Curtea Constituţională a României a stabilit, ieri, cu unanimitate de voturi, că nu există conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament ca urmare a depunerii unei moţiuni de cenzură în sesiune extraordinară, respingând astfel solicitarea premierului Ludovic Orban.
Doi dintre membrii CCR au considerat chiar că sesizarea depusă de şeful Guvernului ar trebui respinsă ca inadmisibilă, conform comunicatului de presă emis de instituţia respectivă.
Sesizarea a fost dezbătută luni de către magistraţii CCR. În şedinţa respectivă, Florin Iordache, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor a afirmat: "În Constituţie se precizează foarte clar la articolul 113 alineatul 1 faptul că plenul reunit al Camerelor este cel care retrage încrederea Guvernului, fără a preciza o dată când. Atâta timp cât Guvernul poate fi învestit în sesiuni extraordinare sau în sesiuni ordinare, la fel eu nu am găsit un paragraf în Constituţie care să precizeze dacă retragerea încrederii Guvernului poate fi făcută doar la un anumit moment. Datorită situaţiei sanitare deosebite în care ne aflăm, în toată perioada de vară au exista continuu sesiuni extraordinare. Timp de două luni de zile au fost sesiuni extraordinare. În toată această perioadă au fost adoptate legi, o parte au fost promulgate, altă parte au venit către dumneavoastră pe a putea fi controlate din punct de vedere constituţional. Am aflat astăzi că - dacă Doamne fereşte ar fi fost adoptată în perioada de vară această moţiune de cenzură - am fi asistat la un blocaj instituţional. Nu, acesta e rolul Parlamentului".
La dezbateri, reprezentantul Guvernului, Olivia Diana Morar, secretar de stat în Ministerul Justiţiei, a susţinut că Parlamentul a urmărit să "abuzeze" de instrumentele constituţionale "în scopul satisfacerii unor obiective politice". Conform domniei sale, s-a deschis calea unui amestec "abuziv" în treburile Executivului.
"Astfel, principiul echilibrului puterilor în stat a fost încălcat prin aceea că Parlamentul a urmărit eludarea unei interdicţii constituţionale care limitează controlul asupra Guvernului, deschizând astfel calea nu doar a unui amestec abuziv în treburile Executivului, dar mai mult decât atât a unei potenţiale intenţii de transformare a acestuia într-o entitate subordonată Parlamentului, ceea ce contravine în mod vădit echivalenţei şi egalităţii celor două autorităţi publice în faţa Constituţiei", a precizat reprezentantul Guvernului.
Amintim că în textul sesizării Guvernul mai susţinea că moţiunea de cenzură iniţiată în 17 august de 205 deputaţi şi senatori, având conţinutul prezentat în sesiunea extraordinară din data de 20 august, "nu poate fi dezbătută şi votată în altă sesiune ordinară sau extraordinară decât cu încălcarea dispoziţiilor articolul 113 alineat 4 din Constituţia României, deoarece Guvernul ar fi supus unei duble sancţiuni în temeiul aceluiaşi act politic epuizat (moţiunea de cenzură înregistrată în data de 17 august 2020) prin nediscutarea şi votarea acestuia în cadrul sesiunii parlamentare în care a fost depus".
Moţiunea depusă de PSD nu a mai fost dezbătută şi votată în Parlament, deoarece în şedinţa de plen din 31 august, social-democraţii nu au reuşit să asigure cvorumul necesar desfăşurării întrunirii. Au fost prezenţi la şedinţă 226 de deputaţi şi senatori din minimul necesar de 233 parlamentari.