conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a decis să nu aplice noile prevederi ale Legii 304/2004 în legătură cu alegerea completurilor de cinci judecători.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. a ajuns un buboi purulent, scirbos, mortal pe trupul scump al tarii. O arma de necontracarat in mina infractorilor. Situatia este inadmisibila si necesita o operatie de indepartare, respectiv masuri de contracarare urgente.

    Nu se pate ca o unealta a infractorilor sa colinde nebuna prin legile tarii. 

    De ce constata Parlamentul ca cea mai mare nenorocire a tarii este ca sefii completelor sunt numiti, mai ales cind cei numiti sunt sefii ICCJ. 

    De ce, acum cind ICCJ a hotarit un mod de lucru, este atit de grav ca acest mod de lucru sa nu fie aplicat pina la sfirsitul anului. 

    Intelegem ca infractorii si uneltele lor fac totul ca Justitia sa nu actioneze, sa se prabuseasca si acest lucru este intolerabil pentru un popor cit de cit demn.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb