Ce alegem de fapt

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 11 septembrie 2020

Cornel Codiţă

Despre locale este vorba, desigur. Odată pusă întrebarea, răspunsurile se aliniază, fără să producă cine ştie ce înghesuială. Personalităţi, persoane cu notorietate publică, persoane cu sprijin politic, partide politice care au pe buletinul de vot în afară de siglă şi un nume de persoană, saltimbanci de obor sau momîi.

Personalităţile sunt şi ele, oameni! Doar că, de-a lungul vieţii, au fost atît de absorbite de activităţile lor profesionale, încît au ajuns la performanţe inaccesibile "omului obişnuit". Artişti, savanţi, inventatori, oameni de afaceri etc fiecare a marcat trecerea peste o limită a domeniului său, pentru a se afirma şi a fi recunoscut. E clar, din categoria aceasta nu vom vedea niciodată pe nimeni intrînd în competiţia pentru un scaun de primar. Nu s-a văzut şi nici nu o să se vadă. Nu doar la noi, peste tot pe unde "bîntuie" democraţia reprezentativă, oamenii aceştia vor să fie cunoscuţi şi recunoscuţi pentru ceea ce au făcut excepţional în zona lor de activităţi, nu pentru cîştigarea unui îndoielnic concurs de voturi adunate într-o urnă.

Există exemple remarcabile şi ele par să se înmulţească, de persoane care au dobîndit un grad ridicat de notorietate publică, mai ales prin domeniile media şi care au făcut, apoi, saltul în politică. Au intrat în competiţie pentru funcţii publice şi le-au cîştigat. Ronald Reagan şi Arnold Schwarzenegger sunt nume care vin imediat în minte. Lista e însă mult mai lungă şi aproape fără excepţie toate "vechile democraţii" au produs, măcar din cînd în cînd, asemenea exemplare. La noi, actualul primar al Bucureştilor este o bună ilustrare pentru această categorie. De altfel, punerea pe lista de candidaţi a unor persoane de ridicată notorietate publică este una dintre soluţiile preferate ale aşa zişilor "specialişti" în strategii electorale, convinşi "dincolo de orice îndoială raţională" că procentele din sondajele de opinie, care măsoară de fapt notorietate şi prea puţin altceva, se vor materializa automat în voturile de la urnă. Uneori se mai întîmplă, de cele mai multe ori, nu!

Persoane cu sprijin politic care ajung să cîştige alegeri, reprezintă un fel de soluţie mediană. La noi, Victor Ciorbea şi Traian Băsesccu sunt în această categorie. Este adevărat, au venit în competiţie şi cu ceva zestre de notorietate personală, dar combinaţia care i-a împins spre victoria electorală a fost sudura realizată cu un anume partid politic, cu o anume identitate ideologică. Fie ea şi doar asumată sau mimată, nu neapărat împărtăşită ca un crez personal. R. Giuliani cînd a cîştigat primăria New York-ului sau J. Chirac, cînd a cîştigat primăria Parisului sunt exemple remarcabile ale acestui tip de soluţie.

Partidele politice se consideră şi sunt de fapt în competiţie la orice fel de alegeri. Nici un succes nu este de lepădat, nici o înfrîngere nu rămîne fără costuri şi consecinţe. De aceea, mai ales în situaţii de criză, cînd victoria este mai necesară ca aerul, cînd este "singura soluţie", competiţia electorală se transformă într-o înfruntare a maşinăriilor de partid. Un fel de "Transformer: războiul giganţilor". În aceste situaţii, partidul alege un soldat fruntaş din rîndurile sale şi îl trimite în prima linie, iar el, soldatul model al partidului îşi face datoria şi luptă pînă la ultima picătură de energie pentru Partid şi pentru victoria sa în alegeri. Cu armele pe care le are, dar mai ales cu artileria grea din poziţiile de susţinere asigurate de frontul partidului. Modelul de inspiraţie totalitară este specific încă unor partide de stînga chiar şi din inima democraţiilor occidentale.

Saltimbancii de obor sunt cel mai adesea oameni obişnuiţi care au însă un important deficit de personaliate pe care încearcă să îl acopere prin "expunerea în public" şi eventualul cîştigul de notorietate care rezultă de aici. Fie ea şi notorietatea unui moment, cel în care îşi expun în faţa cîtorva gură cască "nemaivăzutul" lor număr de circ. Nu există alegeri de la care categoria aceasta să lipsească. Uitaţi-vă în jos pe buletinele de vot şi o să vedeţi aproape întotdeauna tot felul de nume ale unor inşi care nu au aproape nimic de a face cu politică, de care nu a auzit mai nimeni, niciodată. Genul candidatului care a avut în total trei voturi şi odată ajuns acasă îl ia nevasta la trei păzeşte cu făcăleţul: Nenorocitule, de cînd ai şi o amantă!!!

În sfîrşit, momîile sunt candidaţi care reprezintă cercuri de interese şi de putere obscure, care nu se exprimă prin partide sau prin competiţia politică la lumina zilei. Sunt puse în cursă, cel mai adesea nu pentru a cîştiga alegerile, ci pentru a muta cîteva procente de vot dintr-o categoria anume, pentru a bloca sau împiedica puţin cursa unui favorit, sau dimpotrivă, pentru a-i deschide calea, pentru a împiedica masarea voturilor în tabăra adversă. Este aşa zisa stratagemă a iepurilor sau a sateliţilor.

Cam, asta-i tot. Rămîne să decideţi dumneavoastră profilul electoral al candidaţilor pe care îi aveţi în faţă şi între care va trebui să alegeţi. Ca de obicei, realitatea este mai complicată decît teoria. Unii candidaţi sunt în acelaşi timp reprezentanţii a două sau chiar trei dintre categoriile prezentate mai sus, ceea ce sugerează, subtil, faptul că sus zisei realităţi politice nu-i prea place diversificarea, diferenţierea multiplă, competiţia multi-orizont. Este motivul pentru care, aşa cum se vede deja, alegerile de la Bucureşti au fost "bipolarizate" iar candidaţii şi-au asumat culori politice specifice, în speranţa că vor beneficia de efortul electoral decisiv, al maşinăriilor de partid.

Opinia Cititorului ( 14 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Eu prefer un artist sau inventator, cercetator, cu putere de creatie, de imaginatie si coloana vertebrala. Daca nu exista asa ceva la mine la locale, nu ma duc la vot..unde exista si riscul infectarii. Era mai bine sa se fi organizat alegerile online sau prin corespondenta,, ar fi fost un prim pas spre democratia participativa...asa ca o aleg pe Lucky!

    1. Trăim cel de-a treilea razboi mondial !!!

      E un război împotriva Omului. 

      Un război care a fost îndelung pregătit și care nu a început de ieri, de azi. 

      Este războiul din care, cei care l-au pornit nu au cum să iasă decât învingători, pentru că acum se folosesc de cea mai puternică armă: frica, și nu orice fel de spaimă, ci, cea mai mare dintre toate.

      Frica viscerală de... 

      Subit a scazut numarul de cazuri de covid, acum in preajma alegerilor, ca sa creasca dupa!

    Să conduci o mașină ai nevoie de niște analize, să ști teoria, practica iar ca primar dacă ai luat Bac-ul e bine, de preferat ăl sub cinci, tre' să îți expui visele ce vei face dacă și parcă se vor întâlni vreodată ca bugetar-Liberal?

    1. Incredibil – Guvernul PNL vrea să închidă de tot BANCA DE GENE cu semințe de plante românești de la Buzău. Cică este inutilă!!!

      Motivul invocat: cică reprezentanții universităților și ai Academiei Române nu au făcut între timp acțiuni din care să reiasă că este necesară. În concluzie, banca de gene de la Buzău este inutilă, pentru că mai avem una la Suceava.

      Motivul real: Banca de Gene a fost creată de PSD. Prin urmare, că e bună, că e rea, ea trebuie să dispară. 

      Pentru orice om... 

      Să fii atât de iresponsabil și să pui revanșa politică mai presus de interesul național, este de neacceptat!

      Cu ce vă deranjează, domnule Oros, existența a două Bănci de Gene în România? Nu vă duce mintea să realizați că, strategic, este mai bine pentru țară să existe chiar trei, nu două, și în niciun caz una singură? 

      Ți se face... 

      Incompetența și iresponsabilitatea politicienilor români este proverbială. Ea poate oricând să fie asociată cu trădarea interesului național pentru că, de 30 de ani, cei care ne-au condus (indiferent de partidul parlamentar din care fac parte) au trădat adeseori interesul României, din toate pozițiile.

      Și cum știm deja că PNL = PSD, adică aceeași mizerie, 

    Un tânăr este intervievat:

    -Sunteți democrat? 

    -Da, pentru că străbunicul meu a fost democrat, bunicul democrat, tatăl meu democrat. 

    -Dacă străbunicul tău ar fi fost hoț de cai, bunicul tău hoț de cai, tatăl tău hoț de cai, tu tot hoț de cai ai fi ales să fii?

    - Nu, aș fi liberal! 

    1. Suntem conştienţi că indivizi asemănători în concepţii şi decizii, se găsesc instalaţi la butoanele conducerii statelor, care urmăresc să construiască, la ordinele iniţiaţilor masoni ai mafiei globaliste, cu mici excepţii, acelaşi tip de societate umană.

      Un lagăr, o colonie penitenciară de dimensiuni statale, în care poporul naiv, îndobitocit este supus prin... 

      Vor apare noile generații de tineri ignoranți, incompetenți și complexați, cu capacități reduse de relaționare umană normală, ușor de manipulat, pentru a deveni sclavi exemplari ai noii ordini mondiale.

      Ce ne rămâne de făcut? 

      Să ne aducem ca roade pe noi înșine, zidirea cea mai de preț și cea mai firească a lui Dumnezeu, să redăm chipului „chipul”, să ne cunoaștem valoarea, să ne cinstim prototipul, să înțelegem puterea tainei și din ce pricină a murit Hristos. Să ne facem asemenea lui Hristos, pentru că și Hristos S-a făcut asemenea nouă, să ne facem pentru Acesta dumnezei, deoarece și...

    Votul "contra", in prezent, este motorul principal al intentiei de vot, cel putin in Bucuresti. Daca cel receptat ca reprezentantul "contra" are si calitati, percepute macar subliminal, este castigator. In opinia mea, toti candidatii care se supun unui tipar din cele enuntate in editorial conteaza in masura in care iau din voturile PRO sau iau din voturile CONTRA!

    1. corect!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb