Ce dăm pe acciză am putea pierde la "păcănele"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Gambling / 10 aprilie 2014

Ce dăm pe acciză am putea pierde la "păcănele"

Interzicerea jocurilor de tip slot-machine în alte locaţii decât în cazinouri şi agenţiile Loto, aşa cum prevede un proiect de lege promovat de 100 de parlamentari, va aduce pierderi la buget de aproximativ 500 de milioane de euro, după cum estimează surse din piaţa de profil, bani pe care statul îi încasează din taxele pe aparate, dar şi din impozitele pe salarii şi din alte taxe similare.

Cei 100 de parlamentari care au iniţiat proiectul consideră că, dacă acesta va fi adoptat, vor fi reduse cazurile de "ludomanie" (manie a jocurilor) şi de violenţă domestică. Unii parlamentari spun că "preferă" să fie pierderi la bugetul de stat decât pierderi la bugetul unor familii care au membri dependenţi de jocurile de noroc.

De la 1 aprilie, autorităţile au crescut acciza la carburanţi, care va aduce la bugetul de stat, potrivit oficialilor, peste 500 de milioane de euro, anual. În contextul în care ministrul finanţelor Ioana Petrescu a spus că banii din acciza suplimentară la benzină şi motorină vor merge la pensii, ministrul transporturilor Dan Şova a subliniat că va fi nevoie de aceşti bani pentru derularea proiectelor de infrastructură, iar premierul Victor Ponta a menţionat că banii din noua taxă vor intra la bugetul consolidat, se pune întrebarea de unde va acoperi statul suma pe care ar pierde-o în urma adoptării proiectului referitor la "păcănele".

Potrivit reprezentanţilor din domeniu, pe segmentul jocurilor de tip slot-machine funcţionează 72.000 de maşini cu licenţă şi peste 30.000 de angajaţi, fără să fie luate în seamă afacerile colaterale care vor avea de suferit, cum ar fi localurile, barurile, sălile de pariuri, acestea neputând vieţui fără "păcănele".

"Cel mai probabil este un mare interes politic la mijloc, întrucât urmează să presteze doar Loteria aceste servicii, cazinourile fiind foarte puţine. Loteria Română şi cine este în spatele ei au de câştigat din acest proiect de lege", consideră sursele citate, care apreciază că piaţa neagră din domeniu va creşte de trei-patru ori.

În opinia jucătorilor din piaţă, efectele pe termen lung ale noii iniţiative vor fi dăunătoare atât societăţii, cât şi statului: "Proiectul distruge o piaţă legală pentru a rezolva probleme generate majoritar de piaţa neagră, care nu va fi eliminată prin adoptarea acestui act normativ, ci încurajată - deci proiectul nu îşi va atinge obiectivul scontat".

Sursele citate subliniază că, în timp ce operatorii din piaţă derulează programe de joc responsabil, în care jucătorilor le sunt puse la dispoziţie chiar şi psihologi, în agenţiile Loteriei Române nu există niciun fel de programe de protecţie a minorilor şi nici de joc responsabil.

În schimb, vor fi pierdute sute de milioane de euro la bugetul de stat şi zeci de mii de locuri de muncă, în condiţiile în care, la noi, rata şomajului este, oricum, ridicată.

Printre iniţiatorii propunerii legislative se numără Gabriela Firea, Mihai Sturzu, Liviu Pop, Damian Drăghici, Mihaela Popa, Niculae Bădălău, Mihai Fifor, Gheorghe Emacu, Marian Enache, Natalia Intotero, Claudiu Manda, Gavril Mîrza, Adrian Solomon, Anghel Stanciu, Tudor Ciuhodaru, Aurel Vainer.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb