CE actualizează standardele de comercializare pentru produsele agroalimentare

D.T.
Miscellanea / 21 aprilie 2023

CE actualizează standardele de comercializare pentru produsele agroalimentare

Comisia Europeană a propus astăzi revizuirea standardelor de comercializare existente aplicabile unei serii de produse agroalimentare, cum ar fi fructele şi legumele, sucurile de fructe şi gemurile, mierea, păsările de curte sau ouăle, informează Agerpres.

Revizuirile propuse ar trebui să ajute consumatorii să facă alegeri în cunoştinţă de cauză pentru o alimentaţie mai sănătoasă şi să contribuie la prevenirea risipei de alimente.

Comisia a prezentat, printre altele, următoarele propuneri: indicarea originii pe etichetă: norme mai clare şi obligatorii privind indicarea originii pe etichetă pentru miere, fructe cu coajă lemnoasă şi fructe uscate, banane coapte, precum şi fructe şi legume curăţate, prelucrate şi tăiate (cum ar fi frunzele de salată ambalate). În cazul amestecurilor, ţara sau ţările de origine vor trebui să figureze pe etichetă. Enumerarea ţărilor de origine va spori transparenţa pentru consumatori. Acest lucru ar trebui, de asemenea, să promoveze producţia acestor produse în UE.

De asemenea, în cazul risipei de alimente, revizuirile propuse vizează risipa de alimente şi deşeurile de ambalaje. De exemplu, aşa-numitele fructe şi legume "urâte" (cu defecte externe, dar care sunt încă adecvate pentru consumul local/direct) vândute la nivel local şi direct de către producători consumatorilor ar fi scutite de respectarea standardelor de comercializare. Valorificarea lor în stare "proaspătă" le-ar putea oferi consumatorilor mai multe oportunităţi de a cumpăra fructe şi legume proaspete la preţuri mai accesibile şi ar putea aduce beneficii producătorilor activi în lanţuri scurte de aprovizionare. Anumite produse afectate de dezastre naturale sau de alte circumstanţe excepţionale pot fi, de asemenea, vândute, dacă sunt sigure pentru consum, arată sursa.

În domeniul ambalajelor: produsele destinate donării pot fi exceptate de la principalele cerinţe de etichetare. Acest lucru va reduce formalităţile administrative şi în materie de etichetare şi, prin urmare, va facilita angajamentul operatorilor în ceea ce priveşte donaţiile.

Sucurile de fructe vor putea purta menţiunea "fără adaos de zaharuri" pentru a clarifica faptul că, spre deosebire de nectarurile de fructe, sucurile de fructe nu pot conţine, prin definiţie, adaos de zaharuri - o caracteristică pe care majoritatea consumatorilor nu o cunosc. În plus, pentru a răspunde cererii tot mai mari a consumatorilor de produse cu un conţinut mai mic de zaharuri, în cazul unui suc de fructe reformulat s-ar putea indica pe etichetă "suc de fructe cu zaharuri reduse". În scopul adaptării la preferinţele consumatorilor şi al simplificării, termenul "apă de nucă de cocos" ar putea fi utilizat în paralel cu termenul "suc de nucă de cocos".

Conţinutul de fructe al gemurilor va creşte de la minimum 350 de grame la minimum 450 de grame (550 de grame pentru produsele de calitate superioară) pe kilogram de produs finit. Odată cu creşterea conţinutului de fructe în general, consumatorilor li s-ar oferi un produs cu mai puţine zaharuri libere şi cu mai multe fructe decât în prezent. Termenul "marmeladă", autorizat până în prezent numai pentru gemurile de citrice, ar putea fi utilizat în cazul tuturor gemurilor, oferindu-se astfel posibilitatea adaptării denumirii produsului la practicile cele mai utilizate pe plan local, se mai precizează în sursă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb