CCR: "Legea referitoare la mandatul preşedintelui Consiliului Legislativ - constituţională"

T.B.
Politică / 13 decembrie 2023

CCR: "Legea referitoare la mandatul preşedintelui Consiliului Legislativ - constituţională"

Curtea Constituţională a României a respins, miercuri, sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis privind legea referitoare la mandatul preşedintelui Consiliului Legislativ, informează agerpres.ro.

Potrivit unui comunicat al CCR transmis AGERPRES, judecătorii constituţionali au respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate şi au constatat că Legea privind modificarea şi completarea Legii 73/1993 pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Consiliului Legislativ, în ansamblul său, precum şi dispoziţiile art.I pct.1 - cu referire la art.2 alin.(1) lit.e), art.I pct.6 - cu referire la art.13 alin.(1), art.I pct.11 - cu referire la art.181-184, art.I pct.16 - cu referire la art.23 alin.(3), art.I pct.18 - cu referire la art.25 şi art.I pct.19 - cu referire la art. 27 alin.(3) din aceasta sunt constituţionale în raport cu criticile formulate, transmite sursa citată.

"În esenţă, Curtea a reţinut că nu a avut loc o încălcare a ordinii de sesizare a celor două Camere şi nici a principiului bicameralismului, astfel că în procedura de adoptare a legii au fost respectate prevederile art.61 alin.(2) din Constituţie, cu referire la art. 75 alin.(1) şi (3)-(5), prin raportare la art.73 alin. (3) lit.j) din Constituţie", se precizează în comunicat, precizează sursa.

Totodată, Curtea a constatat că dispoziţiile art.I pct.1 - cu referire la art.2 alin.(1) lit.e), art.I pct.6 - cu referire la art.13 alin.(1), art.I pct.11 - cu referire la art.181-184, art.I pct.16 - cu referire la art.23 alin.(3), art.I pct.18 - cu referire la art.25 şi art.I pct.19 - cu referire la art.27 alin.(3) - din Legea privind modificarea şi completarea Legii 73/1993 pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Consiliului Legislativ nu contravin prevederilor constituţionale ale art.1 alin.(5) privind obligaţia respectării Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor, ale art.16 alin.(1) şi (2) privind egalitatea în drepturi, ale art.79 privind Consiliul Legislativ şi ale art.137 alin.(1) privind reglementarea prin lege a formării, administrării, întrebuinţării şi controlului resurselor financiare ale statului, informează agerpres.

Legea, care i-a fost transmisă preşedintelui de Parlament pe 13 noiembrie în vederea promulgării, are ca obiect de reglementare stabilirea duratei de 5 ani pentru mandatul preşedintelui Consiliului Legislativ şi pentru preşedinţii de secţie, mandat care poate fi reînnoit o singură dată, introducerea unor dispoziţii referitoare la dezvoltarea carierei personalului de altă specialitate decât cea juridică, modificarea unor proceduri şi atribuţii ale Consiliului Legislativ, restructurarea departamentelor din cadrul Consiliului Legislativ, precum şi armonizarea unor norme juridice cu legislaţia cadru aplicabilă, conform sursei citate.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Si ma bucur ca exista acest precedent validat de curtea constitutionala ,pentru ca Parlamentul e forul ales si are dreptul sa defineasca mandatele toturor celorlalte institutii sau agentii sau curti ( inclusiv CCR) care si au depasit in trecut masura rationalitatii sau a semnificatiei institutiei pentru ca erau diferite lipsuri ,sau omisiuni intentionale ,sau ...defecte de precizie in legislatia care le definea atributiile de baza , termenele de functionare ,duratele si limitele mandatelor ,raspunderea (lucru obligatoriu la aceste nivele si care in majoritatea cazurilor lipseste ). Deci asteptam increzatori modificarile esentiale cu privire la CCR , la dierite comitete si comisii parlamentare , a CSM ,la CSAT etc etc . E un pas mare inainte ,si trebuie actionat acum cat este majoritatea parlamentara !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb