Ce aşteaptă brokerii şi analiştii de la BVB în acest an?

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 ianuarie

Continuitate şi înnoire. Perechea de la vârful BVB (foto: Radu Hanga, preşedinte, medalion: Adrian Tănase, director general) se menţine, dar echipa de supraveghere a fost înnoită. Oare această înnoire va avea consecinţe?

Continuitate şi înnoire. Perechea de la vârful BVB (foto: Radu Hanga, preşedinte, medalion: Adrian Tănase, director general) se menţine, dar echipa de supraveghere a fost înnoită. Oare această înnoire va avea consecinţe?

English Version

Adrian Mitroi, CFA: "Va trebui să ne reacomodăm cu randamente mai reduse decât cele substanţiale de anul trecut"

Dragoş Mesaroş, Goldring: "Contribuţiile la pensiile private obligatorii vor creşte, astfel încât fondurile vor avea mai mulţi bani pe care să-i investească"

Marcel Murgoci, Estinvest: "Promovarea în categoria pieţelor emergente MSCI poate determina emitenţi de calibru să ia în considerare listarea pe Piaţa Reglementată a BVB"

Alin Brendea, Prime Transaction: "Plafonarea şi scăderea dobânzilor pe pieţele monetare va fi principalul factor pozitiv al anului"

Scăderea dobânzilor de către marile bănci centrale ale lumii, ceea ce favorizează pieţele de acţiuni, distribuţiile de dividende cu randamente ridicate ale companiilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), progrese în direcţia trecerii pieţei noastre în categoria celor emergente în ierarhia MSCI şi majorarea contribuţiilor la fondurile de pensii private Pilon II sunt principalele elemente care pot susţine creşterea preţurilor acţiunilor de la BVB, în acest an, conform brokerilor şi analiştilor consultaţi de ziarul BURSA.

Pe de altă parte, rundele electorale din ţara noastră şi din plan internţional, precum şi faptul că indicele BET se află pe un trend ascendent viguros de ceva vreme, ceea ce sporeşte probabilitatea apariţiei unor marcări de profituri care, în anumite condiţii se pot transforma în corecţii semnificative, sunt elemente care pot aduce volatilitate în piaţă, mai ales în partea de doua a anului.

În mare, brokerii şi analiştii se arată optimişti privind evoluţia acţiunilor de la BVB în acest an, dar subliniază că randamentele de anul trecut, când principalii indici au urcat cu peste 30%, nu se vor mai repeta.

Adrian Mitroi: "Nu mai avem evaluări reduse în comparaţie cu pieţele imediat apropiate"

Adrian Mitroi, profesor de finanţe comportamentale şi analist CFA, spune că piaţa noastră nu mai are evaluările reduse din trecut, situaţie care se va menţine odată cu accedera în categoria pieţelor emergente MSCI.

"Piaţa din România avea două atuuri: evaluările reduse şi randamentul dividendelor. Acum nu mai avem evaluări scăzute în termeni de P/E Ratio în comparaţie cu pieţele imediat apropiate. Faţă de grupul «magnificilor» din Statele Unite, raportul P/E pare în continuare rezonabil, dar acela este un P/E de inteligenţă artificială. Pentru indicele S&P 500 fără «magnifici» raportul P/E este de aproape 20, în vreme ce la noi nivelul P/E este de 10-15, depinde de cum este calculat, deci este scump", ne- spus profesorul de finanţe comportamentale.

În opinia sa, intrarea în categoria pieţelor emergente MSCI va aduce modificări substanţiale pentru piaţa românească. "Va fi o piaţă mai scumpă şi va trebui să ne reacomodăm cu nişte randamente ceva mai reduse decât cele substanţiale de anul trecut, care au fost surprinzătoare", spune Adrian Mitroi.

Pentru promovarea din eşalonul pieţelor de frontieră în cel al pieţelor emergente, BVB trebuie să îndeplinească o serie de criterii legate de accesibilitatea la piaţă, care conform declaraţiilor conducătorilor bursei sunt îndeplinite, şi un criteriu legat de dimensiune şi lichiditate - minimum trei companii cu o capitalizare de cel puţin 2,066 miliarde dolari, care să aibă un free-float de cel puţin 1,033 miliarde de dolari şi o lichiditate anualizată de cel puţin 15% (din capitalizarea free-float-ului). Hidroelectrica, OMV Petrom, Banca Transilvania şi Romgaz sunt principalele companii de la BVB care îndeplinesc în prezent criteriile legate de dimensiune, dar în ceea ce priveşte lichiditatea lucrurile stau mai puţin bine - conform unei analize realizată de Egle Fredriksson, Portfolio Manager în cadrul East Capital Asset Management, în iulie anul trecut, niciuna dintre cele trei companii eligibile atunci (OMV Petrom, Banca Transilvania şi Romgaz) nu îndeplinea criteriul de lichiditate.

MSCI evaluează anual pieţele în vederea unor posibile reclasificări, concluziile fiecărei evaluări, inclusiv pieţele monitorizate pentru o posibilă reclasificare în ciclul următor, fiind anunţate în luna iunie.

Dragoş Mesaroş: "Mă aştept ca BET să aibă o creştere de 7-10% la sfârşitul lui 2024"

Dragoş Mesaroş, directorul de tranzacţionare al casei de brokeraj Goldring, vede un context internaţional pozitiv pentru pieţele de acţiuni, la care se adaugă elemente interne, ce au potenţialul să susţină cotaţiile de la BVB.

"Avem o încetinire a inflaţiei ceea ce ar duce la scăderea dobânzilor. În Statele Unite Fed estimează că vor fi trei reduceri de dobândă în 2024. De asemenea, exista posibilitatea ca şi Banca Centrală Europeană să scadă dobânda undeva pe la jumătatea anului, la fel şi la noi. Or, aceste lucruri nu fac decât să aducă alţi bani în piaţă", ne-a spus brokerul.

Dragoş Mesaroş a adăugat: "Contribuţiile la pensiile private obligatorii vor creşte de la 3,75% la 4,75%, astfel încât fondurile vor avea şi mai mulţi bani pe care să-i investească; o parte din aceşti bani va merge către piaţa de capital".

Fondurile de pensii Pilon II, ale căror active ajunseseră la 118 miliarde de lei în octombrie anul trecut, sunt cei mai mari investitori de la bursa noastră, între 20 şi 25% din portofoliile lor fiind deţineri de acţiuni listate îndeosebi la BVB, în vreme ce 65% sunt titluri de stat.

"Un alt factor pozitiv ar fi posibilitatea trecerii României de la piaţă de frontieră la piaţă emergentă. Asta ar înseamna ca fondurile ce urmăresc pieţele emergente să cumpere acţiuni la cele mai importante companii din indicele BET", spune Mesaroş.

Fondurile de investiţii pasive sau ETF-urile care urmăresc indicele MSCI Emerging Market au active sub administrare mult mai mari decât cele care urmăresc indicele MSCI Frontier Market. De pildă, la finele anului trecut, fondul iShares MSCI Emerging Market ETF avea active nete de 17,86 miliarde de dolari, faţă de numai 506,1 milioane de dolari pentru iShares MSCI Frontier and Select EM.

"Mă aştept ca până undeva la jumătatea anului să avem creşteri, dar este destul de greu să estimez ce va întâmpla în a doua parte a anului", a adăugat brokerul de la Goldring, făcând trimitere la incertitudinea din jurul alegerilor. "În ansamblu, nu cred că vom avea o evoluţie ca cea din 2023, dar mă aştept ca BET să aibă o creştere de 7-10% la sfârşitul lui 2024. Asta, bineînţeles dacă nu apar lucruri complet neprevăzute".

Marcel Murgoci: "Derivatele pot avea un rol foarte important în dezvoltarea pieţei noastre"

Marcel Murgoci, directorul de operaţiuni al societăţii de brokeraj Estinvest, vede relansarea pieţei derivatelor şi listări ale unor companii de dimensiuni mari drept elemente necesare pentru dezvoltarea BVB.

"Din punctul meu de vedere, piaţa noastră ar trebui să treacă la un alt nivel, iar aici mă refer la noi produse. Este aşteptată relansarea tranzacţionării produselor derivate , respectiv operaţionalizarea Contrapărţii Centrale. Cred că este un element care ar putea să conteze foarte mult în dezvoltarea pieţei noastre", ne-a spus brokerul.

Din păcate, finalizarea proiectului Contrapărţii Centrale întârzie, iar conform unor declaraţii ale directorului general al BVB, Adrian Tănase, CCP-ul va fi operaţional în prima parte a acestui an.

Legat de listări, Marcel Murgoci crede că, fiind un an electoral plin, nu vor apărea astfel de exerciţii din partea statului. "Din zona privată s-a anunţat listarea Fort pe Piaţa AeRO. Listările pe această piaţă sunt foarte bine venite; AeRO este o piaţă de creştere de unde companiile se pot dezvolta şi apoi trece pe Piaţa Reglementată. Dar, odată cu promovarea pieţei în categoria celor emergente MSCI, lichiditatea şi vizibilitatea ar trebui să crească, ceea ce ar putea face ca emitenţi de calibru mai mare să ia în considerare listarea pe Piaţa Reglementată a BVB", a conchis brokerul de la Estinvest.

La finele lunii decembrie, Fondul Proprietatea a convocat acţionarii pentru aprobarea vânzării participaţiilor deţinute de FP în Aeroporturi Bucureşti, Portul Constanţa sau Salrom, în anumite condiţii. Vânzările pot fi făcute şi prin oferte publice urmate de listări, dar pentru acest lucru este nevoie de votul statului, ce controlează cele trei companii.

Alin Brendea: "Pare că trendul de creştere a pieţei locale poate continua, cel puţin în prima jumătate a anului"

Alin Brendea, directorul de operaţiuni al societăţii de brokeraj Prime Transaction, vede un amalgam de factori care pot influenţa piaţa bursieră locală.

Între elementele cu posibil impact negativ, directorul de la Prime aminteşte că intrăm într-un an cu patru runde electorale. "Inevitabil vom vedea o exacerbare a declaraţiilor şi propunerilor populiste. Probabil vom vedea propuneri de noi modele de taxare, de noi priorităţi economice, etc. În aceste condiţii, incertitudinea va creşte pe pieţele financiare, ceea ce nu este cel mai bun lucru pentru bursă. Din fericire, mediul de afaceri a dobândit, în ultimii ani, o imunitate crescută faţă de toate aceste declaraţii şi idei politice inovatoare", a scris Alin Brendea în ultimul său editorial.

Directorul de la Prime a continuat: "Există profit de marcat. După un trend semnificativ de creştere a pieţei, nu doar ca valoare ci şi ca durată, există numeroşi deţinători de portofolii investiţionale în care abundă profitul bursier. În aceste condiţii, orice informaţie negativă poate aduce mai uşor în piaţă vânzători. Iar vânzările se pot transforma cu uşurinţă în corecţii bursiere".

Conform brokerului, un alt element posibil negativ ţine de existenţa unei decelerări, a unei frânări a mecanismelor economice. "Dobânzile înalte produc, în sfârşit, efecte vizibile: consumul slăbeşte, există sectoare economice unde încetinirea devine evidentă (de exemplu cel imobiliar). Probabil vom vedea un val de prudenţă din partea consumatorilor în noul an, ceea ce va afecta rezultatele financiare ale multor emitenţi. Nu doar la nivelul rezultatelor publicate ci, mai important, la nivelul aşteptărilor pe termen scurt şi mediu", spune Alin Brendea.

"Scăderea dobânzilor înseamnă apetit de risc în creştere, evaluări mai înalte ale acţiunilor şi o atractivitate mărită pentru investiţia bursieră", puncteză brokerul de la Prime

Rezultatele financiare în creştere ale companiilor pentru anul trecut reprezintă unul dintre vectorii pozitivi care pot asigura menţinerea trendului de creştere al pieţei noastre, în prima parte a anului, conform directorului de la Prime Transaction.

"Ultimele rezultate financiare, cele pe trimestrul al treilea, sunt bune, ele au venit în creştere în concordanţă cu aprecierea pieţei bursiere. Din acest punct de vedere acţiunile, deşi au devenit mai scumpe în termeni nominali, în termeni reali au suferit o scumpire mult mai puţin semnificativă", a scris Alin Brendea.

De asemenea, sprijinul şi relaţia îmbunătăţită cu ţările importante din cadrul NATO, în frunte cu Statele Unite, care oferă o stabilitate mai bună economiei româneşti, perspectiva de promovare în clasificarea pieţelor bursiere MSCI şi distribuţiile de dividende cu randamente bune, reprezintă alte elemente pozitive pentru piaţa noastră, menţionate de broker.

"Plafonarea şi scăderea dobânzilor pe pieţele monetare va fi principalul factor pozitiv al anului, care deja are efecte benefice în prezent, fiind responsabil de creşterea pieţei din ultimele săptămâni. Scăderea dobânzilor înseamnă apetit de risc în creştere, evaluări mai înalte ale acţiunilor şi o atractivitate mărită pentru investiţia bursieră", a punctat Alin Brendea.

În opinia sa, elementele pozitive domină încă tabelul vectorilor bursieri importanţi pentru acest an. "Ca atare, în acest moment, pare că trendul de creştere al pieţei locale poate continua, cel puţin în prima jumătate a anului viitor (n.r. acest an). Din a doua parte a anului, factorii negativi vor prinde putere şi ar putea determina intrarea într-o perioadă de volatilitate ridicată", a conchis directorul de operaţiuni de la Prime Transaction.

Opinia Cititorului ( 40 )

  1. Cavalerii tristei figuri in aceeasi poza (penibila de altfel).

    1. Cand il vad pe Hanga imi aduc mereu aminte de ce doar un taran roman din zece atingea varsta de 40 de ani inainte de al doilea razboi mondial, respectiv inteleg de ce suntem in continuare codasii Europei la numarul de studenti in randul tinerilor cu varsta pana in 25 de ani.

      ...

      Jignesti fara motiv.Hanga a fost votat cu o majoritate de peste 90% de către acționarii BVB.

      daaa, 90% votanti la AGA la care nu se specifica numarul de voturi exprimate. conducerea BVB aleasa pe NV. :)))))) acest 90% e nespecificat in hotarirea de AGA, apare doar o lista. terminba cu minciunile

      nici-o diferenta intre ce-i la bvb si ce este peste tot in alte institutii din societate...oamenii de calitate, lipsesc cu desavirsire peste tot unde e nevoie de ei. atita se poate

      Aceasta este tragedia poporului roman. Oamenii normali dezvolta afaceri, muncesc,iar persoane geniale ca tine sunt neintelese și scriu la gazeta.

    ...

    1. Mai este si problema conducerii - Hanga si Tanase efectiv folosesc institutia pentru imbogatirea proprie...

      Vand la alți instituționali care vin pt prima oara la bvb

      e semn ca “bune” anu are.

      s c c r e t 

    O conducere BVB responsabila ar fi delistat UCM Resita de la tranzactionare. E criminal ce face Hanga si Tanase.

    1. UCM este cumparata de H2O printr-un SRL infiintat acum( CS de 119.650.000 lei) care mai apoi sa fuzioneze cu Hidroserv.

      Solicitarea se refera la completarea ordinii de zi a AGEA cu urmatorul punct:  

      “Informarea actionarilor Societatii de Producere a Energiei Electrice in Hidrocentrale  

      HIDROELECTRICA S.A. cu privire la tranzactia si documentele tranzactiei privind preluarea afacerii

      U.C.M. Resita S.A.” 

      Comunicat eronat... H2O prria activele... Ucm ramine cu datoriile

      pentru 3.1 - Hidroelectrica nu va cumpara societatea listata UCM Resita.

      În data de 08.12.2023 s-a semnat contractul cadru de preluare a Afacerii UCM Reșița, împreună cu anexele sale, de către Hidroelectrica S.A. și de către UCM Reșița prin Consorțiul Euro INSOL SPRL și VF Insolvență, în calitate de Administrator Judiciar.

      Transferul de Afacere include preluarea: 

      - platformei de productie industriala ABC si preluarea partiala a platformei de productie Calnicel, 

      - activelor/dotarilor, inclusiv masini-unelte si utilaje, necesare pentru a executa atat echipamente noi, complexe, cat si reparatii si retehnologizari ale echipamentelor aflate in exploatare, 

      - personalului specializat in domeniul proiectarii, tehnologiei si al executiei, 

      - kn ow-how-ului aferent proiectelor si documentatiilor din arhiva interna, 

      - stocurilor aferente contractelor cu Hidroelectrica si Hidroserv, 

      - autorizatiilor si a licentelor necesare desfasurarii afacerii preluate, 

      - contractelor cu grupul Hidroelectrica, contractelor de utilitati si alte servicii etc. 

      Tranzacția se va finaliza în urma îndeplinirii condițiilor suspensive, care includ, printre altele, aprobarea acesteia de către acționari în cadrul AGA Hidroelectrica a Tranzacției și a Documentelor Tranzacției.  

      Principalele prevederi ale Documentelor Tranzacției sunt prezentate la cap. V.8. DocumenteleTranzacției, precum și celelalte anexe la prezenta, pot fi accesate de către acționarii Hidroelectrica conform instrucțiunilor transmise în cadrul convocatorului AGEA din data de 15.12.2023, publicat pe siteul Hidroelectrica.

      Hidro preia personalul si cateva active cheie... UCM ramine cu datoriile si nici o activitate profitabila.

      3.4 verifica anuntul UCM - H2O preia linii de afaceri, nu societatea listata. 3.2 si 3.3 au zis bine.

      Corect in cazul de fata.

      Unde este protectia investitorilor? 

      De ce nu sar brokerii si asociatia lui Beze (AIPC) sa-i apere pe investitori?

      ASF-ul de ce nu intervine? 

      Sunt aprox. 7 ședințe de când UCM creste la bursa precum Făt Frumos - un fel de Socep din iulie anul rmtrecut, când mergea din 15% în 15% creștere zilnica.

      Ce se așteaptă acționarii care fac FOMO? 

      Ce știu ei și nu știm noi?

    Brokerii sa comenteze mai putin si sa inceapa sa apere piata de manevrele austriecilor si elvetienilor.

    nu asteapta nimeni nimic de la tanase si hanga. absolut nimic.

    1. brokeri fac “bani” din intermediere… ca e buna ca e rea … fac ban de ambele tabere…

      deaia se numesc brok erii…. cand nu mai sunt alti “fraieri” de “fraierit” dau afara din sutff… 

      s c c r e t 

      Ce destept esti tu, Gicule!

      da mersi Nicule.

      s c c r e t 

      Lectii nepretuite, Gicule.

      Adica, nu pretuiesc. 

    hai sa zicem ce asteptam si noi de la brokeri:

    comisioane mai mici, ca extrem de mari. hai sa zicem ca ai facut 10% profit dintr-un trade. pai dai la broker 1,2% , adica 12% din profit. jenant frate. chiar jecmaneala pe fata. 

    in US e ZEROOO comisionul brokerului, pt actiuni. zero. dar si acum 15 ani era o suma rezonabila fixa pe o tranzactie, gen 9 dolari.

    1. mare parte din vina e la asf, care i-a bir 0.5% din valoarea tranzactiei parca

      salariile alea de zeci de mii de euro, trebuie sa vina din ceva 

      nu chiar. ASF ia mai putin de 0.05%, Depozitarul Central ia ceva mai mult, BVB ia cel mai mult sai plateasca lui Tanase salariul de peste 8000 euro pe luna... pentru nimic... contrapartea central nu e gata din 2018, Hanga e in alt univers... conducere executiva praf.

      Cine, aia care nu stiu ce se intampla cu pretul unei obligatiuni cand creste dobanda?

      acum ma simt mult mai bine ca platesc comisioane mari.  

      ma, da multi mai ducem in spate...

    Ce asteapta?

    Ca bondurile sa isi continuie traiectoria in randamente spre inversare… 

    s c c r e t 

    sunteti irecuperabili cu sperantele voastre. daca s-ar dori mai mult de la BVB s-ar face mai mult. dar nu se doreste. cine i-a instalat pe Hanga si Tanase acolo e multumit sau sunt multumiti cu BVB asa cum o vedeti. n-au nevoie de options, futures, comisioane mici. eu funtioneaza independent de toate astea. de asta nu se face mare lucru. iar Hanga cu Tanase au fist pastrati acolo deoarece sunt foarte buni in a nu face nimic.

    1. Da.

      Nu fac nimic, dar nu mai putin decat predecesorii lor. 

      options, futures? :)) astea numai "prostii" de americani le au. la noi vor sa bage doar "futures" pe fiecare fima in parte. deci un fel de marja unde poti si sorta.

      de put si call inca nu s-a auzit la BVB. si nici de faptul ca futures ar trebui sa fie pe indici nu pe companii individuale.

      deci va fi un fel de fas, dupa ani de asteptare. 

      s-a strigat bingo. exact un "fas"

      La cat se fura, vrei sa fii furat si pe options

    Promovarea în categoria pieţelor emergente MSCI ar fi cel mai bun lucru pentru BVB în 2024!!!

    1. Si asta este o poveste promovata de Hanga si Tanase dar care e departe se adevar... nu exiwta azi 2 companii care sa indepkineasca cele 3 criterii macar ultimele 3 luni consecutiv... plus ca e una sa ontii statul, alta e sal pastrezi

    Prea mult negativism in comenturi!!!

    Semnal Contrar! 

    s c c r e t 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb