Ce acţiuni de la BVB au tranzacţionat fondurile Pilon II, în prima jumătate a anului?

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 august 2024

Ce acţiuni de la BVB au tranzacţionat fondurile Pilon II, în prima jumătate a anului?

English Version

Vânzări de titluri Banca Transilvania şi OMV Petrom; achiziţii de acţiuni Hidroelectrica, Romgaz şi BRD

Aripi, Metropolitan Life, BCR Pensii şi NN Pensii şi-au diminuat investiţiile în Fondul Proprietatea

Trei fonduri de pensii private obligatorii au intrat în acţionariatul Premier Energy, ultimul IPO din Piaţa Principală a BVB

Fondurile de pensii private Pilon II, la care salariaţii din ţara noastră contribuie cu 4,75% din venitul lunar brut, au cumpărat acţiuni Hidroelectrica, Romgaz şi BRD-Groupe Societe Generale, în primele şase luni ale anului, dar au vândut din deţinerile în Banca Transilvania şi OMV Petrom, conform calculelor noastre realizate pe baza raportărilor administratorilor celor şapte fonduri.

Pe de o parte mişcările au fost dictate, parţial, de o limitare legislativă conform căreia fondurile pot investi doar 5% din active în acţiunile unei companii unde statul are o participaţie de sub 50% din capital. Pe de altă parte, odată cu majorarea contribuţiilor în acest an şi creşterea continuă a veniturilor salariaţilor din ţara noastră, fondurile de pensii primesc lunar tot mai mulţi bani pe care trebuie să-i investească.

Astfel, aprecierea puternică a preţului unora dintre principalele acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti, unde indicele BET-TR a avut o creştere de 25% în prima jumătate a anului, a făcut ca pentru unele fonduri, investiţia în Banca Transilvania şi OMV Petrom să ajungă în preajma sau să depăşească pragul de 5% din active. În schimb, potrivit legislaţiei, fondurile pot investi până la 10% din active în companii unde statul deţine peste 50% din acţiuni, datorită unei modificări legislative operată înainte de oferta Hidroelectrica pentru a înlesni succesul listării producătorului şi furnizorului de energie electrică doar la BVB.

Valoarea investiţiei Pilon II în Banca Transilvania a crescut, chiar dacă fondurile au vândut titluri ale instituţiei de credit, datorită aprecierii preţului acţiunii

Valoarea investiţiei celor şapte fonduri de pensii private obligatorii în acţiuni Banca Transilvania era de 6,72 miliarde lei, la jumătatea acestui an, peste valoarea de 5,12 miliarde lei de la finele anului trecut, chiar dacă vânzările fondurilor au făcut ca ponderea investiţiei lor în capitalul băncii să se diminueze uşor, de la 26,44% în decembrie 2023 la 26,29% în iunie acest an.

Este efectul creşterii puternice a preţului acţiunii băncii, de 31,9% în primele şase luni ale anului, care a contrabalansat vâzările fondurilor administrate de Metropolitan Life şi BRD Pensii, ale căror deţineri în Banca Transilvania sunt în jur de 4,9% din activ, precum şi a vânzărilor fondului administrat de BCR Pensii. De altfel şi în cazul fondurilor Aripi şi AZT Vitorul Tău, investiţiile în acţiuni ale instituţiei de credit din Cluj este în jur de 4,9% din activ,e ceea ce înseamnă că o continuare a creşterii preţului titlurilor băncii va impune vânzări şi din partea acestor fonduri.

La polul opus, fondul Vital, administrat de Carpathia Pensii a cumpărat peste 4,2 milioane de acţiuni Banca Transilvania, majorându-şi deţinerea în capitalul instituţiei de credit de la 1,78% în decembrie 2023 la 2,31% la jumătatea acestui an.

Ce acţiuni de la BVB au tranzacţionat fondurile Pilon II, în prima jumătate a anului?

Creşterea cotaţiei OMV Petrom a dus valoarea investiţiei fondurilor de pensii în companie la 6,3 miliarde lei, faţă de 4,9 miliarde lei în decembrie 2023

OMV Petrom a devenit a doua cea mai importantă companie de la BVB din portofoliile Pilon II ca valoare a investiţiilor, tot datorită creşterii preţului acţiunii, în condiţiile în care, în ansamblu, fondurile de pensii au vândut titluri ale producătorului de petrol şi gaze, în primele şase luni ale anului.

Astfel, fondurile administrate de Metropolitan Life şi NN Pensii, ale căror investiţii în OMV Petrom echivalau, în iunie, cu aproape 5%, respectiv 4,9% din active, şi-au diminuat deţinerile în companie, probabil în contextul atingerii limitei prevăzute de legislaţie, în vreme ce fondul Aripi şi cel administrat de BCR Pensii au cumpărat, dar cantităţi mult mai mici de acţiuni.

În primele şase luni ale anului, acţiunile producătorului de petrol şi gaze au marcat o creştere de 33,1%, ceea ce a făcut ca valoarea investiţiei Pilon II în acţiuni OMV Petrom să ajungă la 6,3 miliarde lei, faţă de 4,9 miliarde lei în decembrie anul trecut.

Ce acţiuni de la BVB au tranzacţionat fondurile Pilon II, în prima jumătate a anului?

Niciun fond nu a vândut acţiuni Hidroelectrica sau Romgaz

Hidroelectrica a ajuns a treia investiţie ca valoare dintre companiile de la BVB în portofoliile Pilonului II, respectiv de 6,1 miliarde lei, faţă de finele anului trecut când era pe prima poziţie cu o valoare a investiţiilor de 5,7 miliarde lei, creşterea provenind din achiziţiile fondurilor.

În primele şase luni ale anului, fondurile administrate de BCR Pensii, BRD Pensii, Metropolitan Life şi NN Pensii au cumpărat acţiuni Hidro, celelalte trei fonduri menţinându-şi nemodificate poziţiile. Astfel, deţinerea cumulată Pilon II în producătorul şi furnizorul de energie electrică a crescut de la 9,92% în decembrie 2023 la 10,88% în iunie acest an, perioadă în care preţul acţiunii a avut o scădere de 2,6%, ce include corecţia ex-dividend.

Hidroelectrica este deţinută în proporţie de 80% de Ministerul Energiei, astfel încât fondurile mai au spaţiu de achiziţii.

Ce acţiuni de la BVB au tranzacţionat fondurile Pilon II, în prima jumătate a anului?

Romgaz, altă companie deţinută majoritar de stat, s-a aflat pe radarul Pilon II, cinci din cele şapte fonduri de pensii private obligatorii achiziţionând acţiuni ale producătorului de gaze în prima jumătate a anului, interval în care preţul acţiunii a urcat cu 18,9%.

Ce acţiuni de la BVB au tranzacţionat fondurile Pilon II, în prima jumătate a anului?

Fondurile Pilon II mai au spaţiu pentru achiziţii de acţiuni BRD

Valoarea deţinerilor Pilon II în BRD-Groupe Societe Generale a crescut de la aproape 2,21 miliarde lei în decembrie anul trecut la 2,67 miliarde lei în iunie acest an, atât datorită aprecierii preţului acţiunii cât şi achiziţiilor realizate de cinci din cele şapte fonduri de pensii private obligatorii. Fondul administrat de NN Pensii şi-a menţinut pachetul de la finele anului trecut, iar fondul administrat de BRD nu deţine acţiuni ale băncii.

În cazul BRD, investiţiile Pilon II sunt semnificativ sub pragul de 5% din activele fondurilor, astfel încât, teoretic, mai există spaţiu de creştere.

Ce acţiuni de la BVB au tranzacţionat fondurile Pilon II, în prima jumătate a anului?

Niciun fond nu a cumpărat acţiuni FP

Patru din cele şapte fonduri de pensii private obligatorii, respectiv Aripi, Metropolitan Life, cel administrat de BCR Pensii şi cel adminstrat de NN Pensii, au vândut acţiuni Fondul Proprietatea în primele şase luni ale anului, fără ca vreunul dintre celelalte fonduri să îşi sporească investiţia în societate.

Astfel, deţinerea Pilon II în prima jumătate a anului în FP a scăzut de la 17,92% în decembrie anul trecut la 14,12% în iunie 2024, în condiţiile în care importanţa fondului la BVB s-a diminuat considerabil după vânzarea participaţiei la Hidroelectrica. În plus, valorificarea vreuneia dintre deţinerile rămase în portofoliu depinde de bunăvoinţa statului care, prin Ministerul Finanţelor, a solicitat în primăvară "conservarea portofoliului actual administrat" pentru ca "fondul să dezvolte o strategie având la bază un portofoliu de participaţii solid", astfel încât o nouă listare pare puţin probabilă în viitorul apropiat.

Ce acţiuni de la BVB au tranzacţionat fondurile Pilon II, în prima jumătate a anului?

La finele lunii iunie, trei fonduri Pilon II, respectiv Aripi, cel administrat de BCR Pensii şi cel administrat de NN Pensii aveau 7,97% din Premier Energy, singurul IPO din Piaţa Principală a Bursei de Valori Bucureşti realizat în acest an, cel mai mare pachet, de 5,56% din companie, fiind al fondului NN.

Metropolitan Life a intrat în acţionariatul Aquila şi Sphera; Vital a investit în titluri One United

Metropolitan Life a intrat în acţionariatul Aquila şi Sphera Franchise Group, în prima jumătate a anului, la finele lunii iunie fondul având 3,47% din compania de distribuţie şi logistică pentru piaţa bunurilor de larg consum, pachet în valoare de 50,6 milioane lei, în vreme ce deţinerea în operatorul lanţurilor de alimentaţie publică se ridica la 38,8 milioane lei, respectiv 1,66% din Sphera.

Fondul Vital, administrat de Carpathia, a intrat în acţionariatul dezvoltatorului imobiliar One United Properties, având un pachet de 2,09% din companie la finele lunii iunie, în valoare de 70 milioane lei. Pe de altă parte, fondul administrat de BCR a ieşit din acţionariatul Alro Slatina, unde avea o deţinere de 0,32% din producătorul de aluminiu, la finele lunii decembrie a anului trecut.

La finele lunii iunie, activele nete ale fondurilor de pensii private obligatorii ajunseseră la un nou record istoric de 143,2 miliarde lei, circa 65% din bani fiind plasaţi în titluri de stat româneşti, aproape 5% în obligaţiuni şi 25% în acţiuni, respectiv 36,3 miliarde lei, conform datelor publicate pe site-ul desprepensiiprivate.ro.

În primele şase luni ale anului, fondurile Pilon II au avut randamente nominale de 6-7%, în vreme ce în perioada iunie 2024 - iunie 2023, randamentele au fost de 16-17%, faţă de o inflaţie exprimată prin Indicele Preţurilor de Consum de 4,9% în iunie acest an faţă de iunie anul trecut, respectiv 2,6% comparativ cu decembrie 2023.

Creşterea a avut la bază, în primul rând, evoluţia excepţională a principalelor acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti, incluse în indicele BET, în care fondurile de pensii private obligatorii investesc peste 90% din fondurile plasate în acţiuni.

Conform unui comunicat al Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) din luna mai, în şaisprezece ani de activitate, fondurile Pilon II înregistraseră un randament mediu de 7,8% pe an, printre cele mai ridicate din Europa şi OECD în acea perioadă.

Opinia Cititorului ( 28 )

  1. Unde este trupa de ursuleti care se felicita ca a prevazut scaderi puternice? Care scaderi? Nu le mai vad.

    1. S-au terminat scaderile

      probabil le vedeau pe bursele externe

      La americani sunt scaderi . acum la cca -6% de acum 4 saptamani(s&p), europa tot cam-6%, la noi vad ca e doar -4,5%. dc vorbim de firmele mari acolo e si mai tragic, nvda, fostul motoras e acum la -28% de maxim.

      Mare lucru dc asta nu e un raliu de contra trend, trendul principal tot in jos. 1-2 saptamani poate sa mearga in sus. Altfel, oricum recesiunea e in carti sunt multe semne, pt cine are urechi de auzit si poate si un pic de experienta concreta in afaceri. 

      Nu sunt "ursulet", nici "tauras", doar incerc sa vad lucrurile obiectiv, si psihologic lucrurile s-au schimbat , de la 14 luni verzi una dupa alta, to the moon si etc, clar acum sentimentul e altul, dar si fundamental somajul a crescut in US, restantele la credite cresc in continuare, e doar o problema de cand nu daca se va vedea asta si in pib.

      sunt long s&p de ieri, cred ca saptamana asta sunt sanse mari sa incheie cu un verde sanatos, poate si sapt viitoare. apoi iar spre in jos.  

      Si eu sunt long pe bvb ,are potential bun,si pe DJI tot long

      ...majoritatea sunt long pe BVB...doar ca unii marcheaza din cand in cand profitul :-)

      pai nici nu poti fii short pe BVB, nu exista vanzare in lipsa (short-selling). Daca intra in joc CCP-ul, au promis ca vor lansa in iulie 2025 produse derivate (futures pe actiuni si indici), iar in 2027 si imprumuturile de actiuni. Deci abia din iulie 2027 vei putea sa fii short pe BVB, acuma si sa vrei nu ai cum, ca nu poti shorta nimic. Certificatele turbo short de la BVB sunt toate pe indici straini (Dow, S&P, Dax etc.) sau pe actiuni straine, sau pe marfuri (aur, petrol).

      Deci NU POTI FI short pe BVB !!! 

      Prin a fi short cred ca se referea la a cumpara si a vinde speculativ pe termen scurt

      Da, ai dreptate ... insa poti numara pe degete emitentii de pe piata principala care au suficienta lichiditate ca sa poti face day trading sau short-term ca sa scoti profit. Altfel, degeaba variaza pretul daca nu ai lichiditate in piata si nu poti cumpara/vinde la acele preturi. La un emitent cu rulaje de 10-20,000 lei pe zi ce specula faci ? cu 1000-2000 lei ? E de ras ....

      Da...majoritatea investitorilor pe BVB au sub 10000 Euro...

    Fondurile de pensii pot sa cumpere cam 10% din emitentii de pe BVB, restul nu corespunda criteriilor de lichiditate.

    Fondurile de pensii mari nu mai pot sa faca achizitii pe SNP, TLV, pt ca au depasit pragul de 5%. 

    Deci, situatia nu e chiar atat de roza in ce priveste misul plasei de siguranta la scaderi reprezentata de fondurile e pensii.

    1. Vor cumpara companii foarte bune cum ar fi SFG care va da un cembușt si o pița tuturor elevilor si prescolarilor. Apoi vor cumpara BRD o alta companie de viitor careia francezii nu prea-i gasesc cumparatori si o vand dezmembrata ca masinile vechi pentru piese de carpeala. Toate companiile de la bvb si-au epuizat potentialul de crestere

      Presimt niste presiuni pentru modificari legislative 

      Pe termen scurt poate nu, dar la scăderi mari valoarea investitiei scade, se duce bine sub 5 la sută din activ și fondurile pot sa cumpere.

      ai mentionat corect...la scaderi mari!

      hai ca s-a tuflit si AQuila 35 milioane la semestru capitalizare 1.6 miliarde, prfit net in sccadere, toate veniturile sunt crescute 10-13% doar de inflatie.

      pizza hut e cam scumpisoara si nu prea-i buna. kfc ul mai ok, dar si acolo sunt mai bune deja

      SFG practica preturi umflate si la Pizza Hut si la KFC, trebuie sa fii tampit sa dai atatia bani pe mancarea aia nesanatoasa. Dar se pare ca sunt destui tampiti care sa manance acolo si sa le creasca afacerea celor de la SFG...

      Aquila deja e supraevaluata, are PER 20 la profitabilitatea asta din raportul de pe S1. Da stai linistit ca fondurile de pensii vor continua sa cumpere, ca nu dau din banii lor. Din cauza lor sunt supraevaluate multe din companiile mari de pe BVB .... pentru ca tot intra si cumpara fara sa se uite la PER, P/BV, grad de indatorare, si asa mai departe.... pai asa le umfla cat vor ei ....

      le-a scazut marja, adaosul ceea ce spune un lucru sau doua despre starea economiei, ca nimeni nu-si scade adaosul comercial in vremurile bune

      la fel fac si la medlife.....sau altele cu marje uluitor de mici, chiar negative

      Aquila p/e 22 si marja de profit 2%. bun , foarte bun. P/BV =3. platesti de 3 ori cat costa firma ca sa ai o marja de profit de 2%.

      Pai AQ fata de M este parfum, este NVIDIA. Cumperi M platesti de 6 ori firma si mai si ai marja de profit negativa :)))

    Azi am luat si eu ONE,sa fie intr-un ceas bun!

    1. sa nu uiti sa trimiti si bani pentru majorare de capital la ONE

    Frumos la Hidro. Profit S1 2024 - 32% fata de S1 2023

    1. Nasol. Maine creste doar 2%.

      da. dar poate vine si momentul in care intreaba cineva de ce s-au cumparat margele de sticla la pret de perle. pe banii altora.

      Nici in 2007 nu erau asemenea evaluari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb