Partidul cancelarului Angela Merkel, Uniunea Creştin Democrată (CDU), nu susţine ideea ca Guvernul de la Berlin să preia o participaţia la grupul bancar Deutsche Bank, în ideea de a consolida industria financiară a ţării, au declarat mai mulţi lideri CDU, transmite Bloomberg.
Cel mai mare grup bancar din Germania, Deutsche Bank, trece printr-o amplă reorganizare după trei ani consecutivi de pierderi, o retrogradare din partea Standard & Poor's şi ratarea testelor de stres derulate de Rezerva Federală americană.
Săptămâna trecută acţiunile Deutsche Bank au scăzut la un nivel record după ce aproximativ 170 de criminalişti, procurori şi inspectori fiscali au percheziţionat şase sedii ale Deutsche Bank din Frankfurt şi din jurul acestui oraş, pe fondul acuzaţiilor de spălare de bani.
"Argumentul unei "bănci mari' poate fi discutat ca subiect de politică economică, dar acesta nu justifică utilizarea banilor contribuabililor" a declarat Michael Meister, membru în conducerea naţională a CDU într-un interviu acordat sâmbătă.
Poziţia lui Meister, fost secretar de stat în Ministerul de Finanţe, sugerează că partidul cancelarului Angela Merkel consideră participaţia pe care în prezent statul german o mai deţine la o altă mare bancă germană, Commerzbank AG, ca o moştenire excepţională provocată de criza financiară din urmă cu un deceniu, iar situaţia nu poate fi repetată uşor şi ar fi şi mai greu de explicat alegătorilor.
Trei alţi lideri CDU, care au dorit să îşi păstreze anonimatul, au spus şi ei că o participaţie deţinută de Guvern la Deutsche Bank ar fi o cauză pierdută de la început. Deşi Ministerul de Finanţe este controlat de social democraţi, partenerii de coaliţie ai cancelarului Angela Merkel, opiniile exprimate de liderii CDU demonstrează rezistenţa care există în cadrul acestui partid la ideea de a folosi fonduri publice pentru susţinerea unei bănci.
Aceste declaraţii vin după ce în presă au reapărut speculaţii referitoare la planul guvernului german de a uni Deutsche Bank cu Commerzbank AG.
Revista Focus susţine că la Ministerul de Finanţe au fost discutate mai multe scenarii, inclusiv unul în care statul german ar urma să devină cel mai mare acţionar la Deutsche Bank, pentru o perioadă de aproximativ cinci ani, după care Deutsche Bank va fuziona cu Commerzbank AG.
Deşi o fuziune între Deutsche Bank cu Commerzbank AG ar da naştere unei bănci puternice care să susţină economia germană orientată spre export, modul şi momentul în care ar urma să fie atins acest obiectiv rămâne vag. Guvernul de la Berlin deţine aproximativ 15% din acţiunile Commerzbank AG, fiind cel mai mare acţionar la această bancă, conform Agerpres.