Ce-a fost mai întâi: Ponta, Iohannis sau găina?

CĂTĂLINA N. MĂNOIU
Ziarul BURSA #Politică / 12 noiembrie 2014

Regizorul Radu Gabrea nu este sigur că pesediştii cunosc simbolurile naziste.

Regizorul Radu Gabrea nu este sigur că pesediştii cunosc simbolurile naziste.

Zeci de găini alergau, ieri, buimace, prin ograda Alianţei Creştin Liberale (ACL), fără să se ştie, în zăpăceala generală, cine le aruncase peste gard: Gabriela Vrânceanu Firea, purtător de cuvânt al PSD, a afirmat că "dreapta" şi-a înscenat această invazie avicolă, în timp ce, normal, "dreapta" i-a acuzat pe pesedişti că ar fi făcut asta într-un gest de ostilitate extremă.

Pretendentul ACL la fotelul din Cotroceni, Klaus Iohannis, a găsit cu cale, în ocazie, să îi acuze pe pesedişti de "nazism", o temă care a mai circulat în timpul campaniei electorale, caracterul nazist fiindu-i atribuit lui Traian Băsescu de către pesedişti.

De această dată, Klaus Iohannis a invocat faptul că aruncarea unei găini în curtea cuiva înseamnă că acela va fi ucis. El a făcut trimitere la filmul "Cocoşul decapitat", al regizorului Radu Gabrea, lansat cu şase ani în urmă: "Această campanie electorală a devenit abominabilă. Domnule Ponta, aţi reuşit un record! Acest simbol este o ameninţare directă cu moartea, folosită de nazişti. Nu am crezut că vom ajunge la un asemenea nivel în această campanie electorală încât să transmită cineva ameninţări cu moartea prin mesaje ale naziştilor", după care i-a întrebat pe jurnaliştii prezenţi ieri la conferinţa de presă: "Aţi văzut filmul «Cocoşul decapitat»?"

Radu Gabrea a declarat, ieri, ziarului BURSA:

"Da, pentru saşi şi nemţi asta este semnificaţia: când doreşti moartea cuiva, îi arunci în curte cu o găină sau un cocoş cu gâtul tăiat, aşa începe filmul meu, în mijlocul unui bal de tineri absolvenţi, din Făgăraş, este aruncat un cocoş decapitat".

Regizorul a adăugat: "Nu ştiu dacă pesediştii chiar cunosc semnificaţia acestui simbol pentru nemţi, dar Iohannis l-a interpretat corect din perspectiva sa de etnic german".

Gabriela Vrânceanu Firea a declarat, ieri, ziarului BURSA:

"Suntem surprinşi că purtătorul de cuvânt al PNL Alina Gorghiu face acuzaţii la adresa noastră, fără să prezinte nici măcar o probă, afirmând că PSD ar fi aruncat găini în curtea ACL. Nu avem nici o legătură cu această acţiune şi astfel de victimizări au mai fost folosite în trecut, fără nici o dovadă. Nu ştiu cine a făcut acest gest, nu îl aprob - dar problema rămâne: domnului Iohannis i-a fost frică de dezbaterile astea în tot acest timp. Despre acest gest, nu ştim dacă nu cumva chiar echipa de campanie a domnului Iohannis i-a înscenat acest eveniment, pe care ulterior l-au pus pe seama adversarilor politici", a conchis purtătorul de cuvânt PSD, precizând: "Este regretabil că domnul Iohannis apelează la astfel de strategii, pentru a distrage atenţia de la fuga sa de la dezbaterea electorală. Purtătorul de cuvânt al PNL jigneşte, aşa cum a făcut întreaga campanie".

Gabriela Vrânceanu Firea susţine că prezidenţiabilul ACL este "lipsit de substanţă şi anvergură politică", adăugând că "Iohannis a renunţat la masca omului serios şi a început în ultima vreme să jignească, la rândul său - şi pe contracandidatul său, dar mai ales, şi cel mai grav, pe alegătorii care nu l-au votat pe domnia sa".

Deputatul Alina Gorghiu, purtătorul de cuvânt al PNL, a declarat ieri, între altele: "Astăzi pot să pun eticheta fără nicun fel de emoţie: PSD e un partid al găinarilor".

Cu greu poţi găsi o dezbatere coerentă între cei doi candidaţi la preşedinţie pe teme de interes naţional şi cetăţenesc, în schimb, "găinăria" de ieri a însufleţit ambele părţi, pentru că probabil se pricep foarte bine la cotcodăcit.

Poate că aceasta este explicaţia pentru care Klaus Iohannis a declarat aseară că acceptă confruntarea televizată cu Victor Ponta.

Joseph Daul, preşedintele Partidului Popular European (PPE), se afla ieri în vizită la sediul ACL când au fost aruncate găinile, dar nu a declarat nimic cu privire la acest episod, ci s-a referit la scopul vizitei sale: "Sunt aici ca să sprijin candidatura lui Klaus Iohannis pentru ca el să câştige alegerile de duminica viitoare. Eu sunt convins că valorile PPE - statul de drept, justiţia, lupta anti-corupţie - vor fi respectate de Klaus Iohannis şi nu vor fi respectate de Victor Ponta".

Joseph Daul a spus că Traian Băsescu va fi mulţumit dacă mişcarea de centru dreapta va câştiga alegerile. "Băsescu este un om cu mare experienţă, dacă vrea se va exprima singur cu privire la susţinerea unui candidat, nu are nevoie de mine", a mai spus Daul.

Domnia sa a mai subliniat: "România are nevoie de creştere şi de locuri de muncă. Klaus Iohannis a făcut la Sibiu un exerciţiu de care nu ne putem îndoi. Când văd cum este atacat, în ultimele săptămâni, vreau să le spun cetăţenilor României că forţele răului care îl atacă, nu îl atacă degeaba - pentru că a reuşit la nivelul municipalităţii sale. Când spunem că un primar nu poate să gestioneze o ţară sau politica internaţională, vă spun să vă gândiţi la preşedinţii francezi ca prietenul meu Chirac, care a trăit într-o zonă foarte săracă, a fost primar al Parisului şi, ulterior, a fost preşedintele statului".

Joseph Daul, preşedinte PPE: "Anularea votului mi se pare scandaloasă"

Îndemnul adresat votanţilor de către PNŢCD ca să-şi anuleze votul este de-a dreptul "scandalos", în opinia preşedintelui PPE, Joseph Daul. Domnia sa a afirmat: "Le-am spus celor de la PNŢCD că nu sunt de acord cu poziţia lor şi că mi se pare scandalos să îndemni electorii să îşi anuleze votul".

În urma întâlnirilor avute în cursul dimineţii de ieri cu liderii PMP, preşedintele Joseph Daul a declarat că înţelege poziţia exprimată de aceştia, precizând: "Mi-au explicat că era mai bine să nu îl sprijine direct pe Iohannis, ci să o facă indirect. Politica este complicată şi am văzut analize care demostrează că aceştia au făcut alegerea corectă".

În ceea ce priveşte poziţia oficială a UDMR, Joseph Daul a declarat: "Altora (n.r. UDMR) le-am spus că nu este normal să nu îl susţină pe Klaus Iohannis şi că familia PPE trebuie să fie unită. Însă, în orice familie, există şi un copil teribilist, iar familia trebuie să se strângă în jurul lui şi să rămână unită".

Întrebat dacă vor exista sancţiuni pentru partidele de dreapta care nu respectă recomandarea PPE, Joseph Daul a declarat: "Haideţi să treacă alegerile şi vom vedea, fiecare lucru la rândul său".

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Respectul si bunul simt au fost mai inainte! Merita poporul roman o astfel de campanie mizerabila? Vedem acum lacunele din educatie, cat de jos am ajuns incat un candidat se foloseste nestingherit de pozitia de prim ministru in plina campanie electorala! Unde e bunul simt in acest caz?

    1. Mitocania,mitomania si ipocrizia sunt in tabara PSD. Nu asteptati bunul simt. Aseara singurul candidat care si-a cerut scuze pentru acel articol aparut in ziarul ......? a fost un singur candidat ,celalalt candidat cu epitetele aratate mai sus va dati seama ca nu-l caracterizeaza de ...un bun simt.

    PSD(alias Partidul Subminarii Democratiei) practica un picut de voodoo politic. Este explicabil - daca nu au zombi peste care sa guverneze, nu se simt baroni. Jignirile sunt un lucru natural (va amintiti de celebra afirmatie "mai animalule" a lui John Ellison, un celebru gangster PSD?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb